Friday 31 January 2020

Γιατί να μάθουμε στα παιδιά μας να μαγειρεύουν - Why We Should Teach Our Kids to Cook

«Οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να υποτιμήσουν την πραγματική αξία του να μάθουν στα παιδιά τους να μαγειρεύουν επειδή υπάρχουν τόσα πολλά προνόμια», γράφει ο ειδικός ψυχολογίας και παιδαγωγός, Susan Keenan για το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Παιδιών. 
«Είναι μία ευκαιρία να έρθετε κοντά με το παιδί σας, να το ενθαρρύνετε να τρώει υγιεινά, να βελτιωθεί στη γλώσσα και το λεξιλόγιο και στις διατροφικές γνώσεις».

Λόγοι για να μάθουμε στα παιδιά μας να μαγειρεύουν

Why We Should Teach Our Kids to Cook

Η μαγειρική είναι ένας τρόπος για να έρθετε κοντά με το παιδί σας
Τα παιδιά λατρεύουν να εξερευνούν νέες δραστηριότητες με τους γονείς τους. Επιλέξτε ένα αγαπημένο φαγητό για το Σαββατοκύριακο, όταν δεν θα… τρέχετε. Αποφύγετε τις πολυάσχολες καθημερινές βραδιές. 
Ρωτήστε τη γνώμη του παιδιού σας για ποια συνταγή θα κάνετε. Μπορείτε να προτείνετε μία συνταγή καινούρια και για τους δυο σας, ώστε να την μάθετε μαζί. 
Ρωτήστε το παιδί σας «πχ λες αυτό να μας βγει καυτερό»; 
Δεν χρειάζεται να ξέρετε όλες τις απαντήσεις, μπορείτε να τις μάθετε μαζί τους!

Η μαγειρική διδάσκει στα παιδιά τη σημασία του να «ακολουθείς οδηγίες»
Εξηγήστε γιατί πρέπει να ακολουθήσετε το κάθε βήμα με τη σειρά για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
Η μαγειρική διδάσκει επίσης υπομονή, ειδικά εάν πρέπει να βάλεις ένα πιάτο στο φούρνο για αρκετή ώρα.

Η μαγειρική διευρύνει το λεξιλόγιο των παιδιών
Ακολουθώντας τις συνταγές, ένα παιδί μαθαίνει την ονομασία των νέων συστατικών όπως τα λαχανικά και τα μπαχαρικά. 
Μαθαίνει επίσης νέα ρήματα όπως το «σοτάρω» ή «ψήνω». 
Η κουζίνα από μόνη της είναι μία ποικιλία από νέες λέξεις για σκεύη και άλλα μαγειρικά gadgets.

Η μαγειρική μαθαίνει στα παιδιά για τη διατροφή
Σας προτείνουμε να κάνετε μαζί με το παιδί σας μια βόλτα στο μανάβικο της γειτονιάς και να ψωνίσετε μαζί τα υλικά. 
Εξηγήστε στο παιδί σας τη διαφορά των φρέσκων υλικών που χρησιμοποιείτε στο φαγητό από εκείνες τις φορές που ετοιμάζετε κάτι κατεψυγμένο. 
Συζητήστε για τη θρεπτική αξία. Εάν ένα λαχανικό περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C ή ασβεστίου, εξηγήστε τους σε τι βοηθούν αυτές οι βιταμίνες, τώρα είναι η ευκαιρία σας!

Μπόνους: Εάν τα παιδιά βοηθούν στη μαγειρική, είναι πιο πιθανό να φάνε ή τουλάχιστον να δοκιμάσουν ό,τι μαγείρεψαν. 
Η μαγειρική ίσως είναι το «φάρμακο» για τους «δύσκολους» στο φαγητό.

Η μαγειρική ενισχύει την αυτοεκτίμηση των παιδιών
Οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας νιώθουν μία ικανοποίηση και υπερηφάνεια όταν αποκτήσουν νέες δεξιότητες, πόσο δε μάλλον τα παιδιά. 
Γνωρίζοντας ότι μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να ολοκληρώσουν μία αποστολή από την αρχή έως το τέλος, βοηθούν με αυτό τον τρόπο στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους. Μαθαίνοντας κάτι καινούριο πχ ποδήλατο, η μαγειρική θα βοηθήσει το παιδί σας να δοκιμάσει κάτι, αλλά να κάνει και λάθη. 
Είναι στο χέρι σας για το πως θα τα ενθαρρύνεται και θα τα κρατήσετε προσηλωμένα στο στόχο.

Οι γονείς ξέρουν ότι η μαγειρική δεν είναι ακριβώς η πιο χαλαρωτική δραστηριότητα. 
Ωστόσο, όπως μαθαίνετε τα παιδιά να ντύνονται, να βουρτσίζουν τα δόντια τους, να μαζεύουν το δωμάτιο, μπορείτε να κάνετε και την μαγειρική μία βασική δεξιότητα για τη ζωή τους και ταυτόχρονα να ξοδέψετε λίγο ακόμα από τον πολύτιμο χρόνο σας μαζί τους!

Πώς μπορώ να βοηθήσω το ντροπαλό παιδί μου να κοινωνικοποιηθεί;

Μήπως το νήπιό σας δυσκολεύεται λίγο με τις κοινωνικές επαφές; 
Δεν είναι καθόλου σπάνιο ένα νήπιο να είναι κάπως πιο ντροπαλό από τους συνομήλικούς του. Για την ακρίβεια, είναι πολύ συνηθισμένο και απολύτως φυσιολογικό. Τα νήπια δεν έχουν προλάβει ακόμη να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητές τους – και, φυσικά, δεν έχουν αναπτύξει ακόμη μηχανισμούς μέσω των οποίων να μπορούν να κρύψουν την αμηχανία τους.
Για τα περισσότερα πιτσιρίκια δεν πρόκειται παρά για μια παροδική φάση, από την οποία θα βγουν μεγαλώνοντας. Περίπου ένα στα πέντε θα παραμείνει εσωστρεφές – όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τα πόδια σας και να μην λέει το όνομά του μέχρι να γίνει 30 ετών. Πάντως, είτε η συμπεριφορά του οφείλεται στο στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται, είτε είναι κομμάτι του χαρακτήρα του, υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε να απολαύσει περισσότερο τις κοινωνικές επαφές του. 
 
Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε

Μην βάζετε ταμπέλες
Μην ξαναπείτε ποτέ μπροστά του ότι είναι «ντροπαλό». Τα παιδιά είναι εξαιρετικά εύπλαστα και πολύ συχνά εσωτερικεύουν τους χαρακτηρισμούς που τους αποδίδουμε. Έτσι, είναι πιθανό να αναγνωρίσει το συγκεκριμένο επίθετο ως κομμάτι της ταυτότητάς του και να μην καταφέρει να το ξεπεράσει. Επιπλέον, αν είναι λίγο… πονηρό, δεν αποκλείεται να αρχίσει να το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία.
 
Μην δείχνετε δυσαρέσκεια
Αν αντιμετωπίσετε την εσωστρέφειά του ως ελάττωμα, το πιθανότερο είναι να το κάνετε να κλειστεί ακόμη περισσότερο στον εαυτό του. Ουσιαστικά, μέσα στα ήδη υπάρχοντα άγχη του, θα προσθέσετε ένα ακόμη χειρότερο: Ότι δεν είναι αρκετά καλό για εσάς. Αντίστοιχα, αποφύγετε τις συγκρίσεις του με άλλα, πιο εξωστρεφή πιτσιρίκια.
 
Κάντε το σωστό προξενιό
Ένας ήπιος τρόπος να το βοηθήσετε να κοινωνικοποιηθεί, είναι κανονίζοντας ραντεβού για παιχνίδι με ένα ή δύο άλλα παιδάκια. Φροντίστε οι… υποψήφιοι φίλοι του να μην είναι υπερβολικά φωνακλάδες ή επιθετικοί. Αν η πρώτη απόπειρα δεν πετύχει, μην το βάλετε κάτω. Μια από τις παραμέτρους με τις οποίες αξίζει να πειραματιστείτε είναι η ηλικία. Κάποια ντροπαλά νήπια λειτουργούν καλύτερα όταν παίζουν με λίγο μικρότερα παιδάκια, καθώς δεν αισθάνονται να απειλούνται. Αντιθέτως, ορισμένα άλλα προτιμούν τους λίγο μεγαλύτερους φίλους, επειδή σε αυτή την περίπτωση αρκεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα ή τις οδηγίες τους.
 
Εξασκηθείτε μαζί 
Δημιουργήστε σενάρια και ζητήστε του να βρει τις κατάλληλες λύσεις. Για παράδειγμα, ενώ παίζετε με τις κούκλες ή τις φιγούρες του, πείτε του ότι το ένα παιχνίδι θα ήθελε να παίξει με τα υπόλοιπα, όμως δεν ξέρει πώς να τους το πει. Έπειτα, ρωτήστε το τι θα μπορούσε να κάνει για να πετύχει τον στόχο του.
 
Προετοιμάστε το κατάλληλα
Μην το εντάσσετε σε πολυσύχναστα μέρη χωρίς να το προειδοποιείτε. Περιγράψτε του τι πρόκειται να συναντήσει στην περίσταση στην οποία πηγαίνετε. Φυσικά, φροντίστε να του μεταδώσετε ενθουσιασμό για όλα τα υπέροχα πράγματα που θα κάνετε εκεί. Όμως προσοχή: Μην το παρακάνετε με τις πληροφορίες που θα μοιραστείτε, καθώς ενδέχεται να το αγχώσετε ακόμη περισσότερο. 
 
Πηγαίνετε πρώτοι
Μήπως έχετε την τάση να κάνετε… είσοδο; Όταν φτάνετε σε ένα πάρτι ή μια εκδήλωση μετά την ώρα έναρξης, το μικρό σας αντικρίζει ένα μεγάλο – και κατά τη γνώμη του απειλητικό – πλήθος. Αντιθέτως, αν είστε εκεί από νωρίς, όχι μόνο δεν θα βρείτε μπροστά σας αμέτρητα άλλα πιτσιρίκια, αλλά θα του δώσετε και την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τον χώρο. Έτσι, όταν φτάσουν και οι υπόλοιποι είναι πιο πιθανό να διατηρήσει την ψυχραιμία του. 
 
Σπάστε τον πάγο
Βλέπετε ότι θέλει να πάει να παίξει με τα υπόλοιπα πιτσιρίκια αλλά διστάζει; Αναλάβετε εσείς την πρώτη κίνηση εκ μέρους του. Ίσως αρκεί να του δείξετε πώς να το κάνει, για παράδειγμα λέγοντάς του να δείξει στα άλλα παιδάκια το παιχνίδι του. Αν εξακολουθεί να δυσκολεύεται, πηγαίνετε μαζί του μπροστά τους και μιλήστε εσείς στα υπόλοιπα παιδιά. Μόλις δείτε ότι έχει χαλαρώσει, αποσυρθείτε και αφήστε το να ενσωματωθεί στην ομάδα. 
 
Υπάρχει περίπτωση να είναι ανησυχητικό;
Αν το μικρούλι σας έχει ξεπεράσει την ηλικία των τριών ετών και η ντροπή δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά του, καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη της παιδιάτρου. Ανησυχητικές ενδείξεις είναι το να μισεί τα πάρτι και τα ραντεβού για παιχνίδι, να μην απομακρύνεται ποτέ από δίπλα σας όταν πηγαίνετε στην παιδική χαρά και να μην συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες στον παιδικό σταθμό. 
 
imommy.gr

Από το πρώτο καρδιοχτύπι, μέχρι το πρώτο παιδί: η ζωή ενός ζευγαριού μέσα από συγκινητικά σκίτσα

Ο ταλαντούχος Yehuda Devir από το Ισραήλ μας αφηγήθηκε μέσα από τα σκίτσα του την ζωή του με την αγαπημένη του σύντροφο Maya- τον έρωτά τους, τα ευτράπελα της καθημερινότητάς τους, τις προσπάθειες μέχρι να γίνουν γονείς και φυσικά τον ερχομό της κόρης τους. 
Αυτό το άρθρο είναι μία σύνθεση από τα καλύτερα σκίτσα του που απεικονίζουν αυτές τις μοναδικές στιγμές. 
Από το πρώτο φιλί και το πρώτο «σ' αγαπώ» μέχρι την απόλυτη ευτυχία που χαρίζει ο ερχομός ενός παιδιού: αυτή είναι η ζωή ενός ζευγαριού μέσα από 10 συγκινητικά σκίτσα.
Όταν θέλεις να του μαγειρέψεις, αλλά η μαγειρική δεν είναι το φόρτε σο
Τον πρώτο χρόνο θέλεις να ζήσεις κινηματογραφικές στιγμές με το ταίρι σου, όπως να κάνετε μπάνιο μαζί στην μικροσκοπική μπανιέρα που σίγουρα δεν τον χωράει.
Ακόμα και ο πρωινός «αποχωρισμός» είναι αβάσταχτος
Κάποια στιγμή θέλεις να πολλαπλασιάσεις αυτήν την ευτυχία που μοιράζεσαι με τον αγαπημένο σου
Και όταν το τεστ δείξει ότι τα καταφέρατε, η χαρά σας είναι τόσο μεγάλη που δεν περιγράφετε με λόγια
Η πιο γλυκιά αναμονή...
Δεν ξέρεις τι θα πει πραγματική ευτυχία μέχρι να έρθει στον κόσμο το παιδί σου
Κάποια στιγμή ούτε που θα θυμάσαι τα ατελείωτα ξενύχτια και την κούραση
Ούτε το πόσο «πρωτάρηδες» νιώθατε τον πρώτο καιρό
Το να έχεις παιδί σημαίνει να γελάς, όταν γελάει, και να πονάς, όταν πονάει
Η σωστή λειτουργία μιας οικογένειας βασίζεται στο ομαδικό πνεύμα
Και για μία ακόμη φορά βιώνεις τον αβάσταχτο πόνο του αποχωρισμού, μόνο που αυτήν την φορά είναι διπλός
Γιατί το μόνο που θέλεις είναι να έχεις δίπλα σου τους αγαπημένους σου ανθρώπους
mama365.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki