Saturday 16 December 2017

Είναι ασφαλή τα βιντεάκια που παρακολουθούν
τα παιδιά μας στο YouTube;

Η διαδικτυακή πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι έχει μπει στη διαδικασία διαγραφής εκατοντάδων χιλιάδων ακατάλληλων αναρτήσεων.

Μπορεί κάποιες φορές να αφήνουμε τα παιδιά μας να παρακολουθούν μόνα τους βίντεο με «αθώα» παιδικά τραγούδια και καρτούν στο YouTube, πόσο ασφαλείς όμως πρέπει να νιώθουμε;

Πρόσφατα, η δημοφιλής online πλατφόρμα βρέθηκε στο στόχαστρο γονέων και διαφημιστών καθώς ανακαλύφθηκε ότι εκατοντάδες κανάλια «φιλικά για παιδιά» είχαν γεμίσει με βίντεο που έδειχναν παιδιά ή παιδικούς χαρακτήρες σε ενοχλητικές καταστάσεις ή σε ρόλο θυμάτων εκμετάλλευσης.

Εκπρόσωποι του YouTube απάντησαν ότι η εταιρεία είχε αρχίσει να παίρνει μέτρα για να κατεβάσει το ακατάλληλο περιεχόμενο και πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσαν ότι η πλατφόρμα έχει μπει στη διαδικασία διαγραφής εκατοντάδων χιλιάδων αμφιλεγόμενων βίντεο. 
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Buzzfeed News, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα «διέγραψε πάνω από 270 λογαριασμούς και απομάκρυνε πάνω από 150.000 βίντεο από την πλατφόρμα».
Τους τελευταίους μήνες το YouTube έχει κατακριθεί πολλές φορές επειδή στάθηκε ανίκανο να ελέγξει το περιεχόμενο καναλιών που απευθύνονται σε παιδιά, με αποτέλεσμα να παρεισφρήσει σε αυτά ακατάλληλο περιεχόμενο.
Χρήστες της πλατφόρμας δημιουργούν βίντεο που απεικονίζουν παιδιά να εμπλέκονται σε αμφιλεγόμενες, ενδεχομένως ακόμα και κακοποιητικές καταστάσεις, και στη συνέχεια, για να προσελκύσουν τους ανήλικους θεατές, χρησιμοποιούν λέξεις κλειδιά όπως «Frozen» ή «μαθαίνω τα χρώματα».

Ενδεικτικά, το δημοφιλές κανάλι Toy Freaks, που μετρούσε πάνω από 8 εκατομμύρια συνδρομητές, έκλεισε μετά από αναφορές ότι ένας χρήστης ονόματι Greg Chism είχε ανεβάσει βίντεο που έδειχναν τις μικρές κόρες του μεταμφιεσμένες σε μωρά να τρομάζουν μέχρι δακρύων.

Μέχρι να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου του περιεχομένου του YouTube, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε εμείς ως γονείς είναι να βρισκόμαστε στο πλάι των παιδιών μας για όση ώρα παρακολουθούν διαδικτυακά βίντεο, χωρίς να εφησυχάζουμε ούτε λεπτό.
_________________

Μήν ἀναβάλλεις τήν χαρά τῶν μικρῶν πραγμάτων

Μια από τις βασικές αιτίες που δεν χαιρόμαστε είναι ότι περιμένουμε να συμβεί κάτι σπουδαίο, μεγάλο, φοβερό και εκπληκτικό, για να πούμε «έχω αιτία να είμαι χαρούμενος». 
Άδικα περιμένουμε. Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. 
Η ζωή είναι μικρά πολύ μικρά καθημερινά πράγματα. 
Εκεί είναι η ομορφιά της.
Μαθαίνουμε να μην αναβάλουμε την χαρά, περιμένοντας μια μεγάλη στιγμή. 

Η χαρά είναι κρυμμένη στο πρωινό ξύπνημα, στην χαραυγή, στο καφέ ή τσάι που φτιάχνεις ή πίνεις. 
Στην προσευχή που έχει ευχαριστία και δοξολογία. 
Σε ένα καντήλι που θα ανάψεις, σε ένα λιβάνι που θα μυρίσεις, στο φαγητό που ετοιμάζεις για σένα ή την οικογένεια σου.Στην δουλειά που κάνεις ή μοιράζεσαι με άλλους ανθρώπους.
Στον περίπατο με έναν καλό φίλο ή το αγαπημένο μας ζώο. 
Στην βροχή που σε πλένει, στην γη που σε κρατά, στον αέρα που σε σκορπά, στην φωτιά που μέσα σου κεντά.
Στην χειραψία που είσαι παρών. Στην αγκαλιά που δεν είσαι απών. Στο φιλί που λαχταράς, στην ψυχή που αγαπάς στο έρωτα που δεν ρωτά.
Πάψε να τα αναβάλλεις όλα για μετά, δεν υπάρχει παρά μόνο στον νου σου, το μόνο που υπάρχει είναι το τώρα, και εσύ δυστυχώς έμεινες στο πουθενά.


π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (FB)
Ζωντανό Ιστολόγιο

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki