Saturday 22 July 2017

Τ' αστέρι και η ευχή - Star and wish
Το "χαμομηλάκι" σάς καληνυχτίζει -και σας καλημερίζει-
με μια υπέροχη μελωδία

Ένα από τα πιο όμορφα μουσικά θέματα που γράφτηκαν ποτέ από Ελληνίδα συνθέτρια, την Ευανθία Ρεμπούτσικα, ντυμένο με την αιθέρια φωνή της Έλλης Πασπαλά

Καλοκαίρι σημαίνει παιχνίδι, αλλά και κανόνες

“Tα παιδιά νιώθουν αρκετά προστατευμένα και πολύ πιο υγιή, όταν έχουν μεγάλους δίπλα τους να τους βάζουν όρια και κανόνες. Μεγαλώνουν έτσι τα παιδιά με συναισθηματική υγεία.”
Καλοκαίρι, παιχνίδι, ελευθερία
Καλοκαίρι σημαίνει παιχνίδι και χαλαρότητα για τους γονείς των μικρών παιδιών. Η Ελένη Αδαμοπούλου, ιδιοκτήτρια παιδικού σταθμού στην Κομοτηνή σημειώνει πως το Καλοκαίρι είναι μια ιδανική περίοδος για τους γονείς να πηγαίνουν βόλτα τα παιδιά τους στην παιδική χαρά, να παίζουν με την άμμο, το νερό και τα κουβαδάκια. 
«Να περνούν τις μέρες τους, όσο μπορούν πιο ελεύθερα, χωρίς πολλά «πρέπει» και «μη», αλλά εξηγεί, όμως, ότι θα πρέπει «να υπάρχουν και όρια. Όχι, όμως, πολλοί κανόνες το καλοκαίρι. Πρέπει να τη ζήσουν την εποχή. Είναι λίγες οι ημέρες, θα περάσουν και θα πρέπει τα παιδιά να μπουν ξανά στην καθημερινότητα».

Απαραίτητα τα όρια στην καθημερινότητα των παιδιών
Σύμφωνα με την κα Ελένη Αδαμοπούλου, οι γονείς είναι λίγο «μπερδεμένοι» στην εποχή μας. 
Μπερδεύουν την ανεξαρτησία με τα όρια. 
«Δεν βάζουν στα παιδάκια τους τόσα πολλά όρια, θεωρούν ότι θα πρέπει να τα έχουν πιο ελεύθερα από ότι πρέπει. Ενώ τα παιδιά νιώθουν αρκετά προστατευμένα και πολύ πιο υγιή όταν έχουν μεγάλους δίπλα τους να τους βάζουν όρια και κανόνες. Μεγαλώνουν έτσι τα παιδιά με συναισθηματική υγεία. 
Τώρα επικρατεί μια σύγχυση στο παιδί. Δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι όχι. 
Όταν, την μια μέρα είναι ναι και την άλλη όχι, κάποια στιγμή το παιδάκι δεν θα ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι όχι. Θα πρέπει να είναι κάθετοι οι κανόνες. Όχι κανόνες που θα κάνουν τα παιδιά να νιώθουν δυστυχισμένα, αλλά που να ορίζουν την συμπεριφορά τους. Ότι αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει χωρίς να υπάρχουν πισωπατήματα.»

Παιχνίδι, όχι υπολογιστής
Το καλοκαίρι είναι μια ιδανική περίοδος, σύμφωνα με την έμπειρη νηπιαγωγό, για να βγουν τα παιδιά από το σπίτι. 
«Να φύγουν από τις κακές συνήθειες, τα παιδιά μονίμως είναι προσηλωμένα σε μια οθόνη, όπως οι γονείς τους. Ας βγουν, ας παίξουν ας χαρούν τη Φύση και όλα θα είναι καλύτερα.» καταλήγει προτρέποντας μεγάλους και μικρούς.

Κείμενο: Μαρία Νικολάου
ert.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki