Sunday 21 January 2007

Τα πεινασμένα παιδιά του Ιράκ

Ολοένα και περισσότερα παιδιά στο Ιράκ δεν έχουν την πολυτέλεια της καθημερινής τροφής Πρωτοφανή επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο Ιράκ, εξαπέλυσε, ειδικός σε θέματα σίτισης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο Ελβετός καθηγητής Ζαν Ζιγκλέρ, κατήγγειλε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ότι μια από τις τραγικές συνέπειες του πολέμου είναι ο διπλασιασμός των ιρακινών παιδιών που υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό.
 

Κατά τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, τη στιγμή αυτή περίπου το 10% των παιδιών στο Ιράκ απειλείται με θάνατο από τον υποσιτισμό.
Η έκθεση του καθηγητή κοινωνιολογίας, Ζαν Ζιγκλέρ θα παρουσιαστεί στην ετήσια σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη.

Ο Ελβετός εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για τη Βόρειο Κορέα και την επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν.
Ο Ζαν Ζιγκλέρ δήλωσε ευθέως ότι υπεύθυνη για την τραγική αυτή εξέλιξη είναι η πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ. «Από τότε που ξεκίνησε η αμερικανοβρετανική επιχείρηση στο Ιράκ, διπλασιάστηκαν τα κρούσματα υποσιτισμού στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που οδηγεί πολλά βρέφη σε θάνατο, είναι η έλλειψη καθαρού νερού, λόγω της πλήρους καταστροφής της τεχνικής υποδομής της χώρας. Έχουμε, επίσης, καταγγελίες ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποθέματα πόσιμου νερού, η παροχή εμποδίζεται από τον αμερικανικό στρατό, στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής για να καμφθεί το ηθικό του ιρακινού λαού», είπε στην 53μελής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο Ελβετός πανεπιστημιακός Ζαν Ζιγκλέρ και κατέληξε με την εξής έκκληση:
«Θα πρέπει να σταματήσει αμέσως η κατοχή του Ιράκ, να σταματήσει η αιματοχυσία. Δεν νομιμοποιούμε την τρομοκρατία νοσταλγών του μπααθικού καθεστώτος, φονταμενταλιστών και εγκληματικών δικτύων αλλά είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι δυνάμεις κατοχής είναι δολοφόνοι αθώων Ιρακινών πολιτών».
Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Να σημειωθεί ότι περίπου 17.000 παιδιά πεθαίνουν σε καθημερινή βάση από ασθένειες που σχετίζονται με την πείνα.«Η σιωπηλή καθημερινή γενοκτονία από την πείνα είναι μια μορφή δολοφονίας», είπε ο κ. Ζιγκλέρ και κατέληξε, «πρέπει να καταπολεμηθεί και να εξαλειφθεί».


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 06:49 (Ώρα Λονδίνου)

Solidarity



 

Παιδική Φτώχεια στο Βιομηχανικό Κόσμο

Ως όριο της φτώχειας ορίζεται το εισόδημα που βρίσκεται κάτω από το 50% του εθνικού μέσου εισοδήματος στη χώρα όπου έγιναν οι μετρήσεις.

Ποσοστό παιδιών κάτω από το όριο της φτώχειας

Στον πίνακα αυτό φαίνεται η αναλογία των παιδιών που ζουν στη φτώχεια σε 23 από τα 29 κράτη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ)**. Φαίνεται ότι τα επίπεδα παιδικής φτώχειας κυμαίνονται από κάτω του 3% και πάνω του 25% μεταξύ των οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου.

Στον παραπάνω ποσοστιαίο πίνακα, η Ελλάδα με ποσοστό 12,3%, βρίσκεται αμέσως πιο πάνω από την Αυστραλία και στο επίπεδο της Ισπανίας. 
 
Πρώτη ανάρτηση: 9 Δεκεμβρίου 2006 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki