Sunday, 27 September 2015

Η κηπουρική είναι ένα πολύ καλό χόμπι για τα παιδιά

από τη Μαριάννα Σπυράκου
Η κηπουρική δεν είναι από τα πιο διαδεδομένα χόμπι στη χώρα μας, σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου αρκετός κόσμος ασχολείται με αυτό στον ελεύθερό του χρόνο. 

Ευτυχώς, ολοένα και περισσότερος κόσμος έχει ξεκινήσει να ασχολείται με τον κήπο του και στην Ελλάδα και όπως δείχνουν νέες έρευνες αυτή η στροφή δεν κάνει καλό μόνο στους ενήλικες, αλλά και στα μικρά παιδιά.

Μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι η κηπουρική έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά. 
Έπειτα από έρευνα που έγινε σε 46 παιδιά ηλικίας μεταξύ 9 και 10 ετών που ασχολούνταν με τον κήπο, έκαναν μαθήματα κηπουρικής και βοηθούσαν στο μαγείρεμα με υλικά που παράγονταν από τη φύση, είχαν καλύτερη ψυχολογία και καλύτερες διατροφικές συνήθειες. 
Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά αυτά είχαν πιο ήπιες συμπεριφορές, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος, ενώ έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά από ότι τα παιδιά που δεν είχαν αναμειχθεί ποτέ στις δραστηριότητες του κήπου ή της αυλής.
Η ενθάρρυνση των παιδιών να ασχολούνται με την κηπουρική και με τη φύση γενικότερα αποδεικνύεται μια καλή ιδέα, ειδικά για παιδιά που έχουν την τύχη να μένουν σε σπίτια με μεγάλες βεράντες, αυλές ή κήπους. Αν η κηπουρική είναι το χόμπι σου, ανάμειξε και το παιδί σου, αν όχι τότε ευκαιρία να αρχίζεις να το σκέφτεσαι αφού και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο είναι ωφέλιμο για το παιδί σου.

Τα 10 πιο εύκολα λαχανικά για παιδιά. 
Συμβουλές για παιδική κηπουρική

Τα παιδιά είναι γεννημένοι κηπουροί: 
είναι περίεργα, τους αρέσει να μαθαίνουν μέσα από την πράξη και θέλουν να λερώνονται ! 
Καλλιεργώντας τον κήπο το παιδί έχει την ικανοποίηση να φροντίζει κάτι δικό του για καιρό και παρατηρεί από πρώτο χέρι τον κύκλο της φύσης. 

περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι

Ποιo λείπει; – Παιχνίδια εξάσκησης οπτικής μνήμης

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η μνήμη είναι στενά συνδεδεμένη με τη μάθηση. Ωστόσο, χρειάζεται συνεχή εξάσκηση για να εξελιχθεί. 
Ανεξάρτητα αν το παιδάκι σας έχει ισχυρή ή αδύνατη μνήμη, καλό είναι να παίξετε μαζί του για να το βοηθήσετε να την ενισχύσει. Άλλωστε η απομνημόνευση και η ανάκληση πληροφοριών είναι κάτι που το συναντάμε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, στην καθημερινότητα ( πχ το παιδί στο σχολείο πρέπει να θυμηθεί και να γράψει την ορθογραφία του, η μαμά στο σπίτι την συνταγή του φαγητού που θα μαγειρέψει, το νούμερο του τηλεφώνου μας, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ κτλ ). 

Τα παρακάτω παιχνίδια έχουν σαν στόχο την βελτίωση της οπτικής μνήμης αλλά και της συγκέντρωσης της προσοχής. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 
  • Δείχνουμε στο παιδί αντικείμενα καθημερινής χρήσης ( πχ κουτάλι, μολύβι, ψαλίδι, κούκλα, ποτήρι κτλ ) ή μικρά ομοιώματα αντικειμένων ( πχ αυτοκινητάκι, σκύλο, καρέκλα, γάτα κτλ ), τρία κάθε φορά και του ζητάμε να τα κατονομάσει. Στη συνέχεια, ενώ το παιδί έχει κλειστά τα μάτια του, σκεπάζουμε με ένα κουτί ένα από τα αντικείμενα. Ζητάμε από το παιδί να βρει ποιο είναι κρυμμένο. 

  • Ένα ακόμα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε είναι να βάλετε πάλι τα αντικείμενα στη σειρά, το παιδί να τα ονομάσει ένα - ένα, και στη συνέχει αφού τα δει για 10΄΄ να τα κρύψετε κάτω από ένα κουτί. Το παιδί πρέπει να θυμηθεί όλα τα αντικείμενα που είχε δει. Συνήθως για την ηλικία των 3 ετών χρησιμοποιούμε 2-3 εικόνες, για την ηλικία των 4: 4-5 εικόνες, και για την ηλικία των 5: 5-6 εικόνες. Ωστόσο, αν κάποιο παιδάκι δυσκολεύεται τότε ξεκινήστε με λιγότερες και σιγά – σιγά αυξήστε ανάλογα με τα ποσοστά επιτυχίας του. 
Η σειρά που θα τα θυμηθεί δεν έχει σημασία. 
Καλό Παιχνίδι!!! 

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ 
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 
www.anaptixipaidiou.gr

Δυσλεξία, ένας πλήρης οδηγός

«Ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο για γονείς 
και εκπαιδευτικούς»

Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες μαθησιακές δυσκολίες, η δυσλεξία είναι μια ισόβια πρόκληση με την οποία οι άνθρωποι γεννιούνται. 
Αυτή η διαταραχή επεξεργασίας της γλώσσας, μπορεί να δυσχεραίνει την ανάγνωση, τη γραφή, την ορθογραφία και μερικές φορές ακόμα και τον προφορικό λόγο. 

Κατεβάσετε εδώ το eBook. ΛΗΨΗ εγχειρίδιου 

Φιλικά, Αλίκη Αλίκη Κασσωτάκη 
Επιστημονική συντονίστρια ikid

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki