Monday, 16 August 2010

Πεθαίνουν παιδάκια στο Πακιστάν από έλλειψη τροφίμων

Οι πρώτοι θάνατοι από έλλειψη τροφίμων καταγράφηκαν στο Πακιστάν, όπου πέντε παιδιά πέθαναν στην περιοχή Κοχιστάν.

Πέντε παιδιά έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν αν δεν φτάσουν εδώ τρόφιμα μέσα στις επόμενες δύο ημέρες
Το Κοχιστάν, μια ορεινή περιοχή, έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα, αφού οι πλημμύρες παρέσυραν γέφυρες και κατέστρεψαν δρόμους.
«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ σοβαρή κρίση στην περιοχή μας με την έλλειψη τροφίμων. Πέντε παιδιά έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν αν δεν φτάσουν εδώ τρόφιμα μέσα στις επόμενες δύο ημέρες», τόνισε ο Αμπντούλ Σατάρ Χάν, βουλευτής της περιοχής.
Ο Χαν έκανε τις δηλώσεις αυτές από την γειτονική περιοχή Μπασάμ, αφού όλες οι γραμμές επικοινωνίας στο Κοχιστάν έχουν κοπεί.
«Ειδικά, ορισμένες ζώνες του Κοχιστάν είναι τελείως απομονωμένες και ο μόνος τρόπος για να φτάσουν εδώ είδη πρώτης ανάγκης είναι με ελικόπτερα. Αλλά μέχρι τώρα κανένα ελικόπτερο δεν έχει φανεί. Η κυβέρνηση μας αγνοεί τελείως», είπε χαρακτηριστικά ο Πακιστανός βουλευτής. «Τα περισσότερα αποθέματα καλαμποκιού καταστράφηκαν και ότι είχε απομείνει καταναλώθηκε. Επίσης οι κάτοικοι έχουν θανατώσει τα περισσότερα ζώα. Και τώρα δεν έχει μείνει τίποτε για να τραφούν», πρόσθεσε ο Χαν. Το Κοχιστάν εκτείνεται από την περιοχή του πακιστανικού Κασμίρ στα Ιμαλάια ως την αφγανική επαρχία του Νουριστάν.
Στο μεταξύ, εκατοντάδες χωριά καταστράφηκαν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στο Μπαλουχιστάν, ανακοίνωσε αξιωματούχος της επαρχίας αυτής του νοτιοδυτικού Πακιστάν.
«Η κατάσταση είναι τρομακτική. Άνθρωποι έχουν καταφύγει στις οροφές φορτηγών, οι γέφυρες έχουν παρασυρθεί και δρόμοι δεν υπάρχουν», τόνισε ο Σερ Χαν Μπαζάι. Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι τοπικές αρχές διαθέτουν μόνο ένα ελικόπτερο και τέσσερα σκάφη για τις επιχειρήσεις διάσωσης.
kathimerini

«Επάνοδος» αποφυλακισμένων ανήλικων, μέσα από ναρκωτικά και πορνεία

 Δεν είμαστε καθόλου καλά...

Ο μοναδικός «δημόσιος ξενώνας» επανένταξης αποφυλακισμένων, ακόμη και ανηλίκων, στεγάζεται σε «ύποπτο» ξενοδοχείο, κοντά στις πιάτσες των ναρκωτικών στην Ομόνοια
Ωραία "Επάνοδος" στη... φυλακή!!
Το Διαδίκτυο βρίθει διθυραμβικών σχολίων για το επίπεδο των σεξουαλικών υπηρεσιών που προσφέρουν αλλοδαπές ιερόδουλες στα στοιχειώδη, σπαρτιάτικα δωμάτιά του. Έξω από την κύρια είσοδο, τα βράδια περνούν με τις γνωστές δραστηριότητες. Εμπόριο ναρκωτικών, πάσης φύσεως παραβατικές συμπεριφορές και συμπλοκές συμμοριών.

Μόνο που το συγκεκριμένο ξενοδοχείο στην Ομόνοια αποτελεί ταυτόχρονα και τον μοναδικό «δημόσιο» ξενώνα επανένταξης ανθρώπων που μόλις έχουν αποφυλακισθεί. Το πιο τραγικό είναι ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και ανήλικοι που κρατούνταν για ναρκωτικά...

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, σ’ αυτόν το χώρο εμφανίζονται, με τα αποφυλακιστήρια ανά χείρας, παιδιά


που έχουν μόλις εγκαταλείψει τα κελιά των φυλακών, επιχειρώντας τα πρώτα βήματα στον σπαρμένο με αγκάθια δρόμο της επανένταξης.
Στο παραπάνω ξενοδοχείο προωθεί τόσο τους ενήλικους αποφυλακισμένους όσο και τους ανήλικους χρήστες ή τέως χρήστες που βγαίνουν από τη φυλακή η «Επάνοδος», ο μοναδικός κρατικός φορέας επανένταξης που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Δίχως άλλη επιλογή. «Προς το παρόν δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν το μοναδικό που δέχθηκε να φιλοξενήσει αποφυλακισμένους ανήλικους χρήστες ή πρώην κρατούμενους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επανένταξη.

Τι να κάνουμε; O ετήσιος προϋπολογισμός μας για το 2010 είναι μόλις 60.000 ευρώ», υπογραμμίζει στο «Εθνος της Κυριακής» η διδάκτωρ Νομικής και διευθύντρια της «Επανόδου», Φωτεινή Μηλιώνη.


Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του 17χρονου Α.Π. που αποφυλακίστηκε φέτος από το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων του Αυλώνα: «Στο ξενοδοχείο φοβόμουν, είχε πολύ κόσμο που μπαινόβγαινε... Ηταν βρώμικο. Τουαλέτα δεν είχε μέσα το δωμάτιο. Υπήρχε μία για κάθε όροφο. Αργά το βράδυ ερχόντουσαν γυναίκες με πελάτες. Εμπαιναν για λίγο στα δωμάτια. Ακουγα και τις φωνές...


Τώρα οι μέρες μου εκεί τελειώσανε. Μένω αλλού. Δεν θέλω να ξαναπάω γιατί είναι επικίνδυνα και φοβάμαι να μην μπλέξω ξανά».

«Το νέο νομοσχέδιο για τους ανηλίκους που πήρε ΦΕΚ στις 12 Ιουλίου κάνει κάποιες κινήσεις στη σωστή κατεύθυνση, αλλά η απουσία κοινωνικών δομών παραμένει δεδομένη. Αυτό που χρειάζεται είναι παρεμβάσεις πριν από την παραβατική πράξη.


Εμείς, για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται ποινές στους ανήλικους. Στη Γαλλία, ας πούμε, λειτουργούν ξενώνες υπό την αιγίδα κρατικού φορέα που οδηγούν σταδιακά τα παιδιά στην απασχόληση», εξηγεί το μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Πάνος Λάμπρου.


Παιδιά δίχως οικογένειες

Μετά τις δύο εβδομάδες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγα
Η «Επάνοδος» ιδρύθηκε το 1999, το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύστασή της εκδόθηκε το 2003, αλλά χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 2007 προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση του διοικητικού της συμβουλίου. Νέα υπουργική απόφαση του 2008 ρύθμισε τα θέματα εσωτερικής λειτουργίας και οργάνωσης. Δεν υφίσταται καμιά εξειδικευμένη δομή ή επίσημος φορέας που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανάγκες αυτής της ευάλωτης ομάδας. Πέραν των ζητημάτων που αφορούν την κοινωνική και ψυχολογική στήριξη προς επανένταξη που αφορά όλους τους ανηλίκους, ιδιαιτέρως σοβαρό (ίσως και τραγικό) ζήτημα αποτελεί η αντιμετώπιση των περιπτώσεων παιδιών που είτε στερούνται εντελώς οικογενειακού περιβάλλοντος είτε δεν διαθέτουν καθόλου οικογενειακό περιβάλλον. Συνήθως οι αποφυλακισμένοι ανήλικοι είτε μένουν άστεγοι είτε φιλοξενούνται από κάποιον «γνωστό». Μερικοί απευθύνονται στην «Επάνοδο» που προσφέρει στέγη για περίπου δύο εβδομάδες. Αμέσως μετά κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι.


17χρονος ανήλικος:

«Εύκολα ξαναμπλέκεις σε μια περιοχή με ναρκωτικά»
Αποφυλακίσθηκε το 2010 από το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων

«Οταν βγήκα δεν είχα πού να πάω. Μου είχανε δώσει κάτι τηλέφωνα από την Κοινωνική Υπηρεσία της Φυλακής και οδηγίες. Δεν έχω οικογένεια και όταν βγήκα ήμουνα άστεγος. Πήγα στην ‘’Επάνοδο’’ και με στείλανε για 15 μέρες στο ξενοδοχείο. Μετά ήμουν πάλι άστεγος. Ηταν βρώμικα και είχε γυναίκες που εκδίδονταν. Φοβόμουνα να βγω έξω τη νύχτα. Είναι πολύ εύκολο να ξαναμπλέξεις σε μια περιοχή που είναι γεμάτη ναρκωτικά. Και άμα δεν έχεις λεφτά και πεινάς, δεν θέλεις και πολύ να πέσεις στο μαγκανοπήγαδο. Για δουλειά δεν το συζητώ, και να θέλω πού να βρω; Νόμιμη με τίποτα γιατί είμαι ανήλικος και άμα δουλέψω θα είναι μαύρα. Μου είπανε ότι για να δουλέψω νόμιμα πρέπει να υπογράψει κηδεμόνας. Αντε να τον βρεις. Δεν ξέρω τι μου γίνεται. Εάν με ξαναστέλνανε στο ξενοδοχείο, θα πήγαινα υποχρεωτικά γιατί δεν έχω πού αλλού να πάω».


20χρονος:

«Είναι σαν να μου λένε "  εδώ"  ανήκεις»
Αποφυλακίσθηκε το 2010 από το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων

«Με το που βγήκα πήγα στο ξενοδοχείο. Παλιά λημέρια. Από την πρώτη μέρα είδα όλους τους παλιούς που ήμασταν μέσα μαζί. Ήταν απόγευμα και δεν είχα σκοπό να μείνω πολύ στην Αθήνα. Ήθελα να γυρίσω πίσω στη μάνα μου στο σπίτι μου. Αλλά έχω τους περιοριστικούς όρους... Που λες, το πρώτο βράδυ πήρα και ζελέ για να φτιάξω τα μαλλιά μου να βγω βόλτα. Έκανα μια γύρα και ξενέρωσα. Γύρισα και κοιμήθηκα. Το άλλο βράδυ που δεν ήμουνα και τόσο κουρασμένος ώστε να κοιμηθώ αμέσως, μπάχαλο. Άκουγα τα όργια παραδίπλα. Εντάξει, καταλαβαίνω, φυλακή ήμουνα και δεν είμαι το καλύτερο παιδί, αλλά εκεί που με στείλανε είναι σαν να μου λένε "εδώ ανήκεις, αυτός είναι ο κόσμος σου".  Δεν έχεις ιδέα πόσο δύσκολο είναι να κρατηθείς. Επανένταξη στην Ομόνοια σου λέει... Έμεινα και άστεγος κάτι μέρες. Για λίγο ακόμα κρατιέμαι».

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

inout από ethnos

15χρονο κορίτσι με ειδικές ανάγκες έπεσε θύμα βιασμού
από συμμαθητές της

Σοκαριστικό. 
15χρονο κορίτσι με ειδικές ανάγκες βιάστηκε από συμμαθητές του, στην αίθουσα διδασκαλίας του σχολείου όπου φοιτά.  
Το θέμα έφερε σήμερα στο φως η εφημερίδα Φιλελεύθερος, η οποία και δημοσιεύει αυτούσια της συγκλονιστική συνέντευξη – καταγγελία της μητέρας της ανήλικης. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νεαρή είχε παρενοχληθεί από τα ίδια πρόσωπα πριν από περίπου ένα χρόνο, ωστόσο κατάφερε να γλιτώσει την τελευταία στιγμή από τα χέρια τους.
Δεν τα κατάφερε όμως να αντισταθεί την δεύτερη φορά. Πριν από λίγες μέρες και ενώ η 15χρονη βρισκόταν στην αίθουσα διδασκαλίας, δύο αγόρια 17 και 18 χρονών – επίσης με ειδικές ανάγκες- φέρονται να μπήκαν στο χώρο και να την βίασαν μπροστά στα έντρομα μάτια τρίτου συμμαθητή τους.
Η μικρή εκμυστηρεύτηκε τα όσα εφιαλτικά πέρασε σε φίλη της, η οποία το είπε αμέσως στη μητέρα της 15χρονης. Όπως καταγγέλλει η μητέρα, στο συγκεκριμένο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν παρατηρηθεί και άλλα κρούσματα κακοποίησης παιδιών, με τους υπεύθυνους να σφυρίζουν αδιάφορα. Η μητέρα της 15χρονης έχει ήδη καταγγείλει τον βιασμό στην αστυνομία.
Σε σχετικές δηλώσεις για το θέμα προέβη ο Εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός. Όπως είπε, η επίθεση φαίνεται να διαπράχθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους από δύο αγόρια ηλικίας 17 και 18 χρόνων, επίσης με ειδικές ανάγκες. Η 15χρονη, δήλωσε ο κ. Κατσουνωτός, εξετάστηκε από ιατροδικαστή και διαπιστώθηκε ότι φέρει παλαιά ρήξη παρθενικού υμένα.
Η Αστυνομία, πρόσθεσε, προχωρά στη διερεύνηση της υπόθεση και αναμένεται να ληφθεί από τη 15χρονη οπτικογραφημένη κατάθεση. «Πρόκειται για λεπτό και σοβαρό ζήτημα και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από την Αστυνομία», τόνισε ο κ. Κατσουνωτός, επισημαίνοντας ότι στην υπόθεση έχει εμπλακεί το Γραφείο Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια και Πρόληψης Νεανικής Παραβατικότητας, το οποίο στελεχώνεται με ειδικούς, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, με εμπειρία χειρισμού παρόμοιων υποθέσεων.
«Θα πρέπει επιμελώς να αποφύγουμε τη φωτογράφηση του θύματος και της οικογένειας του, τη διαπόμπευση ή τη θυματοποίηση οποιουδήποτε προσώπου», κατέληξε ο κ. Κατσουνωτός.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki