Tuesday, 10 April 2012

Μεγάλη Τρίτη: «Αι μωραί παρθένοι», οι Έλληνες και το τροπάριο της Κασσιανής

Στην προνοητικότητα και την εγρήγορση είναι αφιερωμένη η Μεγάλη Τρίτη, με την παραβολή των δέκα παρθένων και το υπέροχης ποιητικής ομορφιάς, τροπάριο της Κασσιανής.
Σε συνέχεια των προηγούμενων δύο ημερών τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου ενώ η Εκκλησία θυμάται την παραβολή των δέκα παρθένων και την παραβολή των ταλάντων, που διδάσκουν την προνοητικότητα αλλά και την εργατικότητα.

Τι αναφέρει όμως η παραβολή; 
Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες, που είχαν προνοήσει φρόντισαν να πάρουν μαζί τους λάδι ώστε να έχουν για να φωτίζουν τα λυχνάρια τους. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις μωρές, οι οποίες λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου αποκοιμήθηκαν. Έτσι όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, με αποτέλεσμα να μένουν «εκτός νυμφώνος».

Ο Χριστός συναντά τους Έλληνες

Γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες για την έλευση του Χριστού;

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο που διαβάζεται, ο Ιησούς συνεχίζει να διδάσκει, ενώ οι Φαρισαίοι ψάχνουν τρόπους για να τον συλλάβουν. 
Οι Έλληνες έχουν... την τιμητική τους, καθώς αναφέρεται περιστατικό που μερίδα Ελλήνων ζητά να δει τον Ιησού και αυτός αποκρίνεται με τη φράση «ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξαστή ο υιός του ανθρώπου».

Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης στην υμνολογία του οποίου κεντρικό γεγονός είναι η μεταστροφή της πόρνης που ήρθε και άλειψε με τα μαλλιά της τα πόδια του Ιησού. Το γεγονός αυτό περιλαμβάνει και έναν από τα πλέον όμορφα τροπάρια, αυτό της Κασσιανής, το οποίο είναι από τα πιο δημοφιλή.
Η Κασσιανή ήταν βυζαντινή ποιήτρια που έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. Επειδή δεν την επέλεξε ως σύζυγό του ο αυτοκράτωρ Θεόφιλος, έγινε μοναχή και αφιερώθηκε στη λατρεία του Θεού και την ποίηση.
Το ιστορικό, όπως περιγράφεται από τους βυζαντινούς χρονικογράφους Συμεών Μάγιστρο, Ιωάννη Ζωναρά και Λέοντα Γραμματικό αναφέρει πως η μητέρα του αυτοκράτορα Θεόφιλου, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση για την εκλογή νύφης, προσκάλεσε το 820 μ.Χ. στην Αυλή τις ωραιότερες και επιφανέστερες κόρες της αυτοκρατορίας. Δώδεκα «κάλλιστοι παρθέναι» ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και κατέφθασαν στο Παλάτι. Μετά την υποδοχή τους από τη μητέρα του αυτοκράτορα, η μητέρα του Ευφροσύνη του έδωσε εντολή να δώσει το χρυσό μήλο σ' εκείνη που θα επέλεγε για σύζυγό του.
Ο νεαρός αυτοκράτωρ θαμπώθηκε από την ομορφιά της Κασσιανής και θέλοντας να δοκιμάσει την ευφυΐα της τη ρώτησε: «Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» δηλαδή ότι «από τη γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα», υπονοώντας την Εύα και το προπατορικό αμάρτημα. Όμως η Κασσιανή αποστόμωσε τον Θεόφιλο ανταπαντώντας του «αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω», δηλαδή ότι «και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα, τα ευγενέστερα», υπονοώντας την Παναγία και τη γέννηση του Χριστου.
Η απάντηση κακοφάνηκε στον αυτοκράτορα που αποφάσισε να «τιμωρήσει» την Κασσιανή, δίνοντας το χρυσό μήλο στην ωραία, αλλά σεμνή Θεοδώρα.

Το Τροπάριο της Κασσιανής
Κύριε, ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή,
τὴν σὴν αἰσθομένη θεότητα, μυροφόρου ἀναλαβοῦσα τάξιν,
ὀδυρομένη, μύρα σοι, πρὸ τοῦ ἐνταφιασμοῦ κομίζει.
Οἴμοι! λέγουσα, ὅτι νύξ μοι ὑπάρχει, οἶστρος ἀκολασίας,
ζοφώδης τε καὶ ἀσέληνος ἔρως τῆς ἁμαρτίας.
Δέξαι μου τὰς πηγὰς τῶν δακρύων,
ὁ νεφέλαις διεξάγων τῆς θαλάσσης τὸ ὕδωρ
κάμφθητί μοι πρὸς τοὺς στεναγμοὺς τῆς καρδίας,
ὁ κλίνας τοὺς οὐρανοὺς τῇ ἀφάτῳ σου κενώσει.
Καταφιλήσω τοὺς ἀχράντους σου πόδας,
ἀποσμήξω τούτους δὲ πάλιν τοῖς τῆς κεφαλῆς μου βοστρύχοις
ὧν ἐν τῷ παραδείσῳ Εὔα τὸ δειλινόν,
κρότον τοῖς ὠσὶν ἠχηθεῖσα, τῷ φόβῳ ἐκρύβη.
Ἁμαρτιῶν μου τὰ πλήθη καὶ κριμάτων σου ἀβύσσους
τίς ἐξιχνιάσει, ψυχοσῶστα Σωτήρ μου;
Μή με τὴν σὴν δούλην παρίδῃς, ὁ ἀμέτρητον ἔχων τὸ ἔλεος.

iefimerida

Ασφαλή Παιχνίδια ...

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) αποδεικνύοντας την ευαισθησία του σε ότι αφορά την ασφάλεια των παιδιών, δημιούργησε το εργαστήριο παιδικών παιχνιδιών, όπου ελέγχεται διεξοδικά η ασφάλεια των παιχνιδιών. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη σειρά των εναρμονισμένων με τα Ευρωπαϊκά Ελληνικών προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 71, στο πλαίσιο της εφαρμογής της οδηγίας για την ασφάλεια των παιχνιδιών 88/378/ΕΟΚ (ΚΥΑ Β6342/863, ΦΕΚ Β223/27-03-89). Στην οδηγία αυτή καθορίζονται οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη σήμανση CE που τίθεται στα παιχνίδια.

Το εργαστήριο παιχνιδιών του ΕΛΟΤ, μετά τη διενέργεια των προβλεπόμενων από τα πρότυπα δοκιμών, εκδίδει έκθεση δοκιμών, η οποία πρέπει να περιλαμβάνεται στο σχετικό τεχνικό φάκελο, μεταξύ άλλων στοιχείων που τηρούνται από κάθε επιχείρηση υπεύθυνη για τη διάθεση των παιχνιδιών στην αγορά.
Το εργαστήριο παιδικών παιχνιδιών του ΕΛΟΤ είναι το μόνο που έχει κοινοποιηθεί από την Ελλάδα στην επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αποτελέσματα των δοκιμών του αναγνωρίζονται ισότιμα από τις άλλες χώρες-μέλη της. Επιπλέον, έχει αναγνωριστεί κι από το Υπουργείο Ανάπτυξης (Υπουργική Απόφαση 1173/18/ΦΕΚ39/Β/27-1-97) για τη χορήγηση εκθέσεων δοκιμών στα παιχνίδια που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την ασφάλεια των παιχνιδιών.
Τι σημαίνει η σήμανση CE ;
  1. Τα παιχνίδια που φέρουν αυτό το σήμα , όπως δηλώνεται υπεύθυνα από τον κατασκευαστή που το τοποθετεί, κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα:
ΕΛΟΤ ΕΝ 71.1 (1998) Ασφάλεια Παιχνιδιών: Μηχανικές και Φυσικές Ιδιότητες
ΕΛΟΤ ΕΝ 71.2 (1994) Ασφάλεια Παιχνιδιών: Ευφλεκτότητα
ΕΛΟΤ ΕΝ 71.3 (1995) Ασφάλεια Παιχνιδιών: Μετανάστευση ορισμένων στοιχείων
ΕΛΟΤ ΕΝ 50088 (1996) Ασφάλεια ηλεκτρικών παιχνιδιών
Ή στην περίπτωση που δεν ικανοποιούν όλα τα πρότυπα, κατασκευάστηκαν σύμφωνα με ένα υπόδειγμα (πρωτότυπο) που έχει λάβει βεβαίωση τύπου CE .
  1. O κατασκευαστής ή ο εγκατεστημένος στην κοινότητα εντολοδόχος οφείλει να διατηρεί σε αρχείο για ενδεχόμενο έλεγχο τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Περιγραφή των μέσων με τα οποία ο κατασκευαστής εξασφαλίζει τη συμμόρφωση της παραγωγής των παιχνιδιών στα παραπάνω πρότυπα (π.χ Έκθεση Δοκιμών, Τεχνικά Δελτία κ.ά).
  • Τη διεύθυνση των χώρων παραγωγής και αποθήκευσης.
  • Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη σχεδίαση και την κατασκευή των παιχνιδιών και για τον έλεγχο τύπου CE , εφόσον εφαρμόστηκε αυτή η διαδικασία.
  • Τη βεβαίωση τύπου CE ή επικυρωμένο αντίγραφο
  • Αντίγραφα των εγγράφων που υπέβαλε ο κατασκευαστής ή ο εντολοδόχος του στο εγκεκριμένο εργαστήριο που πραγματοποίησε τον έλεγχο τύπου CE .
  1. Έχουν τοποθετηθεί οι απαραίτητες Προειδοποιητικές Ενδείξεις, για ορισμένες κατηγορίες παιχνιδιών.

Πηγή: ΕΛΟΤ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki