Monday, 1 November 2010

Η κρίση ωθεί τα παιδιά στο περιθώριο

Ανησυχητικά μηνύματα μεταδίδει ο χάρτης της εγκληματικότητας ανηλίκων στην Αττική, καθώς αυξήθηκαν οι υποθέσεις με δράστες παιδιά, για τις οποίες το Δικαστήριο Ανηλίκων της Αθήνας επέβαλε καταδικαστικές αποφάσεις.

Ο Σύνδεσμος της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που πλήττει και τους ανηλίκους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Επιμελητών Ανηλίκων, η χρονική περίοδος 2008-2009 υπήρξε χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά, καθώς σε 2.342 ανήλικους παραβάτες επιβλήθηκαν ποινές, έναντι 1.876 ανηλίκων που είχαν καταδικαστεί τον προηγούμενο χρόνο.
Εάν συνυπολογιστεί και η λεγόμενη «γκρίζα» εγκληματικότητα ή «σκοτεινός αριθμός εγκληματικότητας», που αφορά περιπτώσεις που δεν φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο, επειδή δεν συλλαμβάνονται, τότε η εικόνα είναι ακόμη πιο ανησυχητική.
Ναρκωτικά, ληστείες και κλοπές, όπως και τα αδικήματα που αφορούν αλλοδαπούς έρχονται σε πρώτο πλάνο, ενώ όπως προκύπτει από τους πίνακες της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων έκαναν θραύση οι τροχαίες παραβάσεις με δράστες ανηλίκους, η πώληση πλαστών CD καθώς και η... επαιτεία, η οποία θεωρείται ποινικό αδίκημα!

Ακόμη πιο σκοτεινός προδιαγράφεται ο ορίζοντας για τη χρονιά που διανύουμε καθώς και για τις δύο επόμενες, οπότε θα φανούν με αριθμούς και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στη διαμόρφωση της παιδικής εγκληματικότητας.
Όπως είπε στο «Έθνος» η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων, Ευαγγελία Δελαβέκουρα, «από την εμπειρία μας (και όχι ακόμα από τα στατιστικά δεδομένα), η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά των ανηλίκων, όπως όλη την ελληνική κοινωνία.
Έχει επιφέρει ανεργία ή μείωση του ωραρίου εργασίας ακόμα και στους ανηλίκους αλλά και στις οικογένειές τους, τα προγράμματα επιδοτούμενων θέσεων του ΟΑΕΔ για ανήλικους παραβάτες έχουν διακοπεί, με αποτέλεσμα το βιοτικό επίπεδο να έχει υποβαθμιστεί και οι προσδοκίες για βελτίωση της ζωής τους να ελαττώνονται».
«Επιπλέον», συμπλήρωσε, «οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες που κοστίζουν περιορίζονται, ο θεσμός του σχολείου (κυρίως στις οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο) απαξιώνεται ακόμα περισσότερο, οπότε οι ανήλικοι αποκλείονται από προγράμματα επιμόρφωσης και ουσιαστικά περιθωριοποιούνται ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο ευάλωτοι σε κοινωνικούς και ηθικούς κινδύνους».

Αγκάθι οι ελλείψεις
Δυσκολεύουν την κατάσταση οι ελλείψεις σε προσωπικό επιμελητών ανηλίκων ανά την Ελλάδα, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εκτελούν και χρέη γραμματέων, αφού όσοι απασχολούνταν δούλευαν με συμβάσεις που έληξαν...
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Δικαστηρίου Ανηλίκων, οι νέοι παραβάτες είναι στην πλειονότητά τους αγόρια, αφού από τους 3.114 ανηλίκους που παραπέμφθηκαν σε δίκη μεταξύ 2008-2009 από το Μονομελές και το Τριμελές Δικαστήριο 2.994 ήταν γένους αρσενικού και μόλις 120 τα κορίτσια.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και την προηγούμενη χρονιά, αφού από τους 3.307 ανηλίκους, οι οποίοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι, 3,134 ήταν αγόρια και 173 κορίτσια.Πιο ανησυχητική από κάθε άλλη φορά εμφανίζεται η κατάσταση με παιδιά που καταδικάστηκαν για υποθέσεις ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι ανήλικοι που καταδικάστηκαν το 2008-2009 για αγορά, κατοχή, πώληση και χρήση ναρκωτικών ήταν... πέντε φορές περισσότεροι από αυτούς στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους, καθώς από 16 που ήταν οι καταδικαστικές αποφάσεις το χρονικό διάστημα 2007-2008, την αμέσως επόμενη χρονιά (2008-2009) αυξήθηκαν στις 81!
Η εθνικότητα είναι ακόμη ένας παράγοντας που προβάλλεται στους πίνακες της εγκληματικότητας ανηλίκων, με τους αλλοδαπούς καταδικασθέντες να χτυπούν... κόκκινο, γεγονός που σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο ότι οι παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών (παράνομη είσοδος, ψευδή πιστοποιητικά κ.λπ.) είναι στις πρώτες θέσεις του πίνακα παραβατικότητας -
ΕΘΝΟΣ

Παιδιά και παλαιστίνιοι έφηβοι θύματα επιθέσεων

Όλο και περισσότερα παιδιά και παλαιστίνιοι έφηβοι αποτελούν στόχους σκόπιμων επιθέσεων εξτρεμιστών ισραηλινών εποίκων, δείχνει έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από διεθνή οργανισμό υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση, η οποία συντάσσεται εδώ και δύο χρόνια από τη μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Υπεράσπιση των Παιδιών (παλαιστινιακή πτέρυγα), αποκαλύπτει 38 περιπτώσεις επιθέσεων εποίκων σε παλαιστίνιους ανηλίκους, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα το θάνατο 3 εφήβων και στον τραυματισμό 42.
Σε 13 περιπτώσεις, έποικοι άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 3 εφήβους και τραυματίζοντας 10 άλλους. Στις άλλες περιπτώσεις, νεαροί, μεταξύ των οποίων και παιδιά μικρής ηλικίας, δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες, ταπεινώθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, σε 8 περιπτώσεις, στρατιώτες ήταν συνεργοί στα βίαια επεισόδια είτε συμμετέχοντας, είτε κλείνοντας τα μάτια σε αυτά, είτε καταφερόμενοι εναντίον των θυμάτων αντί να καταφερθούν εναντίον των επιτιθέμενων.

Η πλειοψηφία των επιθέσεων αυτών σημειώθηκε σε δύο συγκεκριμένους τομείς, όπου βρίσκονται οικισμοί που θεωρούνται προπύργια των υπερεθνικιστών. Πρόκειται για την πόλη της Χεβρώνας και τα περίχωρά της στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και τα περίχωρα της Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.
"Ούτε σε έναν έποικο δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τα περιστατικά αυτά", δήλωσε η Βερόνικα Ναράντζο, μία από τις συντάκτριες της έκθεσης, σύμφωνα με την οποία οι έποικοι δρουν υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 19 Οκτωβρίου από μη κυβερνητική ισραηλινή οργάνωση, οι έποικοι που καταστρέφουν δέντρα που ανήκουν σε Παλαιστίνιους δεν έχουν οδηγηθεί ποτέ ενώπιον της ισραηλινής δικαιοσύνης.
Η έρευνα δείχνει ότι καμία από τις αγωγές για την καταστροφή δέντρων Παλαιστινίων, στην πλειοψηφία ελαιόδενδρων, που έχουν καταγραφεί σε περίοδο πέντε ετών από την ισραηλινή οργάνωση Γες Ντιν (εθελοντές υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) δεν κατέληξε σε απαγγελία κατηγοριών.

Ο διαβήτης της κύησης - Γλυκιά εγκυμοσύνη χωρίς σάκχαρο!

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από τις πιο γλυκές στη ζωή μιας γυναίκας. 
Δυστυχώς, όμως, για κάποιες γυναίκες, περίπου 
4 στις 100, η περίοδος αυτή παραείναι γλυκιά, αφού τις επισκέπτεται το πρόβλημα του αυξημένου σακχάρου στο αίμα, ο διαβήτης της κύησης δηλαδή, συνήθως μόνο παροδικά. 

Αν και, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επίπεδα του σακχάρου επηρεάζονται έως ένα βαθμό σε όλες τις εγκύους, μόνο το 2-4% πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια ώστε να θεωρηθεί ότι αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα.  
Πριν αγχωθείτε, μάθετε πώς γίνεται η διάγνωση και, αν χρειαστεί, η ρύθμιση του διαβήτη της κύησης. Αν και είναι μια σοβαρή κατάσταση που δεν πρέπει να παραβλέπεται, όταν αντιμετωπιστεί σωστά και υπό την καθοδήγηση των ειδικών, δεν μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα, ούτε σε εσάς ούτε στο μωρό σας!

Τι είναι ο διαβήτης της κύησης
Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση η οποία συνήθως προκύπτει περίπου στην αρχή του τρίτου τριμήνου και η οποία μετά τον τοκετό κατά κανόνα εκλείπει, καθώς τα επίπεδα του σακχάρου επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Οφείλεται στο γεγονός ότι, καθώς αναπτύσσεται ο πλακούντας, αυξάνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη. Στις περισσότερες γυναίκες ο οργανισμός αντιμετωπίζει το πρόβλημα με παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης. Σε κάποιες άλλες, όμως, το πάγκρεας δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί και έτσι το σάκχαρο αυξάνεται περισσότερο από το φυσιολογικό και δημιουργείται ο διαβήτης της κύησης…

Η απαραίτητη εξέταση
Όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζουν παράγοντες κινδύνου, έχουν σχετικό ιστορικό κλπ., θα πρέπει ανάμεσα στην 23η και την 26η εβδομάδα της κύησης να κάνουν μία εξέταση που ονομάζεται δοκιμασία ανοχής γλυκόζης. 
Για την εξέταση αυτή πρέπει να μείνουν νηστικές από το προηγούμενο βράδυ και για τουλάχιστον 12 ώρες. 
Τις 3 ημέρες πριν από τη «νηστεία», πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 200 γρ. υδατάνθρακες την ημέρα, που αντιστοιχούν σε 1 μερίδα δημητριακών στο πρωινό, 1 μερίδα ζυμαρικών στο μεσημεριανό, 3 φρούτα και 2 φέτες ψωμί.
Επίσης, πρέπει να παραμείνουν στο μικροβιολογικό εργαστήριο για 3 ώρες, ώστε να γίνουν 4 αιμοληψίες:

  • Στην πρώτη, μετριέται το σάκχαρο νηστείας.
  • Στη συνέχεια, καταναλώνουν 100 γρ. γλυκόζης (διαλυμένα σε ένα ποτήρι νερό). Το σάκχαρό τους θα μετρηθεί ξανά με 3 αιμοληψίες μετά από 1, 2 και 3 ώρες αντίστοιχα.

Πότε υπάρχει πρόβλημα
Για να θεωρηθεί ότι υπάρχει διαβήτης κύησης, θα πρέπει στην εξέταση να βρεθούν δύο τουλάχιστον τιμές μεγαλύτερες από τις παρακάτω φυσιολογικές:

  • Γλυκόζη νηστείας μέχρι 95 mg/dl
  • Στα 60΄ μέχρι 180 mg/dl
  • Στα 120΄ μέχρι 155 mg/dl
  • Στα 180΄ μέχρι 140 mg/dl
Αν βρεθούν τουλάχιστον δύο τιμές χαμηλότερες από 65mg/dl, πρόκειται για προδιαβητική κατάσταση (εξαιτίας υπερβολικής έκκρισης ινσουλίνης). Χρειάζεται να συμβουλευτείτε διαβητολόγο για να σας δώσει οδηγίες (π.χ. συχνά γεύματα).
Προσοχή! Ορισμένοι γυναικολόγοι συστήνουν τη μίνι καμπύλη (εξέταση με μικρότερη ποσότητα γλυκόζης και λιγότερες αιμολη­ψίες), αλλά πρόκειται για λανθασμένη πρακτική. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν την καμπύλη με 100 γρ. γλυκόζης και 4 αιμοληψίες.

Πώς αντιμετωπίζεται
Αν διαγνωστεί διαβήτης, πρέπει να απευθυνθείτε σε διαβητολόγο και διαιτολόγο και σύμφωνα με τις οδηγίες τους να τον αντιμετωπίσετε:

  • Με σωστή διατροφή, ελαφριά άσκηση και τακτικές μετρήσεις του σακχάρου του αίματος.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να πάρετε ινσουλίνη, αφού τα αντιδιαβητικά φάρμακα αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη.
  • Επίσης, πρέπει να κάνετε συχνά υπερηχογραφήματα για να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του μωρού και την ποσότητα του αμνιακού υγρού, που τείνει να αυξάνεται όταν το σάκχαρο δεν είναι καλά ρυθμισμένο.
2 μήνες μετά τον τοκετό, η μητέρα πρέπει να επαναλάβει τις εξετάσεις σακχάρου
 
Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο
Εκείνες που:

  • Έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2.
  • Έχουν ατομικό ιστορικό παθολογικής εξέτασης ανοχής γλυκόζης.
  • Έχουν παρουσιάσει σάκχαρο στα ούρα (σακχαρουρία) σε πρόσφατη εξέταση ούρων.
  • Είναι παχύσαρκες ή έχουν πάρει πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη.
  • Είναι μεγαλύτερες από 25 ετών.
  • Είχαν παρουσιάσει σε προηγούμενη εγκυμοσύνη το ίδιο πρόβλημα.
  • Έχουν γεννήσει μεγαλόσωμα μωρά.
  • Αντιμετώπισαν αυτόματη αποβολή (πριν από την 20ή εβδομάδα).
  • Είχαν αυξημένη ποσότητα αμνιακού υγρού σε προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Η διατροφή που θα κρατήσει το διαβήτη μακριά σας
Προτιμήστε

  • Άφθονα φρούτα και λαχανικά, για να παίρνετε τις βιταμίνες τους, αλλά κυρίως τις φυτικές τους ίνες.
  • Τρόφιμα ολικής άλεσης, γιατί θα σας χορτάσουν χωρίς να σας ανεβάσουν τόσο το σάκχαρο.
  • Γαλακτοκομικά, χαμηλά σε λιπαρά.
  • Ελαιόλαδο, αλλά με μέτρο, γιατί έχει πολλές θερμίδες.
  • Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω-3 και ω-6) από ψάρια, ξηρούς καρπούς κλπ.
  • Άπαχο κρέας και κοτόπουλο.
Αποφύγετε
  • Τρόφιμα με απλά σάκχαρα (γλυκά, χυμούς, λευκό ψωμί, προϊόντα ζύμης), γιατί αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη διαβήτη κύησης.
  • Τα σπορέλαια, τα υδρογονωμένα ή τα μερικώς υδρογονωμένα λίπη που υπάρχουν σε τυποποιημένα τρόφιμα, πατατάκια, μπισκότα, κρουασάν και τηγανητές πατάτες εμπορίου.
  • Τρόφιμα σε κονσέρβες ή προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα.
Καταναλώστε με μέτρο
  • Πατάτες, μακαρόνια και ρύζι, που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, κυρίως όταν καταναλώνονται ως κυρίως γεύμα και όχι ως συνοδευτικό πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο).
Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές;
Αν ο διαβήτης κύησης διαγνωστεί έγκαιρα, ρυθμιστεί και παρακολουθείται συστηματικά, η εγκυμοσύνη μπορεί να συνεχιστεί φυσιολογικά. Διαφορετικά, μπορεί να προκληθούν προβλήματα:

  • Στην έγκυο (π.χ. αυξημένο αμνια­κό υγρό, υπέρταση, προεκλαμψία ή εκλαμψία).
  • Στον τοκετό (τα μωρά αυτά είναι ιδιαίτερα μεγάλα και πρέπει να γίνει καισαρική).
  • Στο έμβρυο (π.χ. να εμφανίσει υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση, πνευμονική ανωριμότητα).
Φυσιολογικός τοκετός Ή καισαρική;
Συνήθως, οι γυναικολόγοι επιλέγουν την προγραμματισμένη καισαρική τομή στην 38η εβδομάδα της κύησης, σε περίπτωση που η μητέρα έχει διαβήτη κύησης. 

Άννα Δάλλα
 
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρ. Ράνια Ζαχαροπούλου, παθολόγο με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη, και τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ: 1 - 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Μητρικός Θηλασμός: Μόνο Δέκα Βήματα
Ο φιλικός προς τα μωρά τρόπος
Σύμφωνα με τη UNICEF, η ύπαρξη Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας συμβάλλει καταλυτικά στην προώθηση του μητρικού θηλασμού. Με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, η UNICEF και οι συνεργάτες της ζητούν από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να παροτρύνουν τις νέες μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους γιατί το μητρικό γάλα αποτελεί ιδανική τροφή για ένα μωρό και ο μητρικός θηλασμός αποτελεί για τα παιδιά την καλύτερη αρχή για τη ζωή τους.
Οι πληροφορίες που παίρνουν οι μητέρες από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, επηρεάζουν σημαντικά τις αντιλήψεις τους περί θηλασμού. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο για την ενθάρρυνση των νέων μητέρων να θηλάζουν τα νεογέννητά τους. Παρόλο που τα οφέλη για τα παιδιά είναι αδιαμφισβήτητα, το ποσοστό του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού παγκοσμίως είναι ακόμη περίπου στο 37%.
Τα Δέκα Βήματα για το Μητρικό Θηλασμό
Το θέμα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που προωθείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA) και τη UNICEF είναι «Μητρικός Θηλασμός: Μόνο Δέκα Βήματα - Ο φιλικός προς τα μωρά τρόπος».
Τα «Δέκα Βήματα», τα οποία ψηφίστηκαν για πρώτη φορά το 1989 από την Π.Ο.Υ. και τη UNICEF, προτρέπουν κάθε κέντρο υγείας για εγκύους, νέες μητέρες και νεογνά για:
  1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας.
  2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
  3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού.
  4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση.
  5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.
  6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
  7. Διευκόλυνση της πρακτικής "rooming in", δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα.
  8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά.
  9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει.
  10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.
Οι στόχοι της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού
  1. Ανάδειξη της σημασίας των «Δέκα Βημάτων» προκειμένου να βελτιωθούν τα ποσοστά μητρικού θηλασμού.
  2. Ανάληψη δράσης από τα Συστήματα Υγείας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις κοινότητες, προκειμένου ο θηλασμός να αποτελεί εύκολη επιλογή για τις γυναίκες.
  3. Ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους της διατροφής με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος και για το ρόλο του θηλασμού στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών μακροπρόθεσμα, καθώς και στην υγεία των μητέρων.
  4. Διευκόλυνση των μητέρων ώστε να έχουν πλήρη υποστήριξη για το θηλασμό στα Συστήματα Υγείας και όχι μόνο.
Η UNICEF θεωρεί πως αυτά τα «Δέκα Βήματα» θα πρέπει να αποτελούν πάγια πρακτική σε όλα τα μαιευτήρια. Η προώθηση του θηλασμού πρέπει να ακολουθείται από πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, υποστήριξη των μητέρων από την κοινότητα αλλά και από την εργοδοσία, όχι μόνο κατά την περίοδο που βρίσκονται στα μαιευτήρια, καθώς και παροχή πληροφόρησης για εκείνες που επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι.
Προς ένα κόσμο Φιλικό προς τα Παιδιά
Γιατί να προωθήσουμε την εφαρμογή των «Δέκα Βημάτων», ειδικά τώρα;
  • Η UNICEF επεσήμανε πρόσφατα ότι η μείωση της παιδικής θνησιμότητας από τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως το 1990 στα 8,1 εκατομμύρια το 2009 οφείλεται εν μέρει και στην υιοθέτηση βασικών παρεμβάσεων σε θέματα υγείας, όπως για παράδειγμα ο έγκαιρος και αποκλειστικός θηλασμός των βρεφών.
  • Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τα «Δέκα Βήματα», τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες θετικής προδιάθεσης των γυναικών για το θηλασμό. Κάθε μαιευτική μονάδα θα πρέπει να προσπαθήσει να ακολουθεί όσα περισσότερα βήματα μπορεί, ακόμη και αν δεν είναι εξ αρχής εφικτό να τα υλοποιήσει όλα μαζί. Η σταδιακή προσαρμογή στα «Δέκα Βήματα» θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.
  • Επιπλέον, η εφαρμογή των «Δέκα Βημάτων» με παράλληλη συνεχή μεταγεννητική υποστήριξη, συμβάλλει στην αύξηση της έναρξης του μητρικού θηλασμού και του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, τόσο σε εθνική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Υπολογίζεται ότι σήμερα ένα ποσοστό της τάξης του 28% όλων των μαιευτικών μονάδων παγκοσμίως, εφαρμόζουν σε κάποιο βαθμό τα «Δέκα Βήματα».
  • Τα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες, ωστόσο παρατηρείται στασιμότητα ή και μείωση σε ορισμένες, εν μέρει εξ αιτίας της μειωμένης πολιτικής στήριξης στην πρωτοβουλία για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη, καθώς και στην ελλιπή εφαρμογή των «Δέκα Βημάτων» από τα πιστοποιημένα ως Φιλικά προς τα βρέφη Νοσοκομεία.
  • Τέλος, ο μητρικός θηλασμός βελτιώνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την υγεία της μητέρας και μπορεί έτσι να συμβάλλει στην επίτευξη των αντίστοιχων Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας και για τη βελτίωση της υγείας των μητέρων, για τους οποίους έχουν δεσμευθεί τα κράτη.
Τι μπορούμε να κάνουμε φέτος για να βελτιώσουμε τις φιλικές προς τα βρέφη μεθόδους;
Βοηθήστε φίλους, συναδέλφους και μέλη της κοινότητάς σας να ακολουθούν τα «Δέκα Βήματα»: Όποια και αν είναι η θέση σας, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συζήτηση αλλά και τις δραστηριότητες που προωθούν την εφαρμογή των «Δέκα Βημάτων».
Συνηγορήστε υπέρ της αλλαγής στο Σύστημα Υγείας: Βρείτε πληροφορίες για τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, εντοπίστε τους υπεύθυνους και προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Υποστηρίξτε σθεναρά πως τα «Δέκα Βήματα» πρέπει να αποτελούν πάγια πρακτική σε όλα τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Προωθήστε αλλαγές σε τοπικό επίπεδο: Μάθετε τι συμβαίνει στις μητέρες αφού φύγουν από το μαιευτήριο, καθώς και τι συμβαίνει σ' αυτές που γεννούν στο σπίτι. Υπάρχουν μαίες στην κοινότητα, σύμβουλοι ή ομάδες θηλασμού που μπορούν τις στηρίξουν; Παρέχουν τα τοπικά Κέντρα Υγείας συμβουλές για το μητρικό θηλασμό; Τι συμβαίνει όταν οι μητέρες επιστρέφουν στο εργασιακό τους περιβάλλον;
Υποστηρίξτε τις εθνικές και παγκόσμιες αλλαγές: Δείτε πέρα από το Σύστημα Υγείας και κινητοποιήστε ανθρώπους σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να προωθηθούν πολιτικές, πρακτικές και νόμους που μπορούν να ενισχύσουν τα «Δέκα Βήματα». Προωθήστε την ιδέα αυτή σε ανθρώπους που έχουν διασυνδέσεις σε παγκόσμιους οργανισμούς, ενημερώνοντάς τους πως τώρα είναι η ώρα να διευκολύνουμε τις μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους, να βοηθήσουμε κάθε παιδί να έχει την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή του και να δημιουργήσουμε ένα υγιές μέλλον για όλους.

Πρόσφυγες σε εγκατάλειψη στο Λαύριο

Σε κατάληψη των κτιρίων του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο, έχουν προχωρήσει οι πρόσφυγες αλλά και οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας οι μεν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, οι δε τον μισθό του προηγούμενου μήνα.

Τα παιδάκια μόνο τσάι πίνουν...

Θέλω ένα σπίτι με χαρά ...




Παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική, το υπουργείο Υγείας δεν έχει υπογράψει την οικονομική σύμβαση για το 2010, καταδικάζοντας τους πρόσφυγες που ζουν εκεί στην εξαθλίωση, αφού τους στερεί τα απολύτως απαραίτητα, όπως φαγητό, ιατρική περίθαλψη και τα βασικά είδη για την υγιεινή τους.
Σημειώνεται ότι οι 53 από τους 270 πρόσφυγες είναι παιδιά, που εδώ και μέρες δεν έχουν φαγητό, ενώ δεν καλύπτονται σοβαρές ιατρικές ανάγκες.
Κοντά στην ασιτία και την έλλειψη υγιεινής, τα δύο από τα κτίρια του κέντρου έχουν κριθεί ακατάλληλα από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.
Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά να τους χορηγείται φαγητό και να μην γίνονται περικοπές στη σίτιση, να αναγνωριστούν ως πολιτικοί πρόσφυγες και να επισκευαστούν τα προβληματικά κτίρια.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki