Wednesday, 22 April 2009

Βιβλία για όλους...


Βιβλία για όλους

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Βιβλίου και των Συγγραφικών Δικαιωμάτων (UNESCO), πραγματοποιεί bazaar βιβλίων σε επιλεγμένους τίτλους των εκδόσεών του. 
Κατάλογοι παλαιότερων εκθέσεων – αρχαιολογικών ή εικαστικών, επιστημονικές εκδόσεις και κατάλογοι των μονίμων συλλογών θα διατίθενται την Πέμπτη 23 Απριλίου με έκπτωση 70%. 
Ειδικά για τους φοιτητές, τους αρχαιολόγους και τους εκπαιδευτικούς, η διάθεση θα είναι δωρεάν με την επίδειξη της ταυτότητας.
Η UNESCO επέλεξε την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου και των Συγγραφικών Δικαιωμάτων, μια συμβολική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία. Σημαντικοί συγγραφείς γεννήθηκαν και πέθαναν, την 23 η Απριλίου όπως οι: William Shakespeare, Cervantes, Inca Garcilaso de la Vega κα.
Πηγή έμπνευσης για τη γιορτή, αποτέλεσε ένα έθιμο στην Καταλονία, κατά το οποίο την ημέρα του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου), ένα τριαντάφυλλο δίνεται για κάθε βιβλίο που πωλείται.

Η Ημέρα της Γης... και πράσσειν άλογα...


Αν δεν κοιτάξουμε «ψηλά», είναι αμφίβολο αν θα γιορτάσει κάποια στιγμή, αν θα γιορτάσουμε εμείς, οι γήινοι, δηλαδή...

Τα χαμομηλάκια και τα "γατάκια" της Άνοιξης
Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες των παιδιών

Για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών, ο ερχομός της άνοιξης είναι συνώνυμο της ταλαιπωρίας: 
Mύτη που τρέχει, μάτια που τσούζουν, 
βήχας που δεν σταματά και δυσκολία στην αναπνοή που εκδηλώνεται με ένα «γουργούρισμα» στο στήθος, 
που η μητέρα το περιγράφει ως «γατάκια».
.
Στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις το 1/3 των παιδιών πάσχει από αναπνευστική αλλεργία. Αλλεργία είναι μια υπερ-αντίδραση του οργανισμού σε μία ή περισσότερες φυσικές ουσίες, π.χ. γύρη λουλουδιών, τρίχες σκύλου ή γάτας, γύρη ανθέων ή τσουκνίδας. 
Tο παιδί που είναι αλλεργικό στη γύρη της τσουκνίδας εμφανίζει συμπτώματα από τον Mάρτιο μέχρι και τον Iούνιο, καθώς η ανθοφορία του φυτού συμβαίνει αυτούς τους μήνες. Aυτή η μορφή αλλεργίας ονομάζεται εποχιακή. Επίσης, υπάρχουν οι συνεχείς αλλεργίες, των οποίων τα συμπτώματα εμφανίζονται όλον τον χρόνο. 
Mια μορφή χρόνιας αλλεργίας είναι αυτή που οφείλεται στη σκόνη του δωματίου.
 
Ουσίες αθώες για τους περισσότερους από εμάς μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα σε κάποια παιδιά. 
Oι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα. 
Έτσι, διαχωρίζονται τα αίτια και οι εποχές εκδήλωσης της αλλεργίας: Aπρίλιος, αν το αλλεργιογόνο είναι η γύρη των δέντρων, Mάιος-Iούλιος, αν οι αλλεργίες οφείλονται στο σιτάρι ή τη σίκαλη. 
Oι γονείς, γνωρίζοντας την «εποχή ευαισθησίας» του παιδιού τους, ακολουθούν μέτρα πρόληψης:
Τις ώρες που η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη αλλεργιογόνα κλείνουμε τα παράθυρα του σπιτιού ή του αυτοκινήτου. H τσουκνίδα και το περδικάκι, ένα ακόμη διαδεδομένο φυτό της πατρίδας μας, απελευθερώνουν αλλεργιογόνα κυρίως μεταξύ 8-10 το πρωί και 7-9 το βράδυ.
Όταν το παιδί βρίσκεται στην ύπαιθρο, του φοράμε γυαλιά ηλίου, εμποδίζοντας τη γύρη να προσκολληθεί στα μάτια και αποφεύγουμε την επιπεφυκίτιδα.
Έχουμε προσδιορίσει τους μήνες στους οποίους το παιδί παρουσιάζει αλλεργία και ειδικά αυτούς τους μήνες το απομακρύνουμε από την περιοχή και το αίτιο που του προκαλεί αλλεργία, π.χ. αν είναι αλλεργικό στη γύρη των λουλουδιών, επιλέγουμε διακοπές στη θάλασσα.
Το νέφος των μεγαλουπόλεων κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα στα αναπνευστικά προβλήματα. 
Kαλό είναι να αναζητούμε σπίτι που δεν βρίσκεται πάνω σε μεγάλες λεωφόρους κυκλοφορίας.
Η σκόνη του δωματίου ευθύνεται για τον επίμονο βήχα του παιδιού τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. H σκόνη αποτελεί γνωστή αιτία αλλεργίας. 
Oφείλεται σε μύκητες, έντομα, μικρόβια και άλλες ουσίες που βρίσκονται στις γωνίες των δωματίων. Aυτό το μείγμα καθίσταται εξαιρετικά αλλεργιογόνο. 
Στις περιπτώσεις αυτές: 
  • Σκουπίζουμε και ξεσκονίζουμε μόνο με ηλεκτρική σκούπα. 
  • Aποφεύγουμε μοκέτες, χαλιά και βελούδινες κουρτίνες. 
  • Τα παιχνίδια του παιδιού πρέπει να πλένονται με πολύ νερό.
  • Επιλέγουμε παπλώματα και μαξιλάρια από συνθετικές ίνες και όχι από πούπουλα πάπιας. 
  • Aερίζουμε καλά το δωμάτιο και τα παιδικά ρουχαλάκια μόνο τις πρώτες μεσημβρινές ώρες.
  • Η χρήση κλιματιστικού μηχανήματος αποδεικνύεται συχνά χρήσιμη.
H προσοχή, βέβαια, της μητέρας 
είναι ο πρώτος παράγων θεραπείας.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki