Tuesday, 21 February 2012

ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Αναλυτικός κατάλογος Ελληνικών Προιόντων


Μην ξεχνάτε ότι η ελληνική αγορά χρειάζεται την στήριξή μας ΤΩΡΑ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ. ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τα καταστήματα της χώρας.

η ελληνική αγορά χρειάζεται την στήριξή μας

Ακολουθεί ένας αναλυτικός κατάλογος με ελληνικά προιόντα που καλύπτουν όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ξεχνάτε τα μαγαζιά της γειτονιάς σας, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.
 
ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΙΟΝ (Γάλακτος, Αμυγδάλου, Break, Nucrema, Mabel, Υγείας ΙΟΝ, Σοκοφρέτα, Noizetta). Ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1930 και έχει δύο εργοστάσια παραγωγής, Αθήνα και Άρτα. www.ion.gr
ΞΕΝΗ
Παυλίδης – Κraft Foods (Lacta, Παυλίδου υγείας, Toblerone, Παυλίδης γεμιστή, Lila Pause, Kiss, Gioconda, Merenda). H Παυλίδης εξαγοράστηκε το 1990 από τον αμερικανικό κολοσσό Kraft Foods (www.kraftfoods.gr), με κατακόρυφη πτώση ποιότητας και αύξηση τιμών έκτοτε, τώρα έχουν βάλει στο μάτι και την βρετανική Cadbury, βλέπε και ekathimerini.gr

ΜΠΙΣΚΟΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πτι Μπερ, Μιράντα, Caprice, Cream Crackers, Digestive, Γεμιστά, Marie, Mascot, Rondo, Crispies, Φρυγανιές κτλ). Ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε το 1938 από Πολίτες πρόσφυγες και στις μέρες μας απασχολεί 1000 άτομα σε 4 ιδιόκτητα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα. www.papadopoulou.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ELBISCO πρώην Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων (Elite φρυγανιές, Αλλατίνη, Κρις Κρις, Βοσινάκη, Forma). www.elbisco.gr

ΚΕΤΣΑΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΥΚΝΟΣ (κέτσαπ, πάστα ντομάτας, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά). Ελληνική εταιρεία με έτος ίδρυσης το 1911, έδρα το Ναύπλιο και παραγωγή-διανομή στα Σαβάλια Ηλείας. www.kyknos.com.gr
ΞΕΝΗ
HEINΖ, αμερικανικό trust που μονοπωλεί την αγορά σε 50 χώρες, με κύκλο εργασιών 10δις δολλάρια παγκοσμίως! www.heinz.com

ΠΑΓΩΤΑ/ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΡΙ ΚΡΙ (παγωτά, γιαούρτι, φρέσκο γάλα). Ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται από το 1954, με σύγχρονη μονάδα παραγωγής στις Σέρρες και κέντρο διανομής στην Αθήνα. www.krikri.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΕΒΓΑ (παγωτά, κρουασάν, χυμοί). Ιδρύθηκε το 1934 ως Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου, και ΕΛΛΗΝΙΚΗ μέχρι και σήμερα αμιγώς ελληνικών συμφερόντων. www.evga.net
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΕΒΟΛ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου) (γάλα, γιαούρτι, τυρί). Συνεταιριστική εταιρεία που εκπροσωπεί κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής Βόλου – Πηλίου – Βελεστίνου. Ασκεί παρεμβατική πολιτική στην τιμή του γάλακτος, διασφαλίζοντας το εισόδημα των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι απολαμβάνουν από τις υψηλότερες τιμές που δίνονται στο γάλα πανελλαδικά. Ειδικεύεται και στα βιολογικά προϊόντα www.evol-easvolou.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Όλυμπος (Γαλακτοβιομηχανία Λαρίσης) (γάλα, γιαούρτι, τυρί, χυμοί). www.olympos.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΦΑΓΕ (γιαούρτι, γάλα, συσκευασμένο τυρί). Ιδρύθηκε το 1926 από τον Α. Φιλίππου και διατηρεί μέχρι σήμερα ηγετική θέση στην ελληνική αγορά. Διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και μία στις ΗΠΑ. www.fage.gr
ΞΕΝΗ
ΑΓΝΟ (γάλα, γιαούρτι, τυρί, χυμοί) (Τα 4 τελευταία χρόνια συνεργασία με την DANONE. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ! www.agno.gr
ΜΕΒΓΑΛ (γάλα, γιαούρτι, τυρί) (Με επιφυλάξεις, ανακοίνωσε πρόσφατα συνεργασία με την DANONE στον τομέα διανομής των προϊόντων). www.mevgal.gr
ΞΕΝΗ
ΔΕΛΤΑ, εξαγοράστηκε από τον όμιλο VIVARTIA (MiG) το 2006 (στον οποίο ανήκουν και τα Goody’s, Μπάρμπα Στάθης, Flocafe, 7 Days κρουασάν, Χρυσή Ζύμη), ο οποίος αν και ελληνικό cogglomerate, βαδίζει στα χνάρια των ξένων πολυεθνικών με συμμετοχή ξένων κεφαλαίων και τακτική εξαγορών και συγχωνέυσεων www.vivartia.com
ΞΕΝΗ
ALGIDA, φίρμα παγωτού που ανήκει στον πολυεθνικό κολοσσό Unilever, που μεταξύ άλλων στην Ελλάδα εμπορεύεται και τα προϊόντα Ζwan, Βιταμ, Pumaro, Νέα Φυτίνη, ελαιόλαδο Αλτις, Lipton, Knorr, Helmann’s, ηλιέλαιο Sol, Friol, Φλώρα, Calvé, Becel, αλλά και είδη υγιεινής όπως Vaseline, Ultrex, Timotei, Svelto, Sun, Skip, Rexona, Organics, Omo, Lux, Klinex, Dove, Cif, Cajoline, Brut, Axe, Aim!!! Έχει εξαγοράσει πλήθος ελληνικών εταιριών (Ελαίς 1962, Pummaro 1999), αλλά και ξένων με δραστηριότητα στην Ελλάδα (Κnorr-Bestfoods). ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ! www.unilever.gr
ΞΕΝΗ
NESTLE, η μεγαλύτερη παραγωγός ειδών διατροφής στον κόσμο, με ετήσιο τζίρο 60δις δολλάρια!! Μέσα από διαρκείς συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλων εταιριών, έφτασε το 2003... 

Πάμπλο Πινέδα: Ο πρώτος δάσκαλος με σύνδρομο DOWN

Ο 34χρονος Ισπανός Πάμπλο Πινέδα είναι ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου που έχει σύνδρομο Down.  

Pablo Pineda, primer universitario europeo con síndrome de Down

Όταν όλοι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο,
έχουν την ίδια εμφάνιση, είναι όλοι ομοιόμορφοι,
αυτό είναι ο Φασισμός.


Χρειάζεται να περάσει ακόμη τέσσερις εξετάσεις, για να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να γίνει δάσκαλος. Αυτό δεν είναι τόσο ασυνήθιστο: στην Ισπανία το 85% των παιδιών με σύνδρομο Down πηγαίνουν στο κανονικό σχολείο. 
Η WELT ON LINE μίλησε με τον Πινέδα για τη μάθηση, την "καθυστέρηση" και για τα υπερπροστρατευμένα παιδιά. 

Ο Πάμπλο Πινέδα τελείωσε τις σπουδές του παιδαγωγού και αυτό το Μάρτη έκανε την πρακτική εξάσκηση στην Κόρδοβα. 
Ο Πινέδα αυτήν την εποχή προετοιμάζεται για τις εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος και του μένουν μόνο τέσσερις εξετάσεις για να τελειώσει τις σπουδές του στην ψυχολογία και παιδαγωγικά. Στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Μάλαγκα στα τέλη Απρίλη προβλήθηκε η ταινία «Και εγώ επίσης» που είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του Πινέδα και στην οποία ο ίδιος κρατά τον βασικό ρόλο: Ζωή, Αγάπη, Λύπη και Χαρά κατά τη διάρκεια των σπουδών. Με τον Πινέδα μίλησε ο Jan Marot.

WELT ONLINE: Πώς βιώσατε προσωπικά το σύνδρομο ντάουν;
Πάμπλο Πινέδα: Δεν ήταν οι γονείς μου που μου το είπαν. Ήταν ο δάσκαλός μου. Ήμουν περίπου εφτά χρονών, όταν με ρώτησε αν ήξερα τι είναι το σύνδρομο ντάουν. Φυσικά απάντησα ναι. Με κοίταξε έντονα και μου εξήγησε τη γενετική του σύνδρομου ντάουν. Στην ηλικία αυτή ήταν πραγματικά πολύ σκληρό. Για μένα αυτό ακουγόταν σαν αραμαϊκά. Ήταν πολύ βαρύ. Του έθεσα μόνο δύο ερωτήσεις : «Είμαι χαζός;» Απάντησε :Όχι. «Μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω στο σχολείο με τους φίλους μου;» Απάντησε : «Κανένα πρόβλημα» . Τα υπόλοιπα μου ήταν παντελώς αδιάφορα.

WELT ONLINE: Όπως η πλειοψηφία των παιδιών με σύνδρομο ντάουν στην Ισπανία. Το 85% πηγαίνουν σε ένα κανονικά σχολείο.
Πινέδα: Ναι, τώρα. Όμως παλαιότερα δεν υπήρχε η ένταξη. Αυτό είναι η κορυφή μιας ανάπτυξης. Εγώ ήμουνα ο πρώτος μαθητής με σύνδρομο ντάουν που πήγα σε ένα δημόσιο σχολείο.

WELT ONLINE : Τι αναμνήσεις έχετε από τα χρόνια του σχολείου;
Πινέδα : Στο σχολείο διασκέδαζα πολύ, περνούσα πολύ καλύτερα απ' ό,τι με τους φίλους μου. Είχα υπέροχες ,ενδιαφέρουσες και πολύ σκληρές εμπειρίες. Συνολικά ήταν μια απίστευτα πλούσια φάση της ζωής μου. Υπήρχαν καλύτερες και χειρότερες μέρες. Ιδιαίτερα η εφηβεία ήταν σκληρή. Αλλά αυτή είναι πάντα μια δύσκολη περίοδος. Εγώ δεν μπορούσα μερικές φορές να ζήσω με το σώμα μου και μέσα σ' αυτό

WELT ONLINE: Γιατί επιλέξατε τις παιδαγωγικές σπουδές;
Πινέδα: Σαν παιδί είχα πολλές ιδέες. ΄Ηθελα να γίνω δικηγόρος, κατόπιν δημοσιογράφος. Τότε ένας καθηγητής και μέντοράς μου με συμβούλεψε να γίνω δάσκαλος, γιατί τα παιδαγωγικά προσφέρουν περισσότερες επιλογές. Μου είπε ότι οι άλλες επιστήμες είναι σκληρές και ανταγωνιστικές. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε δευτερόλεπτο. Μου αρέσει να εργάζομαι με παιδιά, νιώθω πολύ χρήσιμος.

WELT ONLINE: Ακολουθείτε αυστηρά κάποιο σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα μελέτης;
Πινέδα: Από το τίποτα βγαίνει τίποτα. Μελετώ περίπου 6-7 ώρες τη μέρα. Τα βράδια τα έχω ελεύθερα. Διαβάζω πάντα με μουσική . Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, οι σπουδές δεν είναι εύκολες και το σύνδρομο ντάουν με περιορίζει κατά 30% , πράγμα που τις καθιστά δυσκολότερες. Ο καθένας πρέπει να παλεύει για το μέλλον του.

WELT ONLINE: Τι σημαίνει και τι σημασιοδοτεί το είναι κανείς ο πρώτος με σύνδρομο ντάουν πτυχιούχος στην Ευρώπη ;
Πινέδα: Είναι μια μεγάλη ευθύνη. Γνωρίζω ότι οι πατέρες και οι μητέρες που έχουν παιδιά με σύνδρομο ντάουν χρειάζονται κάποιον να τους δείξει και να τους πει : «Το παιδί σου μπορεί να το κάνει αυτό».Και τα μέσα μπορούν να συνδράμουν, καθώς ψάχνουν για αξιόλογες ειδήσεις. Θέλω να δώσω πρόσωπο σε ένα κομμάτι του πληθυσμού , που σχεδόν ποτέ δεν θεωρείται αντικείμενο είδησης. Αρέσω στα μέσα- μου τηλεφωνούν τριάντα φορές τη μέρα Αυτό είναι μερικές φορές εξαντλητικό

WELT ONLINE: Σας έχουν ήδη προσφέρει θέσεις εργασίας;
Πινέδα: Όχι ακόμη. Όταν πετύχω τις εξετάσεις και πάρω την άδεια άσκησης επαγγέλματος του δάσκαλου, θα πλησιάσω... 

Εκλεκτική αλαλία: «Στο σπίτι μιλάει και φωνάζει και έξω δεν λέει κουβέντα»

Η εκλεκτική αλαλία είναι μία πολύπλοκη παιδική αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα του παιδιού να μιλήσει και να επικοινωνήσει αποτελεσματικά σε επιλεγμένες κοινωνικές καταστάσεις, όπως το σχολείο. 
Τα παιδιά αυτά έχουν την ικανότητα να μιλάνε και να επικοινωνούν σε περιβάλλοντα που τους εμπνέουν ασφάλεια, χαλαρότητα και άνεση.
Περισσότερα από 90% των παιδιών με εκλεκτική αλαλία παρουσιάζουν επίσης κοινωνική φοβία ή κοινωνικό άγχος. 
Η διαταραχή είναι ιδιαιτέρως επίπονη για το παιδί. Τα παιδιά και οι έφηβοι με εκλεκτική αλαλία εμφανίζουν μία πραγματική φοβία για την ομιλία, για την κοινωνική αλληλεπίδραση και γενικά για καταστάσεις όπου απαιτείται από αυτούς η επικοινωνιακή συμμετοχή.
Πολλά παιδιά με εκλεκτική αλαλία εμφανίζουν σημαντική δυσκολία στην εκκίνηση ή απόκριση επικοινωνίας έστω και με μη λεκτικό τρόπο. Συνεπώς η κοινωνική εμπλοκή τους μπορεί να περιορίζεται για πολλά παιδιά όταν προσεγγίζονται από άλλους σε ένα πλαίσιο που είναι πολύ θερμό ή όπου αισθάνονται να υπάρχουν επικοινωνιακές απαιτήσεις από τους ίδιους.
Δεν εκφράζουν όλα τα παιδιά το άγχος τους με τον ίδιο τρόπο. Κάποια παιδιά ίσως είναι εντελώς άλαλα ή ανίκανα να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν με οποιονδήποτε σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, ενώ άλλα μπορεί να μιλάνε ή να ψιθυρίζουν σε ελάχιστα επιλεγμένα άτομα. Κάποια παιδιά μπορεί να στέκονται ακίνητα και φοβισμένα καθώς αντιμετωπίζουν διάφορες κοινωνικές προκλήσεις. Μπορεί να παγώνουν, να είναι ανέκφραστα, να είναι απαθή και να απομονώνονται κοινωνικά. Παιδιά με λιγότερο έντονη παθολογία, ίσως δίνουν εντύπωση ΄΄χαλαρότητας΄΄, ανεμελιάς και ίσως έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν με ένα ή με ελάχιστα παιδιά όμως να αδυνατούν να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν με τους δασκάλους τους ή με τους περισσότερους από τους συνομηλίκους τους.
Όταν συγκρίνονται με το τυπικά ντροπαλό και σεμνό παιδί, τα παιδιά με εκλεκτική αλαλία βρίσκονται στο απώτερο όριο της ντροπαλότητας και της σεμνότητας.
 Η πλειονότητα των παιδιών που παρουσιάζουν την διαταραχή έχουν μία γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση άγχους. Απλούστατα λοιπόν τα παιδιά αυτά έχουν κληρονομήσει την τάση να άγχονται υπέρμετρα από ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας τους. Πολύ συχνά, τα παιδιά αυτά εμφανίζουν σημεία έντονου άγχους, όπως άγχος αποχωρισμού, συχνές κρίσεις θυμού και κλάματος, κακοδιαθεσία, προβλήματα ύπνου, έλλειψη ευελιξίας και έντονη ντροπαλότητα από την βρεφική ηλικία και έπειτα.

Λόγος και παιδί

Κοπιάστε να πάρετε μεζέ, από το "δείπνο" ενός άστεγου

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση...

Αυτά... βλέπει η Τρόικα,
και μας σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι.
Κι ύστερα λένε ότι στη πόλη του Βόλου (όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία) οι πολίτες κακοπερνάνε.
Λίγο να "σκάψεις" στους κάδους των απορριμάτων δίπλα από τα παραλιακά Τσιπουράδικα, θα βρεις και του πουλιού το γάλα.
Ο τυχερός -πανευτυχής Βολιώτης μάλιστα μας προσκάλεσε για μεζέ.
Με κάθισμα  το πεζοδρόμιο, και τραπεζομάντιλο την λεωφόρο Ιάσονος, ο κίνδυνος για
... αυξημένη  χοληστερίνη φαντάζει μηδαμινός.
Αυτά... βλέπει η Τρόικα, και μας σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι.
Αν ανήκετε στη κατηγορία των Ελλήνων που έχετε πάντα γεμάτο το στομάχι μη κάνετε κλικ για μεγένθυση στη φωτό. Υπάρχει κίνδυνος να το αδειάσετε... 

Παγκύπριος έρανος στα σχολεία
για τους άπορους μαθητές της Ελλάδας

Καλά, οι δικοί μας (ελλαδίτες) πάμπλουτοι, δεν συγκινούνται;
Δε βάζουν το χέρι στην άπατη τσέπη τους για να καλύψουν τις ανάγκες των απόρων μαθητών;
Και το υπουργείο τι κάνει; Παίρνουν τα παιδάκια κολατσιό σε ΟΛΑ τα σχολεία, ή μας δουλεύουν;

Ούτε ντροπή, ούτε στράτα που έλεγε και η γιαγιά μου...

Παίρνουν ΟΛΑ τα παιδάκια κολατσιό
στα σχολεία,
ή μας δουλεύουν;
Παγκύπριος έρανoς σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Κύπρου για ενίσχυση των άπορων μαθητών της Ελλάδας, πραγματοποιείται την Τρίτη στη Μεγαλόνησο.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, μετά από πρόταση του προέδρου της
Νίκου Τορναρίτη, ομόφωνα αποφάσισε και διαβίβασε στον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού το αίτημα για πραγματοποίηση παγκύπριου εράνου την Τρίτη σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Κύπρου για ενίσχυση των άπορων μαθητών της Ελλάδας.
Το αίτημα, το οποίο έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, αποτελεί «μια ελάχιστη ένδειξη προσφοράς προς τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα, η οποία ήταν πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου, σε όλες τις δύσκολες στιγμές που διήλθε ο

τόπος μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Γι΄ αυτό, συμπληρώνει η ανακοίνωση, η Επιτροπή καλεί όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, κολλέγια και πανεπιστήμια) δημόσια και ιδιωτικά, να συνεισφέρουν και αυτά μέσω του παγκύπριου εράνου στην  ενίσχυση των άπορων μαθητών της Ελλάδας.

πηγή 

Λαγάνες!! η μανούλα έφτιαξε ... Μμμμ

Lagana - Clean Monday Bread

1. Λαγάνα (Συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα)

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
Σουσάμι
Αλάτι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι 2 ποτήρια νερό. Η θερμοκρασία του δεν πρέπει να είναι πάνω από 40 βαθμούς (δεν θα καίει). Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο του μια γουβίτσα. Εκεί μέσα ρίχνουμε το αλάτι. Γεμίζουμε μισό ποτήρι με το νερό που έχουμε ζεστάνει και εκεί μέσα διαλύουμε καλά τη μαγιά. Ρίχνουμε αυτό το νερό στο μπωλ κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί, ώστε η ζύμη μας να μην κολλά στα χέρια μας αλλά ούτε και να είναι πολύ σφιχτή. Χωρίζουμε σε κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που έχουμε) τη ζύμη και ανοίγουμε το κάθε ένα με τον πλάστη σε σχήμα λαγάνας. Βάζουμε τις λαγάνες στα ταψιά και τα τυλίγουμε με κουβέρτες. Όταν διπλασιαστεί ο όγκος τους, τις πατάμε με τα δάχτυλά μας να κάνουν γουβίτσες και τις τρυπάμε που και που με ένα πιρούνι. Κατόπιν με ένα πινέλο τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
========================================
2. η Λαγάνα της Αναστασίας 
(συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα)
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κουτ. σούπας λάδι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Λίγη ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό χλιαρό
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε νόστιμες λαγάνες, βάζουμε σε λεκάνη 1 κιλό αλεύρι, 3 φακελάκια ξηρή μαγιά, 2 κουτ. σούπας λάδι, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, λίγη ζάχαρη και 2 φλυτζάνια νερό χλιαρό.
Ζυμώνουμε να γίνει ζύμη όχι σφιχτή. 
Αφήνουμε τη ζύμη 1 ώρα περίπου σκεπασμένη σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει.
Στρώνουμε χαρτί σε ταψιά. 
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπάλες. 
Πλάθουμε κάθε μπάλα σε λαγάνα (αν κολλάει βοηθάμε το πλάσιμο λαδώνοντας λίγο τα χέρια μας), πατώντας με τα δάκτυλα και απλώνοντας τη ζύμη στο ταψί. 
Αφήνουμε 15 λεπτά για να φουσκώσουν λίγο οι λαγάνες και ψήνουμε στους 200 βαθμούς επί 30 λεπτά.
Είναι νοστιμότατες! Καλή επιτυχία.

Πηγή: syntages.matia.gr


Άλλες συνταγές για λαγάνα

Μια συνταγή για λαγάνα πολύ νόστιμη,
που έχει γεύση σαν τα κουλούρια που πουλάνε στο δρόμο!! 

Lagana - Clean Monday Bread

It's a shame that Lagana is only eaten once a year on Kathari Theftera (ka-tha-REE thef-TEH-rah) or Clean Monday. It's easy to make, and pairs well with many different spreads, especially the carp roe spread called taramosalata (tah-rah-moh-sah-LAH-tah).
There's some old folklore that warns that you should tear pieces off the bread instead of cutting it with a knife in order to ward off evil spirits. I'm not sure where that superstition came from, but it couldn't hurt to follow along.
This recipe is adapted from Diane Kochilas' wonderful book "The Food and Wine of Greece."

Prep Time: 3 hours, 30 minutes
Cook Time: 20 minutes
Total Time: 3 hours, 50 minutes

Ingredients:
  • 3 envelopes active dry yeast
  • 1/4 cup sugar
  • 7 to 8 cups bread flour
  • 2 1/4 cups warm water
  • 1 tbsp. salt
  • 5 tbsp. vegetable oil
  • Sesame seeds for sprinkling

Preparation:

In a medium work bowl, dissolve the yeast, sugar, and 1/4 cup of the flour in the warm water. Let stand covered for 15 minutes or until the mixture starts to foam and bubble.
In a large work bowl, combine 7 cups flour with the salt. Make a well in the center with your hand and pour in the oil and the yeast mixture. Mix well with a wooden spoon until all the ingredients are combined.
Turn dough out on to a counter or table dusted with flour and knead for about 10 minutes or until the dough feels smooth to the touch but not sticky.
Shape the dough into a ball, brush it with oil and allow it to rise in a covered bowl for about 2 hours or until doubled in size.
Punch the dough down and knead it for another 6 or 7 minutes. Shape it into 2 equal loaves. Using a rolling pin, roll the dough out on to two lightly oiled baking sheets into flat ovals about 15 inches long and about 6 inches wide.
Brush with oil, sprinkle with sesame seeds, and allow to proof (rise) again until a finger poked in the bread leaves an indentation without springing back. Preheat oven to 450 degrees during the final rise.
Using your index finger, poke holes across the surface of the bread (about every 2 inches). Bake for 15 - 20 minutes or until a deep golden color.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki