Sunday 14 March 2010

Εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η παιδική φτώχεια

Εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η παιδική φτώχεια στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος. 
Ψάχνουν ιδρύματα για τα παιδιά τους
Στο γεγονός αυτό συνηγορεί και η κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων χρεοκοπημένων νοικοκυριών να εντάξουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα.
Χιλιάδες γονείς που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, έχουν κατακλύσει τις νομαρχίες σε όλη τη χώρα με αιτήσεις βοήθειας από ιδρύματα ή ορφανοτροφεία, αναδεικνύοντας έτσι μια νέα πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2010. Στη δημιουργία δηλαδή νεόπτωχων που έχουν ως μοναδική επιλογή για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους τα επιδόματα και τα βοηθήματα από τα ιδρύματα που λειτουργούν στην επικράτεια.

Η οικονομική κρίση και η ανέχεια που μαστίζει τα ελληνικά
νοικοκυριά έχει οδηγήσει στην αύξηση των αιτήσεων για βοήθεια από διάφορα ιδρύματα.
Φιλανθρωπικό έργο
Η αποκάλυψη έρχεται μέσω ενός από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ιδρύματα, το Ίδρυμα Εκπαιδευτικής Μέριμνας Νέων, το παλιό «ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα», το οποίο φιλοξενεί ορφανά, εγκαταλελειμμένα ή φτωχά παιδιά στις εγκαταστάσεις του, ενώ από το 2007 διευρύνει το φιλανθρωπικό του έργο με το πρόγραμμα των εξωτερικών οικότροφων.
Στο συγκεκριμένο ίδρυμα εκκρεμούν αυτή τη στιγμή περίπου 1.000 αιτήσεις είτε για εισαγωγή παιδιών στο ίδρυμα είτε για οικονομική βοήθεια!
Ο τρομακτικός αυτός αριθμός δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση και την ανέχεια που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς παρατηρείται αύξηση των αιτήσεων για βοήθημα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ιδρύματος και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ιδρύματος, «σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων που εντείνεται τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις δυνατότητες που έχουμε».
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat- στην Ελλάδα το 23% των νέων έως 17 ετών κινδυνεύει από τη φτώχεια, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος βρίσκεται στο 20%, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδας σε πρόσφατη μελέτη του συμπεραίνει ότι οι διαστάσεις του προβλήματος της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα μετά το 2002 διευρύνονται.
Στην ερώτηση πώς μπορεί να υποστηρίξει το ίδρυμα μια τέτοια προσπάθεια, ο κ. Πανεθυμιτάκης μας είπε ότι «τα έσοδα του ιδρύματος προέρχονται αποκλειστικά από την αξιοποίηση και τη διαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος, κυρίως από ακίνητα που ενοικιάζονται, αλλά και από επενδύσεις και τοποθετήσεις των διαθεσίμων.
Σήμερα όμως η οικονομική κρίση μειώνει τα έσοδα του ιδρύματος και οι τεράστιες καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση της περιουσίας. Έτσι, εκατοντάδες παιδιά δεν μπορούν να βοηθηθούν».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT
Φτωχά 450.000 παιδιά έως 17 ετών στην Ελλάδα
Από την ανάλυση των στοιχείων της Eurostat προκύπτει ότι οι διαστάσεις του προβλήματος της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα μετά το 2002 διευρύνονται.
Αντίθετα μάλιστα με ό,τι συνέβη στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, το ποσοστό των παιδιών έως 15 ετών που ζουν κάτω από τη γραμμή φτώχειας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4 μονάδες το 2007, φθάνοντας το 23%, από 19% το 2005.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 380.000 παιδιά ηλικίας έως 15 ετών ή περίπου 450.000 παιδιά έως 17 ετών βρίσκονται στην Ελλάδα κάτω από το χρηματικό όριο της φτώχειας.
Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην έρευνα, τα παιδιά που στερούνται της παρουσίας ενός από τους δύο γονείς σε όλες σχεδόν τις χώρες αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας από ό,τι το σύνολο του πληθυσμού.
Όταν είναι παρόντες και οι δύο γονείς, ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται σημαντικά καθώς αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών.
Κύριοι προσδιοριστικοί παράγοντες της πιθανότητας ένα παιδί να βρεθεί κάτω από τη γραμμή φτώχειας στην Ελλάδα είναι το χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, η διαμονή σε αγροτικές περιοχές ή σε ενοικιαζόμενη κατοικία και η συνύπαρξη πολλών παιδιών στο νοικοκυριό.

Οι αιτίες
Η πιθανότητα παιδικής φτώχειας αυξάνεται σημαντικά για τα νοικοκυριά των οικονομικών μεταναστών, τους ανασφάλιστους ή τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και τους απασχολούμενους στα χειρωνακτικά επαγγέλματα (εργάτες, αγρότες), ενώ -αντίθετα- μειώνεται σημαντικά καθώς αυξάνει ο αριθμός των εργαζόμενων μελών του νοικοκυριού και η σχέση εργασίας τους αποκτά μονιμότερο χαρακτήρα.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, η συμβολή των δημοσιονομικών μέτρων και των κοινωνικών δαπανών στη μείωση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με την πλειονότητα και τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι ένα σημαντικό μερίδιο των σχετικά περιορισμένων οικονομικών ενισχύσεων προς τις οικογένειες με παιδιά δεν κατευθύνεται προς τις φτωχότερες από αυτές, καθώς η παροχή τους είναι ανεξάρτητη από το εισόδημα της οικογένειας (επίδομα τρίτου παιδιού, πρόσθετο αφορολόγητο ποσό για το τρίτο παιδί, επίδομα πολυτέκνων κ.ά.).

«ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ»
Πρόγραμμα βοήθειας για άπορα
Μια επιλογή που εξυπηρετούσε την αποϊδρυματοποίηση ήταν η υποστήριξη εξωτερικών οικότροφων κατά την οποία παρέχεται βοήθεια σε άπορα παιδιά, είτε μέσω επιδομάτων για τα φροντιστήρια. 
Στο Χατζηκώνστα λειτουργεί το Πρόγραμμα Εξωτερικών Οικότροφων για να βοηθήσει μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες δεν επιθυμούν να φέρουν τα παιδιά τους στο Οικοτροφείο, αλλά έχουν σοβαρές οικονομικές ανάγκες και ζητούν βοήθεια για να ολοκληρώσουν τα παιδιά τους το σχολείο. Το ίδρυμα στηρίζει σήμερα 55 εσωτερικούς οικότροφους και περίπου 300 εξωτερικούς. «Πρόσφατα το ΔΣ, ανταποκρινόμενο στις έκτακτες ανάγκες των παιδιών, αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των εξωτερικών οικότροφων για το 2010 κατά 100 παιδιά», τονίζει ο κ. Πανεθυμιτάκης.

Νίκος Αποστολίδης: Παράδειγμα προς μίμηση

O έρωτας για κάποιον που δε βλέπει είναι διαφορετικός, γιατί δε βασίζεται μόνο σε οπτικά ερεθίσματα. Δεν ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Ο έρωτας είναι αφή. Όταν σβήσουν τα φώτα, είναι μυρωδιά, είναι αφή, είναι γεύση.... Κατά τ' άλλα είναι ακριβώς το ίδιο συναίσθημα. 
Σε στέλνει!

Έχω καταφέρει να μη σκέφτομαι αρνητικά του τύπου "Γιατί Θεέ μου να συμβεί αυτό σε μένα;", "Γιατί Θεέ μου να μη βλέπω;". Όλες αυτές τις σκέψεις έχω καταφέρει να μην τις έχω στο μυαλό μου, γιατί έχω αποδεχτεί την κατάσταση ως έχει και ξέρω ότι έχω ένα δικό μου τρόπο που βλέπω τον κόσμο.  
Βλέπω τις ψυχές των ανθρώπων!

Δείτε το συγκινητικό βίντεο...




Πηγή: ClopYPastE.gr 14 Μαρτίου 2010

«Άνθρωποι αγάπης»

Ποιοι είμαστε

Οι «Άνθρωποι αγάπης» είναι ο Μη Κυβερνητικός - Μη Κερδοσκοπικός Ανθρωπιστικός Οργανισμός. Συντροφιά φίλων που προσφέρουν αληθινά με την καρδιά τους.

Το ιστορικό μας

Οι «Άνθρωποι αγάπης» ξεκίνησαν το 1992 με μια μικρή συντροφιά ανθρώπων με το όραμα να επικρατήσει κάποτε στον κόσμο μας η αγάπη, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους. Με συναντήσεις, πνευματικές συζητήσεις, μουσικές βραδιές, φιλανθρωπικά παζάρια και ταξίδια η μικρή αυτή συντροφιά αγωνίστηκε να κινητοποιήσει τον κόσμο να οραματιστεί ένα καλύτερο αύριο για όλους τους ανθρώπους. Μετά από πλούσια δράση και σπουδαία αποτελέσματα των ιδρυτικών μελών, προχωρήσαμε και στην επίσημη ίδρυση του Οργανισμού μας το 2004 με καταστατικό και μητρώο στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θεμέλια για την υπόστασή μας είναι η αγάπη, η επικοινωνία, η συνεργασία, η διάθεση για προσφορά απλών ανθρώπων, με ισχυρό το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, πέρα από κάθε ιδιοτέλεια και όφελος.

Η ιδρύτρια

Γεννήθηκα σ’ ένα όμορφο μικρό χωριό νότια της Κρήτης, με κάτασπρα σπιτάκια, στενά σοκάκια, αυλές με λουλούδια και καρποφόρα δέντρα, κοντά σε ανθρώπους απλούς, φιλόξενους με καλή καρδιά. Η οικογένειά μου, μού έδωσε περισσή αγάπη και οι ευτυχισμένες αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων, με συντρόφευαν πάντα στη ζωή μου. Μέσα από τα δικά τους μάτια, τις δικές τους διηγήσεις, το παράδειγμά τους, έμαθα να βλέπω την ομορφιά, να πιστεύω στο Θεό, ν’ αγαπώ τους συνανθρώπους μου. Σπούδασα στην Αθήνα παιδαγωγικά και διορίστηκα δασκάλα στη ΣΧΟΛΗ ΧΑΤΖΗΒΕΗ Εκεί γνώρισα το σύζυγό μου, Στυλιανό Χατζήβεη, τον άνθρωπο που έκανε χαρούμενη τη ζωή μου. Ο Γιώργος και η Μερόπη τα παιδιά μας, ήταν το δώρο του Θεού σ’ εμάς. Ζήσαμε μοναδικές οικογενειακές στιγμές για 18 χρόνια. Όταν το 1987 ο σύζυγός μου έφυγε από τη ζωή με πολύ πόνο ανέλαβα μόνη τα παιδιά μου και τη Διεύθυνση του Σχολείου. Η πίστη μου στο Θεό, γαλήνεψε το δάκρυ της ψυχής μου. Ένιωσα το Λόγο Του και η καρδιά μου γέμισε από θέληση να μοιραστώ αυτήν την ευλογία. Οι «Άνθρωποι Αγάπης» μαζί με τα παιδιά μου, γεμίζουν τη ζωή μου νόημα και σκοπό.
Γεωργία Χατζήβεη

Η αποστολή μας

  • Αγαπάμε το Θεό, τον άνθρωπο, το συνάνθρωπο.
  • Σκεπτόμαστε θετικά, αισιόδοξα, χαρούμενα.
  • Ελπίζουμε και προσφέρουμε αληθινά με την καρδιά μας, ανοίγοντας ορίζοντες ευκαιριών σε συνανθρώπους μας, σ’ όλη τη γη.
  • Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε την κοινωνική υπευθυνότητα στο εργασιακό περιβάλλον.
  • Θέτουμε νέους στόχους συνεχώς, γιατί απλά πετύχαμε τους προηγούμενους!
  • Είμαστε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για αγάπη και προσφορά!
  • Χτίζουμε μια ζωή γεμάτη νόημα και σκοπό ακολουθώντας το κάλεσμά μας

Το όραμά μας

Οι «Άνθρωποι αγάπης» ονειρευόμαστε  ένα κόσμο γεμάτο χαμόγελα, έναν κόσμο ευαισθητοποιημένο και κοινωνικά υπεύθυνο. Η θέση μας είναι δίπλα σε κάθε παιδί, σε κάθε άνθρωπο που ελπίζει και περιμένει την αγάπη μας!Η προσφορά μας θέλουμε να φτάσει παντού και να δώσει ελπίδα και χαρά!
Ο στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να προσφέρει μέσα από οποιοδήποτε ρόλο ή ιδιότητα τυγχάνει να έχει ο καθένας. Είναι όμορφο να ξέρουμε ότι ο ένας έγιναν πολλοί. Από καρδιάς!
Είναι όμορφο να ξέρεις ότι κάπου πάνω στη γη, κοντά ή μακριά, υπάρχει κάποιος που νοιάζεται για σένα!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki