Wednesday 3 May 2017

Παιδιά από 13 ετών πηγαίνουν
σε κέντρα απεξάρτησης από το smartphone

Όσο περνούν τα χρόνια, η μέση ηλικία που τα παιδιά αποκτούν το δικό τους κινητό, είναι όλο και πιο κάτω, ενώ από 2-3 χρονών έχουν ήδη τα κινητά και τα tablet των γονιών, με τα οποία περνούν πολλές ώρες. 
Ωστόσο το πρόβλημα είναι η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.
Για παράδειγμα το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών στη Μ. Βρετανία παραδέχονται ότι δεν έχουν καλή ισορροπία μεταξύ του χρόνου που περνούν μπροστά στην οθόνη του κινητού και άλλων δραστηριοτήτων.
Ωστόσο στις ΗΠΑ τα προβλήματα έχουν γίνει πολύ πιο σοβαρά για κάποιες οικογένειες που στέλνουν τους εφήβους για να θεραπευτούν από την ψηφιακή τους εξάρτηση.
Τα κέντρα αυτά ονομάζονται “smartphone rehab centres” και σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent ένα από αυτά, που βρίσκεται στο Seattle ξεκίνησε “εντατικά προγράμματα αποκατάστασης” για εφήβους από 13 ετών που έχουν πρόβλημα στο να ελέγξουν την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.
Η δημιουργός του Restart Life Centre, Hilarie Cash, μιλώντας για τους λόγους που τα παιδιά εθίζονται στις mobile συσκευές τους είπε πως, “μπορούν να αντικαταστήσουν τα φυσικά ένστικτα που έχουν τα παιδιά για κίνηση, εξερεύνηση και κοινωνική αλληλεπίδραση”.

Πρόσφατη έρευνα σε 1500 οικογένειες στη Μ. Βρετανία έδειξε ότι ο μέσος όρος ηλικίας που ένα παιδί αποκτά κινητό είναι τα 7 χρόνια, στα 8 χρόνια έχει tablet και στα 10 smartphone

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki