Thursday, 4 August 2016

Πολλά παιδιά γίνονται «γονείς των γονιών τους»

«Το παιδί είναι ο πατέρας του ανθρώπου», έγραψε ένας μεγάλος Αγγλος ρομαντικός ποιητής το 1802, έχοντας όμως κατά νου την αμεσότητα του δεσμού του παιδιού με τη φύση, σύμφωνα με την ερμηνεία των περισσότερων μελετητών. 
Σήμερα, 210 χρόνια αργότερα, ο ίδιος στίχος ακούγεται ξανά αλλά χωρίς ποιητική διάθεση: «Τα παιδιά γίνονται γονείς των γονιών τους».
....................
Μια έφηβη τηλεφώνησε ζητώντας βοήθεια για τον αδελφό της που μόλις είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Το τηλεφώνημα έγινε κρυφά από τους γονείς. Η κοπελίτσα δεν ήθελε να τους το πει, γιατί εκείνοι ήταν ήδη πολύ φορτωμένοι, εξουθενωμένοι από την ανεργία και τη φτώχεια και, επομένως, ανήμποροι να διαχειριστούν το πρόβλημα. 
Έτσι, η κοπελίτσα σήκωσε αυτό το φορτίο στις δικές της λιανές πλάτες. Παρόμοια περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, όπως ειπώθηκε. Πολλοί μαθητές δεν ανοίγονται, δεν μιλούν στον πατέρα ή στη μητέρα για την αγωνία που τους προκαλεί η κρίση, όχι επειδή είναι αποξενωμένοι από τους γονείς τους, αλλά γιατί τους συμπονούν και θέλουν να τους προστατεύσουν. Κι έτσι, τα παιδιά γίνονται «γονείς των γονιών τους».
Σκληρό και διόλου εύκολο είναι το θέμα που παρουσίασε η Σοφία Παπαϊωάννου. Ήταν φανερή η προσπάθεια των συντελεστών της εκπομπής να ερευνήσουν και να καταγράψουν την κατάσταση διατηρώντας, όσο γίνεται, ένα ψύχραιμο βλέμμα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος λαϊκιστής κι εδώ η πραγματικότητα ουρλιάζει...
Κάποτε, πολλοί φτωχοί Έλληνες έστελναν τα παιδιά τους για υιοθεσία στην Αμερική. Σήμερα, πληθαίνουν οι γονείς που εκλιπαρούν για να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους σε ιδρύματα, σε πτωχοκομεία ανηλίκων. Όχι γιατί έχουν πάψει να τα αγαπούν, αλλά για να τα βοηθήσουν να επιβιώσουν. Τότε η Ελλάδα είχε πίσω της την Κατοχή, σήμερα τι; Είναι δυνατό σε καιρό ειρήνης να υπάρχει τόση στέρηση;
Η εκπομπή απέφυγε τον καταγγελτικό λόγο και επικεντρώθηκε στην έρευνα, όμως ήταν «γροθιά στο στομάχι» όσο κλισέ και αν ακούγεται αυτή η φράση. Το κακό είναι ότι το στομάχι μας δέχεται τόσο πολλές απανωτές γροθιές, που έχουμε μείνει ζαλισμένοι, εξουθενωμένοι.
......................
Tης Mαριάννας Tζιαντζή

ολόκληρο το άρθρο εδώ: kathimerini 15.12.2012

Όρια στην παιδική παντοδυναμία — Aldo Naouri

Τα σημερινά παιδιά δεν πάνε καλά. Μπορεί να είναι υγιέστερα, αλλά είναι υπερκινητικά, έχουν προβλήματα στο σχολείο και δυσκολεύονται να αυτονομηθούν. 
Τι φταίει; Ο υπερβολικός φιλελευθερισμός στο σπίτι, απαντά ο πιο γνωστός παιδίατρος της Γαλλίας.
Δύο γεγονότα, καθ΄ όλα ευπρόσδεκτα, άλλαξαν κατά τη δεκαετία του ΄70 τον ρόλο των παιδιών στις δυτικές κοινωνίες.
Το ένα ήταν η επικράτηση της αντισύλληψης: το παιδί, προϊόν πλέον απόφασης και όχι τύχης, τοποθετήθηκε στην κορυφή του οικογενειακού οικοδομήματος.
Το άλλο ήταν η μετάβαση από την κοινωνία των στερήσεων στην κοινωνία της αφθονίας. 
Πριν από τη δεκαετία του ΄70, το κυρίαρχο μήνυμα της ανατροφής ήταν: «Δεν μπορείς να τα έχεις όλα».
Σήμερα, τα παιδιά μαθαίνουν όχι μόνο πώς μπορούν, αλλά πώς δικαιούνται κιόλας να τα έχουν όλα. Η αίσθηση της ματαίωσης, ουσιώδης για την ανάπτυξή τους, έχει εξαφανιστεί. Με την έννοια αυτή, τα παιδιά των μεσαίων τάξεων είναι πιο «κακομαθημένα» από εκείνα των πλουσίων.

Αυτά λέει στο περιοδικό Le Ρoint ο παιδίατρος Aldo Naouri, που προκαλούσε πάντα θόρυβο με τα βιβλία του, είτε επέκρινε το δικαίωμα του μωρού να τρέφεται όποτε θέλει είτε καταδίκαζε την παντοδυναμία των μητέρων.

Με το βιβλίο του με τον τίτλο «Εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας» (εκδ. Οdile Jacob), ζητά από τους γονείς να ξεχάσουν την ψυχανάλυση και την ψυχοκινητική αγωγή των παιδιών τους και να αναλάβουν ξανά τον ρόλο τους στο σπίτι.
Το θεμέλιο της εξουσίας τους τονίζει- δεν είναι η οργή ούτε βέβαια το ξύλο, αλλά η ιεραρχία και η επίγνωση αυτής της ιεραρχίας. Το παιδί αξίζει τον σεβασμό των γονιών του, αλλά δεν είναι ίσο μ΄ αυτούς. Και το μεγαλύτερο κακό που μπορούν να του κάνουν είναι να φοβούνται μήπως το «τραυματίσουν». Κάπως έτσι φτάσαμε να βλέπουμε οκτάχρονα παιδιά με μπιμπερό ή με πιπίλα...
Ο Ναουρί τα έχει -ξανά!- κυρίως με τις μητέρες. Μπροστά στην τεράστια μητρική και επαγγελματική πίεση που δέχονται, λέει, βρήκαν έναν απλό τρόπο να θεραπεύσουν τον ναρκισσισμό τους: τέθηκαν στην υπηρεσία των παιδιών τους.
Η εργαζόμενη μητέρα νομίζει πως επειδή λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι πρέπει το βράδυ να «επανορθώσει», ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι πέντε λεπτά μετά την επιστροφή της το μωρό αισθάνεται σαν να μην είχε φύγει ποτέ από κοντά του. 
Ο πατέρας, από την πλευρά του, επενδύει πλέον πολύ περισσότερο χρόνο στα παιδιά του από παλιά, αλλά η θέση του δεν αναγνωρίζεται ούτε από τη μητέρα ούτε από την κοινωνία. Δεν είναι αρκετή μια πατρική άδεια δεκαπέντε ημερών. Πρέπει να γίνει αποδεκτός ο διαλεκτικός του ρόλος στην εκπαίδευση: να ενθαρρύνει τη θηλυκότητα της μητέρας και να «σπάσει» την αποκλειστική της σχέση με το παιδί.
Ο 70χρονος παιδίατρος δεν έχει καμιά αμφιβολία: η κυριότερη ένδειξη καλής ανατροφής ενός παιδιού είναι η ηρεμία του.
Για πολλούς οι θέσεις του Γάλλου παιδιάτρου Αλντό Ναουρί είναι αιρετικές: προτρέπει τις μαμάδες να πάψουν να "ασκούν γοητεία" στα παιδιά τους, τους μπαμπάδες να μην αρκούνται στο ρόλο του παρατηρητή, και τους δύο γονείς να δώσουν έμφαση στη μεταξύ τους σχέση.
Στηλιτεύει τη "γλυκερή ψευδοστοργή" των σημερινών γονιών, που δεν διαπαιδαγωγεί αλλά συντηρεί την αίσθηση της παιδικής παντοδυναμίας υπονομεύοντας το μέλλον.
Στη σύγχρονη επιταγή "Μπορείς και δικαιούσαι να τα έχεις όλα" ο Αλντό Ναουρί αντιτάσσει: "Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, αλλά μπορείς να παλέψεις για να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερα".

Στα συνεχή "ναι" των γονιών που διαλύουν τον ατομικό ψυχισμό και τον κοινωνικό ιστό αντιπαραβάλλει ένα "όχι" που καταφάσκει στη ζωή!

Πηγή: Ο Κλόουν

Δευτερεύον πνιγμός: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Ήταν μια συνηθισμένη ημέρα για την οικογένεια Τζάκσον η 5η Ιουνίου… Ο μικρός τους γιος, φορώντας τα μπρατσάκια του, πλατσούριζε κι έπαιζε στην πισίνα του σπιτιού τους υπό την επίβλεψη των γονιών του.

Κείμενο: Μάνια Μπικώφ

Κάποια στιγμή, ο μικρός Τζόνι άρχισε να βήχει ενοχλημένος από λίγο νερό που κατάπιε. Δεν υπήρχε κάποιος λόγος ανησυχίας, σε λίγα λεπτά συνέχισε το παιχνίδι του όπως πριν. Όταν τελείωσε το μπάνιο και όλη η οικογένεια μπήκε στο σπίτι να ετοιμαστεί για μεσημεριανό και ξεκούραση, ο μικρός παραπονέθηκε πως ήταν ιδιαίτερα κουρασμένος.

Η μαμά του θεώρησε πως ήταν από το πολύ παιχνίδι στην πισίνα.
Δεν είχε διάθεση για φαγητό, ζαλιζόταν, έβηχε μερικές φορές και ζήτησε να ξεκουραστεί. Η μαμά του τον έβαλε για ύπνο και όταν λίγη ώρα μετά μπήκε στο δωμάτιο του για να δει εάν είναι καλά, βρήκε τον μικρό αναίσθητο, με αφρούς στο στόμα και την μύτη. Όταν επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του, η οικογένεια έμαθε με τον σκληρότερο τρόπο τι σημαίνει δευτερεύων πνιγμός.
Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι ο δευτερεύοντας πνιγμός. Να είμαστε ενήμεροι για τα συμπτώματα του και να είμαστε ικανοί να τα αναγνωρίσουμε εγκαίρως, ώστε να μετακινηθούμε το συντομότερο δυνατόν σε νοσοκομείο. 
Ο δευτερεύοντας πνιγμός δρα ύπουλα και μπορεί να επιφέρει θάνατο από 15 λεπτά έως και 48 ώρες ΜΕΤΑ από την είσοδο νερού στον πνεύμονα.
Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι ο δευτερεύοντας πνιγμός εμφανίζεται ΠΑΝΤΑ έπειτα από συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, όπως: βήχας, κόπωση, ατονία, κνησμός στον λάρυγγα, ίσως πυρετό, ζάλη, αδιαθεσία. 
Έτσι, εάν κατά την παραμονή του στο νερό, το άτομο καταπιεί νερό χωρίς να το θέλει -γι αυτό και ο βήχας – και στη συνέχεια εμφανίσει κάποιο ή παραπάνω από ένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε νοσοκομείο.
Το αν θα εμφανιστούν ή το πόσο γρήγορα ή αργά θα εμφανιστούν τα συμπτώματα, εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την ηλικία, την υγεία, τη φυσική κατάσταση του ατόμου,τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κλπ. Έτσι, η γνώση και μόνο αυτής της επιπλοκής μπορεί να βοηθήσει ένα υποψήφιο θύμα παρ” ολίγο πνιγμού, πριν οι επιπλοκές αυτές καταλήξουν μη αναστρέψιμες.

Η κα. Μάνια Μπικώφ
είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, διεθνής εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστικής


talcmag.gr


«Ο παιδικός πνιγμός είναι σιωπηλός». 

Ωραίες διακοπές

Οι διακοπές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Ζάλτσα Βοιωτίας
Στο ησυχαστήριό του, στη Ζάλτσα Βοιωτίας, βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για ολιγοήμερες διακοπές.
Εκεί, στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων, βρίσκεται το «καταφύγιο ψυχής του». Εκεί διαβάζει, προσεύχεται, γράφει τους λόγους του και ασχολείται με κτηνοτροφικές και γεωργικές εργασίες. 
Μαζεύει ελιές, φτιάχνει τυρί, επισκέπτεται τα χωράφια.
Στη Ζάλτσα Βοιωτίας ίδρυσε πρόσφατα μία πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα με ειδική ράτσα κατσικιών, τα οποία έφερε από την Ισπανία. Στο κτήμα του υπάρχουν και ελάφια, κότες, κουνέλια.

Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το ακατοίκητο νησί Άμπελος, που ανήκει στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά. Εκεί βρίσκεται ναός τον οποίο συχνά καθαρίζει μόνος του. 

Πριν από λίγα χρόνια μαζί με τον οικείο μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιο, μετέφεραν 
γεννήτρια για την ηλεκτροδότησή του.
O Αρχιεπίσκοπος προσεύχεται στο μοναστήρι
των Αγίων Θεοδώρων στη Βοιωτία.

Με βάση τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, θα παραμείνει στη Ζάλτσα και για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

CNN Greece

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki