Thursday, 19 April 2012

Παιδόφιλοι “μεταμφιέζουν” σελίδες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε νόμιμες ιστοσελίδες

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Internet Watch Foundation, ορισμένοι παιδόφιλοι φαίνεται να έχουν ανακαλύψει νέες μεθόδους προκειμένου να διακινούν στο Διαδίκτυο πορνογραφικό υλικό με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά.

πρόκειται για μια πολύ κοινή πρακτική
των παιδόφιλων
Αυτό που κάνουν είναι να καμουφλάρουν τις εν λόγω ιστοσελίδες με τρόπο που να εμφανίζονται ότι φιλοξενούν νόμιμο περιεχόμενο. Ωστόσο, αν κάποιος χρήστης ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδρομή, θα αντικρίσει φωτογραφίες και video σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της IWF, πρόκειται για μια πολύ κοινή πρακτική των παιδόφιλων την οποία έχουν συναντήσει περίπου 600 φορές τη χρονιά που μας πέρασε. Η CEO της εταιρείας, Susie Hargreaves, εξηγεί:
“Δεχτήκαμε πολλαπλές αναφορές στη γραμμή επικοινωνίας μας από χρήστες που έπεσαν τυχαία πάνω στις σελίδες αυτές. Οι περιγραφές ήταν πολύ λεπτομερείς και οι χρήστες δήλωναν σίγουροι για το τι είχαν δει. Το ζήτημα ερευνήθηκε σε βάθος από τους αναλυτές μας και καταλήξαμε στον εντοπισμό της συγκεκριμένης πρακτικής.”
Ο χρόνος που απαιτείται για την απομάκρυνση του υλικού παιδικής πορνογραφίας από τη στιγμή του εντοπισμού του είναι περίπου 60′ για τα δίκτυα της Μ. Βρετανίας και 10 ημέρες για τον υπόλοιπο κόσμο, διάστημα που δύο χρόνια πριν ξεπερνούσε τον ένα μήνα.

[πηγή theregister]

Παιδί και Facebook

Εξ απαλών ονύχων γνωρίζουν τα Ελληνόπουλα τα social media, αλλά χωρίς τις δικλείδες ασφαλείας που επιβάλλει η ενασχόλησή τους με τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω της ηλικίας τους.

Should Kids Be Allowed A Facebook Account?

Ένας στους τρεις μαθητές Δημοτικού
ηλικίας 9 έως 12 χρόνων
έχει προφίλ στο Facebook!
Τα στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» είναι αποκαλυπτικά για τις διαστάσεις που έχει λάβει πλέον η χρήση του Διαδικτύου στον παιδικό πληθυσμό.
Ένας στους τρεις μαθητές Δημοτικού ηλικίας 9 έως 12 χρόνων έχει προφίλ στο Facebook! Μ’ άλλα λόγια, τα παιδιά πριν καλά καλά διδαχθούν τα στοιχειώδη στο μάθημα της Πληροφορικής που συστηματικά εισάγεται στην Γ’ Δημοτικού, φτιάχνουν προφίλ στο πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Μάλιστα, όπως έδειξε η έρευνα της Μονάδας δηλώνουν ψευδώς μεγαλύτερη ηλικία ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Facebook. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι το 12% των παιδιών εμφανίζουν τη διεύθυνση του σπιτιού τους ή το τηλέφωνό τους στο προφίλ –κι ενδεικτικό βεβαίως της άγνοιας ή της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα οι Έλληνες γονείς.
Κατά τους ειδικούς, η ενασχόληση με το Facebook αποδεικνύεται σε πολλές περιπτώσεις καταλυτική για τη σύγχρονη εξάρτηση από το Διαδίκτυο που πλήττει πολλούς εφήβους. Τα παιδιά αντικαθιστούν τους πραγματικούς φίλους με τους «φίλους» του Facebook και η διαδικτυακή επαφή τους μονοπωλεί τον ελεύθερο χρόνο τους. Επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς, η έρευνα έδειξε ότι και στη χώρα μας οι «φίλοι» του Facebook προσθέτουν πόντους στο status των Ελληνόπουλων καθώς το 20% των παιδιών και εφήβων ηλικίας 9-16 ετών δήλωσε ότι έχει περισσότερους από 300 «φίλους».
«Αυτό που γινόταν στο παρελθόν στη γειτονιά ή αργότερα στο εμπορικό κέντρο, τώρα γίνεται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Τα κοινωνικά δίκτυα συχνά συγκρίνονται με τα «στέκια» των προηγούμενων γενεών» αναφέρουν στην έκθεση οι ειδικοί της Μονάδας με επικεφαλής την καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Χάρι Τζουμάκα – Μπακούλα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι μαθητές –αλλά οφείλουν να αντιληφθούν οι γονείς και οι δάσκαλοί τους – είναι ότι «εάν χάσουμε την προσωπική μας επαφή με τους άλλους υπάρχει ο κίνδυνος να λείψει η εμπειρία στην ερμηνεία της ανθρώπινης επικοινωνίας, της γλώσσας του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου, στην ισορροπία, στις κοινωνικές δεξιότητες».
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικών η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» διοργανώνει σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Stratos Vassilikos» ( Μιχαλακοπούλου 114, Αθήνα). Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Λόλα, να ένα... Apple!!

Δεν μπορώ να της πάρω ούτε ένα βλέμμα. Η Νεφέλη είναι καρφωμένη στο iPad και παίζει, σύροντας στην οθόνη τα μικροσκοπικά της δάχτυλα, ένα παιχνίδι – μη με ρωτήσετε πώς το λένε – με φοβερή ταχύτητα. Χωρίς να γυρίσει να με κοιτάξει, μου εξηγεί ότι ποτίζει και κόβει λουλουδάκια κι εγώ αναρωτιέμαι αν το έχει κάνει ποτέ αυτό και στην πραγματικότητα. 

«Το παιδί της προσχολικής ηλικίας χρειάζεται
το παιχνίδι στην παιδική χαρά και λιγότερο
το παιχνίδι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή»
Η βαφτιστήρα μου είναι μόνο δυόμισι χρόνων, αλλά όταν βαριέται ξέρει να επιλέγει μόνη της στην ίδια οθόνη τα κινούμενα σχέδια που θέλει να δει.
Τα νούμερα επιβεβαιώνουν αυτό που πριν από λίγες μέρες είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Μία έρευνα που διεξήχθη το 2011 από την AVG Technologies ανάμεσα σε μητέρες και παιδιά ηλικίας δύο ως πέντε χρόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα πιτσιρίκια ήξεραν να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια προτού ακόμη μάθουν να κολυμπούν ή να κάνουν ποδήλατο, ενώ το 72% ήταν online μισή ώρα την ημέρα.
Δεν είναι ανεξήγητο. Ζουν σε μια εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν με τα χίλια, βλέπουν τους γονείς τους να κάθονται με τις ώρες στην τηλεόραση και στον υπολογιστή και να απαθανατίζουν το κάθε τους χαμόγελο με το κινητό και την κάμερα. Φυσικό κι επόμενο λοιπόν η δίχρονη Μαρί-Κρίστη να ξέρει πώς να τραβά φωτογραφίες με το κινητό της μαμάς της, τη στιγμή που η ίδια η μαμά της χρειάζεται λίγα λεπτάκια για να θυμηθεί τον τρόπο που το τηλέφωνό της κάνει κλικ.
Ιδίως μάλιστα οι εφαρμογές... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki