Tuesday, 4 June 2024

Τα Παιδιά πρέπει να πίνουν Νερό, όχι αναψυκτικά / Choose Water for Healthy Hydration

Τα παιδιά δεν πίνουν όσο νερό θα έπρεπε, και η έλλειψή του μπορεί να έχει ριζικές επιπτώσεις, όπως υποδεικνύει μια νέα μελέτη.

«Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική λειτουργία, και να προκαλέσει κούραση, μυϊκή αδυναμία, πονοκεφάλους και ξηρότητα στο στόμα», είπε η Samantha Heller, συντονιστής κλινικής διατροφολογίας στο Κέντρο για τη Θεραπεία του Καρκίνου στο νοσοκομείο Griffin στο Derby του Connecticut, που δεν εμπλεκόταν στη μελέτη.
Choose Water for Healthy Hydration
Διαταραγμένη γνωστική και πνευματική απόδοση συνδέονται επίσης με ανεπαρκή ενυδάτωση, είπε η Heller.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου της Αμερικάνικης εφημερίδας για Κλινική Διατροφολογία (American Journal of Clinical Nutrition), μόνο το 15-60% των αγοριών και 10-54% των κοριτσιών, αναλόγως της ηλικίας καταναλώνουν την ελάχιστη ποσότητα νερού που συμβουλεύει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής.

Τα παιδιά λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του νερού τους από γλυκά αναψυκτικά
και δεν προτιμούν το καλό Η2Ο, ανακάλυψαν οι ερευνητές. 
Και αυτοί που πίνουν περισσότερο απλό νερό καταναλώνουν λιγότερα γλυκά αναψυκτικά και καταναλώνουν λιγότερα φαγητά υψηλών θερμίδων.
Για τη μελέτη, η Ashima K.Kant από το Queens College του City University της ΝΥ και ο Barry I.Graubard του Εθνικού Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρκίνου (US National Cancer Institute) παρακολούθησε την κατανάλωση νερού 3.978 αγοριών και κοριτσιών, από 2 έως 19 ετών, που είχαν λάβει μέρος σε εθνική μελέτη διατροφολογίας από το 2005 έως το 2006.

Στην ανάλυση συμπεριλαμβανόταν το ίδιο το νερό, νερό σε φαγητά που διατηρούν υγρασία και το νερό που υπάρχει σε όλα τα αναψυκτικά και θρεπτικά ροφήματα όπως το γάλα και οι χυμοί.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η κατανάλωση νερού που προερχόταν από όλες αυτές τις πηγές ποίκιλε ανάλογα με την ηλικία: τα παιδιά 2-5 χρονών έπιναν 5.9 κούπες την ημέρα, 6-11 χρόνων λάμβαναν 6.8 κούπες και τα παιδιά 12-19 χρόνων κατανάλωναν 10.1 κούπες καθημερινά. Τα κορίτσια γενικότερα έπιναν λιγότερο από τα αγόρια, σημείωσαν οι Kant και Graubard.

Παιδιά από όλες τις ηλικίες είναι πολύ πιθανότερο να καταναλώσουν αναψυκτικά αντί για νερό με το γεύμα τους, όπως υποδεικνύουν τα ευρήματα. Πάνω από τα 2/3 της κατανάλωσης νερού προέρχονται από αναψυκτικά τα οποία κατανάλωναν με το κύριο γεύμα, ενώ μόλις 1/3 απλού νερού καταναλώνονταν με τα γεύματα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ηλικιακές διαφορές στο εύρος της ποσότητας του νερού που προσφέρεται από διαφορετικές πηγές στα διαιτολόγια των παιδιών της Αμερικής», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Η ποιότητα στις επιλογές των φαγητών που αναφέρθηκαν σε σχέση με την καταναλισκόμενη ποσότητα απλού νερού ήταν καλύτερη από αυτή που αναφέρθηκε με αυξανόμενη υγρασία αναψυκτικών, και η δύναμη αυτών των συσχετισμών ποικίλει με την ηλικία», προσέθεσαν.

«Προσπάθειες για την κατανάλωση με μέτρο γλυκών αναψυκτικών και προώθηση της κατανάλωσης απλού νερού θα έπρεπε όχι μόνο να συνεχιστούν αλλά επίσης θα έπρεπε να αναγνωριστεί η σημασία της αντικατάστασης μη θρεπτικών αναψυκτικών την ώρα του γεύματος με απλό νερό», κατέληξαν οι Kant και Graubard.
Καθώς τα παιδιά μεγάλωναν, η κατανάλωση απλού νερού αυξανόταν ενώ η καταναλισκόμενη ποσότητα θρεπτικών αναψυκτικών, όπως το γάλα, μειώνονταν, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Το νερό αποτελεί το 55-75% του συνολικού σωματικού βάρους, είπε η Heller. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό για παραπάνω από λίγες ημέρες γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει νερό. Έτσι, είναι σημαντικό να αντικαθιστούμε την ποσότητα του νερού που το σώμα μας χάνει κάθε μέρα»

Η Heller, διατροφολόγος και διαιτολόγος, συμβουλεύει να ξεκινάμε να δίνουμε νερό στα παιδιά από νωρίς.

«Δώστε τους νερό αντί για γλυκά αναψυκτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ γευμάτων», είπε. Για να το κάνετε πιο ελκυστικό, βάλτε μέσα κομμένα σε φέτες αγγούρια, πορτοκάλια, λεμόνια ή φράουλες σε παγωμένο νερό, πρότεινε.

Και αν το παιδί σας είναι γαντζωμένο στα αναψυκτικά, πρότεινε τη μετάβαση σε αεριούχο μεταλλικό νερό ή αεριούχο μεταλλικό νερό με γεύσεις αντί αυτού.

Η διατήρηση της ενυδάτωσής μας έχει ζωτική σημασία για καλή υγεία σε όλες τις ηλικίες, ιδιαιτέρως σε μικρά παιδιά. 
Δεδομένης της τεράστιας ποικιλίας αεριούχων ποτών που είναι διαθέσιμα με μαγαζιά και σουπερμάρκετ και τα λεφτά που καταναλίσκονται στη διαφήμιση και προώθηση τέτοιων προϊόντων, δεν αποτελεί έκπληξη όταν διαβάζουμε πως το νερό δεν είναι η πρώτη τους επιλογή.

Τα ενυδατωμένα κύτταρα
λειτουργούν πολύ καλύτερα από τα αφυδατωμένα κύτταρα. Πίνοντας μεγάλες ποσότητες νερού ενισχύουμε και την καλή λειτουργία των νεφρών και τη κύστης και την διατήρηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Αφυδάτωση
(...)
ολόκληρο το άρθρο εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η απογοήτευση μας φθείρει, αργά αλλά σταθερά

Η απογοήτευση μας φθείρει, αργά αλλά σταθερά. 
Η αγάπη ποτέ δεν εξαντλείται από εκείνους που είναι πραγματικά ευγνώμονες για το χρόνο. 
Όταν κάποιος προσφέρει αγάπη στους συνανθρώπους του, αυτή δεν εξαντλείται ποτέ. 
Αυτό που σκοτεινιάζει τη διάθεσή σας είναι η απογοήτευση και το κενό που δημιουργούν οι σχέσεις.
Το κλασικό ρητό «Ο έρωτας είναι τυφλός» τονίζει αρκετές σημαντικές λεπτομέρειες. Όλοι τον έχουμε ζήσει, έχουμε δώσει μεγάλο κομμάτι του εαυτού μας σε ανθρώπους γύρω μας χωρίς να έχουμε κατανοήσει ότι πρέπει να υπάρχουν και ορισμένα όρια.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να κερδίσουν την προσοχή, τα κομπλιμέντα, την εύνοια και τη στοργή δεν απαιτείται και ιδιαίτερη προσπάθεια, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι μια σχέση είναι μια συνεχής ανταλλαγή "δούναι και λαβείν".

Η ανιδιοτελής αγάπη είναι αξιοσέβαστη. Είναι η αγάπη μιας μητέρας για τα παιδιά της, ένας ακλόνητος πυλώνας που όλοι εκτιμούμε και αντιλαμβανόμαστε.

Ωστόσο, η ανιδιοτελής αγάπη θεωρείται επικίνδυνο έδαφος για πολλούς ανθρώπους. Δεν αξίζουν όλοι τη διαρκή στοργή και το σεβασμό μας, όταν δεν λαμβάνουμε το ίδιο κι από την πλευρά τους.

Όταν μας εκμεταλλεύονται ή μας προδίδουν, αισθανόμαστε απογοητευμένοι και αυτό είναι το θέμα του σημερινού άρθρου....
.......................
η συνέχεια εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki