Sunday, 19 July 2009

«Υγιεινά» προϊόντα στο στόχαστρο: Μας «δουλεύουν» κανονικά!!

Παραπλανούν τους καταναλωτές για τα οφέλη 
που υποτίθεται ότι έχουν για την υγεία

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. μπαίνουν δεκάδες προϊόντα για παραπλάνηση των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη που υποτίθεται ότι έχουν για την υγεία. 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, η θρεπτική αξία των περισσότερων από τα 66 προϊόντα που εξετάστηκαν δεν αποδεικνύεται επιστημονικά, ενώ εξετάζονται ακόμη 4.000.
Το μαύρο τσάι της Lipton δεν επιφέρει βλάβες στην υγεία, αλλά δεν χαρίζει και πνευματική ενέργεια όπως υποστηρίζει η παρασκευάστρια εταιρεία. 
Το ίδιο ισχύει και για τα συμπληρώματα ιχθυελαίου που υποτίθεται ότι «βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη και τα παιδιά», τα γάλατα και τα γιαούρτια που «ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα», αλλά και τα προβιοτικά ροφήματα που «ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου». 
Στα αρχικά συμπεράσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSΑ) αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για προϊόντα που υποτίθεται ότι βελτιώνουν την υγεία. Μόνο οι Βρετανοί ξοδεύουν κάθε χρόνο περίπου 320 εκατ. λίρες (περίπου 370 εκατ. ευρώ) σε βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Σημαντικά μεγαλύτερη είναι η δαπάνη για τρόφιμα, όπως τα δημητριακά για το πρωινό, τα οποία υποτίθεται ότι ωφελούν την υγεία.

Το μαύρο τσάι
Η ΕFSΑ εξέτασε 66 προϊόντα, ενώ στο μικροσκόπιο της έρευνας θα μπουν ακόμη 4.000. Ανάμεσα στους ισχυρισμούς που σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία δεν έχουν επιστημονική βάση είναι και αυτός της Unilever ότι το μαύρο τσάι της Lipton κάνει όσους το καταναλώνουν πνευματικά εναργέστερους. «Εξετάσαμε τους επιστημονικούς ισχυρισμούς που προβάλλουν οι εταιρείες για να υποστηρίξουν τα προϊόντα τους και σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕFSΑ. Οι σχετικοί κανονισμοί που έθεσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία το 2006 αναστάτωσε τη βιομηχανία των τροφίμων, για την οποία «τα οφέλη για την υγεία» είναι πολλές φορές ο βασικός διαφημιστικός μοχλός προώθησης των προϊόντων της. «Είναι μια επανάσταση που έχει ήδη καθυστερήσει», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Τιμ Λανγκ, καθηγητής της πολιτικής τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου.

Δεν ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου
Η «ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ επανάσταση» της ΕFSΑ οδήγησε κάποιες εταιρείες στην απόφαση να αποσύρουν τα προϊόντα τους από την έρευνα της υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών των εταιρειών είναι η Νestle, η Unilever και η Danone, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παρασκευής προβιοτικών προϊόντων, όπως το Αctimel και το Αctivia, τα οποία διαφημίζονται ως ρυθμιστικά για τη λειτουργία του εντέρου. Για παρόμοια προβιοτικά προϊόντα που εξετάστηκαν από τους επιστήμονες της ΕFSΑ διαπιστώθηκε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Παρά το γεγονός ότι οι κανονισμοί της ΕFSΑ πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αποκτήσουν νομική ισχύ, οι βιομηχανίες τροφίμων φοβούνται ότι ακόμη και σε περίπτωση απόρριψης του κανονισμού από τους ευρωβουλευτές, οι καταναλωτές θα γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτά τα προϊόντα.

ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Του Jonathan Leake 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Πώς να κάνετε το παιδί σας να φάει τρόφιμα που δε θέλει ούτε να τα δει...

Στην επιστήμη της ψυχολογίας ήταν, τελικά, κρυμμένος ο τρόπος που μπορείτε να πείσετε ένα παιδί να καταναλώνει τρόφιμα που δεν ήθελε ούτε να δει…
 
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η μετονομασία του φαγητού μπορεί να κάνει θαύματα και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Γουάνσινκ, έδειξε ότι παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών έτρωγαν λαχανικά μόνο στην περίπτωση που οι γονείς τους τα εμφάνιζαν με πρωτότυπες ή ονομασίες από αγαπημένα κινούμενα σχέδια, όπως για παράδειγμα «καρότα ακτίνων Χ» ή «φασόλια σούπερ-δύναμης» ή «μπρόκολα δεινοσαύρων».
Μετά από ένα διάστημα διατροφής με «ξαναβαφτισμένα» φαγητά, τα παιδιά συνέχιζαν να τρώνε κατά μέσο όρο 50% λαχανικών καθημερινά, ακόμα κι όταν οι γονείς είχαν σταματήσει πια να τα ονομάζουν με τα ψευδώνυμα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μικρά παιδιά σκέφτονται ότι έχει πλάκα να φάνε ένα τέτοιο φαγητό και το κόλπο πιάνει.
Όμως ανάλογες μελέτες έχουν δείξει ότι στην «παγίδα» πέφτουν και οι ενήλικες.
Μια έρευνα σε εστιατόρια έχει διαπιστώσει ότι όταν οι ιδιοκτήτες αλλάζουν τα ονόματα των πιάτων που σερβίρουν και τους δίνουν πρωτότυπα ονόματα, όχι μόνο οι πωλήσεις αυξάνονται κατά 28%, αλλά και η αξιολόγηση της γεύσης των πιάτων από τους πελάτες αυξάνει κατά 12%, παρόλο που δεν έχει αλλάξει τίποτε στο περιεχόμενο στο πιάτου, αλλά μόνο το όνομά του.
Είτε στα μικρά παιδιά, είτε στους μεγάλους, η επίδραση είναι ίδια τελικά, σύμφωνα με τους ερευνητές: «Ίδιο φαγητό, αλλά διαφορετικές προσδοκίες και, τελικά, μια διαφορετική εμπειρία». Με πιο απλά λόγια, όλα στο μυαλό μας βρίσκονται.

Πηγή : Web Only

Τα «αντίδοτα» για το τραύλισμα — Τραυλισμός και γονείς

Τα παιδιά που τραυλίζουν συχνά νιώθουν ντροπή και άγχος όταν πρέπει να μιλήσουν, γεγονός που επιδεινώνει την κατάστασή τους, αναφέρουν επιστήμονες από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ΗΠΑ.
Αν και η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τα παιδιά, οι γονείς, οι φίλοι και οι δάσκαλοί τους επίσης πρέπει να συνδράμουν. Να τι συνιστούν οι ειδικοί της NLM:
  • Προσπαθήστε να κρατήσετε το παιδί μακριά από στρεσογόνες καταστάσεις. Βοηθήστε το επίσης να μάθει να χειρίζεται το στρες.
  • Να αφήνετε στο παιδί άφθονο χρόνο για να μιλήσει.
  • Όταν μιλάτε στο παιδί, να του μιλάτε αργά και να είστε χαλαροί, ώστε να ενθαρρύνετε έναν αντίστοιχο, αργό και χαλαρό τρόπο ομιλίας.
  • Όταν το παιδί αρχίσει να τραυλίζει, μιλήστε του καθησυχαστικά, παραδεχθείτε ότι τραυλίζει, αλλά διαβεβαιώστε το ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα Δημοσίευση: 14-5-2009 
 
Τραυλισμός και γονείς

Της Ειρήνης Κελεπερτζή
Μία από τις πιο συχνές συναντήσεις και συγχρόνως από τις πιο δύσκολες και επώδυνες διαταραχές του λόγου είναι ο τραυλισμός. Αυτός εμφανίζεται με σπασμωδική διαταραχή στο χρόνο και το ρυθμό του λόγου κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με συνομιλητές. Συγχρόνως με τις σπασμωδικές διαταραχές στο λόγο και στο ψυχισμό του (τραυλού) ασθενή, εμφανίζεται μια σειρά άλλων συμπτωμάτων, η οποία δείχνει ότι σε αυτόν αναπτύσσεται μια ιδιόμορφη νεύρωση, διαταράσσεται μία από τις βασικές λειτουργίες του λόγου – η λειτουργία για την κοινωνική επικοινωνία.
Η αποτελεσματική θεραπεία του τραυλισμού εξαρτάται από την έγκαιρη συμβουλή του λογοθεραπευτή. Η λογοθεραπευτική παρέμβαση πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά την εμφάνιση του προβλήματος αλλά και οι γονείς πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή σε αυτό το θεραπευτικό πρόγραμμα. Για αυτό το σκοπό πρέπει να γνωρίζουν λεπτομερώς το πρόβλημα και πώς να συμπεριφέρονται στο παιδί .
Προτρέπουμε τους γονείς να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:
  • να μιλάνε καθαρά και με μικρές προτάσεις .
  • να αφήνουν το παιδί να ολοκληρώνει την πρότασή του και όχι να το διακόπτουν ή να το συμπληρώνουν εκείνοι.
  • να μην του λένε ‘‘ηρέμησε, μη βιάζεσαι’’.
  • να του δείχνουν ότι είναι κατανοητό αυτό, για να ξέρει ότι το ακούνε με προσοχή.
  • αν δεν έχουν καταλάβει να προσποιηθούν ότι δεν άκουσαν καλά.
  • να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο όταν το παιδί μιλάει φυσιολογικά και όταν τραυλίζει.
  • να μιλάνε με το παιδί και όχι στο παιδί.
  • να κουβεντιάζουν για αυτό που θέλει το παιδί.
  • να ελαττώσουν τις απαγορεύσεις.
  • να το επαινούν, να το ενθαρρύνουν, να το βραβεύουν για να αυξάνεται η πεποίθησή του στις ικανότητές του και στην αυτοεκτίμησή του.
  • να μην υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στους τρόπους διαπαιδαγώγησης στην οικογένεια.
  • αν πρέπει να τιμωρηθεί αυτό να μην αλλάζει.
  • να ζητάνε τη γνώμη του και να το εμψυχώνουν να εκφράζει τα συναισθήματά του.
  • να μην το κατακρίνουν («Εσύ τραυλίζεις, ενώ ο αδερφός σου όχι!», «Μίλα καλά!»).
  • να μη δείχνουν ανήσυχοι όταν το παιδί μιλάει μπροστά σε κόσμο.
  • να μην εμπλέκεται σε βασανιστικές καταστάσεις (ανθρώπους και χώρους) και να αποφεύγουν τραυματικά γεγονότα και πηγές άγχους.
  • συχνά και ο θετικός ερεθισμός οδηγεί σε αρνητική εκδήλωση στην συμπεριφορά και το λόγο του παιδιού (γιορτή ) .
  • να ισχύει ένα ημερήσιο πρόγραμμα (κυρίως για τον ύπνο και το φαγητό). Το παιδί να έχει χρόνο για παιχνίδι και διάλειμμα.
  • οι γονείς να διαχωρίσουν το χρόνο για παιχνίδι και βόλτα με το παιδί.
  • η ώρα του ύπνου και του φαγητού να είναι πολύ ευχάριστη, με παραμύθια και φιλιά.
  • το παιδί να αποφεύγει – σοκολάτες, coca – cola, ζάχαρη κ.τ.λ.
  • να προσθέσουν πολυβιταμίνες στο φαγητό.
  • το παιδί πρέπει να γνωρίζει πότε οι γονείς του βγαίνουν έξω και πότε επιστρέφουν.
  • το παιδί πρέπει να αθλείται. Απαραίτητο είναι όπως τα ομαδικά έτσι και τα ατομικά αθλήματα.
  • να μην ασκείται φυσικός εξαναγκασμός.
  • αν το παιδί αγαπάει τα ζώα, ας έχει κατοικίδιο, για το οποίο θα φροντίζει.
  • να μην εκφράζουν την αποδοκιμασία τους με τη γλώσσα του σώματος.
  • να μην το βομβαρδίζουν με λόγια.   
Αγαπητοί γονείς πάνω από όλα το παιδί θέλει την αγάπη, την κατανόηση και την αμέριστη στοργή μας.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ» (Βροντάδος Χίου) φ. 113
πηγή

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki