Wednesday 10 January 2018

Μυρμηγκιές – Παιδικές Δερματικές Παθήσεις

Αιτίες και Τύποι Μυρμηγκιών στα παιδιά
Οι μυρμηγκιές, που προκαλούνται από το ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV, είναι μη καρκινικοί όγκοι του δέρματος.

Σχηματίζονται όταν ο ιός εισβάλλει στο δέρμα, συνήθως μέσω μιας μικροσκοπικής πληγής ή γρατσουνιάς. 

Ο ιός προκαλεί την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Οι μυρμηγκιές έχουν συνήθως στο χρώμα του δέρματος, αλλά μπορεί να είναι και σκούρες. Μπορεί να είναι τραχιές ή λείες.

Ακολουθούν οι διάφοροι τύποι μυρμηγκιών:
Οι κοινές μυρμηγκιές βρίσκονται στα δάκτυλα και στο πίσω μέρος των χεριών.
Οι μυρμηγκιές των παλαμών βρίσκονται στις παλάμες, όπως υποδηλώνει το όνομα.
Οι πελματιαίες μυρμηγκιές αναπτύσσονται στα πόδια, συνήθως τα πέλματα.
Οι επίπεδες μυρμηγκιές είναι συνήθως μικρότερες και πιο λείες, αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς, ακόμη και 20 έως 100 σε μια περιοχή. Οι επίπεδες μυρμηγκιές στα παιδιά απαντώνται συνήθως στο πρόσωπο.
Οι νηματοειδείς μυρμηγκιές συχνά βρίσκονται στο πρόσωπο.

Μείωση του κινδύνου μετάδοσης μυρμηγκιών στα παιδιά
Οι ιοί που προκαλούν τις κοινές μυρμηγκιές περνούν από παιδί σε παιδί. Μόλις ο ιός μολύνει το δέρμα, συνήθως περνούν αρκετοί μήνες για να γίνουν ορατές.

Μερικά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις μυρμηγκιές από άλλα. Τα παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να κολλήσουν. Τα παιδιά που τρώνε τα νύχια τους δημιουργώντας μικροσκοπικά κοψίματα στο δέρμα είναι επίσης πιο πιθανό να κολλήσουν.
Αλλά ακόμη και τα παιδιά με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε ανάπτυξη μυρμηγκιών σε σχέση με άλλα παιδιά, ακριβώς όπως μερικοί άνθρωποι κρυολογούν πιο συχνά από άλλους.
Τα παιδιά αποκτούν τον ιό με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τις πιθανότητες το παιδί να αναπτύξει μυρμηγκιές.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αποφύγετε αυτή τη παιδική δερματική πάθηση:

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να φορά σαγιονάρες σε δημόσια πισίνα και σε δημόσια ντους.
  • Στο σπίτι, αν κάποιος άλλος έχει ένα πρόβλημα με πελματιαίες μυρμηγκιές ψεκάσετε ένα αραιό διάλυμα χλωρίνης στο ντους ή στην μπανιέρα μετά από κάθε χρήση και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
  • Το κάθε παιδί με μυρμηγκιές πρέπει να έχει την πετσέτα του, να μην μοιράζονται τις πετσέτες.

Η θεραπεία των μυρμηγκιών στα παιδιά γίνεται κυρίως με laser και κρυοθεραπεία
Συχνά εμφανίζονται υποτροπές και η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών στα παιδιά μπορεί να απαιτήσει αρκετό χρόνο για την οριστική εξάλειψή τους.

Λευκό μου γιασεμί ...
Καληνύχτα σας, με ένα υπέροχο τραγούδι!

🌼
Είναι φορές που χωρίς αφορμή, 
κάτι γιορτάζει βαθιά στο κορμί, 
και ξαναβλέπεις το φως, 
σαν να `σουν χρόνια τυφλός.
Κι ένας αέρας ζεστός
γιασεμιά φορτωμένος, 
φυσάει βουρκωμένος.
🌼

🌼
Είναι φορές που δεν ξέρω γιατί
κάτι νυχτώνει βαθιά και πενθεί
και δε σου κάνει κανείς
κι όπως γυρεύεις να βρεις
λίγο λευκό να πιαστείς
γιασεμί στο σκοτάδι 
σαν άστρο ανάβει.
Λευκό μου γιασεμί,
μη νυχτώσεις.
🌼
Είναι φορές που χωρίς αφορμή, 
μέσα μου τρέμει μια ξένη φωνή, 
που μου θυμίζει στιγμές
από παλιές μου ζωές
και ένας αέρας ζεστός
γιασεμιά φορτωμένος, 
φυσάει βουρκωμένος.
Λευκό μου γιασεμί, 
μη νυχτώσεις.
🌼

Κύπρος: Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού για τη Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών

Όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών το εγχειρίδιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας με στόχο την αναγνώριση και τη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. 
Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και στόχο έχει την πρόληψη, αλλά και την καταπολέμηση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. 
Μέσα από την έκδοση το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τους εκπαιδευτικούς για το θέμα και να προσφέρει εκείνα τα εργαλεία που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται και να διαχειρίζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Το εγχειρίδιο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων – νομικής, παιδαγωγικής, ψυχοκοινωνιολογικής φύσεως – γύρω από το πολύ σοβαρό φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, που καλούνται να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση 7χρονου κοριτσιού

Το εγχειρίδιο στοχεύει κατά κύριο λόγο στα πιο κάτω:
• Να γίνει κατανοητό τι συνιστά σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ποιες είναι οι συνέπειές της στα παιδιά και ποιες οι ενδείξεις για πιθανή σεξουαλική κακοποίηση τόσο για τα παιδιά – θύματα όσο και για τους δράστες,
• Να γίνουν κατανοητά τα στάδια σεξουαλικής ανάπτυξης και οι αναμενόμενες σεξουαλικές συμπεριφορές των παιδιών, συγκρινόμενες με συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται ως επιβλαβείς,
• Να δοθούν βασικές κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να τηρούνται οι βασικές διαδικασίες (πρωτόκολλο ενεργειών) για τη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, τα οποία αναφέρονται στο σχολείο ή εκδηλώνονται στον χώρο του σχολείου,
• Να γίνουν κατανοητές οι βασικές προληπτικές διαδικασίες, που καλούνται να εφαρμόσουν τα σχολεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε σχέση με τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Στο εν λόγω εγχειρίδιο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις πρόνοιες της Νομοθεσίας [«Ο Περί της Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο του 2014» (91(Ι)/2014)] και γίνεται διάκριση της σεξουαλικής κακοποίησης από τις συναινετικές δραστηριότητες μεταξύ ανηλίκων. 
Επισημαίνονται οι πολύ σοβαρές συνέπειες της κακοποίησης στα παιδιά - θύματα και αναλύονται οι πιθανές ενδείξεις, ενώ αναλύονται πιθανές συμπεριφορές των δραστών που μπορεί να είναι, επίσης, ανήλικοι. Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στη διαδικτυακή κακοποίηση και στη διαδικτυακή άγρα ανηλίκων (grooming).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη φυλακή για τρία χρόνια για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης

Στο εγχειρίδιο καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια να διασαφηνιστούν τα πλαίσια εντός των οποίων θα λειτουργήσουν οι εκπαιδευτικοί, εάν αντιληφθούν περιστατικό πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Καταγράφονται οι βασικές αρχές για διαχείριση του περιστατικού και αναφορά του, ενώ καταγράφονται επίσης οι βασικές αρχές διαχείρισης των γονέων. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται από τους γονείς του θύματος ή των δραστών, αν είναι ανήλικοι, η συγκατάθεση για την αναφορά της κακοποίησης.
Σε ειδικό κεφάλαιο του εγχειριδίου γίνεται αναφορά στο θέμα της πρόληψης και επισημαίνεται ιδιαιτέρως η σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών, ως βασικό μέτρο πρωτογενούς πρόληψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένοχος 44χρονος για σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης
.............
Η έκδοση του εγχειριδίου αποτελεί ακόμα μια ενέργεια προώθησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας και αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού του Υπουργείου για υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης. 
Οι δράσεις του Υπουργείου θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα και θα συνεχίσουν να θέτουν ως σημαντική προτεραιότητα την ενίσχυση του/της εκπαιδευτικού στο έργο του/της προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση.

philenews/ΚΥΠΕ

Κάνουμε το παιδί σκουπίδι και μετά λέμε:
«Γιατί δεν μ’ αγαπάει το παιδί;»

Η τροφοδοσία της αξίας της ψυχής. Πολύ αναγκαία.

Ιστορίες καθημερινής τρέλας, αδιαφορίας, σκληροκαρδίας και ασυνεννοησίας από τον π. Ανδρέα Κονάνο, ιστορίες που αφορούν όλους μας και έχουμε πολλά να διδαχθούμε ακούγοντας τις.

Μπαίνει ο άντρας στο σπίτι.
«Η γυναίκα μου, πάτερ, είτε μπήκα είτε δεν μπήκα, καμία σημασία. Γυρισμένη πλάτη στην κουζίνα, καθάριζε χόρτα, μπαίνω κι ακούω μια φωνή:
“Γύρισες πάλι; Σχολάσατε κιόλας; Δεν έχεις πουθενά αλλού να πας; Έπρεπε να έρθεις κατευθείαν σπίτι;”
Είτε μπήκα είτε δεν μπήκα σπίτι, για τη γυναίκα μου είναι σαν να μην υπάρχω. Δεν αξίζω τίποτε στα μάτια της».

Το ίδιο κι ο άντρας στη γυναίκα. 
Της δίνεις αξία και σημασία;
Όλοι το ζητάμε. Όλοι έχουμε ανάγκη να μας δίνουν αξία και προσοχή. Όταν σου λέει ο άλλος ένα «μπράβο», νιώθεις ενθάρρυνση, καταλαβαίνεις ότι βαδίζεις καλά και συνεχίζεις με όρεξη. 
Δεν είναι εγωισμός αυτό.
Είναι ο καλός λόγος που σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις.

Πάει η γυναίκα στο κομμωτήριο. Φτιάχνει το μαλλί της. Το βάφει, το περιποιείται. Γυρίζει στο σπίτι.
«Ο άντρας μου, πάτερ, είτε με είδε είτε δεν με είδε, ένα και το αυτό. Την άλλη ημέρα πάω στη δουλειά. Με βλέπει ο κύριος στο απέναντι γραφείο και μου λέει:
“Ωραίο look, πολύ ωραίο το χτένισμά σου, πολύ μου αρέσει η αλλαγή που έκανες!”
Ο άντρας μου δεν το πρόσεξε. Ο ξένος όμως το πρόσεξε». 
Γιατί, κύριε, δεν το πρόσεξες;… Για ποιον το έκανε αυτό η γυναίκα σου;
Για ποιον άλλαξε κι ομόρφυνε;
Για σένα. Μα εσύ δεν πιάνεις το μήνυμα.

Έλεγε μια γυναίκα: 
«Όταν ο άντρας μου βλέπει αθλητικά, πάτερ, τα πάντα σβήνουν και χάνονται. Την ώρα εκείνη δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο γι’ αυτόν. Ακόμα κι αν έμπαινα στο σαλόνι καβάλα σε άλογο, με ξέπλεκα μαλλιά που είχαν πάρει φωτιά, δεν θα με πρόσεχε. Όταν βλέπει αθλητικά, δεν γυρίζει να με κοιτάξει ούτε δευτερόλεπτο Εκείνη την ώρα δεν υπάρχει τίποτε γι’ αυτόν. Είμαι ανύπαρκτη».

Η τροφοδοσία της αξίας της ψυχής. Πολύ αναγκαία.

Το ίδιο όμως θέλουν και τα παιδιά.
Πες μια καλή κουβέντα στο παιδί σου.
Αναρωτιέσαι γιατί βγαίνει συνέχεια έξω.
Ξέρεις γιατί;
Γιατί έξω τον βλέπουν οι φίλοι του και του λένε: «Γεια σου, ρε μεγάλε». Γι’ αυτό.

Ενώ εσύ δεν του λες: «Γεια σου, μεγάλε». Εσύ του λες: «Είσαι άχρηστος. Θα μείνεις στουρνάρι. Πίσω θα πας στη ζωή. Ανεπρόκοπος.
Μια ζωή πληρώνουμε για σένα και τίποτε δεν κάνεις. Τσάμπα τα φροντιστήρια Μας αρρώστησες. Μας καταξόδεψες».

Άκου λόγια! Δες ενθάρρυνση. 
Κάνουμε το παιδί σκουπίδι και μετά λέμε: «Γιατί δεν μ’ αγαπάει το παιδί; 
Γιατί το παιδί με βλέπει και τρέχει μακριά μου; 
Και τρέχει σε πλατείες κι άλλα στέκια, και πάει με τους φίλους του, και πάει σε ξένα σπίτια;» 
Γιατί; 
Γιατί εκεί το αγαπούν με τον τρόπο που μπορούν. Κι εσύ σίγουρα αγαπάς το παιδί σου. Μα δεν το δείχνεις. Το θέμα δεν είναι να αγαπάς μόνο, αλλά να το δείχνεις κιόλας. 
Όλοι αγαπάμε. Μα καταλήγουμε να το δείχνουμε στους τάφους μόνο, στους νεκρούς. Εκεί, όλο συναίσθημα, ποίηση, μελό και κλάμα. Όσο ο άνθρωπός σου ζει τον «ψήνεις» κανονικότατα Μετά δάκρυα και πόνος. Μα είναι αργά.

Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου «Όλα του γάμου δύσκολα…» των εκδόσεων Άθως.

H&M: Συγγνώμη για το παιδί και τη "μαϊμού"
Apologizes for “Coolest monkey in the jungle.”



Σε συγγνώμη υποχρεώθηκε η διάσημη εταιρεία ρούχων H&M, καθώς χρησιμοποίησε ένα μαύρο παιδί για να διαφημίσει παιδικό φούτερ με το λογότυπο: «Η πιο κουλ μαϊμού στη ζούγκλα».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων, καθώς η επιλογή του αγοριού και το σλόγκαν θεωρήθηκαν άκρως ρατσιστικά, αναγκάζοντας την εταιρεία να ζητήσει πάραυτα συγγνώμη: 
«Ζητάμε συγνώμη που τραβήχτηκε η φωτογραφία και μετανιώνουμε για την παρουσίαση της. Γι’ αυτό όχι μόνο αποσύραμε τη φωτογραφία, αλλά και το φούτερ παγκοσμίως» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αντιπαράθεση προκλήθηκε σε ευαίσθητη χρονική περίοδο για την H&M. 
Οι μετοχές της κατέγραψαν πτώση πάνω από 30% πέρυσι, εν μέσω απογοητευτικών στοιχείων πωλήσεων στα φυσικά καταστήματα και τους αναλυτές να συμβουλεύουν τους πελάτες τους να πουλήσουν τις μετοχές τους.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki