Sunday 9 August 2020

Στο καράβι με δύο παιδιά!

Οι διακοπές έφτασαν και ετοιμαζόμαστε οικογενειακώς να σαλπάρουμε για το νησί που περιμέναμε έναν ολόκληρο χειμώνα! Τι συμβαίνει όμως όταν έχουμε μπροστά μας ένα πολύωρο ταξίδι με δύο παιδιά που ρωτούν κάθε 5 λεπτά «Μαμά, πότε φτάνουμε;» 


Επιτραπέζια και αγαπημένα παιχνίδια: Τα παιδιά βρίσκονται ξαφνικά μακριά από τη βάση τους και είναι λογικό να τους λείπει ό,τι έχουν αφήσει πίσω τους. Γι’ αυτό καλό είναι να έχoυμε στο καράβι το αγαπημένο αρκουδάκι ή την κούκλα τους, και φυσικά επιτραπέζια παιχνίδια, τώρα που είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να παίξει ολόκληρη η οικογένεια μαζί!
Βόλτα στα καταστήματα: Αν ταξιδεύουμε με ένα μεγάλο καράβι που έχει καταστήματα, τότε μια βόλτα στα μαγαζιά είναι πάντα ένας καλός τρόπος να απασχοληθούν τα παιδιά, αρκεί βέβαια να έχετε συμφωνήσει πριν πως δε θα αγοράσετε πάνω από δύο πράγματα!
Ας γνωρίσουμε και άλλα παιδάκια: Τα περισσότερα καράβια έχουν πλέον παιδότοπους στους οποίους σίγουρα θα βρούμε κι άλλα παιδάκια για να γνωριστούμε, να παίξουμε, ακόμα και να ανταλλάξουμε τα παιχνίδια μας…
Παιχνίδια ταξιδίου: Ήρθε η στιγμή να επενδύσουμε σε pocket size παιχνίδια, που θα κρατήσουν απασχολημένα όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και ολόκληρη την οικογένεια. Χωριστείτε σε ομάδες και ξεκινήστε! 

Ας ζωγραφίσουμε: Ένα μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόροι και ξυλομπογιές είναι απαραίτητα. Ευκαιρία να εμπνευστείτε από τον περιβάλλοντα χώρο, και να ζωγραφίσετε νησιά, θάλασσες και βυθούς ή ακόμα και να κάνετε μεταξύ σας έναν διαγωνισμό ζωγραφικής! Για να δούμε, ποιος θα φτιάξει το καλύτερο δελφίνι;
Στο κατάστρωμα: Το κατάστρωμα του πλοίου μοιάζει στα μάτια ενός παιδιού σαν μια τεράστια πίστα παιχνιδιών! Μπορεί να τρέξει, να παίξει, να μετρήσετε μαζί τα κύματα, να ταΐσετε τους γλάρους, να περιμένετε μήπως συναντήσετε κανένα δελφίνι, να χαιρετίσετε τα άλλα καραβάκια… Αρκεί βέβαια να το επιτρέπει ο καιρός!
Ώρα για ταινία: Όταν πλέον θα έχετε κουραστεί και θα έχετε ξεμείνει από ιδέες, μπορείτε να επιλέξετε ποια ταινία θα παρακολουθήσετε στο tablet. Σίγουρα τα παιδιά θα χαρούν, θα είναι ήσυχα, και θα μπορέσετε κι εσείς να ξεκουραστείτε λίγο! 


ΥΓ: Μην ξεχνάτε ότι καμιά φορά, αρκεί ένα απλό «τρικ» για να απασχοληθεί ένα παιδί την ώρα που έχει κουραστεί και γκρινιάζει, αρκεί να είστε ευρηματικοί. Εντοπίστε πού βρίσκεστε στον χάρτη, «εξερευνήστε» το πλοίο, μαντέψτε ποια και πόσα νησιά περνάτε… 

boommag.gr

Μπορούμε να βάζουμε το δικό μας αντηλιακό στα παιδιά;

Τι διαφορετικό έχουν τα αντηλιακά που είναι σχεδιασμένα για παιδιά από αυτά που απευθύνονται σε ενήλικες;

Όλοι οι γονείς ξέρουν ότι η τσάντα της παραλίας μπορεί να είναι τεράστια. Οπότε αν μπορείτε να αφαιρέσετε κάτι θα το κάνετε με χαρά. Γιατί λοιπόν να κουβαλάμε διαφορετικά αντηλιακά για μωρά, παιδιά και ενήλικες της οικογένειας και να μην πάρουμε μόνο ένα μπουκάλι για όλους; Είναι στ’ αλήθεια διαφορετικά τα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά ή απλώς πρόκειται για ένα κόλπο του μάρκετινγκ, προκειμένου να αγοράζουμε περισσότερα;

Όπως εξηγούν οι δερματολόγοι, η διαφορά ανάμεσα στα αντηλιακά για παιδιά και ενήλικες έχει να κάνει με την ποσότητα των συστατικών που μπορεί να είναι ερεθιστικά για το δέρμα. Τα περισσότερα από τα προϊόντα που είναι για ενήλικες στηρίζουν τη δράση τους στην οξυβενζόνη και αβοβενζόνη, χημικές ουσίες που απορροφούν τις ακτίνες UV και μέσω μιας χημικής αντίδρασης τη διαχέουν με τη μορφή θερμότητας.

Παρόλο που τα συγκεκριμένα συστατικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, δεν ενδείκνυνται για ευαίσθητες επιδερμίδες. Και τα μωρά, όπως και πολλά παιδιά, έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητη επιδερμίδα. Έτσι , τα παιδικά αντηλιακά έχουν λιγότερα χημικά συστατικά, όπως άρωμα, και συνήθως εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά τους με τη χρήση μεταλλικών στοιχείων, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου. αυτά, δεν απορροφώνται από το δέρμα, αλλά μένουν στη επιφάνειά του και δρου σαν καθρέφτες που αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, επειδή δεν έχουν όλα τα ίδια συστατικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το παιδί να δείξει ευαισθησία σε κάποιο προϊόν. Σ' αυτή την περίπτωση, είναι σκόπιμο να σταματήσετε τη χρήση του και να δοκιμάσετε κάποιο άλλο.
 
Επιπλέον, τα παιδιά στην παραλία θα πρέπει να προστατεύονται όχι μόνο με το σωστό αντηλιακό αλλά και μένοντας στη σκιά και φορώντας καπέλο, γυαλιά και ελαφριά ρούχα που καλύπτουν όσο μεγαλύτερο μέρος από το σώμα τους γίνεται. Ενώ, μέχρι την ηλικία τω 6 μηνών αντενδείκνυται τόσο η έκθεση στον ήλιο όσο και η χρήση αντηλιακού.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν φυσικά αντί για χημικά φίλτρα και για τα αντηλιακά των ενηλίκων -σ' αυτή την περίπτωση, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιείτε όλοι το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε ένα δείκτη SPF τουλάχιστον 30 και μη ξεχνάτε να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες -ή μετά από κάθε βουτιά. Και φυσικά, τίποτα δεν σας εμποδίζει να βάλετε εσείς το παιδικό αντηλιακό!


monopoli.gr

Πώς θα επιλέξετε υγιεινά επιδόρπια για τα παιδιά

Προσοχή στο τι δίνετε στα παιδιά σας. Τα περισσότερα έτοιμα προπαρασκευασμένα επιδόρπια είναι χαμηλής διατροφικής αξίας.


Η Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου, παιδίατρος, συμβουλεύει.
Παρόλο που οι περισσότερες μητέρες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή για το μεσημεριανό γεύμα των παιδιών, που αποτελεί συχνά και το κυριότερο γεύμα για αυτά, η πλειοψηφία των παιδιών καταναλώνουν τουλάχιστον ένα ενδιάμεσο γεύμα («σνακ») μέσα στην ημέρα.
Αυτή η διατροφική συνήθεια χρειάζεται προσοχή, καθώς τις περισσότερες φορές τα έτοιμα προπαρασκευασμένα επιδόρπια είναι χαμηλής διατροφικής αξίας χωρίς να προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά στα παιδιά. Μία καλή ιδέα που απαιτεί φαντασία και μεράκι από τις μαμάδες, είναι η μετατροπή αυτών των μικρών γευμάτων, σε πιάτα με πλούσιο διατροφικό περιεχόμενο, στο οποίο θα κυριαρχούν υγιεινές επιλογές.
Πώς θα το καταφέρουν αυτό; Μα φυσικά μέσα από τρόπους που θα κάνουν τα παιδιά να φάνε διασκεδάζοντας, φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά σνακ.
Δείτε μερικούς από αυτούς τους τρόπους, παρακάτω:

1ος τρόπος:

Καλό θα είναι η επιλογή αυτών των σύντομων γευμάτων να περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών δεν καταναλώνει την απαραίτητη ημερήσια δόση λαχανικών και φρούτων. Έτσι η παρασκευή σνακ με φρούτα και λαχανικά θα αποτελέσει την καλύτερη ευκαιρία για την πρόσληψη θρεπτικών που θα καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού. Μια καλή ιδέα είναι να συνδυαστούν τα σνακ αυτά με προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης όπως τυρί, δημητριακά και ψωμί. Τι καλύτερο από ένα σάντουιτς μπανάνας που θα καλύψει τις ανάγκες του παιδιού κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού!

2ος τρόπος:

Χρειάζεται προσοχή στα προϊόντα που αποθηκεύονται στο σπίτι. Σίγουρα όταν ένα παιδί έρχεται σε επαφή με ένα ντουλάπι γεμάτο πατατάκια και σοκολάτες, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν θα είναι πρώτα στο μενού του. Έτσι, καλό θα είναι να υπάρχουν φυλαγμένα υγιεινά σνακ, όπως μπάρες δημητριακών, φρούτα, επιδόρπια γιαουρτιού και στικ τυριού.

3ος τρόπος:

Καλό θα είναι η αποφυγή επεξεργασμένων τροφών που είναι πλούσια σε πρόσθετα γλυκαντικά στοιχεία. Οι επεξεργασμένες τροφές δεν περιλαμβάνουν τις περισσότερες φορές αρκετά θρεπτικά συστατικά, ενώ αντίθετα είναι γεμάτα με επιπρόσθετη ζάχαρη και αλάτι.

4ος τρόπος:

Ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι είναι να μάθει το παιδί να τρώει «χρωματιστά» γεύματα! Προσθέτοντας πλήθος φρέσκων φρούτων και λαχανικών στο πιάτο του γεμάτα με πολλά διαφορετικά χρώματα, μαθαίνει να επιλέγει φρέσκες τροφές. Ταυτόχρονα είναι μια καλή ευκαιρία να μάθει το παιδί από πού προέρχεται κάθε τροφή και πώς φτάνει από το χωράφι στο σπίτι.

newsbomb.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki