Sunday 1 August 2021

Πώς θα προστατέψετε τα παιδιά σας από τον καύσωνα

Η Ελλάδα ως χώρα της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από ήπιο υγρό χειμώνα και ξηρό θερμό καλοκαίρι. Κατά τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία αγγίζει αρκετά υψηλά επίπεδα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό.  Οι βλάβες από τη θερμότητα προκαλούνται από αδυναμία του οργανισμού να διατηρήσει τη θερμοκρασία του εντός των φυσιολογικών ορίων, διότι εκτίθεται παρατεταμένα σε υψηλή θερμοκρασία. Η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι σημαντική σε κάθε ηλικία. Ωστόσο, οι περισσότερες βλάβες στον οργανισμό λειτουργούν συσσωρευτικά. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα βρέφη, στα παιδιά και πιο ειδικά σε παιδιά με χρόνια νοσήματα, παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος των παιδιών (δηλαδή τα κύτταρα που μπορεί να ευθύνονται για τον καρκίνο του δέρματος) είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος σε σχέση με τους ενηλίκους, γεγονός που καθιστά τα παιδιά περισσότερο ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Κατά την παιδική ηλικία οι ιστοί του σώματος μεγαλώνουν με ταχείς ρυθμούς, οι ιδρωτοποιοί αδένες αναπτύσσονται και ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του οργανισμού δεν λειτουργεί επαρκώς. Συνεπώς, οι ενήλικες (γονείς, μέλη της οικογένειας, δάσκαλοι κ.ά.) πρέπει να βοηθούν τα παιδιά να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Μέτρα πρόληψης

Όσο η θερμοκρασία κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, τα παιδιά μπορούν να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους. Όταν όμως  το θερμόμετρο ξεπεράσει τους 35-40 βαθμούς Κελσίου, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος. Η έκθεσή τους για πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει εξάντληση, αφυδάτωση, φωτοευαισθησία, κοκκίνισμα, φουσκάλες, θερμικές κράμπες ακόμη και θερμοπληξία.

Προκειμένου να αποφευχθεί η εκδήλωση των παραπάνω παθολογικών καταστάσεων στον οργανισμό, υπάρχουν αρκετά μέτρα για την πρόληψή τους:

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να καταναλώνουν άφθονο νερό και χυμούς. Πιο συγκεκριμένα, στα βρέφη που λαμβάνουν μητρικό γάλα προτείνεται η κατανάλωση επιπλέον μητρικού γάλακτος καθώς δεν επιτρέπεται το νερό, ειδικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.
  • Προτείνετε να καταναλώνουν πολλά λαχανικά και φρούτα.
  • Φροντίστε να ξεκουράζονται ακόμη περισσότερο. Η ζέστη μπορεί συχνά να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται κουρασμένα.
  • Όταν το παιδί αισθάνεται ζεστό, κάντε του ένα μπάνιο για να δροσιστεί. Το κολύμπι είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να δροσιστούν ενώ παράλληλα παραμένουν δραστήρια.
  • Παραμείνετε σε χώρους που διαθέτουν κλιματισμό. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου διατίθενται αρκετοί δημόσιοι χώροι οι οποίοι κλιματίζονται.
  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο. Ελέγξτε ότι η κρέμα προστατεύει από την έκθεση στη Α και Β υπεριώδη ακτινοβολία. Να βάζετε αντηλιακή κρέμα και στα αυτιά και στο λαιμό των παιδιών.
  • Αποφύγετε να βγαίνουν τις μεσημεριανές ώρες ή φροντίστε να βρίσκονται στην σκιά.
  • Ντύστε τα παιδιά με ρούχα ανοιχτόχρωμα και ελαφριά, τα οποία να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος και φορέστε καπέλο.
  • Συμβουλευτείτε τους Επισκέπτες Υγείας εάν το παιδί πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα για την πλήρη και εξατομικευμένη φροντίδα του. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία, προκειμένου να αποφευχθεί υπογλυκαιμικό επεισόδιο.
  • Συζητήστε με τον φροντιστή του παιδιού στην κατασκήνωση ή  τον προπονητή του σχετικά με τις πολιτικές τους για την προστασία των παιδιών σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας – ειδικά κατά τη διάρκεια παιχνιδιού ή άσκησης σε εξωτερικούς χώρους.
  • Μην αφήνετε ποτέ παιδιά σε αυτοκίνητο ή σε άλλο κλειστό μηχανοκίνητο όχημα. Η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί γρήγορα να γίνει πολύ υψηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία – ένα αυτοκίνητο μπορεί να θερμανθεί περίπου 19 βαθμούς σε μόλις 10 λεπτά και να συνεχίσει να αυξάνεται σε θερμοκρασίες που προκαλούν θάνατο.

Αξιολόγηση από τον παιδίατρο

Ο παιδίατρος μπορεί να σας συμβουλεύσει για την αντιμετώπιση και την άμεση αξιολόγηση των ακόλουθων σοβαρών συμπτωμάτων.

  • Αίσθημα Λιποθυμίας
  • Υπερβολική κούραση(π.χ. ασυνήθιστη υπνηλία ή δύσκολη διέγερση)
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Έντονη Δίψα
  • Μη ούρηση για πολλές ώρες
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Αναπνοή γρηγορότερη ή μικρότερη από το κανονικό
  • Μούδιασμα του δέρματος
  • Μυικοί πόνοι
  • Μυικοί σπασμοί

Ψυχική υγεία

Μην ξεχνάτε και την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς ενδέχεται να γίνουν ανήσυχα, αν παραμείνουν πολλές ώρες στο σπίτι. Οργανώστε ένα πρόγραμμα με πολλά δημιουργικά παιχνίδια και δραστηριότητες εντός του σπιτιού και ομαδικές δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο κατά τις απογευματινές, κυρίως, ώρες.

Πηγή: zougla.gr

onlarissa.gr

Βιρτζίνια Γουλφ: Η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα που έχει απομείνει

«Είναι τρέλα να χάνει κανείς τα καλύτερα του χρόνια πασχίζοντας να πλουτίσει, όταν υπάρχει αυτή η άγρια αλλά πολιτισμένη και πανέμορφη χώρα όπου μπορείς να ζήσεις»

«Η Ελλάδα είναι χωρίς αμφιβολία η πιο όμορφη χώρα που έχει απομείνει. Οι άνθρωποι είναι οι πιο συμπαθητικοί που γνώρισα ποτέ. Όλοι χαμογελάνε. Γιατί δεν μου είπες ότι η Ελλάδα είναι τόσο όμορφη;

Αυτή η θάλασσα ήταν παρθένα. Κι έκοψα άγρια κρίνα και κίτρινα αστεράκια που δεν τα ‘χα ξαναδεί, και μικρά βυσσινιά, μωβ, μπλε, άσπρα λουλουδάκια, σαν μαργαρίτες. Ολόκληρο το βουνό ήταν κόκκινο από τα ηλιάνθεμα και τις παπαρούνες.

Τα ξενοδοχεία λάμπουν από καθαριότητα. Κρυστάλλινη θάλασσα και πεντακάθαρη άμμος. Είναι τρέλα να χάνει κανείς τα καλύτερα του χρόνια πασχίζοντας να πλουτίσει, όταν υπάρχει αυτή η άγρια αλλά πολύ πολιτισμένη και πανέμορφη χώρα όπου μπορείς να ζήσεις».

Η θάλασσα μπαίνει παντού – φτάνεις στην κορφή ενός βουνού και να από κάτω η θάλασσα «Ποτέ μου δεν είδα τόσα πολλά λουλούδια –στην Αίγινα χτες ολόκληρο το βουνό ήτανε κόκκινο από τα ηλιάνθεμα και τις παπαρούνες– έκοψα μία, αλλά τα πέταλά της είναι σχεδόν μαραμένα.

Η θάλασσα μπαίνει παντού – φτάνεις στην κορφή ενός βουνού και να από κάτω η θάλασσα. Και πέρα μακριά βουνά χιονισμένα, και μικροί κόλποι όπως όταν η Εύα –όχι, η Περσεφόνη– λουζόταν στα νερά τους. Ούτε ένα καλύβι, ούτε ένα χαμόσπιτο, ούτε ένα καφενείο.

Κρυστάλλινη θάλασσα και πεντακάθαρη άμμος είναι σχεδόν το ομορφότερο πράγμα στον κόσμο –εσύ ξέρεις πόσες φορές το ‘χω πει αυτό– πρόσθεσε και γριές με τα κοφίνια τους.

Χτες λοιπόν βουτήξαμε στη θάλασσα και κολυμπήσαμε στο Αιγαίο, με αχινούς και ανεμώνες – όλα είχαν μεταμορφωθεί κόκκινα και κίτρινα κυμάτιζαν κάτω απ’ τα πόδια μας».

Αποσπάσματα από το βιβλίο της Virginia Woolf «Ελλάδα και Μάης μαζί», εκδ. Ύψιλον.

Η Βιρτζίνια Γουλφ (Virginia Woolf, πλήρες όνομα: Adeline Virginia Stephen, 25 Ιανουαρίου 1882 – 28 Μαρτίου 1941) ήταν Αγγλίδα μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, θεωρείται πρωτοπόρος και νεοτερίστρια λογοτέχνης του 20ου αιώνα και καινοτόμος στην αγγλική γλώσσα. Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου υπήρξε σημαντική μορφή στη λογοτεχνική κοινωνία του Λονδίνου και μέλος της Ομάδας Μπλούμσμπερυ. Τα διασημότερα έργα της είναι τα μυθιστορήματα Η κυρία Ντάλογουεϊ (1925), Στο Φάρο (1927), το Ορλάντο: Μια Βιογραφία (1928) και το δοκίμιο Ένα Δωμάτιο Ολοδικό Σου (1929) με την παροιμιώδη φράση της: «Μια γυναίκα πρέπει να έχει τα χρήματα και ένα δωμάτιο κατάδικό της, εάν πρόκειται να γράψει μυθιστοριογραφία». Τα μυθιστορήματά της διακρίνονται για το ψυχολογικό τους βάθος και το εκφραστικό τους ύφος. Άλλα γνωστά έργα της είναι τα Νύχτα και Μέρα, Τα Κύματα, Τα Χρόνια, Τρεις Γκινέες, κ.ά.

dinfo.gr

Δημιουργικό Παιδί - Καύσωνας | Αφιερωμένο στο παιδί με διάσπαση προσοχής

Στον καύσωνα του καλοκαιριού, το δημιουργικό παιδί με ΔΕΠ-Υ, το δεπάκι, θέλει να είναι χαρούμενο, γεμάτο υγεία!

Το δημιουργικό παιδί με ΔΕΠ-Υ πρέπει να μείνει αρκετά στο σπίτι, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Ο καύσωνας προκαλεί ένταση στη συμπεριφορά σε κάθε δεπάκι.

2 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ, 170.000 παιδιά στην Ελλάδα, το 12-14% των γεννήσεων είναι δημιουργικά παιδιά με ανώτερο IQ και με δυσκολία στην εστίαση της προσοχής, στη διαχείριση της κίνησης του σώματός τους και στην ανάκληση μνήμης.

Ο Νίκος, 11 ετών, παιδί με ΔΕΠ-Υ, τον Ιούλιο 2021 κατάφερε να γράψει το ψυχογράφημα από όλες τις φίλες της μαμάς και συναδέλφους του μπαμπά που γνωρίζει. Ούτε η παρορμητικότητα δεν τον παρακίνησε να αλλάζει δραστηριότητες, ούτε η διάσπαση προσοχής προκάλεσε κομφούζιο στη μνήμη των χαρακτηριστικών του κάθε φίλου. Ο Νίκος είχε στόχο να καταγράψει το χαρακτήρα τους και το κατάφερε!

Επειδή το παραπάνω παράδειγμα σπάνια συμβαίνει, οι συνεργάτες στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ i-paidi δίνουν 5 tips-κολπάκια, για να περάσει ακίνδυνα ο καύσωνας:

  1. «Το δημιουργικό δεπάκι πρέπει να έχει οργανωμένο ολοήμερο πρόγραμμα στις διακοπές του, ειδικά προσεγμένο κατά τη διάρκεια του καύσωνα, με δραστηριότητες που του αρέσουν. Η to-do λίστα δίνει λύσεις στον κάθε φροντιστή και γονιό των παιδιών. Για να αποφασιστεί πρέπει να ξέρει με τι θα ασχοληθεί π.χ. στις 11.30, με τι στις 12.00, με τι στις 15.00, με τι στις 4.30 κτλ. Βέβαια αφήνουμε μικρά διαστήματα 15 λεπτών ελεύθερα, όπου θα επιλέγει εκείνο τι θα κάνει – τις πρώτες μέρες, απλά θα του προτείνουμε εμείς. Μετά μόνο του το παιδί επιλέγει.» προτείνει η Πρόεδρος Επιστημονική Οικογένεια i-paidi, expert ΔΕΠ-Υ Μαριάννα Λαγουμίδη.
  2. Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, σημαντικότατο ρόλο παίζει η καλή ενυδάτωση στην λειτουργικότητα των νευρώνων. Επαρκής οξυγόνωση, διατήρηση όγκου πλάσματος και εξωκυττάριας ουσίας, διατήρηση κορτιζόλης εντός ορίων (αποφυγή στρές, κ.α.) Οι ειδικοί προτείνουν τα παιδιά να πίνουν αρκετό νερό και να τρώνε πολλά φρούτα/λαχανικά με ψηλή περιεκτικότητα νερού, λέει η Φρόσω Μπούτου, PhD, Μοριακή Βιολόγος.
  3. Όταν μείνει το δεπάκι μόνο του στο σπίτι ίσως σκεφτεί «Ας τηγανίσω γρήγορα ένα αυγό όπως όμορφα το κάνει η μανούλα!» Πιθανά, σε λίγη ώρα, οι καλέσουν οι γείτονες την πυροσβεστική! Προσοχή χρειάζεται η παραμονή στο σπίτι, ειδικά για το παιδί που δυσκολεύεται να σκεφτεί τις συνέπειες.
  4. Πολλά παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν δυσκολία να τηρήσουν έναν κανονικό χρόνο ύπνου. Μπορεί να απασχοληθούν με παιχνίδια τηλεόρασης ή υπολογιστή ή απλά να δυσκολευτούν να σταματήσουν. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι κουρασμένοι και δυσκίνητοι την επόμενη μέρα. Και αυτό τρελαίνει τους γονείς. Οι κακές συνήθειες πριν τον ύπνο είναι “πιο τυπικές για τα παιδιά με ΔΕΠ-Y επειδή το σώμα τους είναι πάντα ενεργό και είναι πιο δύσκολο για αυτούς να ηρεμήσουν για να κοιμηθούν”, λέει ο Γιώργος Ελευθερίου, αναπτυξιακός Ψυχολόγος. «Και ανεξάρτητα από την ώρα που κοιμούνται αυτά τα παιδιά, συχνά ξυπνούν νωρίς την αυγή» προσθέτει. Πολύ σημαντική αξία έχει ο καθορισμένος χρόνος ύπνου, με μικρή τροποποίηση τις μέρες του καλοκαιριού.
  5. Να θυμάστε να ασχολείται λίγο το παιδί με ανάγνωση και κάθε τι που προσφέρει μαθησιακή πρόοδο. 20 λεπτά την ημέρα αρκούν για να εξασκηθεί! Ειδικά τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ πρέπει να μαθαίνουν καθημερινά μία ακόμη σχολική δεξιότητα. Μην ξεχνάμε ότι 33% από τα δεπάκια έχουν και μαθησιακές δυσκολίες. Προτείνεται το ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, 2019, 2020, της Μαριάννας Λαγουμίδη, εκδ ΓΡΗΓΟΡΗ. Είναι πανέμορφο βιβλίο, χρηστικό, με 254 παιχνίδια για τα παιδιά 2-14 ετών με «μαγική δύναμη» γιατί οργανώνει τα παιδιά ενώ παίζουν! Η δε εικονογράφηση ενθουσιάζει γονείς & παιδιά.

Όπως γνωρίζουμε, η ΔΕΠ-Υ είναι μία διαταραχή με διαφορετικά συμπτώματα και εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού, της οικογένειας και από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Οι γονείς οφείλουν να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό θεραπευτή -όπως είναι οι επιστήμονες στο i-paidi. Όσο περισσότερο ακολουθούν συγκεκριμένη συμπεριφορά, τόσο συντομότερη είναι η διάρκεια της παρέμβασης στο δεπάκι!

i-paidi.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki