Thursday 14 June 2018

Όταν το Σχολείο κάνει Διακοπές,
δεν πρέπει να κάνει και το Μυαλό των Παιδιών!

Όταν κλείνουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές, γίνεται πάρτι στις καρδιές των παιδιών. 
Όχι άλλο διάβασμα, περισσότερος χρόνος για παιχνίδια, βόλτες με τα ποδήλατα και καθόλου πρωινό ξύπνημα. 
Τα παιδιά ζουν αυτό που ονειρεύονται όλη τη σχολική χρονιά. 
Διάλειμμα με διάρκεια… 3 μηνών!
Και όντως είναι κάτι που χρειάζονται! 
Οι σχολικές απαιτήσεις είναι μεγάλες και ο όγκος διαβάσματος για το σπίτι ακόμα μεγαλύτερος. 
Καλοκαίρι, σημαίνει ξεκούραση και ξενοιασιά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Μήπως όμως στο διάστημα, των 3 μηνών το μυαλό των παιδιών... παραξεκουράζεται; 
Θα έχετε παρατηρήσει, ειδικά όλες εσείς οι μαμάδες μαθητών δημοτικού και γυμνασίου, πως κάθε Σεπτέμβρη τα παιδιά δυσκολεύονται να μπουν στους ρυθμούς του σχολείου, όχι επειδή δεν μπορούν να βγάλουν τις βουτιές από το μυαλό τους αλλά, επειδή η σκέψη τους έχει απορρυθμιστεί.

Όταν το σχολείο κάνει διακοπές, δεν πρέπει να κάνει και το μυαλό των παιδιών! 
Η καλλιέργεια και η οξύνοια δεν χρειάζεται να «τεμπελιάζουν» επειδή το καλοκαίρι διαρκεί 3 μήνες. 
Υπάρχουν τρόποι να κρατήσετε το παιδί σε πνευματική εγρήγορση και να το βοηθήσετε να ακονίσει το μυαλό του, χωρίς να χρησιμοποιήσετε πρακτικές του σχολείου όπως η μελέτη. Δώστε του το έναυσμα, να συνεχίσει να μαθαίνει με πιο… διασκεδαστικές μεθόδους.
1. Επιτραπέζια
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιτραπέζιων στην αγορά, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. 
Πολλές φορές, αποφεύγουμε να παίξουμε ένα παιχνίδι πιο «απαιτητικό» με τα παιδιά, φοβούμενοι ότι θα τα κουράσουμε και κακά τα ψέματα, ότι θα κουραστούμε και εμείς προσπαθώντας να εξηγήσουμε κανόνες, ή να τα πείσουμε να τους ακολουθήσουν. 
Αν θεωρείτε ότι κάποια παιχνίδια είναι αρκετά δύσκολα για τα παιδιά σας, μην φοβηθείτε να αλλάξετε τους κανόνες προς όφελός σας. 
Δύο αγαπημένα μας επιτραπέζια είναι:

-Scrabble Junior: Επιτραπέζια όπως το συγκεκριμένο -που πλέον υπάρχει και σε παιδική έκδοση- είναι από τα «έξυπνα» παιχνίδια που καλλιεργούν τη σκέψη. 
Μπορεί να μάθει ευχάριστα νέες λέξεις, να κάνει επανάληψη παλιές και να γνωρίσει τη σημασία και την ορθογραφία τους.

-Dixit: Το συγκεκριμένο παιχνίδι ενδείκνυται για παιδιά άνω των 8 και είναι ό,τι πρέπει για την ανάπτυξη της φαντασίας, της κριτικής ικανότητας και της βελτίωσης του προφορικού λόγου. 
Μέσω των ιστοριών που θα κληθεί να διηγηθεί, η σκέψη του θα έχει ροή και ο λόγος του επιχειρήματα. 

2. Οργάνωση ενός ταξιδιού
Ενόψει κάποιου καλοκαιρινού ταξιδιού, αναθέστε στο παιδί να αναλάβει -υπό την καθοδήγησή σας- την οργάνωσή του. 
Δεν χρειάζεται να είναι κάτι δύσκολο ή πρακτικό όπως να κλείσει εισιτήρια, αντίθετα δοκιμάστε μια πιο δημιουργική προσέγγιση. 
Ζητήστε του να φτιάξει ένα λεύκωμα στο οποίο θα έχει βρει πληροφορίες για το μέρος που θα επισκεφτείτε, βοηθώντας το να φτιάξει ένα πρόγραμμα για τις μέρες που θα περάσετε εκεί. 
Ενθαρρύνετε το, να σας παρουσιάσει τα ευρήματά του και να συζητήσετε γι' αυτά.
Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο συμμετέχει σε μια διαδικασία που απαιτεί υπευθυνότητα αλλά μαθαίνει να οργανώνεται καλύτερα.

3. Μini προετοιμασία επόμενης σχολικής χρονιάς
Ακούγεται σαν αγγαρεία, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ενημερωθείτε για το τι πρόκειται να διδαχθεί το παιδί την επόμενη σχολική χρονιά σε μαθήματα όπως η ιστορία. 
Αν για παράδειγμα πρόκειται να διδαχθεί μυθολογία ή την επανάσταση του 1821, ξεκινήστε συζητήσεις που να αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, μοιραστείτε τις γνώσεις σας και πείτε του σαν «ιστοριούλα» τα γεγονότα. 
Με αυτόν τον τρόπο, στην επόμενη τάξη το παιδί θα έχει μια ιδέα για το τι πρόκειται να μάθει και θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο.

4. Γρίφοι και πάζλ που ακονίζουν το μυαλό
Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να αγαπήσει τη λογική και τα μαθηματικά γνωρίζοντας νέες μαθηματικές πρακτικές μέσω διάφορων παιχνιδιών και σπαζοκεφαλιών:

-Tangram: 
Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για πάζλ που αποτελείται από 7 επίπεδα σχήματα τα οποία ενώνονται για να σχηματίσουν σχήματα. 
Η ουσία του παιχνιδιού είναι να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο σχήμα, χρησιμοποιώντας και τα 7 κομμάτια χωρίς το ένα να καλύπτει το άλλο.

-Sudoku (για παιδιά Δημοτικού): 
Ίσως, το καλύτερο πάζλ λογικής! Το sudoku ακονίζει το μυαλό και βελτιώνει την παρατηρητικότητα. 
Είναι εθιστικό και σίγουρα θα ξετρελάνει το παιδί καθώς βρίσκεται και σε μορφή βιντεοπαιχνιδιού.

5. Πειράματα στο σπίτι
Προσπαθήστε να φέρετε σε επαφή το παιδί με τον κόσμο της φυσικής. 
Στο διαδίκτυο, υπάρχει ένα πλήθος πειραμάτων που μπορούν να γίνουν στο σπίτι, χρησιμοποιώντας υλικά που ήδη έχετε χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε κάτι. 
Είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που έχει να διδάξει πολλά στο παιδί και γιατί όχι και σε σας. 
Ένα πείραμα που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά είναι το αυγό που «χοροπηδάει». 
Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα αυγό, ένα βάζο και λευκό ξύδι. 
Τοποθετείτε το αυγό μέσα στο βάζο και στη συνέχεια προσθέτετε μέχρι τα μισά του ποτηριού λευκό ξύδι. 
Αφού το αφήσετε γύρω στα 30 λεπτά, το καθαρίζετε αφαιρώντας το τσόφλι και … το «χοροπηδηχτό» αυγό είναι έτοιμο. 

Το Τέρας Του Σεξουαλικού Τουρισμού: Παιδιά Τα Θύματα Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Από Τουρίστες. - What you can do against Child Exploitation in Tourism

What you can do against Child Exploitation in Tourism

Τα Παιδιά Σε Όλο Τον Κόσμο Είναι Πιθανότερο Να Πέσουν Θύματα Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Από Ντόπιους Κατοίκους Παρά Από Ξένους Τουρίστες Που Κάνουν Σεξουαλικό Τουρισμό, Όπως Ανακοίνωσαν Την Τετάρτη Ειδικοί Στο Θέμα Της Διακίνησης Ανθρώπων.

Το προφίλ ενός παιδόφιλου δεν είναι πλέον ο λευκός, πλούσιος μεσήλικας που προέρχεται από χώρα της Δύσης, αλλά ταξιδιώτες σε επιχειρηματικά ταξίδια, μετανάστες εργάτες ή και ντόπιοι που κάνουν τουρισμό στη χώρα καταγωγής τους, ανακοίνωσαν ειδικοί στη Διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία του Παιδιού στα Ταξίδια και στον Τουρισμό, που διεξήχθη στην Μπογκοτά.
Ο αριθμός των παιδιών που είναι θύματα διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης και σωματεμπορίας εκτιμάται παγκοσμίως σε 1,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.
Ο σεξουαλικός τουρισμός ενισχύεται από τις φθηνές αεροπορικές μετακινήσεις, το Ίντερνετ και την τεχνολογία των κινητών, όπως είναι οι εφαρμογές μηνυμάτων στα smart phones που παρέχουν τη δυνατότητα στους δράστες να εντοπίζουν ευάλωτα παιδιά και να διακινούν πορνογραφικό υλικό διατηρώντας την ανωνυμία τους, είπαν οι ειδικοί στη διάσκεψη.
"Το τέρας δεν είναι το ίδιο που ξέραμε πριν από μερικά χρόνια. Το προφίλ (των δραστών) έχει αλλάξει τόσο πολύ ώστε χρειάζεται να είμαστε σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση", δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού της Κολομβίας Σάντρα Χάουαρντ.
Καθώς ο τουρισμός γιγαντώνεται τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος και καθίσταται όλο και πιο ευάλωτη η θέση των παιδιών, δήλωσε η Χάουαρντ στο Ίδρυμα Thomson Reuters.
"Κάποιοι δράστες είναι ξένοι, αλλά η πλειονότητα είναι ντόπιοι επισκέπτες ή τουρίστες από την περιφέρεια", δήλωσε η Ντόροθι Ρότζγκα, η επικεφαλής της οργάνωσης κατά της διακίνησης παιδιών ECPAT International.
Σε έκθεσή της το 2016 η ECPAT αναφέρει ότι οι δράστες δεν είναι καταδικασμένοι παιδόφιλοι αλλά πιθανότερα καιροσκόποι που πιστεύουν ότι θα γλιτώσουν.
Τα σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος παιδιών πυροδοτούνται από ένα αίσθημα ασυλίας και κοινωνικής ανοχής, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα χαμηλά ποσοστά καταδίκης, εξηγεί η Ναζάτ Μαάλα Μζιντ, η επικεφαλής της δύναμης κρούσης με στόχο τον τερματισμό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στα ταξίδια και στον τουρισμό.
Ντόπιοι κάτοικοι που γνωρίζουν ποια είναι τα συνηθέστερα μέρη σεξουαλικού τουρισμού -από τους ρεσεψιονίστ ξενοδοχείων μέχρι τους οδηγούς λεωφορείων και ταξί- μπορούν να βοηθήσουν καταγγέλλοντας το έγκλημα, λέει από την πλευρά της η Κάρεν Αμπούντινεν, η επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Παιδιού της Κολομβίας (ICBF).
Η ίδια μάλιστα χαρακτηρίζει "συνεργούς" όσους γνωρίζουν και "κάνουν τα στραβά μάτια".
Την τελευταία διετία, η ICBF έχει βοηθήσει 662 παιδιά, κυρίως κορίτσια, τα οποία έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης για εμπορικούς σκοπούς στην Κολομβία, συμπλήρωσε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το να μειώνεις τον άλλον δεν σε καθιστά ανώτερό του
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Το να κρίνεις κάποιον αρνητικά με βάση αποκλειστικά το χρώμα, το φύλο,τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, το επάγγελμα ή την κοινωνική του τάξη δεν σε κάνει ανώτερο. 
Γιατί δε ξέρεις την ιστορία του άλλου, αλλά μόνο μια επιφανειακή ιδιότητά του.

Δεν ξέρεις το βάθος και την καλοσύνη αυτού του ανθρώπου. 
Αλλά όχι, αυτά δεν έχουν σημασία. 
Σκέφτεσαι για εκείνον στερεοτυπικά και τον απορρίπτεις a priori για την όποια ιδιότητά του.
Χωρίς να έχει κάνει τίποτα σε εσένα ή σε οποιονδήποτε άλλο, παρά την τιμιότητα και την αξιοπρέπειά του, εκφράζεσαι για εκείνον με τον πιο υποτιμητικό τρόπο. 

Το να μειώνεις τον άλλον δε σε κάνει ανώτερο. 
Αντίθετα, σε υποτιμά και δηλώνει το χαμηλό επίπεδο ανθρωπιάς σου.

Το να μειώνεις τον άλλον, δεν σε κάνει ανώτερο. 
Συγγνώμη, αλλά σε κάνει ρατσιστή και δείχνει ένα σημαντικό έλλειμμα αυτοεκτίμησης και αγάπης. 
Δηλώνει -στα μάτια μου- μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πατήσεις πάνω σε κάποιον, που δε σου έχει κάνει τίποτα για να αποκτήσει νόημα και αξία έστω για μια στιγμή η -κατά τα άλλα- μάταιη ζωή σου.

Δείχνει την αδυναμία σου να αποδεχτείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου και κατ’επέκταση και τους άλλους. 
Δείχνει ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας, που απωθεί και σε κάνει να φαίνεσαι μικροπρεπής.

Το να μειώνεις τον άλλον δεν σε κάνει ανώτερο. 
Αντίθετα, μειώνει εσένα τον ίδιο. Οι περισσότεροι, ενώ συμφωνούμε θεωρητικά σε όλα αυτά, στην καθημερινότητά μας συχνά δείχνουμε εκούσια ή ακούσια ένα σκληρό ρατσιστικό πρόσωπο.

Δε χρειάζεται να εκδηλωθεί με ακραία μορφή. 
Μπορεί να είναι ακόμα και ένα αστείο ή ένας χαρακτηρισμός. 
Για μας, μπορεί να μη φαίνεται και τόσο σπουδαίο, αλλά μπορεί να χαλάσει τη μέρα και την ψυχολογία κάποιου συνανθρώπου μας. 
Ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με το τι λέμε… γιατί η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, μα κόκκαλα τσακίζει.

Συγγραφέας Σιμόνη Ζαρκάδα

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki