Monday, 31 May 2010

Τιμή στους δολοφονημένους ακτιβιστές

Εκδήλωση για τους ακτιβιστές που βρήκαν τον θάνατο καθ όδόν για την Γάζα, οργάνωσαν στο Λιμάνι της παλαιστίνιοι και ένας μικρός βούτηξε στα νερά με την σημαία της χώρας του, λίγα λουλούδια και το σήμα της νίκης στα δάκτυλά του. (AFP PHOTO/MAHMUD HAMS)

"Όχι δε γυρίζω πίσω!"

Ήθελε να είναι εκεί μαζί τους, δεν μπορούσε να τους αφήσει, μάλλον δεν ήθελε! Ήταν εκεί στη μέση του πουθενά, χωρίς τίποτα, μονάχα για να είναι μαζί τους. Όσο και να της έλεγαν να κάνει καριέρα μεγαλογιατρού κάνοντας μια «δυναμική επιστροφή» στην Ελλάδα, εκείνη έλεγε πεισματικά όχι.

Κάθε βράδυ αποκαμωμένη και μονάχη, μάζευε δυνάμεις για την επόμενη μέρα κοιτάζοντας τον ουρανό και τα αστέρια που έλαμπαν, πατώντας ξυπόλυτη στη γη που έκαιγε. Πολλές φορές έπιανε το νου της να ταξιδεύει πίσω στην Ελλάδα… «Και εκεί το χώμα καίει τα καλοκαίρια…», σκεφτόταν την ώρα που οι μύγες έκαναν βόλτες στο ιδρωμένο της κορμί και ήξερε πολύ καλά πως νερό για ξόδεμα δεν υπήρχε.

Ξυπνούσε χαράματα και πήγαινε να τους δει έναν έναν. Την περασμένη βδομάδα πέθαναν τρεις, την προπερασμένη άλλοι πέντε. Έπρεπε να τους σώσει, μα ήξερε πως ήταν γιατρός και όχι Θεός. Το πρώτο πράγμα που έκανε πάντα ήταν να πάρει τη μικρή Φαντέ στην αγκαλιά της, ήξερε πως το άρρωστο μωράκι εκτός από φάρμακα είχε ανάγκη και από στοργή. Ξεκινούσε πάντα με τη Φαντέ και τη φρόντιζε σχεδόν σαν να ‘τανε δικό της μωρό. Έτσι ήθελε, δεν θα την άφηνε ποτέ μόνη της! Αφού τη φρόντιζε όσο έπρεπε, συνέχιζε με τους υπόλοιπους ασθενείς. Τους έβλεπε έναν έναν προσεκτικά, δεν έπρεπε να λείψει από κανέναν τίποτα και για κανένα λόγο. Βέβαια, συχνά δεν έφταναν οι γάζες, το βαμβάκι και πολλά άλλα και τότε εκείνη αυτοσχεδίαζε και έβρισκε εναλλακτικές λύσεις.

Τελειώνοντας όσα είχε να κάνει πάντα γυρνούσε στη μικρή Φαντέ, πάντα! Μια μέρα μια από τις νοσοκόμες τη ρώτησε: «Γιατί τα κάνεις όλα αυτά; Αφού θα πεθάνει!». Εκείνη, χάιδεψε στοργικά το κεφαλάκι της, την αγκάλιασε πιο δυνατά και απομακρύνθηκαν μαζί σχεδόν σαν μητέρα και κόρη. Βγήκαν έξω μαζί και άρχισε να τη νανουρίζει, ώσπου αποκοιμήθηκε νιώθοντας ασφάλεια και ηρεμία μέσα στην αγκαλιά της. Ήταν αλήθεια, ήξερε καλά πως σύντομα η Φαντέ θα πεθάνει, όμως δεν θα την άφηνε…  

Ήθελε να ξέρει πως η μικρούλα θα ήταν ευτυχισμένη μέχρι την τελευταία στιγμή, μια και η ίδια ήξερε καλά τι σημαίνει πόνος.
 

Ρέθυμνο: 34χρονο Τέρας, βιαστής 10 χρονης

 
Λύσσαξαν..τα...τέρατα...


Χωρίς να γνωρίζει καλά-καλά τι ακριβώς του είχε συμβεί βγήκε στους δρόμους κλαίγοντας σπαρακτικά... Αιμόφυρτο και γεμάτο από μώλωπες καλούσε σε βοήθεια. 
Μόλις δέκα χρονών και βίωσε μέσα στο ίδιο του το σπίτι με το χειρότερο τρόπο το βιασμό του σώματος και της ψυχούλας του από έναν 34χρονο Ρεθυμνιώτη, ο οποίος, με αμυχές στα χέρια από το παιδί που προσπαθούσε να ξεφύγει από τις αρρωστημένες ορέξεις του, συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μετά από συντονισμένη και μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.
Γύρω στις 12 το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου μια γειτόνισσα της 10χρονης ειδοποίησε την Αστυνομία του Ρεθύμνου λέγοντας χαρακτηριστικά «Ελάτε γρήγορα γιατί απέναντί μου είναι ένα κοριτσάκι αιμόφυρτο και κλαίει». Η μικρή είχε βγει στο δρόμο και καλούσε σε βοήθεια, ενώ παράλληλα ήταν γεμάτη από μώλωπες κι έτρεχε το αίμα στα πόδια της. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αστυνομικών Αρχών, όπου διαπίστωσαν ότι το κοριτσάκι, μαθήτρια της Δ’ τάξης του δημοτικού, είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.
«Ήρθε ένας άνθρωπος και έπεσε από πάνω μου», έλεγε κι έκλαιγε από τον πόνο με λυγμούς το κοριτσάκι από τη Βουλγαρία, που είχε μείνει μόνο του στο σπίτι τη στιγμή της αποτρόπαιας πράξης. 

Ο δράστης, που περνούσε συχνά από τη γειτονιά της μικρής, είχε εκμεταλλευτεί την απουσία του πατέρα, ο οποίος εργάζεται στο εξωτερικό, και την ολιγόωρη απουσία της μητέρας της ανήλικης, που εργάζεται σε εστιατόριο, και μπήκε από ανασφάλιστη πόρτα μέσα στο σπίτι όπου ήταν η μικρή. 
Χρησιμοποιώντας σωματική βία εναντίον της την εξανάγκασε σε συνουσία, τη στιγμή που η λίγο μεγαλύτερη σε ηλικία αδελφή της δεκάχρονης βρισκόταν σε γειτονικό σπίτι φίλης της, ενώ ο Βενιαμίν της οικογένειας έπαιζε στο δρόμο.
περισσότερα...

ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
——————————————

Του Μανώλη Γλέζου

Ήταν την ώρα της περισυλλογής
τότες, που όλες οι μνήμες
στριφογυρνούν στις στενάχωρες θύρες του μυαλού
στις ωκεάνιες δίνες της συνείδησης.

Τότες ήρθες να με βρεις
να με ρωτήσεις: γιατί;

Κλαίω. Γιατί ξέρω το αίτιο
και δεν μπορώ να το σταματήσω.
Θρηνώ, μικρό παιδί, για τα χρόνια της ζήσης
που έχασες
για τις χαρές της ζωής που δεν πρόλαβες.

Οδύρομαι για τα ολοκαυτώματα στο Άουσβιτς
στο Ματχάουζεν, στο Μπίρκεναου
για όλα τα εκατομμύρια των εβραίων.

Κι όσο σκέφτομαι και θρηνώ και κλαίω
το αιμάτινο λύθρον
που σφραγίζει όλες τις σελίδες της ιστορίας
τόσο και δεν αντέχω
της γενιάς σου άνθρωποι
να μιμούνται τους δολοφόνους σου.

(Γράφτηκε στις 31/5/2010, τότε που οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν στο “ένα πλοίο για τη Γάζα” και σκότωσαν τους ακτιβιστές)

 
Σχετικά με το ποίημα του Μανώλη Γλέζου
 (της Μ.Δημητροκάλη)

Με το Μιθριδατισμό που έχουμε πάθει, συνηθίσαμε ν’ ακούμε τις ειδήσεις της φρίκης, ξαπλωμένοι νωχελικά στην πολυθρόνα μας, μασουλώντας ξηρούς καρπούς, ξεροτηγανισμένα πατατάκια, ή και το δείπνο μας ακόμη, χωρίς να μας κόβουν την όρεξη οι εκατόμβες των νεκρών, τα στυγερά εγκλήματα, ή οι γκράν γκινιόλ εικόνες.
Τούτη η είδηση όμως, άφησε μετέωρο το κουταλάκι με τη νουγκατίνα, ανάμεσα στο πιατάκι και στα χείλη μας. Τούτη η είδηση, πάγωσε το αίμα μας. Τούτη η είδηση μας θύμισε ότι ο κόσμος εξελίχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αλλά η θηριωδία των ανθρώπων παρέμεινε στα επίπεδα των ναζιστών του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Στο Στόλο της Ελευθερίας, επέβαιναν ακτιβιστές, άοπλοι, με τρόφιμα, φάρμακα, νερά και γάλατα, για να τα πάνε στο βασανισμένο λαό της Παλαιστίνης. Κι εκείνοι, οι σύγχρονοι ναζιστές, έκαναν ρεσάλτο και τους σκότωσαν!
Και βέβαια η κατακραυγή, ήταν παγκόσμια. Και βέβαια βγήκαν οι πολιτικοί και εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους. Με κείνη όμως τη ξύλινη, ομοιόμορφη, παγερή γλώσσα των πολιτικών. Και χρησιμοποίησαν όλοι τις ίδιες λέξεις. Που αν τις βάλεις σε μια κληρωτίδα και τις ανακατέψεις, μπορείς μετά να τις αποδώσεις, σ’ όποιον θέλεις, και δεν θα έχεις πέσει έξω.
Βγήκε όμως και ένας πολιτικός, ο ένας, ο μοναδικός, ο Μανώλης, ο δικός μας Μανώλης, ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης, που πήρε θέση και κατέθεσε την αντίθεσή του, με ένα ποίημα .(«Αυγή» 1.6.2010).
Όσα χρόνια είμαι βουτηγμένη στην πολιτική, τέτοιο πράγμα δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί. Δεν θυμάμαι μέσα σε λίγους στίχους να κλείστηκαν έξι εκατομμύρια αθώα θύματα μιας φυλής. Δεν θυμάμαι ποτέ, στίχοι να σηματοδοτούσαν κραυγές αγωνίας για το πολιτικό γίγνεσθαι. Δε θυμάμαι πολιτικός, να έστησε το σκηνικό της θέσης και αντίθεσης για ένα τόσο τραγικό γεγονός, με τη γραφίδα του ποιητή-πολιτικού.
Κι εγώ, που είμαι οσμομνήμων, αισθάνθηκα τη μυρωδιά του αίματος, όταν μικρό παιδί, είδα να σφάζουν μια πάπια, αισθάνθηκα τη μυρωδιά των «αιμάτινων λύθρων» στις μάντρες των εκτελέσεων, αισθάνθηκα τη μυρωδιά από τα βρώμικα και αποστεωμένα παιδικά κορμάκια που τέλειωσαν τη ζωή τους μέσα στους φούρνους, αλλά και αισθάνθηκα (συγχωρέστε μου την παρομοίωση) κάτι σαν απαλό άρωμα από Μαχάτμα Γκάντι.
Είναι γεγονός, ότι δεν ζούμε στην εποχή της ποίησης, αλλά της οίησης. Όμως για να δικαιολογήσω, την αισιοδοξία, που οφείλουμε να έχουμε για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά, θα παραφράσω τους στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη και θα πω ότι: Όσο μιλούν οι αλλοτινοί, οι συγκαιρινοί και οι μελλούμενοι ποιητές, τίποτα δεν θα πεθάνει!

alterthess.gr

Επίθεση Ισραηλινών κατά του "στόλου της ελευθερίας"
Up to 19 people have been killed after Israeli commandos stormed an aid convoy sailing to the Gaza Strip.

Επίθεση κατά του διεθνούς "Στόλου της Ελευθερίας" που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα πραγματοποίησε  το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. 
.
Επίσημη ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για 10 νεκρούς και 60 τραυματίες. 
Ωστόσο, σε 16 ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων, ισραηλινός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ενώ άλλα μέσα κάνουν λόγο για δεκαεννέα νεκρούς. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας Έλληνας. Υπό κατάληψη βρίσκεται και το πλοίο  "Ελεύθερη Μεσόγειος", με 34 Έλληνες. Μονάδα χειρισμού κρίσεων, ενεργοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών και έδωσε στη δημοσιότητα τη τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210- 3681730 για τους συγγενείς όσων συμμετέχουν στην αποστολή.

Διαφορετικές εκδοχές για τα γεγονότα


Το Ισραήλ έχει επιβάλει απαγορεύσεις σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ενώ ο υπουργός Εμπορίου της χώρας είπε πως οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες και το μόνο που μπορεί, είναι να εκφράσει τη λύπη του για τις απώλειες.
Η επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων έγινε σχεδόν ταυτόχρονα και στα έξι πλοία που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι ισραηλινοί έβαλαν εναντίον του πλοίου και στη συνέχεια έκαναν την επέμβαση, αφού τραυμάτισαν τον καπετάνιο. Για χρήση πυρών από τους Ισραηλινούς κάνουν λόγο και τα τουρκικά δίκτυα.

Από την ισραηλινή πλευρά ωστόσο, αναφέρεται ότι οι ακτιβιστές επιτέθηκαν στους Ισραηλινούς με μαχαίρια.

"Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ" σημειώνεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Μεταξύ των τραυματιών, είναι και τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες.
Η ισραηλινή πλευρά επισημαίνει ότι προειδοποίησαν τους ακτιβιστές να εγκαταλείψουν την περιοχή ή να κατευθυνθούν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, για να ξεφορτώσουν τη βοήθεια...και να τη μεταφέρουν στη συνέχεια οι Ισραηλινοί στη Γάζα.

Μονάδα διαχείρισης κρίσεων

Στην Αθήνα ενεργοποιήθηκε αμέσως η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη για εξηγήσεις και του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης.

Το μεσημέρι, ο Ισραηλινός πρέσβης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Λόγω των γεγονότων στη Γάζα η Αθήνα διακόπτει την Ελληνοισραηλινή άσκηση "Μίνωας 2010", που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 26 Μαΐου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου.

Νωρίτερα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβιβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές ενώ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, επικοινώνησε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη.

Αντιδράσεις/ Οργή στην Τουρκία

Τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τους θανάτους στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για σφαγή έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και κήρυξε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη.
Προανήγγειλε επίσης σκληρές αποφάσεις στη συνεδρίαση το απόγευμα της παλαιστινιακής διοίκησης.
Την αναγκαιότητα να καταστεί σαφές τι ακριβώς συνέβη το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε ο Σουηδός υπ. Εξωτερικών.
Ο Καρλ Μπιλντ πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί που ακριβώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, σε διεθνή ύδατα ή στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία, όπου συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα συγκαλείται στην Τουρκία.

"Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός Πρέσβης, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη επίθεση.
Στην Κωνσταντινούπολη, έξω από το ισραηλινό προξενείο, συγκεντρώθηκαν δεκάδες Τούρκοι διαδηλωτές επιχειρώντας να εισβάλουν στο κτήριο.
Οι διαδηλωτές, που πετούσαν πέτρες στο προξενείο, συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Με ανακοίνωσή του, το υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ καλεί τους Ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki