Tuesday, 10 March 2020

Λήψη μέτρων για την παιδική πορνογραφία...

Την εντονότερη εμπλοκή των εταιριών τεχνολογίας στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και την προβολή της μέσω διαδικτύου, ζητούν με κοινή τους δήλωση οι Αρχηγοί Αστυνομίας των ευρωπαϊκών χωρών.
Η κοινή δήλωση, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, συμφωνήθηκε μεταξύ των Αρχηγών Αστυνομίας των ευρωπαϊκών κρατών κατά την τακτική τους συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Εuropol, στη Χάγη, τον περασμένο Οκτώβριο.

Στην κοινή τους δήλωση, οι Ευρωπαίοι Αρχηγοί επισημαίνουν το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου, διαπιστώνοντας μάλιστα αύξηση στην έκταση, την πολυπλοκότητα αλλά και τη σοβαρότητα της κακοποίησης.
Σημειώνεται επίσης ότι διαπιστώνεται άμεση διασύνδεση μεταξύ των παραβατών που παρακολουθούν υλικό κακοποίησης σε απευθείας σύνδεση, με την ίδια την πράξη της παιδικής κακοποίησης.
Όπως αναφέρουν οι Αρχηγοί, η πρόσβαση σε τέτοιου είδους υλικό διαδικτυακά, είναι σχετικά εύκολη, γεγονός που μπορεί να ωθήσει στην δημιουργία και προώθηση νέου πρωτογενούς υλικού, μεγαλώνοντας έτσι τον κίνδυνο για τα παιδιά. 
Άλλωστε, όπως σημειώνεται, σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι οι παραβάτες υποκινούν ο ένας τον άλλον να διαπράττουν όλο και πιο φρικτή κακομεταχείριση παιδιών στα οποία έχουν πρόσβαση.
Αναφορά γίνεται και στους ιστότοπους στο σκοτεινό δίκτυο (dark web) και στις ειδικές κρυπτογραφημένες εφαρμογές με τέτοιου είδους περιεχόμενο, υπογραμμίζοντας πως άτομα που επιθυμούν πρόσβαση σε αυτές, πολλές φορές καλούνται να παράξουν το δικό τους πρωτότυπο υλικό, ώστε να τους επιτραπεί η πρόσβαση.
Εκφράζεται τέλος η εκτίμηση, ότι η πλειοψηφία των δραστών παιδικής κακοποίησης, έχουν αρχίσει τη δράση τους, παρακολουθώντας υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο.

Καταλήγοντας οι Ευρωπαίοι Αρχηγοί τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης μέσα από την ίδια την βιομηχανία του διαδικτύου και καλούν τις εταιρίες τεχνολογίας να συνεργαστούν με τις διωκτικές αρχές και να συμβάλουν ενεργά στην καταπολέμηση της παιδικής κακοποίησης. 
Μεταξύ άλλων καλούν τις εταιρίες:
* Να αποκλείουν/ μπλοκάρουν άμεσα υλικό παιδικής κακοποίησης, μόλις ανακαλύψουν ότι αυτό έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο
* Να αποτρέψουν την πραγματοποίηση διαδικτυακής αποπλάνησης (on-line grooming) στις πλατφόρμες τους
* Να συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις και τις διωκτικές αρχές, ώστε να σταματήσει η απευθείας μετάδοση (on-line streaming) παιδικής κακοποίησης στις διαδικτυακές τους πλατφόρμες
* Να είναι εμφανώς περισσότερο προσανατολισμένες στην παροχή βοήθειας προς τις διωκτικές αρχές, για αντιμετώπιση της κακοποίησης ανηλίκων
* Να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση, προθυμία και διαφάνεια, στην μεταξύ τους ανταλλαγή γνώσεων, τεχνολογίας και βέλτιστων πρακτικών για αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης.

Το θέμα της δήλωσης, συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνάντησης Αρχηγών της Europol, μετά από σχετική εισήγηση της βρετανικής Αστυνομίας. Η συμφωνία των Αρχηγών στο τελικό κείμενο της δήλωσης, επήλθε μετά από σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων κατά το τέλος της περσινής χρονιάς.

reporter.com.cy

Γιατί τα παιδιά κάνουν ζαβολιές;

Ο πραγματικός λόγος που τα παιδιά κάνουν ζαβολιές αλλά και πώς να το διαχειριστείτε σωστά.
Είτε πρόκειται για να ένα τεστ στο σχολείο είτε για ένα παιχνίδι που παίζουν μαζί με τους φίλους του, τα παιδιά μπορεί να κάνουν μικρές ζαβολιές προκειμένου να κερδίσουν ή να πάρουν αυτό που θέλουν, σπάζοντας τους κανόνες. 
Αν και αποτελεί μια τυπική συμπεριφορά των παιδιών, είναι λογικό να μην είστε ευχαριστημένοι από αυτήν την συμπεριφορά ή ακόμα και να θορυβηθείτε. 
Ωστόσο, θα ήταν καλό να μην ανησυχήσετε καθώς οι ζαβολιές δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με το ζήτημα της ηθικής αλλά παράλληλα μην αγνοήσετε μια συμπεριφορά τέτοιου είδους, αφού αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά τα συναισθήματά τους σε συνάρτηση με την νίκη ή την αποτυχία.

Γιατί «κλέβουν»;
Αποτελώντας ένα τυπικό στάδιο της παιδικής ανάπτυξης, ένα παιδί μπορεί να εξαπατήσει για να αποφύγει τα δυσάρεστα συναισθήματα που συνοδεύει μια ήττα στο παιχνίδι ή μια αποτυχία στο διαγώνισμα. 
Πρέπει παράλληλα να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, τείνουν να σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, επομένως πρέπει και να νικήσουν ή να πάρουν καλό βαθμό, αφού δεν θέλουν να νιώθουν άσχημα. 
Αν παρατηρήσετε λοιπόν, ότι το μικρό σας «κλέβει» ή ότι «λυγίζει» τους κανόνες, μην θεωρήσετε απαραίτητα ότι είναι κακόβουλο ή ανήθικο.

Τι μπορείτε να κάνετε
Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να βοηθήσετε το μικρό σας να καταλάβει και να διαχειριστεί καλύτερα την έννοια της νίκης ή της επιτυχίας:

1. Αποδομήστε την νίκη

Παίξτε μαζί με το παιδί και αφήστε το να επιλέξει τους κανόνες που περισσότερο βολεύει εκείνο. Παίξτε έπειτα για αρκετούς γύρους και αφήστε το να κερδίσει. 
Έπειτα ρωτήστε το πώς νιώθει και θα συνειδητοποιήσετε και εσείς αλλά πολύ περισσότερο εκείνο ότι η νίκη δεν έχει την ίδια αίσθηση όταν ξέρει εξαρχής ότι θα κερδίζει σε κάθε γύρο. 
Με αυτόν τον τρόπο, το βοηθάτε να συνειδητοποιήσει την λειτουργία των κανόνων.

2. Βοηθήστε το να συνειδητοποιήσει πώς νιώθει
Τα παιδιά «κλέβοντας» προσπαθούν να αποφύγουν τα αρνητικά συναισθήματα της ήττας ή της αποτυχίας, ωστόσο, θα ήταν καλό να το ενημερώσετε ότι υπάρχει περίπτωση να αισθανθεί άσχημα ακόμα και αν επιτύχει τον σκοπό του, αφού έχει κάνει ζαβολιά. 
Ρωτήστε το λοιπόν, αφού κερδίσει «κλέβοντας» αν αισθάνεται τόσο καλά όσο με την πραγματική επιτυχία ή νίκη και βοηθήστε το να καταλάβει τι είναι τα ενοχικά συναισθήματα όπως και τι ακριβώς σημαίνουν.

3. Μην εστιάζετε στο αποτέλεσμα
Ζούμε σε ένα κόσμο, όπου η κουλτούρα του ανταγωνισμού κυριαρχεί, επομένως είναι λογικό που το παιδί σας θέλει να έρχεται σε όλα πρώτο. 
Ωστόσο, είναι σημαντικό να το επιβραβεύετε για την προσπάθειά του ανεξαρτήτου αποτελέσματος, καθώς μόνο έτσι θα αντιληφθεί τι είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία.

vita.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki