Wednesday, 27 August 2008

Με κοροϊδέψατε...

Από όταν άρχισα να καταλαβαίνω τον κόσμο, άκουγα από γονείς δασκάλους, κατηχητές, την φράση «είσαι τυχερός που δεν γνώρισες τον πόλεμο». Όσο μεγάλωνα, εκεί στα εφηβικά μου χρόνια, η φράση συνδυαζόταν σαν σύσταση για τις εφηβικές μου αταξίες «είσαι τυχερός που δεν γνώρισες τον πόλεμο, εμείς οι παλιοί, που τον γνωρίσαμε, δεν τα κάναμε αυτά».

Το πρώτο μεγάλο βιβλίο της βιβλιοθήκης μου, που μου χάρισε ο παππούς μου, θύμα και αυτός του πολέμου, ήταν η ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεφυλλίζοντας το με τα παιδικά μου χέρια, έβλεπα στις φωτογραφίες του βιβλίου, νεκρούς σκελετωμένα κορμιά, κατεστραμμένα κτήρια, καμένη γη. Οι φωτογραφίες αυτές αποτυπώθηκαν στο μυαλό μου και αισθανόμουν τυχερός, που δεν ζούσα εκείνη την εποχή. 
Μεγάλωσα, λίγο η ανεμελιά των φοιτητικών χρόνων, λίγο ο κοινός εχθρός η δικτατορία, λίγο το επάγγελμα, τα βάσανα της οικογένειας και ο αγώνας της επιβίωσης, μ’ έκαναν και δεν συνειδητοποιούσα τους πολέμους, που γινόταν μακριά από την χώρα μας, που δυστυχώς ήταν τόσο κοντά μου και αισθανόμουν τυχερός που δεν γνώρισα τον πόλεμο.

Έπρεπε να μεγαλώσω αρκετά, για να συνειδητοποιήσω, ότι ζούσα μέσα στον πόλεμο. Εμφύλιος στην Ελλάδα αμέσως μετά το 1944, πόλεμος για την ανεξαρτησία της Κύπρου, πόλεμος το 1974 στην Κύπρο, πόλεμος στα Ίμια και όλα αυτά μέσα στην πατρίδα μου. Τώρα αν πάμε παραπέρα θα γράψω σελίδες για τους πολέμους, που έγιναν στον κόσμο μετά το 1944. 
Ψυχρός πόλεμος και παρ’ ολίγο πυρηνικός, πόλεμος στην Κορέα, Ταϊβάν, Βιετνάμ Καμπότζη Ταϊλάνδη, Λάος, Παλαιστίνη, Λίβανος, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Ινδία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σουέζ, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Κογκό, Ουγκάντα, Λιβερία, Νιγηρία, σε ολόκληρη την Αφρική, Παναμά, Χιλή, Αργεντινή, Κολομβία, Κούβα, σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική., Ουγγαρία Πολωνία Ρουμανία, Τσετσενία, τέως Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, Κόσοβο. Τι να πρωτοθυμηθώ, πόλεμοι παντού και όλοι στο όνομα της Ειρήνης.

Με κοροιδέψατε γονείς, δάσκαλοι και κατηχητές μου, ο Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος άρχισε την ημέρα που τέλειωσε ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.

Μπορεί, όλοι εμείς οι τυχεροί, να μη νοιώσαμε το κάψιμο της σφαίρας, αλλά είμαστε τόσα χρόνια αιχμάλωτοι των συμφερόντων των υπερδυνάμεων και σήμερα της υπερδύναμης, δηλαδή είμαστε θύματα πολέμου.

(σημείωση: το κείμενο εστάλη από φίλο αναγνώστη με mail, η πηγή του μου είναι άγνωστη)

πηγή:  alliapopsislade

Πέτυχε στις Πανελλαδικές … μετά θάνατον


Το παλληκάρι, έδωσε εξετάσεις και περίμενε τα αποτελέσματα. Αλλά δυστυχώς τον πρόλαβε ο … πελτές. Παραμονές ανάρτησης των αποτελεσμάτων ο νεαρός έφαγε σάλτσα από κονσέρβα πελτέ ντομάτας και ... πάει.
Χτες, οι γονείς του έμαθαν τα αποτελέσματα. Ο γιος τους πέτυχε στο Πολυτεχνείο, στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και αντί για γιορτή είχαν κηδεία.
Το παραπάνω περιστατικό, περιέγραψε ο Βερύκιος στον Άλφα σήμερα το πρωί, παρουσία (από τηλεφώνου) του προεδρεύοντος του ΕΦΕΤ, ο οποίος προσπαθούσε να εξηγήσει πως πήραν 80 αυτοκίνητα από τα λεφτά μας και την ευρωπαϊκή ένωση και πως τα έχουν και κάθονται, αντί να τα κυκλοφορούν οι ειδικοί και να ελέγχουν τα δηλητήρια που μας ταΐζουν.
Έξαλλος ο Βερύκιος αποχώρησε κλαίγοντας.
Όλοι πρέπει να κλαίμε. Όλοι. Ας γίνουμε χώρα, κράτος με τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας σαν πολίτες.
Πάει το παλληκάρι, επειδή κάποιοι, δεν δουλεύουν και τρώνε από τα λεφτά μας.
Παρακαλώ τα σχόλια σας, επειδή την πληροφορία δεν την βρήκαμε πουθενά γραμμένη.

Απογοήτευση για τους εφήβους

Χαμηλού επιπέδου η ποιότητα ζωής των εφήβων στην Ελλάδα
Απογοητευτικά είναι τα επίπεδα της ποιότητας ζωής των εφήβων στην Ελλάδα όπως καταγράφονται σε μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα. Οι Έλληνες μαθητές ηλικίας 12- 18 ετών δηλώνουν φτωχότερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τους συνομηλίκους τους Ευρωπαίους σε τομείς όπως η σωματική και η ψυχολογική ευεξία, οι σχέσεις με τους γονείς και τους συμμαθητές και η αυτονομία. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας, η πλειονότητα των εφήβων επισκέπτεται το γιατρό για λόγους βαριάς ασθένειας και σχεδόν ποτέ για προληπτικό έλεγχο.  

Σχετικά με την ψυχική υγεία, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν καταγράφονται επισκέψεις των εφήβων σε ψυχοθεραπευτή παρόλο που κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με δηλώσεις των γονέων τους, αντιμετωπίζουν είτε ψυχολογικές διαταραχές είτε αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση - και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες - στις ιατρικές επισκέψεις τις οποίες οι γονείς πληρώνουν από την "τσέπη" τους.
 

Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων μαθητών δηλώνει ότι δεν έχει αυτονομία λόγω του φορτωμένου εξωσχολικού προγράμματος, όπως τα φροντιστήρια, ωστόσο τα αγόρια φαίνεται ότι απολαμβάνουν περισσότερα προνόμια από τα κορίτσια. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους γονείς και τους συμμαθητές, πολλοί έφηβοι τις χαρακτηρίζουν προβληματικές. Ενδεικτικά, στους 10 μαθητές, οι 2-3 δηλώνουν ότι σπάνια ή και ποτέ δεν μπορούν να μιλήσουν στους γονείς τους όταν το έχουν ανάγκη. Από την άλλη πλευρά, οι γονείς φαίνεται ότι δεν έχουν συναίσθηση του προβλήματος καθώς μόνο 7 στους 100 δηλώνουν ότι δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με το παιδί τους. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της έρευνας για την ποιότητα ζωής των εφήβων είναι ότι 4 στους 10 μαθητές δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι. Αυτό το ποσοστό της Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο που καταγράφηκε στις χώρες της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε η έρευνα.
Επίσης περίπου το 32% των εφήβων δεν διαθέτει δικό του υπνοδωμάτιο. Και αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη καθώς το ξεπερνούν μόνο τα αντίστοιχα ποσοστά της Τσεχίας και της Πολωνίας.

Ορσαλία Φυτά - 28/03/2007

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki