Wednesday 30 June 2021

Thomas Merton: Για την αγάπη / About love - Καληνύχτα

«Η αρχή της αγάπης είναι η θέληση να αφήνουμε αυτούς που αγαπάμε να είναι απόλυτα ο εαυτός τους, η απόφαση να μην τους στρεβλώνουμε για να ταιριάζουν στη δική μας εικόνα.
“The beginning of love is the will to let those we love to be perfectly themselves, the resolution not to twist them to fit our own image.”
Thomas Merton



Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μια μέρα στο Αττικό Νοσοκομείο...

Θα ξεφύγω από τα ωραία θέματα που παρουσιάζετε και θα αναφερθώ για την κατάσταση που βίωσε συγγενικό μου πρόσωπο προχθές, μετά από πρόβλημα υγείας που του παρουσιάστηκε ξαφνικά, και ο ιδιώτης γιατρός συνέστησε μεταφορά σε νοσοκομείο.
Εφημερεύει το Αττικό.
Ασθενοφόρο δεν υπήρχε διαθέσιμο, πήγε η άρρωστη με ταξί.
Αναμονή μεγάλη, τελικά εξετάστηκε και της έκαναν όλες τις εξετάσεις. Γιατροί και νοσηλεύτριες, έτρεχαν στην κυριολεξία να εξυπηρετήσουν, σε όποιον χώρο (έστω και ακατάλληλο) και με όποιον τρόπο, παίρνοντας ρίσκα για να ανακουφίσουν τον ασθενή.
Κρεβάτι δεν υπήρχε, ούτε για δείγμα

Εν κατακλείδι, ήρωες οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, (χιλιοειπωμένο αλλά αληθινό) αλλά το κράτος πού είναι σε δύσκολες συνθήκες να βοηθήσει;

Ευτυχώς, που υπάρχουν άνθρωποι και επιστήμονες, δηλαδή.
Αυτά... και ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους

Πρέπει να μάθουμε να λέμε "ευχαριστώ".
Έτσι, απλά, όπως το λέω.
Για όλα.
Για ό,τι μας δίνεται σαν ευλογία από τη Θεία Πρόνοια, για ό,τι μας χαρίζεται σαν εξυπηρέτηση, από τους δικούς μας ανθρώπους, από τους φίλους, γνωστούς και αγνώστους.

Όσο μικρό κι αν είναι, είναι ένδειξη ανθρωπιάς.
Ευχαριστώ, λοιπόν, ευχαριστώ, δεν στοιχίζει τίποτα και αξίζει τόσα πολλά!!

Η Άρια για 

Βιβλιοθήκη με πάνω από 1.800 κλασικά παιδικά βιβλία, δωρεάν (στα αγγλικά) / UCLA Children's Book Collection

Το Πανεπιστήμιο UCLA του Λος Άντζελες διαθέτει δωρεάν πάνω από 1.800 παιδικά ebooks στην Αγγλική γλώσσα, που μπορείτε να κατεβάσετε ή να διαβάσετε online.
Η συλλογή περιέχει κλασικά βιβλία, όπως η Σταχτοπούτα και o Μάγος του Οζ, καθώς και ebooks με ποίηση, εκπαίδευση και φαντασία. 

Μπορείτε να τα διαβάσετε online ή να τα κατεβάσετε σε μια ευρεία ποικιλία μορφών, συμπεριλαμβανομένων των EPUB, Kindle, PDF και άλλα.

Στην ιστοσελίδα της UCLA (Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες) θα βρείτε βιβλία με έτος έκδοσης από το 1728 έως και το 1999. Τα νεότερα βιβλία είναι μάλλον η μειοψηφία. 
Τα παλαιότερα εξ αυτών περιέχουν μάλιστα εικονογραφήσεις πάνω σε ξύλο. 
Όσα βιβλία δοκιμάσαμε (από τα παλαιότερα) είχαν ευανάγνωστο κείμενο σε μορφή εικόνας, αν και μερικά ήταν λίγο σκοτεινά.

Τα βιβλία μπορούν να ταξινομηθούν ανά τίτλο, ημερομηνία δημοσίευσης και δημιουργό. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση χρησιμοποιώντας θέματα, έτος, συλλογή ή δημιουργό. 
Η προεπιλεγμένη εμφάνιση είναι μικρογραφίες αλλά μπορείτε και να τα προβάλετε ως λίστα. 
Τα βιβλία είναι εκτυπώσιμα σε μορφή PDF, αν και οι σελίδες θα διαφέρουν σε μέγεθος.

σύνδεσμοι:
https://www.openbook.gr/ucla-childrens-book-collection/

https://archive.org/details/yrlsc_childrens

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Tuesday 29 June 2021

Παγάκια διαυγή, σαν από κρύσταλλο!

Τα κανονικά παγάκια βγαίνουν «θολά» και μοιάζουν άσπρα, επειδή τα αέρια που διαλύονται στο νερό παγιδεύονται και δημιουργούν μικροσκοπικές φυσαλίδες ή επειδή δεν πάγωσαν με τρόπο που δεν επιτρέπει τη δημιουργία μεγάλων κρυστάλλων.
Τα “θολά” παγάκια είναι πιο εύθραυστα και λιώνουν γρηγορότερα από τον καθαρό, διαυγή πάγο.

Πώς να φτιάξετε διαυγή παγάκια στο σπίτι


1. Ξεκινήστε με ήδη απεσταγμένο νερό. Αν δεν έχετε, τότε αρκετά καλά αποτελέσματα έχει και το εμφιαλωμένο νερό.

2. Βράστε το νερό ΔΥΟ φορές. Ο βρασμός αφαιρεί τις φυσαλίδες αέρα από το υγρό, επιτρέποντας στα μόρια του νερού να κολλήσουν ακόμη πιο σκληρά στην κατάψυξη.
Αφού βράσετε την πρώτη φορά, αφήστε το νερό να κρυώσει. 
Στη συνέχεια βράστε το ξανά.
Κρατήστε το νερό ψύξης καλυμμένο με καπάκι για να αποφύγετε τη συγκέντρωση σκόνης στην επιφάνεια.

3. Ρίξτε το νερό στην παγοθήκη και καλύψτε την με ένα πλαστική μεμβράνη για να μην κολλήσουν σωματίδια στην επιφάνεια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει το νερό να κρυώσει αρκετά προτού το ρίξετε στην παγοθήκη, ώστε να μην λιώσει το πλαστικό!

4. Τοποθετήστε την παγοθήκη στην κατάψυξη. Αφήστε τη για λίγες ώρες για να παγώσει το νερό.

5. Αυτό ήταν! Βγάλτε προσεκτικά τα πεντακάθαρα, διαυγή παγάκια σας και απολαύστε το ποτό ή το αναψυκτικό σας.

iatropedia
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Απόστολος Παύλος: Πορεία από την Δαμασκό μέχρι την Ακρόπολη (video για παιδιά) - Apostle Paul - Route from Damascus to Acropolis

Σήμερα γιορτάζουν οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος!
Προς αυτούς τους δύο μεγάλους άνδρες της θα αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο της τιμής και της ευγνωμοσύνης για την ανυπολόγιστα μεγάλη συμβολή τους στο έργο της διαδόσεως της χριστιανικής πίστεως και της εδραιώσεως της Εκκλησίας μας. 

Στις εικόνες τους ζωγραφίζονται οι δύο απόστολοι να κρατούν την Εκκλησία, που συμβολικά εικονίζεται με ένα μικρό βυζαντινό ναό. Γιατί και οι δύο αυτοί απόστολοι υπήρξαν πράγματι οι στύλοι και οι ακρογωνιαίοι λίθοι, επάνω στους οποίους οικοδομήθηκε το ιερό ίδρυμα της Εκκλησίας του Χριστού. 
......................................
περισσότερα εδώ

Απόστολος Παύλος: Πορεία από την Δαμασκό μέχρι την Ακρόπολη

youtube


Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Αυτά που χρειάζονται τα παιδιά φέτος το καλοκαίρι

Η ιδιάζουσα αυτή σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και οι γονείς προβληματίζονται για το πώς είναι καλύτερο να αξιοποιήσουν τα παιδιά τον χρόνο τους το καλοκαίρι. 
Είτε ετοιμάζεστε σιγά σιγά για διακοπές, είτε σκοπεύετε να στείλετε τα παιδιά στο χωριό, είτε ψάχνετε τρόπους να τα απασχολήσετε στο σπίτι, είναι κάποια πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσετε ότι χρειάζονται, ίσως φέτος περισσότερο από ποτέ.
Ζητήσαμε από την Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια Ελίντα Καλπογιάννη να μας μιλήσει για αυτά και τα μοιραζόμαστε μαζί σας:

1) Ξεγνοιασιά
Η αίσθηση της ξεγνοιασιάς, της ελευθερίας και της έλλειψης προγράμματος, αποτελούν βασικές αναμνήσεις από τα παιδικά μας καλοκαίρια! Τα τελευταία χρόνια όμως, ο καλοκαιρινός χρόνος των παιδιών αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο προγραμματισμένα.

Ειδικά φέτος, μετά από μια χρονιά μεγάλης πίεσης και συναισθηματικής φόρτισης, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε συνθήκες ελευθερίας, χωρίς την πίεση και τους περιορισμούς στο χώρο και στο χρόνο που συχνά επιβάλει η καθημερινότητα, ώστε τα παιδιά να περάσουν ένα καλοκαίρι γεμάτο ξεγνοιασιά και ανεμελιά.
Ας αφήσουμε τους μαθησιακούς στόχους στην άκρη και ας εμπιστευτούμε τα παιδιά να παίξουν!
2) Παρέα
Το παιχνίδι με άλλα παιδιά είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που στερήθηκαν τα παιδιά όλο το προηγούμενο διάστημα. 
Η έλλειψη κοινωνικής συναναστροφής, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και την εξέλιξη της κοινωνικοποίησής τους. 
Η συναναστροφή με άλλα παιδιά ξεκλειδώνει τη φαντασία και αναπτύσσει το παιχνίδι των παιδιών με τρόπους πολύ διαφορετικούς από την επαφή με τους ενήλικες.

Στις διακοπές τα παιδιά μπορούν πιο εύκολα να οργανωθούν σε μεγάλες παρέες, συχνά με ποικιλία ηλικιών. 
Οι μικρότεροι μπορούν να μάθουν από τους μεγαλύτερους και οι μεγαλύτεροι να αναλάβουν πιο υπεύθυνους ρόλους. 
Όλα μαζί τα παιδιά οργανώνουν τη δική τους μικρή κοινωνία, με τους κανόνες της και βρίσκουν τους δικούς τους τρόπους να επιλύουν τα προβλήματα και τις συγκρούσεις. Αυτός ο φυσικός τρόπος κοινωνικοποίησης, χωρίς τη συνεχή παρέμβαση των ενηλίκων, είναι πολύ σημαντικός για όλα τα παιδιά.

3) Παιχνίδι έξω
Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και στη φύση είναι σημαντικό για τα παιδιά όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι όμως, με το χαλαρότερο πρόγραμμα και τις μεγαλύτερες μέρες, μας διευκολύνει ώστε να τους δώσουμε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να παίξουν έξω, σε ποικίλα περιβάλλοντα και για περισσότερο χρόνο. 
Ειδικά μετά από μια χρονιά εγκλεισμού, τα παιδιά έχουν ακόμη περισσότερη ανάγκη να παίξουν έξω, να κινηθούν, να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους, να βρεθούν με τους φίλους τους, να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους με διάφορους τρόπους, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να χαρούν τη φύση.

Ακόμη κι όταν δεν μπορούμε να βρεθούμε εκτός της πόλης, ας προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνουν τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, αλλά και οι κοντινοί φυσικοί χώροι, στη θάλασσα ή στο βουνό. Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε τις αυλές και τα μπαλκόνια και τις ευκαιρίες που μπορούν να δώσουν στα παιδιά. Μερικές λεκάνες με νερό, μια γωνιά που μπορούν να σκάψουν στη λάσπη, ή μία μπασκέτα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ακόμη κι όταν είναι δύσκολο να απομακρυνθούμε από τον χώρο του σπιτιού.

4) Εξερεύνηση
Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που δίνει το καλοκαίρι για να εξερευνήσετε το περιβάλλον γύρω σας μαζί με τα παιδιά σας. 
Αυτή η εξερεύνηση μπορεί να αφορά τόσο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και το πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου στον οποίο βρίσκεστε.

Το φυσικό περιβάλλον προκαλεί τα παιδιά να το εξερευνήσουν και να μάθουν μέσα από αυτό. 
Στην παραλία μην περιοριστείτε στην ξαπλώστρα σας πάνω στην άμμο, αλλά εξερευνήστε τα βραχάκια ή τον μώλο για θαλάσσια φυτά ή ζώα, όπως πεταλίδες, καβούρια, σαλιγκάρια ή αχινούς. 
Παρατηρήστε το βυθό με μάσκες μαζί με το παιδί σας και χαρείτε το κολύμπι από μια άλλη οπτική!

Αν είστε στο βουνό, ελάτε σε επαφή με τη φύση, χωρίς να διστάσετε να λερωθείτε με χώματα και λάσπες. Εξετάστε τα φυτά γύρω σας, τα φύλλα και τους καρπούς τους, αλλά ακόμη και τα έντομα, όταν αυτό είναι ασφαλές. 
Ένας μεγεθυντικός φακός ή ακόμη και ένα διαφανές κουτί για να συλλέγουν αντικείμενα, μπορεί να μετατρέψει τα παιδιά σε μικρούς επιστήμονες! Ακόμη και στην πόλη όμως, υπάρχουν ευκαιρίες για εξερεύνηση που μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό σκηνικό παιχνιδιού φαντασίας!

5) Χρόνο χωρίς οθόνες
Αν είναι ένα πράγμα που χαρακτήρισε τη χρονιά που μας πέρασε, ήταν η εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά και τους ενήλικες, για μια πλειάδα καθημερινών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβάνοντας την εκπαίδευση, την επικοινωνία και τη διασκέδαση.

Όσο κι αν οι οθόνες εξυπηρέτησαν κάποιες βασικές λειτουργίες το προηγούμενο διάστημα, είναι σημαντικό να υπάρχουν στη ζωή μας σε μία ισορροπία με άλλου τύπου δραστηριότητες που συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο, όπως η κοινωνική συναναστροφή, το παιχνίδι στη φύση, η χρήση ποικίλων υλικών, η φυσική δραστηριότητα, ή ακόμη και η βαρεμάρα, που αποτελεί συχνά προπομπό της δημιουργικότητας. 
Ας κλείσουμε λοιπόν τις τηλεοράσεις, τα τάμπλετ και τα κινητά και ας περάσουμε όλοι ένα παιχνιδιάρικο καλοκαίρι! 

Monday 28 June 2021

Τεράστιο κενό στα Εμβόλια ρουτίνας, που γίνονται στα Παιδιά και τους Εφήβους, λόγω Πανδημίας

Καμπανάκι για τους εμβολιασμούς από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία
Παρατηρείται ανησυχητικό κενό σε όλα τα εμβόλια ρουτίνας παιδιών και εφήβων. 
Ποια εμβόλια μηδενίστηκαν. 
Ποια επικίνδυνη νόσος έχει πολλές πιθανότητες να επανεμφανιστεί.

Τεράστιο κενό στα εμβόλια ρουτίνας που γίνονται στα παιδιά και τους εφήβους έχει προκαλέσει στη χώρα μας η πανδημία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στη διάρκεια όλων των lockdown οι εμβολιασμοί παρουσίασαν κατακόρυφη πτώση, με συνέπεια τα παιδιά μας να είναι πλέον εκτεθειμένα σε απειλητικά νοσήματα.

Στην πραγματικότητα, το τείχος προστασίας (ανοσία αγέλης) στα παιδιά και εφήβους έχει ελαττωθεί σημαντικά. 
Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. 
Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, η εμβολιαστική κάλυψη εναντίον της οποίας ήταν πολύ υψηλή.
Την δραματική αυτή προειδοποίηση απευθύνει ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, πριν από την πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών εφαρμοζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χώρα μας. Έτσι, η εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά και τους εφήβους ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Μετά την πανδημία, όμως, και ιδίως μετά τα lockdown, τα πράγματα άλλαξαν δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο lockdown (Μάρτιος-Απρίλιος 2020) ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας πραγματοποιήθηκε μόλις στο 20% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 μηνών. Στα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών και τους εφήβους, τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν. 

Ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας περιλαμβάνει τα εμβόλια για:
Διφθερίτιδα
Τέτανο
Κοκκύτη
Ηπατίτιδα Β
Hib (ινφλουέντσα Β)
Πολιομυελίτιδα
Πνευμονιόκοκκο
Ιλαρά
Ερυθρά
Παρωτίτιδα

Όταν τελείωσε το lockdown οι εμβολιασμοί άρχισαν εκ νέου και τον Οκτώβριο 2020 είχαν φθάσει σε ποσοστό 80%.

Δεύτερο και τρίτο lockdown
Μόλις, όμως, άρχισε το δεύτερο lockdown (Νοέμβριος 2020), τα βασικά εμβόλια στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι κατά 17-20%. Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%. 
Ενδεικτικά καταγράφηκαν οι εξής μειώσεις στα ποσοστά εμβολιασμών:

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (HPV): Κατά 40-45%
Μηνιγγίτιδα C: Κατά 30-35%
Μηνιγγίτιδα Β: Κατά 40%

Στο τρίτο lockdown (Φεβρουάριος 2021) τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία. Με άλλα λόγια έχει δημιουργηθεί ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό, σε όλες τις ηλικίες.

Δυστυχώς όλ’ αυτά συνέβησαν σε μια εποχή κατά την οποία στη χώρα μας είχαμε υψηλή κάλυψη μέχρι και για τη μηνιγγίτιδα Β. Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος, οι παιδίατροι είχαν πετύχει κάλυψη του 40% των παιδιών, γεγονός που συνετέλεσε σε μεγάλη μείωση της νόσου.

«Το Υπουργείο Υγείας μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς και την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία πρέπει να προωθήσουν άμεσα τον εμβολισμό των παιδιών μας που έχει καθυστερήσει δραματικά λόγω της πανδημίας του COVID-19», υπογραμμίζει ο καθηγητής. 
«Η κοινωνία πρέπει να επανέλθει στα εμβολιαστικά επίπεδα προ πανδημίας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και σώζουν ζωές».

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Για να βοηθήσεις έναν άνθρωπο πρέπει να το θέλει και ο ίδιος.

Για να βοηθήσεις έναν άνθρωπο πρέπει να το θέλει και ο ίδιος.

Μπορεί να έχεις καλή διάθεση.

Μπορεί να τον αγαπάς πραγματικά.

Μπορεί να είσαι έτοιμος τα πάντα για χάρη του να κάνεις.

Αν ο ίδιος όμως δεν πει το ‘’ναι’’, όλα είναι άχρηστα, τίποτα δεν μπορείς να κάνεις.

Προσπάθησε.

Αλλά αν δεν τα καταφέρεις, μην απογοητευτείς.

Μη κατηγορείς τον εαυτό σου. Δε φταις εσύ.

Έτσι είναι τα πράγματα. Έτσι είμαστε πλασμένοι.

Ελεύθεροι.

Να επιλέγουμε το καλό και το κακό.

Μεγάλο πράγμα η ελευθερία…

 

Για να βοηθήσεις έναν άνθρωπο πρέπει να το θέλει και ο ίδιος.

Ειδάλλως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Για την ακρίβεια… Σχεδόν τίποτα.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, η προσευχή είναι το μόνο όπλο που σου μένει.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.
e-psyxologos.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Γι' αυτούς που σε πλήγωσαν

Φρόντιζε να μην κρατάς μέσα σου κακία για κανέναν. Δεν υπάρχει από αυτό, μεγαλύτερη σκλαβιά.

Θα περάσουν από τη ζωή σου άνθρωποι που θα σε πληγώσουν. Άνθρωποι που θα σε προδώσουν, άνθρωποι που θα σου κάνουνε κακό. Όπως και να πορεύεται κανείς, αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει.

Και θα θυμώσεις μαζί τους. Και θα οργιστείς. Και θα αντιδράσεις. Και θα κλάψεις. Και θα ξεσπάσεις. Και είναι αυτό όλο φυσιολογικό.

Έρχεται όμως κάποια στιγμή -δεν μπορεί θα το έχεις νιώσει- που η αρχική η φούντωση, η ένταση, περνάει. Καταλαγιάζει. Και είναι το σημείο αυτό που πρέπει να αποφασίσεις.

Να αποφασίσεις, αν θα κρατήσεις κακία μέσα σου. Να αποφασίσεις αν θα κρατήσεις μέσα σου θυμό. Ή, να αποφασίσεις αν θα συγχωρήσεις, αν θα προχωρήσεις λέγοντας στον εαυτό σου πως ‘’ ό,τι έγινε έγινε’’, πως ‘’ο χρόνος πίσω δεν γυρνά’’.

‘’Μα δεν είναι εύκολο’’, ίσως να μου πεις.

Ναι. Δεν είναι. Υπάρχουν καταστάσεις, που ανθρώπινος νους, δεν τις χωρά. Πως λοιπόν, να μπορέσει κανείς να συγχωρέσει;

Ξέρεις…

Όσο θυμό, όση οργή και να κρατήσεις απέναντι σε όποιον σε πλήγωσε, μόνο εσύ παιδεύεσαι. Τίποτα δεν κερδίζεις. Τίποτα δεν αλλάζει. Ένα φορτίο παραπάνω, που άδικα, εσύ πάλι, μόνος κουβαλάς.

Φρόντιζε να μην κρατάς μέσα σου κακία για κανέναν.

Δεν υπάρχει από αυτό, μεγαλύτερη σκλαβιά.

Δεν υπάρχει από αυτό, μεγαλύτερη ελευθερία.


Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.
e-psyxologos.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Sunday 27 June 2021

Κάποια από τα Τρόφιμα που μας... Ξεδιψάνε / Foods To Quench Your Thirst This Summer

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά και σε θρεπτικά συστατικά, γι' αυτό θεωρούνται ιδανικά για κατανάλωση όταν κάνει ζέστη και ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά.
Foods To Quench Your Thirst This Summer

Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και το νερό είναι ασφαλώς η καλύτερη πηγή τους. Ωστόσο το νερό δεν προέρχεται μόνο από τα ροφήματα, αλλά και από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Σύμφωνα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 20-25% των υγρών που καθημερινά καταναλώνουμε προέρχεται από στερεά τρόφιμα. 
Πόσιμο νερό είναι μόνο το 50% των υγρών. 
Τα υπόλοιπα προέρχονται από διάφορα ροφήματα (π.χ. καφές, τσάι, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.).

Η διαιτολόγος Julia Zumpano, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, παρουσίασε προσφάτως επτά από τα πιο δροσιστικά τρόφιμα, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Να ποια είναι:

Αγγούρια

Έχουν 96,7% περιεκτικότητα σε νερό, την μεγαλύτερη από κάθε άλλο τρόφιμο. Είναι επίσης πλούσια σε αντιφλεγμονώδη συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην αποβολή των άχρηστων υποπροϊόντων του μεταβολισμού από τον οργανισμό.
Τα αγγούρια περιέχουν και συστατικά τα οποία μειώνουν τον ερεθισμό του δέρματος και τις ρυτίδες. 

Προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης τους προσδίδουν επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες.

Μαρούλι iceberg

Έχει περιεκτικότητα 95,6% σε νερό, οπότε αποτελεί ιδανική προσθήκη σε κάθε ενυδατική καλοκαιρινή σαλάτα. 
Ωστόσο είναι «φτωχός συγγενής» των υπολοίπων λαχανικών από πλευράς πρόσθετης θρεπτικής αξίας. 
Γι’ αυτό προτιμότερο είναι να συνδυάζεται με άλλα λαχανικά, όπως το σπανάκι (αυτό παρέχει λίγο λιγότερο νερό, με περιεκτικότητα 91,4%).

Σέλερι
Το σέλερι (ή αμερικάνικο σέλινο) έχει περιεκτικότητα 95,4% σε νερό. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ, φολικό οξύ και κάλιο. Περιέχει πολλά ακόμα συστατικά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:
Ασβέστιο
Μαγνήσιο
Φώσφορος
Νάτριο
Βιταμίνες Α, C και B6

«Η κατανάλωση του χυμού του τροφοδοτεί τον οργανισμό με πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ό,τι το μασούλημα ολόκληρου του λαχανικού», λέει η κυρία Zumpano. «Και αυτό, διότι θα καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα».

Κολοκυθάκια
Έχουν και αυτά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (φθάνει το 92,7%). Περιέχουν επίσης μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, C και Κ. 
Ταυτοχρόνως είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βήτα-καροτίνη (ή β-καροτένιο), η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. 
Τα συστατικά αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και στην καταπολέμηση των βλαβών στο DNA των κυττάρων.

Κουνουπίδι
Το φρέσκο κουνουπίδι αποτελείται κατά 92-94% από νερό. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες C, Κ και σε άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. 
Το κουνουπίδι και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών) περιέχει επίσης συστατικά που μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρκίνου.

Καρπούζι
Η περιεκτικότητά του σε νερό υπερβαίνει το 91,4%. Περιέχει επίσης διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνες Α και C. Περιέχει επίσης πολλά ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό. 
Σημαντική είναι η περιεκτικότητά του στο αντιοξειδωτικό λυκοπένη (λυκοπένιο), που μπορεί να ασκεί αντικαρκινική δράση.

Φράουλες
Με περιεκτικότητα 90,9% σε νερό είναι ένα από τα πιο ενυδατικά φρούτα. Τα οφέλη τους όμως είναι πολύ περισσότερα, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με βελτιωμένη νοητική λειτουργία. Οι φράουλες περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά.

iatropedia
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ροδάκινα: Τα απρόσμενα οφέλη που παρέχουν στην υγεία

Τα ροδάκινα είναι πεντανόστιμα, δροσιστικά και προσφέρονται για κατανάλωση τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Παρέχουν όμως και σημαντικά οφέλη στην υγεία, από την καλή ενυδάτωση έως την προστασία από τον καρκίνο.
Τα ροδάκινα είναι ένας από τους διατροφικούς θησαυρούς του καλοκαιριού, καθώς περιέχουν δεκάδες πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν με πολλούς τρόπους την υγεία.

Σύμφωνα με αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, ένα μέτριο ροδάκινο (περίπου 150 γραμμάρια) μας παρέχει:

  • 60 θερμίδες
  • 135 γραμμάρια νερό
  • 10,6 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 0,9 γραμμάρια πρωτεΐνες
  • 1,2 γραμμάρια διαιτητικές ίνες
  • 165 mg κάλιο
  • 115,5 mg φώσφορο
  • 30 mg ασβέστιο
  • 17 mg πολυφαινόλες

Σύμφωνα, εξ άλλου, με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), ένα μέτριο ροδάκινο παρέχει επίσης:

  • Το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ) βιταμίνης C
  • Το 10% της ΣΗΔ βιταμίνης Α
  • Το 6% της ΣΗΔ νιασίνης
  • Το 5% της ΣΗΔ βιταμίνης Ε, της βιταμίνης K, του χαλκού και του μαγγανίου

Τα προαναφερθέντα είναι μερικά μόνο από τα συστατικά τους, καθώς τα ροδάκινα περιέχουν και πολλά άλλα.

Φρέσκα και σε κονσέρβα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ροδάκινα σε κονσέρβα είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα εφ’ όσον δεν είναι ξεφλουδισμένα. Ειδάλλως, τα φρέσκα είναι πιο θρεπτικά. Ούτως ή άλλως, πάντως, τα φρέσκα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, όσο πιο φρέσκα και ώριμα είναι, τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά.

Μοιραία λοιπόν μπορούν να ωφελήσουν με πολλούς τρόπους την υγεία, ιδανικά στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής που θα περιέχει λογικές ποσότητες από αυτά και άλλα φρούτα. Αν και τα έως τώρα ευρήματα δεν είναι οριστικά, οι έως τώρα μελέτες γι’ αυτά έχουν δείξει τα εξής:

Μπορεί να συμβάλλουν στην καλή πεπτική λειτουργία

Τα ροδάκινα περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, άλλες εκ των οποίων είναι διαλυτές και άλλες αδιάλυτες. Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την κένωση του εντέρου και παρέχουν τροφή στα προστατευτικά βακτήριά του. Με αυτούς τους τρόπους συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς

Τα ροδάκινα περιέχουν κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Άλλα συστατικά τους συμβάλλουν στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας.

Μπορεί να προστατεύουν το δέρμα

Τα ροδάκινα μπορεί να δρουν προστατευτικά στο δέρμα, καθώς συμβάλλουν στην βαθιά ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα από τις βλαπτικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες μορφές καρκίνου

Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και τα ροδάκινα μπορεί να παράσχουν προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου. Ει μη τι άλλο, η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για την αντικαρκινική δράση της και ένα από τα κύρια συστατικά της είναι τα φρούτα.

Ειδικότερα, η φλούδα και η σάρκα των ροδάκινων περιέχει καροτενοειδή και καφεϊκό οξύ. Οι ουσίες αυτές είναι αντιοξειδωτικές και μελέτες τούς προσδίδουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ανάλογη δράση έχουν και οι πολυφαινόλες τους. Έρευνες στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι πολυφαινόλες μειώνουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Σε μία άλλη μελέτη βρέθηκε ότι οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που τρώνε 2 ροδάκινα ή νεκταρίνια την ημέρα διατρέχουν κατά 41% μικρότερο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του μαστού.

Μπορεί να καταπραΰνουν τα συμπτώματα των αλλεργιών

Τα ροδάκινα μπορεί να κατευνάσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού στα αλλεργιογόνα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να καταπραΰνουν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Μπορεί να διεγείρουν το ανοσοποιητικό

Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά από τα συστατικά τους συμβάλλουν στην καταπολέμηση ορισμένων βακτηρίων. Επιπλέον, κατά την ωρίμανσή τους παράγονται βιοδραστικά μόρια που μπορεί να ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού.

Μπορεί να μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες στο εργαστήριο έδειξαν ότι ορισμένα συστατικά τους μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της αντοχής στην ινσουλίνη και του διαβήτη στα παχύσαρκα ποντίκια. Οι ήδη πάσχοντες από διαβήτη, όμως, μπορούν να τα καταναλώνουν (έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) με μέτρο και χωρίς να είναι πάρα πολύ ώριμα.

iatropedia.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Saturday 26 June 2021

Ομαδικός τάφος παιδιών αποκαλύφθηκε σε σχολείο ιθαγενών στον Καναδά / Canada: 751 unmarked graves found at residential school

Ένας ομαδικός τάφος στον οποίο βρέθηκαν ίχνη από 215 παιδιά αποκαλύφθηκε σε παλιό σχολείο που είχε ιδρυθεί για την αφομοίωση των αυτόχθονων κατοίκων στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.
Τα παιδιά ήταν μαθητές του οικοτροφείου Kamloops Indian Residential School, το οποίο έκλεισε το 1978.


Canada: 751 unmarked graves found at residential school

Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau σχολίασε ότι η μακάβια αυτή ανακάλυψη ήταν «επώδυνη υπενθύμιση» ενός «επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας».
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια και οι χρόνοι θανάτου των παιδιών.
Η Ροζάν Κασίμιρ, επικεφαλής της κοινότητας στην πόλη Κάμλουπς της Βρετανικής Κολούμπια, δήλωσε ότι το προκαταρκτικό εύρημα αντιπροσωπεύει μια αδιανόητη απώλεια που δεν καταγράφηκε ποτέ από τους διαχειριστές του σχολείου.

Το σχολείο αφομοίωσης Ινδιάνων στο Κάμλουπς, το οποίο λειτουργούσε ως οικοτροφείο, ήταν το μεγαλύτερο του είδους στην περιοχή. Είχε ανοίξει το 1890 υπό ρωμαιοκαθολική διοίκηση και τη δεκαετία του '50 είχε φτάσει να έχει έως και 500 μαθητές.

Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τη διοίκηση του σχολείου το 1969, λειτουργώντας το και ως κατοικία για ντόπιους μαθητές μέχρι το 1978, οπότε έκλεισε.
Τα οικοτροφεία του Καναδά ήταν υποχρεωτικά σχολεία που διοικούνταν από την κυβέρνηση και τις θρησκευτικές αρχές κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα με σκοπό την εξομοίωση των αυτόχθονων νέων.
«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτά τα αγνοούμενα παιδιά είναι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι», δήλωσε η κα Κασίμιρ. «Κάποια ήταν τριών ετών», τόνισε.

Η επικεφαλής ιατροδικαστής της Βρετανικής Κολούμπια, Λίζα Λαπουάν δήλωσε στο CBC ότι «είμαστε στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών».

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Δεν πιάνει πια χώρο «η χοντρή» στην τάξη σου.

Μία συγκινητική ανάρτηση έκανε η Κατερίνα Ζαρίφη μέσω του λογαριασμού της στο Instagram για την 14χρονη Γωγώ, που έφυγε από την ζωή μετά από επέμβαση για τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου.

Θεσσαλονίκη: Νεκρή 14χρονη μετά από επέμβαση – Καταγγελία για ιατρικό λάθος

Η παρουσιάστρια έγραψε ένα κείμενο για το bullying που δεχόταν η 14χρονη για τα κιλά της: 

«

Σήμερα διάβασα πως έφυγε η Γωγώ. 14 ετών.
Η Γωγώ που δεν άντεχε την κοροϊδία για το σώμα της απ’ τους συμμαθητές της.
Η Γωγώ που στα 14 της, της έμαθαν μα μην αντέχει τον εαυτό της.
Η Γωγώ που στα 14 της άκουσε τόσα αφόρητα που δεν ήθελε πια να «φοράει» τον εαυτό της.
Η Γωγώ που πήρε απόφαση να χειρουργηθεί για να απαλλαγεί από το βάρος της.
Η Γωγώ που έφυγε.
Δεν πιάνει πια χώρο «η χοντρή» στην τάξη σου.
Σου άδειασε την γωνιά.
Η Γωγώ έφυγε γιατί δεν ήθελε άλλο βάρος.
Η Γωγώ ήταν 14 ετών.

»

Ο θάνατος της 14χρονης από την Επανομή Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας, προήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια, η οποία προκάλεσε σηπτικό σοκ. Ο πατέρας της, που είναι ιερέας, καταγγέλλει ιατρικό λάθος και ήδη υπέβαλε μήνυση για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά του ιδιώτη γιατρού που τη χειρούργησε σε ιδιωτική κλινική.

«Η Γωγούλα μου ανυπομονούσε να κάνει το χειρουργείο ώστε να αδυνατίσει, και να σταματήσουν να την κοροϊδεύουν τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο, να σταματήσει η καθημερινότητα του bullying» δήλωσε ο πάτερ Βησσαρίων Καντούνης, για τον άδικο χαμό της κόρης του.

tomov.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Αυτί του κολυμβητή (ωτίτιδα) – Swimmer's Ear (Otitis Externa)

Το αυτί του κολυμβητή είναι μια λοίμωξη του ακουστικού πόρου, το πέρασμα που μεταφέρει ήχους από το εξωτερικό του σώματος στο τύμπανο. Μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς τύπους βακτηρίων ή μυκήτων.
Swimmer's Ear (Otitis Externa)
Το αυτί του κολυμβητή (otitis externa ή εξωτερική ωτίτιδα) είναι συνηθισμένο σε παιδιά που περνούν πολύ χρόνο στο νερό. 
Η υπερβολική υγρασία στο αυτί μπορεί να ερεθίσει και να διαπεράσει το δέρμα στο κανάλι, αφήνοντας βακτήρια και μύκητες να διεισδύσουν. 
Συμβαίνει συχνότερα το καλοκαίρι, όταν το κολύμπι είναι συνηθισμένο.

Αλλά δεν χρειάζεται να κολυμπήσει το παιδί για να πάθει αυτί του κολυμβητή. Οτιδήποτε προκαλεί ρήξη στο δέρμα του αυτιού μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη. Το ξηρό δέρμα ή το έκζεμα, το ξύσιμο του καναλιού του αυτιού, ο έντονος καθαρισμός του αυτιού με μπατονέτες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εξωτερικής ωτίτιδας.

Σε περίπτωση λοίμωξης στο μέσο αυτί, το πύον που συλλέγεται εκεί μπορεί να εισέλθει στο κανάλι του αυτιού μέσω μιας τρύπας στο τύμπανο και να προκαλέσει αυτί του κολυμβητή.

Αυτί του κολυμβητή: Συμπτώματα

Ο πόνος είναι το κύριο σημάδι της εξωτερικής ωτίτιδας. Μπορεί να είναι έντονος και να χειροτερεύει όταν το εξωτερικό μέρος του αυτιού τραβιέται ή πιέζεται. Μπορεί επίσης να είναι επώδυνο όταν μασάτε. Μερικές φορές υπάρχει φαγούρα στο κανάλι του αυτιού προτού αρχίσει ο πόνος.

Το πρήξιμο του αυτιού μπορεί να κάνει το παιδί να παραπονιέται ότι νιώθει το αυτί του βουλωμένο. Το εξωτερικό αυτί μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή πρησμένο και οι λεμφαδένες γύρω από το αυτί μπορεί να διογκωθούν και να προκαλούν ενόχληση. Μερικές φορές, υπάρχει έκκριση υγρού από το κανάλι του αυτιού. Αυτό μπορεί να είναι διαυγές στην αρχή και στη συνέχεια να γίνει θολό, κιτρινωπό και να μοιάζει με πύον.

Η ακοή μπορεί να επηρεαστεί προσωρινά εάν το πύον ή το πρήξιμο εμποδίζει τη διέλευση του ήχου στο αυτί. Ο πυρετός δεν είναι τυπικός στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μπορεί να προληφθεί το αυτί του κολυμβητή;
Η χρήση σταγονιδίων αραιού διαλύματος οξικού οξέος ή αλκοόλης στα αυτιά μετά το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του αυτιού του κολυμβητή, ειδικά σε παιδιά που το παθαίνουν συχνά. Αυτές οι σταγόνες διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία, αλλά πρέπει να μην χρησιμοποιούνται σε παιδιά που έχουν ακουστικές συσκευές ή τρύπα στο τύμπανο.

Για να αποφευχθεί ο τραυματισμός, τα μικρά παιδιά πρέπει να μην καθαρίζουν μόνα τους τα αυτιά τους. Επίσης, μην τοποθετείτε ποτέ αντικείμενα στα αυτιά των παιδιών, όπως μπατονέτες με βαμβάκι.

Πώς αντιμετωπίζεται το αυτί του κολυμβητή;
Η θεραπεία εξαρτάται από την σοβαρότητα της λοίμωξης και το πόσο επώδυνη είναι. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει σταγόνες αυτιού που περιέχουν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης, ενδεχομένως αναμεμιγμένο με στεροειδή για να μειώσει το πρήξιμο. 
Οι σταγόνες αυτιών χορηγούνται συνήθως αρκετές φορές την ημέρα για 7 έως 10 ημέρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει το πύον και άλλες συσσωρεύσεις από το αυτί με απαλό καθαρισμό ή αναρρόφηση. Αυτό επιτρέπει στις σταγόνες αυτιών να λειτουργούν καλύτερα.

Για πιο σοβαρές λοιμώξεις, ίσως χρειαστεί το παιδί να πάρει αντιβιοτικά από το στόμα. Ο γιατρός μπορεί να θέλει να του κάνει εξετάσεις κατά την έκκριση υγρών από το αυτί για να βρει ποια βακτήρια, ή μύκητες προκαλούν το πρόβλημα.

Τα κοινά αναλγητικά συχνά μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο στο αυτί, αλλά μπορεί να χρειαστεί συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον πόνο, εάν είναι σοβαρός. Μόλις ξεκινήσει η θεραπεία, το παιδί σας θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα σε μία ή δύο ημέρες. Το αυτί του κολυμβητή θεραπεύεται συνήθως εντός 7 έως 10 ημερών από την έναρξη της θεραπείας.

Αυτί του κολυμβητή: Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αισθάνεται καλύτερα;
Οι λοιμώξεις του αυτιού πρέπει να αντιμετωπίζονται από γιατρό. Εάν όχι, ο πόνος στο αυτί θα επιδεινωθεί και η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί. Στο σπίτι, η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να μειώσουν την ενόχληση.

Ακολουθήστε τις οδηγίες γιατρού για την χρήση σταγόνων αυτιών και αντιβιοτικών από το στόμα, εάν συνταγογραφούνται. Είναι σημαντικό μην πέσει καθόλου νερό στο αυτί του παιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μπάλα από βαμβάκι ως ωτοασπίδα για να προστατεύσετε το αυτί του παιδιού σας από το νερό κατά το μπάνιο στο σπίτι.

Αυτί του κολυμβητή: Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό;
Καλέστε αμέσως το γιατρό εάν το παιδί έχει πόνο στο αυτί με ή χωρίς πυρετό, μειωμένη ακοή στο ένα ή και στα δύο αυτιά ή μη φυσιολογική έκκριση υγρού από το αυτί.

Πηγή: https://kidshealth.org
iatropedia
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Friday 25 June 2021

Παιδική Νευρική Ανορεξία / Anorexia Nervosa in Children

Ποια τα σημάδια και τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να την προλάβει;
Τι είναι στην πραγματικότητα η νευρική ανορεξία στα παιδιά, ποια τα συμπτώματα και πώς βιώνουν την όλη αυτή κατάσταση παιδιά και γονείς; 
Anorexia Nervosa in Children
Υπάρχει θεραπεία; Και ποια είναι αυτή;

Τι είναι η Nευρική Aνορεξία;
Η Nευρική Aνορεξία (AN= Anorexia Nervosa) είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος που οδηγεί σε περιορισμένη κατανάλωση τροφής, σε άσκηση και σε άλλες συμπεριφορές που εμποδίζουν το άτομο να πάρει βάρος ή να διατηρήσει ένα υγιές βάρος.

Ακόμα και παιδιά έξι ετών μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία! Έρευνα από Βρετανούς καθηγητές έδειξε ότι οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να προσβάλουν τα θύματά τους, όσο αδύνατο και αν ακούγεται, ακόμα και στη νηπιακή ηλικία και καταλαβαίνουμε ότι η νευρική ανορεξία στα παιδιά μπορεί να συμβεί κι από τόσο μικρή ηλικία.

Αν και μέχρι τώρα τα νεαρότερα άτομα που παρουσίαζαν διατροφικά προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν έφηβοι 13 ή 14 ετών, μελέτη έδειξε ότι πολλά παιδιά ηλικίας 6 ετών χρήζουν νοσηλείας υποφέροντας από ανορεξία. 
Άλλα αρνούνται να φάνε και άλλα πιέζουν τον εαυτό τους να κάνουν εμετό μετά το γεύμα τους.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου ανακάλυψαν σοκαρισμένοι κατόπιν έρευνας που διήρκεσε δεκατέσσερις μήνες ότι υπάρχουν δεκάδες περιστατικά ανορεξίας και βουλιμίας σε τρυφερή ηλικία. Από τις περιπτώσεις αυτές το 82% αφορούσε κορίτσια, ενώ το 18% αγόρια. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα κορίτσια είναι αυτά που έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διατροφική διαταραχή σε μικρή ηλικία, ενώ τα αγόρια διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σε μεγαλύτερη ηλικία.

Όπως και να ’χει, τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας προειδοποιούν τους γονείς ότι πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί, καθώς σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος παίζει η έγκυρη παρέμβαση. Ειδικότερα στις περιπτώσεις τόσο νεαρής ηλικίας οι διατροφικές διαταραχές δεν θεραπεύονται ούτε εύκολα ούτε άμεσα.

Συμπτώματα παθολογικής ανορεξίας
Η παθολογική ανορεξία παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα που εκδηλώνονται με τους παρακάτω τρόπους:
Το παιδί χάνει απότομα βάρος ή δεν αναπτύσσεται ανάλογα με την ηλικία του και το φύλο του.
Τα παιδιά με ανορεξία συχνά δεν αισθάνονται καλά, υποφέρουν από πονοκεφάλους, ζαλάδες και δυσκολίες στην συγκέντρωση, ενώ πολύ συχνά είναι κακοδιάθετα.
Το γαστρεντερικό τους σύστημα είναι διαταραγμένο, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πόνους στο στομάχι και στην κοιλιά. Γι’ αυτό και εμετοί, διάρροιες, πόνοι στην κοιλιά και ίσως πυρετός είναι συνήθη συμπτώματα.
Ορμονικές και ενδοκρινολογικές διαταραχές

Τα παιδιά με ανορεξία είναι υπερβολικά αδύνατα, σε βαθμό που να εμφανίζουν επιπτώσεις στην υγεία τους. Αυτό συμβαίνει όταν απουσιάζει ένα ποσοστό λίπους το οποίο είναι απαραίτητο για την προστασία του σώματος, τον εφοδιασμό του με επιπλέον ενέργεια εφόσον χρειαστεί, το σωστό μεταβολισμό και τη δημιουργία άλλων συστατικών του σώματος όπως είναι οι μεμβράνες των κυττάρων και τα φυσιολογικά λιπίδια του αίματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά με ανορεξία κρυώνουν ακόμη και όταν κάνει ζέστη, αφού δεν υπάρχει αρκετό λίπος για να τα ζεστάνει.

Όταν η ανορεξία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε έντονο βαθμό, μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά. Στα μεγαλύτερα κορίτσια μπορεί να καθυστερήσει την έμμηνο ρύση, κάτι που έχει επιπτώσεις στη γενικότερη ανάπτυξη του οργανισμού.
Freepik

Όταν το πρόβλημα είναι ψυχολογικό
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ανορεξία δεν οφείλεται σε οργανικά αίτια, αλλά ούτε κι είναι ένα μικρό καπρίτσιο των παιδιών που ξεπερνιέται με ευκολία, μια και το αίσθημα αυτοσυντήρησης είναι πάντα πιο ισχυρό από τις ζήλιες και τα καμώματα. 
Πρόκειται για περιστατικά που το μωρό προσπαθεί να εκφράσει -μέσα από την άρνησή του για το φαγητό-, τις δυσκολίες που έχει στην επικοινωνία με τη μητέρα ή τα άλλα πρόσωπα που το φροντίζουν ή τα εμπόδια που συναντά στον αγώνα του για ανεξαρτησία.

Η αντιδραστική ανορεξία
Ξεκινά συνήθως από μια απλή αιτία, που μπορεί, όμως, να αναστατώσει τη ζωή του μωρού. Η αιτία αυτή μπορεί να σχετίζεται με τον απογαλακτισμό, με μια σοβαρή ασθένεια που πέρασε ή με μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, όπως είναι ο αποχωρισμός ενός αγαπημένου προσώπου ή η γέννηση ενός δεύτερου μωρού. Το μωρό μπορεί αρχικά να παρουσιάσει ανορεξία ως αντίδραση ή διαμαρτυρία σε αυτό που του συμβαίνει. 
Η μητέρα ή το πρόσωπο που το φροντίζει, από την άλλη, αρνείται να δεχτεί αυτή του την αντίδραση και προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση. 
Κάνει τα αδύνατα δυνατά να το ταΐσει, να του δώσει τα γεύματα που εκείνη έχει επιλέξει, να το θρέψει και όχι να το οδηγήσει σιγά- σιγά να τραφεί. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί σταδιακά σε ένα χρόνιο πρόβλημα ανορεξίας που είναι δύσκολο να λυθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται
Αυτή η περίπτωση της ανορεξίας μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά και εύκολα με τη συμβολή της μητέρας και την καλή της θέληση. Αρκεί να κατανοήσει ότι πρέπει να αφήσει το μωρό της να την καθοδηγήσει στο ζήτημα του φαγητού. 
Πρέπει να αποβάλει το άγχος της και να αφήσει το ζήτημα του φαγητού να διευθετηθεί αποκλειστικά από το ίδιο το μωρό.

Η ψυχογενής ανορεξία

«Μαμά, εγώ θα αποφασίσω πότε θα φάω». Το παιδί αρνείται σε σταθερή βάση να φάει και δεν υποχωρεί με τίποτα. Αντίθετα, έχει έντονη δίψα -υπερβολική ίσως για το μέγεθος και την ηλικία του. Η συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται από έντονη περιέργεια και είναι πολύ ζωηρό. Το πρόβλημα παραμένει, όσο και να προσπαθήσει η μητέρα να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Πολλές φορές πρέπει να επέμβει ο ειδικός για να βάλει τα πράγματα σε τάξη. 
Η σημαντική διαφορά της ψυχογενούς από την αντιδραστική ανορεξία είναι ότι η επιμονή του παιδιού είναι ιδιαίτερα έντονη και ότι παλεύει σθεναρά για την ανεξαρτησία του, για να επιβάλλει τις δικές του επιλογές. Εκδηλώνεται με την απάθεια, την αδιαφορία, την έλλειψη ενδιαφέροντος για τον έξω κόσμο και πολλές φορές ίσως με τη λύπη του παιδιού. 
Συχνά συνδυάζεται με την έλλειψη ύπνου και με μια γενικότερη ανησυχία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά. Άλλα σφίγγουν τα δόντια, γυρίζουν το κεφάλι από τη μητέρα, ξαναφτύνουν στη στιγμή αυτό που η μητέρα κατάφερε να τους βάλει στο στόμα. Σε αντίθεση με την απώλεια της όρεξης για τη στερεά τροφή, τα παιδιά αυτά έχουν δίψα και απορροφούν μεγάλες ποσότητες υγρών.

Θεραπεία για νευρική ανορεξία στα παιδιά
Η ειδική θεραπεία της νευρικής ανορεξίας θα καθοριστεί με βάση την ηλικία του παιδιού, τη γενική υγεία και το ιατρικό ιστορικό, την έκταση των συμπτωμάτων που παρουσιάζει, την ανοχή του παιδιού για συγκεκριμένα φάρμακα ή θεραπείες, από μια ομάδα επιστημόνων (παθολόγο, ψυχολόγο, ψυχίατρο και διατροφολόγο), προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν πιο καλά αποτελέσματα αλλά και για να μπει το άτομο ομαλά σε ένα ισορροπημένο διατροφικό σχήμα ώστε αν αρχίσει να επανακτά καλή σχέση με την τροφή αλλά και με το σώμα του.

Να θυμάστε πως: Όταν η ψυχή μας νοσεί, νοσεί και το σώμα. Όταν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας και τους άλλους, αυτό αποτυπώνεται και στο σώμα μας. Όταν μισούμε το σώμα μας, στην ουσία χτυπάμε ανελέητα και την ψυχή μας. Όταν η ψυχή μας δεν τρέφεται, δεν φροντίζεται επαρκώς ούτε το σώμα. Όλα λοιπόν είναι σχετικά.

Πώς βιώνουν οι γονείς την νευρική ανορεξία στα παιδιά και πώς μπορούν να βοηθήσουν;
Από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις τις περισσότερες φορές οι γονείς βιώνουν απόγνωση, θυμό, απελπισία και φυσικά, τεράστια ενοχή. Ενοχή γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους για την παιδική νευρική ανορεξία του παιδιού τους. 
Ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε, γιατί το παιδί τους δεν τους απασχόλησε ποτέ, ήταν υπάκουο, πολύ καλή μαθήτρια, δεν αντιμιλούσε. 
Με άλλα λόγια γιατί το «τέλειο» παιδί τους κατάληξε να κινδυνεύει από μία τόσο σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Οι περισσότεροι ειδικοί κατηγορούν τους γονείς, τους αποκλείουν από τη θεραπεία, λέγοντάς τους π.χ. ότι «αν η κόρη σας δεν έρθει, δεν έχει κανένα νόημα». Έτσι βρίσκονται πάλι στο γνωστό αδιέξοδο να προσπαθούν να πείσουν το παιδί τους να ζητήσει βοήθεια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχει ένας τεράστιος μύθος ότι οι γονείς ευθύνονται για την ασθένεια του παιδιού τους. Αυτό φυσικά δεν ισχύει εκτός εάν ένας από τους δύο γονείς πάσχει και ο ίδιος από διατροφική διαταραχή οπότε οι πιθανότητες να νοσήσει και το παιδί τους αυξάνονται. Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολυπαραγοντικές, ακόμα και σήμερα η επιστημονική κοινότητα διερευνά τους παράγοντες προδιάθεσης, οπότε αδίκως οι γονείς κατηγορούν τον εαυτό τους.

Ο γονιός ο ενοχοποιημένος, ο θυμωμένος, ο απογοητευμένος, δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάρρωση του παιδιού του. Γιατί πολύ απλά δυστυχώς οι γονείς παγιδεύονται στα δίχτυα της τελειομανιακής Ν.Α. του παιδιού τους, Της φωνής δηλαδή της Ν.Α. που όλο απαιτεί, ορίζει, προστάζει, απειλεί ότι δεν «αν φάνε την τάδε ώρα», ή «δεν μαγειρευτεί η τροφή με συγκεκριμένο τρόπο», ή «αν το γάλα δεν είναι μόνο 0%», ή «αν δεν το συνοδεύσουν στον ωριαίο καθημερινό του περίπατο καύσης θερμίδων», δεν θα είναι αρκετά καλοί γονείς. Τότε είναι που ο γονιός απειλείται ισχυρά από τη Ν.Α. και νομίζει ότι του μιλάει το παιδί του και φυσικά δεν του χαλάει χατίρι μήπως και αύριο φάει καμία μπουκιά παραπάνω.

Έτσι περνάνε οι μέρες και τα χρόνια και τα πράγματα χειροτερεύουν αντί να καλυτερεύουν με τους γονείς να αναρωτιούνται: «Έχω κάνει όλα όσα μου ζήτησε, γιατί δεν τρώει;», «τι έχω κάνει και με εκδικείται;», «το κάνει για να πάρει προσοχή;». Η απάντηση είναι ότι το παιδί σας δεν ήθελε να νοσήσει από Ν.Α., δεν το επιδίωξε, απλά αν ξεκινήσει αυτή η ασθένεια θα χρειαστεί πολλή μεγάλη εμπλοκή της οικογένειας για να τραβήξει το παιδί της στην υγιή πλευρά. Οι ενοχές, ο θυμός και η απογοήτευση αποδεκατίζουν το βασικό και κύριο σύμμαχο στη θεραπεία της Ν.Α., τους ίδιους τους γονείς. Χωρίς αυτούς (τους γονείς) οι πιθανότητες ανάρρωσης ενός εφήβου ή ενήλικα με Ν.Α. είναι μειωμένες ακόμα και αν ο ίδιος / ίδια είναι σε θεραπεία. Ένας μεγάλος μύθος καταρρίπτεται!

Οι γονείς χρειάζεται να πάρουν πληροφορία για τα χαρακτηριστικά και τις συνέπειες των Δ.Δ. και κυρίως της Ν.Α. αφού το 20% αυτών που νοσεί στο τέλος πεθαίνει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι ίδιοι οι γονείς να αλλάξουν τη στάση τους και τη συμπεριφορά απέναντι στη Ν.Α. του παιδιού τους. Η αλήθεια είναι ότι, και το έχω ζήσει με αρκετούς γονείς, όταν οι γονείς αλλάζουν, το παιδί τους και μεγαλύτερη βοήθεια παίρνει και μειώνονται τα συμπτώματα και τέλος, μεγάλο ποσοστό κυρίως εφήβων μπαίνουν σχετικά γρήγορα σε θεραπεία με μεγάλες πιθανότητες για περαιτέρω ουσιαστική βελτίωση.

Βοηθητικές τακτικές στην αντιμετώπιση και συζήτηση με τα παιδιά τους και τις Δ.Π.Τ
Συζητήστε πρώτα με κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας για τις ανησυχίες σας σχετικά με το παιδί σας.
Ακούστε προσεκτικά και με ενσυναίσθηση το παιδί σας.
Επικοινωνήστε την ανησυχία και την φροντίδα σας στο παιδί σας.
Αναπτύξτε μια ειλικρινή και συμπονετική συζήτηση μαζί του/της η οποία είναι κατανοητή και υποστηρικτική.
Αποφύγετε την «πάλη για εξουσία» γύρω από το φαγητό.
Αναγνωρίστε ότι οι Δ.Π.Τ. σχετίζονται άμεσα με την χαμηλή αυτοεκτίμηση, τον φόβο και άλλα ατομικά θέματα του πάσχοντα του πάσχοντα.
Ενδυναμώστε την υποστήριξη σας με το να παραπέμψετε το παιδί σας σε υλικό ανάγνωσης γύρω από τις Δ.Π.Τ.
Να είστε υπομονετικοί.
Μην είστε τιμωρητικοί κι επικριτικοί.
Μην κάνετε καθόλου σχόλια (ούτε θετικά, ούτε αρνητικά) για το εξωτερικό παρουσιαστικό του παιδιού σας.
Μην υπονοείτε στο παιδί σας ότι οι Δ.Π.Τ. σχετίζονται αυστηρά με το φαγητό, το βάρος και το σωματικό μέγεθος. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας μιλήσει για προσωπικά θέματα που μπορεί να τον/την απασχολούν.
Μην περιορίζετε το παιδί σας σχετικά με την συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου ή άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.
Συζητάτε με ήπιο τόνο φωνής και μη μαλώνετε λεκτικά.
Μην κατηγορείτε το παιδί σας, την οικογένεια ή τον εαυτό σας για την Δ.Π.Τ.
Εξετάστε τις δικές σας προσωπικές αντιλήψεις γύρω από το φαγητό, σωματικό βάρος και την έννοια της αυτοεκτίμησης.
Δημιουργήστε μέσα στο σπίτι ένα θετικό κλίμα για συζήτηση ενθαρρύνοντας την ελεύθερη και ασφαλή επικοινωνία συναισθημάτων μεταξύ του παιδιού σας και εσάς.
Μην ασκείτε φυσική βία στο παιδί σας ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του γύρω από το πρόβλημα των Δ.Π.Τ.
Μη δίνετε υπερβολική σημασία στις τροφές και το φαγητό.
Μην δίνετε υπερβολικό ενδιαφέρον στο βάρος και στο σχήμα του σώματος των παιδιών σας.
Δείξτε αγάπη και ενδιαφέρον για τα παιδιά σας χωρίς υπερβολικό έλεγχο και χωρίς να γίνετε υπερπροστατευτικοί.
Μην έχετε υπερβολικές ή ανέφικτες απαιτήσεις από τα παιδιά σας.
Μην αναζητάτε μια άριστη συμπεριφορά από το παιδί σας συνεχώς.
Να αναγνωρίζετε και να ανταμείβετε τα επιτεύγματα των παιδιών σας, στο παρόν και να αποφεύγετε να δίνετε έμφαση στα αναμενόμενα μεγάλα επιτεύγματα στο μέλλον.
Ενισχύστε την αυτονομία του παιδιού σας.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γίνει κοινωνικό και να σχετίζεται με άλλα παιδιά.

Η ομάδα του www.allaboutparents.gr 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Φράσεις που χρησιμοποιούν οι Άνθρωποι με Αυτοπεποίθηση... Phrases confident people use

🌼Και «συγγνώμη» ζητούν και «ευχαριστώ» λένε🌼

Ποιο είναι το λεξιλόγιο ενός ατόμου με αυτοπεποίθηση; 
Όλοι είναι διαφορετικοί, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις που αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν συχνά.

Φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση

1. «Δεν θα ανησυχούσα γι' αυτό»
Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση γνωρίζουν τις ικανότητές τους και δεν αντιμετωπίζουν ένα λάθος ως προσωπική τραγωδία. 
Δεν φοβούνται να κάνουν λάθος. 
Δεν ανησυχούν χωρίς ουσιαστικό λόγο.

2. «Καν 'το» ή αλλιώς το λεγόμενο «Go for it»

Σπάνια θα ακούσετε ανθρώπους με αυτοπεποίθηση να χρησιμοποιούν φράσεις όπως «Εεεεε…», «δεν είμαι σίγουρος» και «νομίζω.» 
Συνήθως μιλούν με σιγουριά και κυνηγούν τις ευκαιρίες.

3. «Αυτός ο τρόπος λειτουργεί πολύ για μένα»
Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δεν χρειάζονται την εξωτερική επιβεβαίωση, γεγονός που τους επιτρέπει να δουν όλα τα θαυμάσια πράγματα που προσφέρουν οι άλλοι. Δεν επικρίνουν τους άλλους προκειμένου να αποδείξουν την αξία τους.

4. «Γιατί όχι εγώ;»
Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση αρπάζουν τις ευκαιρίες. Όταν βλέπουν μια ευκαιρία την αρπάζουν και δεν ανησυχούν υπερβολικά για το τι μπορεί να πάει στραβά. 
Ο φόβος δεν τους κρατά πίσω γιατί ξέρουν ότι αν δεν προσπαθήσουν δεν θα πετύχουν.

5. «Πρέπει να πω κάτι»
Δεν φοβούνται να εκφράσουν την γνώμη τους και δεν φοβούνται να πουν «όχι». 
Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση ξέρουν ότι το να λες «όχι» είναι υγιές, και έχουν την απαραίτητη αυτοεκτίμηση για να κάνουν τα «όχι» τους σαφή.

6. «Πες μου κι άλλα»
Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη ζωή γενικά και για τις ζωές των άλλων. 
Ρωτούν τους ανθρώπους για την ιστορία τους και τους κάνουν να νιώθουν σημαντικοί.

7. «Μπορείς να με βοηθήσεις;»
Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση γνωρίζουν ότι το να ζητήσουν βοήθεια δεν θα τους κάνει να φανούν αδύναμοι ή χαζοί. 
Ξέρουν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους, και απευθύνονται σε άλλους για να καλύψουν τα κενά.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Thursday 24 June 2021

Η παιδική εργασία αυξήθηκε παγκοσμίως για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες

Εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να αναγκαστούν να δουλέψουν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ στον κόσμο καταγράφηκε αύξηση των ανηλίκων που εργάζονται για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, προειδοποίησε χθες Πέμπτη ο ΟΗΕ.
Σε κοινή έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της UNICEF, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι στις αρχές του 2020 τα παιδιά που ήταν αναγκασμένα να δουλεύουν ήταν 160 εκατομμύρια, δηλαδή 8,4 εκατ. περισσότερα απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Αν οι τρέχουσες προβλέψεις για την αύξηση της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα επαληθευτούν, άλλα εννέα εκατομμύρια παιδιά θα αναγκαστούν να πάρουν τον δρόμο για τη δουλειά ως τα τέλη της επόμενης χρονιάς, προστίθεται στην έκθεση (†).

Όμως στατιστικά μοντέλα δείχνουν πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι υπερπενταπλάσιος, προειδοποιεί η Κλαούντια Κάπα, στατιστικολόγος της UNICEF που συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης.

«Αν η κοινωνική προστασία μειωθεί σε σύγκριση με το επίπεδο όπου βρίσκεται το τρέχον διάστημα, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και άλλων παραγόντων, ο αριθμός των παιδιών που είναι αναγκασμένα να εργάζονται μπορεί να αυξηθεί κατά 46 εκατομμύρια» ως τα τέλη του 2022, εξήγησε η κυρία Κάπα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην έκθεση, που δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια, υπογραμμίζεται ότι τα μισά από τα παιδιά που εργάζονται είναι ηλικίας μόλις πέντε ως οκτώ ετών.

Η τάση αύξησης, που εκδηλώθηκε προτού καν η πανδημία παραλύσει την παγκόσμια οικονομία, αποτελεί σημείο καμπής σε σχέση με την μείωση κατά 96 εκατομμύρια των παιδιών που εργάζονταν μεταξύ του 2000 και του 2016.

Ενώ η υγειονομική κρίση εξαπλωνόταν στον κόσμο ολόκληρο, σχεδόν το ένα στα δέκα παιδιά ήταν αναγκασμένο να δουλεύει. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως η κατάσταση υπάρχει αληθινός κίνδυνος να επιδεινωθεί περαιτέρω αν δεν γίνει τίποτα για να βοηθηθούν οι οικογένειες που βυθίζονται στη φτώχεια.

Χάνεται έδαφος

«Χάνουμε έδαφος στον αγώνα εναντίον της παιδικής εργασίας και η περασμένη χρονιά δεν έκανε τα πράγματα πιο εύκολα», διαπιστώνει η Χενριέτα Φορ, η επικεφαλής της UNICEF.

Και προσθέτει: «Ενώ έχουμε μπει πλέον στη δεύτερη χρονιά περιοριστικών μέτρων, κλεισίματος σχολείων, οικονομικών σεισμών και συρρικνούμενων εθνικών προϋπολογισμών, οι οικογένειες αναγκάζονται να κάνουν επιλογές που ραγίζουν την καρδιά».

Το φαινόμενο πλήττει περισσότερο τα αγόρια, που αριθμούσαν 97 από τα 160 εκατομμύρια παιδιά που δούλευαν στις αρχές του 2020.

Πιο ανησυχητική ακόμα είναι η αύξηση του αριθμού των παιδιών μεταξύ πέντε και δεκαεπτά ετών που κάνουν επικίνδυνες δουλειές, βαριές και ανθυγιεινές, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στην ανάπτυξή τους, στην υγεία τους, στη μόρφωσή τους.

Η κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνει τομείς όπως αυτοί των μεταλλείων και των ορυχείων, ή της αλιείας. Ορισμένα παιδιά εργάζονται πάνω από 43 ώρες την εβδομάδα, κάτι που κάνει αδύνατη τη φοίτησή τους στο σχολείο.

Στις αρχές του 2020, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η UNICEF εκτιμούν πως τέτοιου είδους δουλειές έκαναν 79 εκατομμύρια παιδιά, με άλλα λόγια 6,5 εκατ. παραπάνω απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους (70%, ή 112 εκατ.) τα παιδιά δουλεύουν στον αγροτικό τομέα, ενώ το 20% απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών και το 10% στη βιομηχανία.

Η υποσαχάρια Αφρική είναι η περιοχή του κόσμου όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των παιδιών που εργάζονται. Ήταν κατά 16,6 εκατ. περισσότερα στην αρχή της περασμένης χρονιάς απ’ ό,τι το 2016.

«Αυτές οι νέες εκτιμήσεις αποτελούν κλήση αφύπνισης», τόνισε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας, ο Γκάι Ράιντερ, απευθύνοντας έκκληση να «σπάσει ο κύκλος της φτώχειας και της παιδικής εργασίας».

πηγή: ΑΠΕ

sofokleousin.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki