Sunday 4 October 2020

Το cheerleading μπαίνει στα ελληνικά σχολεία, ενώ «βγαίνουν» κοινωνιολογία και καλλιτεχνικά

Εγκρίθηκε η άδεια εισόδου επιλεγμένων εκπροσώπων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσίρλιντινγκ (Cheerleading) - Αθλητικού Ομαδικού Χορού σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020-2021.
Cheerleading στα ελληνικά σχολεία ή ακραίος σεξισμός από το παράθυρο;
Την ώρα που μαθήματα όπως η Κοινωνιολογία και τα Καλλιτεχνικά δεν «χωράνε» στα σχολεία της χώρας, το άθλημα του cheerleading θα μπορεί να παρουσιάζεται πλέον στους μαθητές των ελληνικών σχολείων, μετά από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.
Με την εγκύκλιο που υπέγραψε στα μέσα Αυγούστου ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Σπουδών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Κωνσταντίνος Τσαχαλάς, εγκρίνεται η άδεια εισόδου εκπροσώπων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσίρλιντινγκ στα ελληνικά σχολεία.
Η εγκύκλιος
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πως να μάθετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του

Η πανδημία του κοροναϊού καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για σωστή υγιεινή και έτσι ακόμη κι αν το μικρό σας αντιπαθεί το πλύσιμο των χεριών, πρέπει να το κάνει βασικό μέρος της ρουτίνας του

Μαθαίνοντας στο παιδί να πλένει τα χέρια του

Υπάρχουν δύο τύποι παιδιών: αυτά που μισούν το πλύσιμο των χεριών και αυτά που το λατρεύουν. Όσα το λατρεύουν μπορεί να σπαταλούν λίγο σαπούνι παραπάνω, αλλά τουλάχιστον τα χεράκια τους είναι καθαρά. Τους τελευταίους μήνες όμως, η πανδημία του κοροναϊού καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για σωστή υγιεινή και έτσι ακόμη κι αν το μικρό σας αντιπαθεί το πλύσιμο των χεριών, πρέπει να το κάνει βασικό μέρος της ρουτίνας του. Οι παρακάτω προσεγγίσεις μπορεί να σας φανούν αρκετά χρήσιμες ώστε το παιδί να μην παραλείπει το πλύσιμο των χεριών του.

  • Εξηγήστε του τα οφέλη

Μπορεί να σας βοηθήσει το να πείτε στο παιδί σας ότι το πλύσιμο των χεριών του το κρατά υγιές και «στέλνει τα μικρόβια στο νεροχύτη». Απλώς να είστε προσεκτικοί και ήρεμοι εάν έχετε παιδί προσχολικής ηλικίας που τείνει να είναι ανήσυχο γιατί μετά μπορεί να θέλει να πλένει τα χέρια του 20 φορές την ημέρα.

  • Κάντε το μαζί

Μόλις γυρίσετε στο σπίτι, πηγαίντε στο μπάνιο με το μικρό σας και πλύντε τα χέρια σας μαζί. Ίσως δεν χρειαστεί καν να μιλήσετε για το πλύσιμο χεριών, απλά κάντε το ως κάτι δεδομένο.

  • Κάντε το ρουτίνα

Τονίστε στο παιδί ότι πρέπει να πλένει κάθε φορά τα χέρια του όταν γυρνάει σπίτι και προτού φάει. Εξηγήστε του ότι αυτή σας η απαίτηση είναι αδιαπραγμάτευτη και σταδιακά θα δείτε ότι θα γίνει μέρος της ρουτίνας του.

  • Κάντε το πλύσιμο εύκολο και προσβάσιμο

Για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας θα σας φανεί χρήσιμο ένα μικρό σκαμπό που θα φέρει το μικρό σας στο ίδιο ύψος με τον νιπτήρα του μπάνιου, καθώς και ένας διανομέας υγρού σαπουνιού που είναι εύκολο να πατηθεί.

  • Διδάξτε το παιδί τα σωστά βήματα

Δείξτε στο μικρό σας πώς ακριβώς πρέπει να πλένει τα χέρια του, ώστε να είστε σίγουροι στη συνέχεια ότι δεν τα βρέχει απλώς με νερό, θεωρώντας πως αυτό αρκεί. Εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να πλένει τα χέρια του σχολαστικά και όχι απλώς να ξεπλένει τη σαπουνάδα. Μάλιστα, καθώς πλένει τα χέρια του μπορείτε να τραγουδήσετε μαζί ένα σύντομο παιδικό τραγουδάκι, ώστε να καταλάβει καλύτερα πόση ώρα πρέπει να αφιερώνει σε αυτή τη διαδικασία.

  • Εξατομικεύστε τη διαδικασία

 Διαλέξτε μαζί με το μικρό σας το σαπούνι ή το υγρό σαπούνι που του αρέσει, δίνοντας βάση τόσο στο χρώμα όσο και στο άρωμά του, και πείτε του ότι αυτό προορίζεται μόνο για τη δική του χρήση. Ένα σαπούνι που μυρίζει όμορφα μπορεί να πείσει το παιδί σας να πλένει τα χέρια του.

  • Πάρτε μαζί σας καθαριστικά

Το πλύσιμο στο σπίτι μπορεί να έχει γίνει ρουτίνα, αλλά τι γίνεται όταν είστε έξω – ειδικά αν δεν υπάρχει κοντά τουαλέτα; Πρέπει να παίρνετε πάντα μαζί σας απολυμαντικό χεριών και συγκεκριμένα ένα που να είναι αποτελεσματικό χωρίς όμως να είναι σκληρό για το παιδικό δερματάκι. Επίσης, μην ξεχνάτε να βάζετε στην τσάντα σας μωρομάντιλα. Πάντα μπορούν να φανούν χρήσιμα.

https://vukentra.com/?p=29322

Μεγαλώστε ένα γενναιόδωρο παιδί

Η γενναιοδωρία ξεκινά με τη σκέψη για το πώς αισθάνονται οι άλλοι

Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να είναι εγωκεντρικά. Ο πρωταρχικός στόχος τους, ειδικά όταν είναι πολύ μικρά, είναι να διασφαλίσουν ότι οι ανάγκες τους ικανοποιούνται από τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτό γενικά σημαίνει ότι τα παιδιά μαθαίνουν να ζητούν τα πράγματα που θέλουν αρκετά νωρίς στην ανάπτυξή τους και θα έχουν πολλές ευκαιρίες να… τελειοποιήσουν την τεχνική τους στη συνέχεια.

Αλλά καθώς τα παιδιά ωριμάζουν, καθίσταται επίσης απαραίτητο να «βλέπουν έξω» από τις δικές τους ανάγκες και να αρχίζουν να ενδιαφέρονται και για τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων. Οι γονείς παίζουν μεγάλο ρόλο στο να γίνουν τα παιδιά γενναιόδωρα, τόσο μέσω της ενθάρρυνσης όσο και μέσω του παραδείγματος.

Ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες αρχές που πρέπει να θυμάστε για την ανατροφή γενναιόδωρων παιδιών.

*Ενθαρρύνετε την ενσυναίσθηση

Η γενναιοδωρία ξεκινά με τη σκέψη για το πώς αισθάνονται οι άλλοι. Κι ενώ τα παιδιά είναι εκ φύσεως εγωκεντρικά, οι γονείς μπορούν να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση βοηθώντας τα να φανταστούν πώς αισθάνονται οι άλλοι. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με ένα καθημερινό συμβάν («πώς νομίζεις ότι ένιωσε ο αδερφός σου όταν του πήρες το παιχνίδι του;») ή μπορείτε να καθιερώσετε το να προσφέρετε ρούχα, τρόφιμα και παιχνίδια σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

*Επικροτήστε τις γενναιόδωρες πράξεις

Όταν το παιδί κάνει μια ωραία χειρονομία, π.χ. μοιράζεται το παιχνίδι του με το αδερφάκι του ή σας βοηθά με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, επικροτήστε την καλή συμπεριφορά του. Έτσι, θα νιώσει ότι κερδίζει το σεβασμό σας και θα συνεχίσει αυτήν την καλή του συμπεριφορά και στο μέλλον.

*Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση

Από τη στιγμή που γεννιούνται, τα παιδιά αναζητούν στους γονείς τους στοιχεία για το πώς να συμπεριφέρονται. Το να μιλάτε στα παιδιά σχετικά με τη γενναιοδωρία είναι σημαντικό, αλλά όταν δείχνετε οι ίδιοι γενναιοδωρία, τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι το εννοείτε. Κάπως έτσι θέτετε τις βάσεις για να γίνουν και εκείνα γενναιόδωρα.

*Εντάξτε τη γενναιοδωρία στην καθημερινότητά σας

Συχνά, όταν σκεφτόμαστε τη γενναιοδωρία, σκεφτόμαστε δωρεές ή εθελοντισμό, αλλά η γενναιοδωρία μπορεί επίσης να είναι αυθόρμητο κομμάτι της ημέρας σας. Εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι πάντα καλό να ψάχνουν τρόπους για να κάνουν μια θετική διαφορά στην ημέρα κάποιου, π.χ. δίνοντας στον συμμαθητή τους το έξτρα κομμάτι γλυκού που έχουν στο τάπερ τους ή φτιάχνοντας μια κάρτα για τα γενέθλια του μπαμπά.

Πηγή: imommy.gr
https://www.cretalive.gr/ygeia/megaloste-ena-gennaiodoro-paidi 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki