Wednesday 25 April 2018

Τι θα θυμούνται τα παιδιά σου, από σένα, για πάντα

Αγαπητέ γονιέ,

Στο τέλος της ημέρας, το παιδί σου θα θυμάται πολλά πράγματα, αλλά να είσαι σίγουρος ότι ΔΕΝ θα θυμάται τα χρήματα που ξόδεψες για αυτό. Θα θυμάται τις αγκαλιές που του χάρισες απλόχερα, τα χαμόγελα και τα γέλια σας, τα αστεία σας, τις συμβουλές σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από πολλά χρόνια, οι αναμνήσεις που περισσότεροι άνθρωποι κρατούν δεν έχουν να κάνουν με πράγματα αλλά με εμπειρίες
Ένα οικογενειακό ταξίδι, μια βόλτα στη βροχή, ένα απόγευμα που γελούσατε για ώρες ή τα αυτοσχέδια καλοκαιρινά σας παιχνίδια στην αμμουδιά….

Αυτά είναι που θα θυμούνται από την παιδική ηλικία τους!

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 πράγματα που τα παιδιά σας θα θυμούνται από την παιδική τους ηλικία.

Τις κοινές σας εμπειρίες
Μπορεί να μην θυμούνται το κάθε παιχνίδι ,που τους αγοράσατε σε γενέθλια και γιορτές, αλλά να είστε απόλυτα σίγουρα ότι θα ανατρέχουν πάντα στις οικογενειακές αναμνήσεις που σηματοδοτούν τις φορές που δώσατε ιδιαίτερη προσοχή σε όσα σας έλεγε ή σας έδειχνε το παιδί. 

Όταν δίνετε στο παιδί σας αμέριστη προσοχή και αφήνετε πέρα το κινητό τηλέφωνο, εκείνο αισθάνεται ότι είστε πλήρως αφοσιωμένοι σ' αυτό και σίγουρα αυτές οι στιγμές δεν ξεθωριάζουν από την μνήμη του.

Τα θετικά και εμψυχωτικά σας λόγια

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να πείτε για να επιδράσετε θετικά το παιδί σας όπως: 
«Είμαι περήφανη για σένα»
«Είσαι ένας καλός φίλος»
«Είσαι σπουδαίο παιδί» 
 Όλες αυτές οι φράσεις χτίζουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση ενός παιδιού, από μικρή ηλικία. 
Φροντίστε λοιπόν να τις θυμάστε.

Πώς διαχειριστήκατε δύσκολες καταστάσεις

Ο τρόπος λοιπόν που διαχειριστήκατε μια απώλεια ή μια ασθένεια μέσα στην οικογένεια είναι κάτι το οποίο πάντα θα θυμούνται. 

Δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον τρόπο που τους μιλήσατε και πώς τους κάνατε να αισθανθούν ασφάλεια και προστασία.

Τις στιγμές που απουσιάσατε

Μπορεί τα παιδιά να θυμούνται τις στιγμές που σας χρειάζονταν και δεν ήσασταν εκεί, είναι όμως κι αυτό μες στη ζωή επειδή δεν μπορείτε και δεν θα είστε πανταχού παρόντες. 

Δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη φορά που είδαν έναν κακό εφιάλτη κι εσείς δεν ξυπνήσατε να τον/την παρηγορήσετε ή εκείνη τη φορά που πήρε ένα πολύ καλό βαθμό στο σχολείο και ανυπομονούσε να επιστρέψει σπίτι, για να σας το πει.

Την συμπεριφορά που είχατε εσείς και ο/η σύζυγός σας μπροστά τους.

Τα παιδιά λαμβάνουν επιρροές από σας όλη την ώρα, ακόμα κι όταν μιλάτε άσχημα για κάποιον πίσω από την πλάτη του ή αντιμιλάτε σε ένα άλλο πρόσωπο και μπορεί να το ερμηνεύσουν ως μια συμπεριφορά ακόμη και απέναντι στα ίδια. 

Όταν λοιπόν είστε σπίτι με τα παιδιά και αλληλεπιδράτε με τον σύντροφό σας, φροντίστε να κρατάτε το κλίμα θετικό με αγάπη, φροντίδα και ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον γιατί τα παιδιά φιλτράρουν τα πάντα και μαθαίνουν από την συμπεριφορά σας ακόμα κι αν η προσοχή σας είναι στραμμένη αλλού.

Αυτά ακούει μία έγκυος και δεν ξέρει
αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει

Δεν υπάρχει έγκυος στον κόσμο, που τους 9 μήνες δεν άκουσε, έστω μια φορά κάποια απίθανη ατάκα. Και δεν ήξερε, αν θα έπρεπε να γελάσει ή να κλάψει, με όσα άκουγε.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι αγνοούν τι σημαίνει διακριτικότητα ή χωρίς να το θέλουν, είναι αδιάκριτοι σε μία έγκυο γυναίκα
Αυθόρμητα ή όχι, μπορεί να κάνουν σε μία έγκυο γυναίκα την πιο απίθανη ερώτηση ή να πετάξουν την πιο «κουφή» ατάκα, χωρίς να σκέφτονται ότι τη φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Κι εντάξει, κάποια από τα πολλά που ακούς, έχουν και την αστεία τους πλευρά. Υπάρχουν, όμως, και ατάκες, που φέρνουν την έγκυο σε δύσκολη θέση, νιώθει αμήχανα, ενώ αν κατά την κύηση της είναι περισσότερο ευάλωτη συναισθηματικά, απλά, καταφέρνουν και την κάνουν να αισθανθεί πολύ άσχημα.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες συχνές ατάκες που ακούμε κατά την εγκυμοσύνη και δεν ξέρουμε αν πραγματικά θα πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε, από τα νεύρα μας.

«Η ουρά σου έμεινε» 
εννοώντας ότι κοντεύεις να γεννήσεις. Βέβαια, η ουρά αυτή ενίοτε αποδεικνύεται πολύ μακριά, αφού την ατάκα αυτή ξεκινάνε να στη λένε από τον έκτο μήνα!

«Πόσο καιρό προσπαθούσατε;» 
Κάποιοι μάλλον, θέλουν να τους δείξεις και ημερολόγιο. Προσπαθούσατε να αποκτήσετε παιδί; Ήρθε τυχαία; Ήρθε γρήγορα; Αγχωθήκατε; Σίγουρα, από τις πιο αδιάκριτες ερωτήσεις!

«Δεν μεγάλωσε πολύ το στήθος σου». 
Και στο καπάκι έρχεται η νέα ατάκα «Δεν θα έχεις πολύ γάλα, έτσι έχω διαβάσει/ακούσει»! Απλά, ασχολίαστη.

«Φταίνε οι ορμόνες σου». 
Η περίπτωση να φταίει ο ίδιος ή ίδια που σου λέει κάτι εκνευριστικό, στην περίοδο της εγκυμοσύνης δεν παίζει. Αν σε ενοχλεί μία συμπεριφορά, δεν φταίει η ίδια η συμπεριφορά, αλλά οι άτιμες οι… ορμόνες!

«Υπολογίζω ότι το μωρό θα γεννηθεί γύρω στα τρία κιλά». 
Κάποιοι έχουν και μάτι – ζυγαριά!

«Δεν πρέπει να το κάνεις αυτό. Ή δεν επιτρέπεται αυτό». 
Όπως σίγουρα θα σου έχει πει και ο γυναικολόγος, έγκυος είσαι και όχι άρρωστη. Που σημαίνει ότι συνεχίζεις κανονικά τη ζωή σου (αν έχεις μία ομαλή εγκυμοσύνη), ενώ και η ίδια γνωρίζεις τι πρέπει να προσέχεις.

«Σίγουρα έχεις κορίτσι…» 
Από τις πλέον συνηθισμένες ατάκες. Μαντεύουν το φύλο του μωρού, από κάποια σημάδια.

«Πώς θα τα βγάλεις πέρα με δίδυμα;» Κλασική ερώτηση, σε γυναίκα που περιμένει δίδυμα.

«Πω πω!! είσαι τεράστια». 
Μάλλον, δεν έχεις καθρέφτη στο σπίτι και θεωρούν ότι πρέπει να στο επισημάνουν.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki