Saturday 16 July 2011

«Θα το πω στη μαμά»! - Γιατί τα αδέλφια τσακώνονται;
How to Bring Peace to Fighting Brothers:

Από την ηλικία των 15 ή 17 μηνών παρακολουθούν σχεδόν «κατασκοπευτικά» τι συμβαίνει μεταξύ των γονιών και των αδερφών τους. 
Όσο μεγαλύτερη διαφορά διαισθανθούν στην τρυφερότητα και προσοχή που εκδηλώνεται, τόσο περισσότερη επιθετικότητα και σύγκρουση αρχίζει να γεννιέται στη σχέση με τα αδέρφια τους.
 .
**********************************

Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές από έντονα και αντικρουόμενα συναισθήματα: αγάπης και μίσους, αφοσίωσης και αντιζηλίας. Οι καβγάδες και οι διαφωνίες παρατηρούνται συχνά, η επιθετικότητα και η ανταγωνιστικότητα εκδηλώνονται σε πολλές δραστηριότητές τους.
How to Bring Peace to Fighting Brothers:
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ;

Τι γίνεται όταν οι καυγάδες είναι συχνό φαινόμενο και διαταράσσουν συνεχώς το κλίμα του σπιτιού;
Η έκφραση των δύσκολων αυτών συναισθηματικών καταστάσεων αποτελεί όμως και έναν σημαντικό τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.



Μέσα από τους τσακωμούς, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, τα αδέρφια επικοινωνούν συναισθηματικά αλλά και σωματικά.  
Παράλληλα, μαθαίνουν να διαχειρίζονται την ψυχική τους ένταση, να διαπραγματεύονται τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις τους, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να συνυπάρχουν με τους άλλους με όλες τις πιθανές ματαιώσεις που επακολουθούν. 


Οι τσακωμοί με τα αδέρφια αποτελούν πράγματι ένα πολύτιμο «σχολείο», ένα πεδίο κοινωνικής μάθησης και τριβής δεξιοτήτων που θα αποβούν απαραίτητες σε όλα τα μετέπειτα στάδια της ζωής τους.
Τα δεδομένα όμως αλλάζουν όταν οι διαρκείς αντιπαραθέσεις και αψιμαχίες μεταξύ των αδερφών υποδεικνύουν βαθύτερα δυσλειτουργικά μοντέλα συμπεριφοράς μέσα στην οικογένεια.

Αποφυγή συγκρούσεων
Οι γονείς μπορεί συχνά να «αποφεύγουν» και να μην επιτρέπουν με κανένα τρόπο την εκδήλωση εντάσεων και συγκρούσεων μεταξύ των παιδιών τους και έτσι ουσιαστικά να «συμβάλλουν» στη μεγιστοποίησή τους. Στις περιπτώσεις αυτές... 

Στο κόκκινο οι παιδικοί σταθμοί

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ
Την πρόσληψη συμβασιούχων ζητούν οι ΟΤΑ.
Σε αντίθετη περίπτωση, τονίζουν, θα αναγκαστούν 
να αφήσουν εκτός σταθμών τα μισά παιδιά 
που πέρυσι είχαν φιλοξενήσει.

Καταργήσεις, συγχωνεύσεις, μετακινήσεις
Εκατοντάδες βρέφη και νήπια δεν θα φιλοξενηθούν και φέτος στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ σε προσωπικό.

Οι δήμοι έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους -όπως υποστηρίζουν-, τότε θα μείνουν εκτός σχεδόν τα μισά παιδιά από αυτά που φιλοξενούσαν την προηγούμενη χρονιά.
Την ίδια στιγμή, κατά μέσο όρο έχουν αυξηθεί 40% οι αιτήσεις των γονέων στους δημοτικούς σταθμούς. Αιτία της "στροφής" η οικονομική κρίση, η οποία τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν τους ιδιωτικούς καθώς τα τροφεία είναι πλέον απαγορευτικά.
Για να ανταποκριθούν στα δεδομένα, αρκετοί δήμαρχοι προσανατολίζονται στις συγχωνεύσεις τμημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή και ασφαλή φύλαξη των παιδιών.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο κυρίως στα αστικά κέντρα, στα οποία υπάρχει μεγάλος αριθμός βρεφών και νηπίων. Μάλιστα η κρίση έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και στις συνοικίες όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων μέχρι τώρα δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση στον Δήμο Κηφισίας-Νέας Ερυθραίας, ο οποίος... 

«Χώροι δροσιάς» το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται το Σαββατοκύριακο, ο Δήμος Αθηναίων θέτει στη διάθεση των πολιτών κλιματιζόμενους χώρους από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ σε Λέσχες Φιλίας σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Συνιστάται στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, έγκυες και παιδιά) να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο (ειδικά από τις 11:00 - 16:00), να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα, να χρησιμοποιούν καπέλο και να καταναλώνουν άφθονο νερό.
 
Οι Λέσχες Φιλίας που θα είναι διαθέσιμες στο κοινό είναι:
 

Αγίου Παύλου

Μαμούρη & Δύμης

2108223946 2108223186

Κουκακίου

Δράκου 26-28

2109232044 2109200269

Αγίου Αρτεμίου

Μετεώρων 16 & Δαμάρεως

210 7512990

Βοτανικού

Κοζάνης 4

210 3423716

Κολωνού

Θεσπρωτίας 4

210 5130805

Άγιος Ελευθέριος

Αχαρνών 372

210 2012334

Πανόρμου

Πανόρμου & Βαθέος

210 6459890 210 6451870

Επιπλέον, κλιματιζόμενοι χώροι θα είναι στη διάθεση των πολιτών στα δημοτικά ιατρεία του Δήμου
στο κέντρο (Σόλωνος 78),
στον Κολωνό (Προποντίδος και Αγίας Σοφίας 110),
στο Παγκράτι (Πρωταγόρα 3),
στα Πετράλωνα (Θεσσαλονίκης 48 και Ηρακλειδών)
και στον Ν. Κόσμο (Φανοστένους και Φρειδερίκου Σμιθ). Επίσης ανοικτός και κλιματιζόμενος θα είναι ο χώρος του Κέντρου Σίτισης του ΚΥΑΔΑ (Πειραιώς 35).

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki