Tuesday 12 July 2011

Δελφινάκια στο νερό

Παιδί και θάλασσα: ένας συνδυασμός απολαυστικός για τους μικρούς κολυμβητές και ολίγον τρομακτικός για μας τους μεγαλύτερους, που πασχίζουμε να προλάβουμε λογιών-λογιών αναποδιές και κινδύνους.

Ο μικρός μου ο γιος, ίσως επειδή γεννήθηκε καλοκαίρι, ίσως επειδή τους πρώτους μήνες της ζωής του έζησε δίπλα στη θάλασσα, είναι ο πιο εξοικειωμένος και ατρόμητος από τα τρία μου παιδιά. Ορμάει στα κύματα ακάθεκτος και δεν τον σταματάει τίποτα. Κυλιέται κάτω, πίνει θαλασσινό νερό και, εν ολίγοις, χρειάζεται να είναι κάποιος από πάνω του κάθε δευτερόλεπτο. 

Η κόρη μου, 3½ χρόνων σήμερα, ετοιμάζεται για την πρώτη της επίσκεψη στο κολυμβητήριο. Ο μεγάλος έχει εδώ και χρόνια γίνει κολυμβητής και βουτηχτής…
Καταλαβαίνετε ότι ώρες-ώρες στη θάλασσα μας πιάνει πανικός. Δεν ξέρουμε ποιον να επιτηρούμε πρώτα. Κοιτάς τη κόρη, ο μικρός φεύγει σφαίρα για τα κύματα. Επιτηρείς τον μικρό, ο μεγάλος πάει σε κάτι πανύψηλα βράχια και συναγωνίζεται στις βουτιές με τους φίλους του. Υπάρχουν στιγμές που κυριολεκτικά... χάνεις την μπάλα.
Υπάρχει τρόπος άραγε να μην ανησυχείς; Απαντώ ευθαρσώς «όχι»! Ωστόσο μπορείς να προλάβεις πολλές αναποδιές και κινδύνους. Μπορείς, προσφέροντας στα παιδιά μεγαλύτερη ασφάλεια, να τα κάνεις να απολαύσουν περισσότερο τη θάλασσα και το παιχνίδι στην παραλία, αλλά κι εσύ ως γονιός να απολαύσεις μαζί τους τις καλοκαιρινές διακοπές χωρίς δυσάρεστα. Πώς θα γίνει αυτό;
Για άλλη μια φορά χρειάστηκε να απευθυνθώ στους ειδικούς…

Κολυμβητές από κούνια

Ο πρώτος άνθρωπος που απευθύνθηκα είναι ο παιδίατρος Νίκος Βαράκης. Καθώς ασκεί την παιδιατρική σε ένα παραθαλάσσιο μέρος, το Ρέθυμνο, έχει έρθει σε επαφή με όλα τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα της θάλασσας. Έτσι ο λόγος του νομίζω πως μετράει λίγο παραπάνω.
Στο νερό το μωρό μας μπορεί να μπει από... ημερών! Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μωράκια μόλις μερικών ημερών...

Φτιάξτε το καλύτερο κάστρο στην άμμο
All About Sandcastle Building

Το χτίσιμο κάστρων στην άμμο είναι από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια μικρών και μεγάλων παιδιών καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να διασκεδάσουν στη θάλασσα αλλά και να εξωτερικεύσουν τη δημιουργικότητά τους.

All About Sandcastle Building

Το μυστικό για τη δημιουργία ενός κάστρου στην άμμο δεν κρύβεται στην τεχνική αλλά στην υπομονή και την μεθοδικότητα των παιδιών. Το infokids.gr σας αποκαλύπτει τα μυστικά επιτυχίας για να φτιάξετε το καλύτερο κάστρο στην άμμο και να κερδίσετε τα εύσημα όλων των λουομένων της παραλίας. 

Υλικά:
1 κουβαδάκι μικρό
1 κουβά μεγάλο χωρίς πάτο
2 πλαστικές σπάτουλες
1 πλαστικό μαχαιράκι
κουταλάκια δοσομετρητές/πλαστικά κουτάλια

Σε πρώτη φάση με το φτυάρι που έχετε θα οριοθετήσετε περιμετρικά την έκταση που θέλετε να καταλάβει η κατασκευή του κάστρου σας. 
Εν συνεχεία θα σκάψετε στο κέντρο του χώρου που έχετε ορίσει ως το κάστρο και θα δημιουργήσετε ένα μεγάλο σωρό άμμου. Με το πίσω μέρος του φτυαριού «χτυπάτε» την άμμο που έχετε σκάψει ούτως ώστε να γίνει μια ενιαία μάζα και φτιάχνετε σιγά σιγά τα τοιχώματα του κάστρου. Στο κέντρο του σημείου που έχετε σκάψει με το κουβαδάκι ρίχνετε μπόλικο νερό ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια λίμνη. 
Μόλις ρίξετε το νερό, μπείτε μέσα με το παιδάκι σας και αρχίστε να χοροπηδάτε στο κέντρο του κάστρου και μετά προσθέστε ξανά στρώματα άμμου. Επαναλάβετε τη διαδικασία τουλάχιστον 2 φορές. Με την προσθήκη νερού και τα επιπλέον στρώματα άμμου που ρίξατε, έχει δημιουργηθεί μια γερή δυνατή βάση για το κάστρο το οποίο είναι έτοιμο να πάρει περαιτέρω μορφή. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να κάνετε διαβάθμιση ως προς το ύψος και το πάχος του κάστρου ξεκινώντας από μια μεγαλύτερη βάση για να φτάσετε σε μια λεπτότερη κορυφή στο ύψος που επιθυμείτε. Παίρνετε το μεγαλύτερο κουβά τον τοποθετείτε προσεκτικά στο κέντρο της υπάρχουσας βάσης, τον γεμίζετε μέχρι τη μέση με άμμο, ρίχνετε νερό και αφήνετε το παιδάκι να ανέβει επάνω στο κουβά και να πατήσει καλά την άμμο με το νερό για να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας.
Αμέσως μετά, αφαιρείτε προσεκτικά το κουβά και το επόμενο επίπεδο του κάστρου είναι έτοιμο. Αν επιθυμείτε να φτιάξετε ένα πολυόροφο κτίσμα καλό θα είναι να έχετε μαζί σας πολλά διαφορετικά μεγέθη από κουβαδάκια για να γίνει καλύτερη η διαστρωμάτωση. Έχοντας δομήσει την κεντρική κατασκευή του κάστρου, το επόμενο στάδιο αφορά το σκάλισμα και τον περαιτέρω στολισμό του κτίσματος.
Με τις σπάτουλες και το μαχαιράκι θα κάνετε τα σχέδια που θέλετε, θα λειάνετε και θα σκαλίσετε τα τοιχώματα, θα κάνετε τα παράθυρα και τις πόρτες και όποια άλλη λεπτομέρεια θέλετε. Το μυστικό επιτυχίας του σκαλίσματος είναι ότι το κτίσμα εξαρχής δομήθηκε σε άμμο αναμεμειγμένη με νερό οπότε θα διατηρηθεί καλύτερα και περισσότερο η φόρμα που θα του δώσουμε. Αν θέλετε το κάστρο σας να μοιάζει σαν αληθινό, τότε επιβάλλεται να του κάνετε τετραγωνισμένους τοίχους. Παίρνετε την σπάτουλα και τεμαχίζετε τις άκρες που εξέχουν ούτως ώστε να σχηματίζεται ένα νοητό ορθογώνιο. Με τους δοσομετρητές, τα κουταλάκια και το μαχαιράκι θα κάνετε τον υπόλοιπο στολισμό και θα χαράξετε τα δικά σας σχέδια. Το κάστρο σας είναι έτοιμο.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: Καταγράφηκαν 41 ψυχότροπες ουσίες στην ΕΕ

Μεγαλώνει συνεχώς το πρόβλημα των συνθετικών ναρκωτικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωβαρόμετρου, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Τα ναρκωτικά αυτά συχνά πωλούνται
μέσω του Διαδικτύου
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι μόνο το 2010, η ΕΕ κατέγραψε 41 τέτοιες ψυχοτρόπες ουσίες -έναντι 24 πέρσι-, οι οποίες μιμούνται τα αποτελέσματα επικίνδυνων ουσιών όπως η έκσταση ή η κοκαΐνη και οι οποίες συχνά πωλούνται νόμιμα.
Τα ναρκωτικά αυτά συχνά πωλούνται μέσω του Διαδικτύου και σε ειδικευμένα καταστήματα, ενώ, σύμφωνα με την έκθεση, ποσοστό 2% των νέων στην Ελλάδα παραδέχεται ότι έχει κάνει χρήση τέτοιων ουσιών.
Το Ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτει ότι στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, η πλειοψηφία των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι υπέρ της απαγόρευσης αυτών των ουσιών.
Η Επιτροπή δηλώνει πως σχεδιάζει να ενισχύσει αυτούς τους κανόνες για να απαγορευτεί η ελεύθερη πώληση αυτών των επικίνδυνων ουσιών στην αγορά.
Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι οι ψυχοτρόπες ουσίες καθίστανται ευρέως διαθέσιμες στην Ευρώπη με πρωτοφανείς ρυθμούς. Από το 2005 αναφέρθηκαν 115 τέτοιες ουσίες. Το 2010, καταγράφηκε ο αριθμός-ρεκόρ των 41 νέων ναρκωτικών, από 24 το 2009 και 13 το 2008.

έθνος

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki