Monday 19 March 2018

Πρακτικές που κλέβουν από τα παιδιά
την διανοητική τους δύναμη.

Η ανατροφή ενός διανοητικά ισχυρού παιδιού δεν σημαίνει ότι δεν θα κλαίει όταν είναι λυπημένο ή ότι δεν θα αποτύχει μερικές φορές. Η ψυχική δύναμη δεν θα κάνει το παιδί σας άτρωτο στις δυσκολίες, αλλά δεν θα το αναγκάσει και να καταστείλει τα συναισθήματά του.

Στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η ψυχική δύναμη βοηθά τα παιδιά να ανακάμψουν από τις αποτυχίες. Τους δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουνε, ακόμα και όταν αισθάνονται αμφιβολία για τον εαυτό τους. 

Ένα παιδί με ενσυναίσθηση μπορεί να επιτύχει σημαντικά πράγματα στην ζωή του.
Αλλά η ανατροφή ενός παιδιού απαιτεί από τους γονείς να αποφεύγουν τις συνήθεις αλλά μη υγιείς πρακτικές που κλέβουν από τα παιδιά την διανοητική τους δύναμη.


Όσα πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα διανοητικά δυνατό παιδί

1 | Αποδοχή της νοοτροπίας του θύματος
Η αποτυχία σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή σε ένα διαγώνισμα δεν κάνει το παιδί θύμα. 

Η απόρριψη, η αποτυχία και η αδικία αποτελούν μέρος της ζωής.
Μην αφήνετε τα παιδιά σας να νιώσουν οίκτο για τον εαυτό τους. Διδάξτε τους ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρές ή άδικες είναι οι περιστάσεις, μπορούν πάντα να λειτουργούν με θετικό τρόπο.

2 | Γονείς με ενοχές
Όταν παραδίνεστε σε ένοχα συναισθήματα διδάσκετε το παιδί σας ότι η ενοχή είναι αφόρητη. Τα παιδιά που μαθαίνουν αυτό, δεν θα μπορέσουν να πουν «όχι» σε κάποιον που λέει: «Αν είσαι φίλος θα με αφήσεις να αντιγράψω από το γραπτό σου» ή «Αν με αγαπάς, θα κάνεις αυτό για μένα».
Δείξτε στα παιδιά σας ότι ακόμα και αν αισθάνεστε ένοχοι μερικές φορές – και όλοι οι καλοί γονείς νιώθουν έτσι – δεν πρόκειται να επιτρέψετε στα άβολα συναισθήματά σας να εμποδίσουν τη λήψη σωστών αποφάσεων.

3 | Κάνοντας τα παιδιά το κέντρο του σύμπαντος
Εάν κάνετε ολόκληρη τη ζωή σας να περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά σας, θα μεγαλώσουν σκεπτόμενα ότι όλοι οφείλουν να τα φροντίζουν, με αποτέλεσμα σαν ενήλικες να μην καταφέρουν και πολλά στη ζωή.
Διδάξτε τα παιδιά σας να επικεντρώνοται σε αυτό που έχουν εκείνα να προσφέρουν στον κόσμο, παρά σε ό, τι μπορούν να κερδίσουν από τους άλλους.

4 | Επιτρέποντας στο φόβο να υπαγορεύει επιλογές
Το να διατηρείτε τα παιδιά σας μέσα σε μια προστατευτική φούσκα θα σας γεμίσει πολύ άγχος. Η υπερβολική ασφάλεια διδάσκει στο παιδί ότι ο φόβος πρέπει να αποφεύγεται ανά πάσα στιγμή.
Δείξτε στα παιδιά σας ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν το φόβο είναι να τον κοιτάξουν κατάματα και θα δημιουργήσετε θαρραλέους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να βγουν έξω από τις ζώνες άνεσής τους.

5 | Δίνοντας στα παιδιά υπερβολική εξουσία
Το να αφήνετε τα παιδιά να αποφασίζουν τι θα φάει ολόκληρη η οικογένεια ή που θα πάει διακοπές, τους δίνει περισσότερη εξουσία από ότι είναι αναπτυξιακά έτοιμα να διαχειριστούν. Η μεταχείριση των παιδιών σαν ισότιμα – ή σαν τα αφεντικά – στην πραγματικότητα τους στερεί πνευματική δύναμη.
Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να βοηθούν στο σπίτι, να ακούνε πράγματα που δεν θέλουν να ακούσουν και να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν. Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν απλές επιλογές διατηρώντας ταυτόχρονα μια σαφή οικογενειακή ιεραρχία.


6 | Αναμένοντας την τελειότητα
Η προσδοκία που έχετε από τα παιδιά σας να έχουν καλές επιδόσεις είναι υγιής, αλλά όταν απαιτείτε να είναι τέλεια, αυτό είναι πρόβλημα. 

Διδάξτε στα παιδιά σας ότι είναι λογικό να αποτύχουν. Είναι καλό και φυσιολογικό, να μην είναι τέλεια σε ό, τι κάνουν.
Τα παιδιά που προσπαθούν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, αντί να είναι καλύτερα σε όλα, δεν θα εξαρτήσουν την αυτοεκτίμησή τους από το πώς θα τα αξιολογούν οι άλλοι.

7 | Αφήνοντας τα παιδιά να αποφύγουν την ευθύνη
Όταν διευκολύνουμε τα παιδιά να αποφεύγουν τις δουλειές του σπιτιού ή τις εργασίες του σχολείου, δεν τους προσφέρουμε απαραίτητα μια ανέμελη παιδική ηλικία.
Τα παιδιά που εκτελούν ορισμένα καθήκοντα κατάλληλα για την ηλικία τους δεν επιβαρύνονται υπερβολικά. 

Αντ ‘αυτού, κερδίζουν τη διανοητική δύναμη που χρειάζονται για να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.

8 | Προστασία των παιδιών από τον πόνο

Τα δυσάρεστα συναισθήματα, η θλίψη και το άγχος είναι μέρος της ζωής. Αφήνοντας τα παιδιά να βιώσουν αυτά τα συναισθήματα τους δίνουμε την ευκαιρία να εξασκηθούν στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.
Δώστε στα παιδιά σας την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον πόνο, ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χειριστούν τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής.

9 | Αίσθημα ευθύνης για τα συναισθήματα των παιδιών
Όταν προσπαθείτε να φτιάξετε το κέφι τους όταν τα παιδιά σας είναι λυπημένα και να τα καθησυχάσετε όταν είναι αναστατωμένα σημαίνει ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη για τη ρύθμιση των συναισθημάτων τους. Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν συναισθηματικές ικανότητες για να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.
Μάθετε στο παιδί σας υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους, ώστε να μην εξαρτώνται από τους άλλους για να το κάνουν γι ‘αυτά.

10 | Αποτρέποντας τα παιδιά να κάνουν λάθη
Η διόρθωση της εργασίας για τα μαθηματικά, ο διπλός έλεγχος για να βεβαιωθείτε ότι έχουν πάρει μαζί το μεσημεριανό γεύμα τους και η διαρκής υπενθύμιση να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, δεν τους κάνει καλό.
Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν λάθη μερικές φορές και δείξτε τους πώς θα μάθουν από τα λάθη τους, ώστε να μπορούν να γίνουν σοφότερα και πιο δυνατά.

11 | Μπερδεύοντας την πειθαρχία με την τιμωρία
Η τιμωρία συνεπάγεται ότι τα παιδιά υποφέρουν για την αταξία τους. Η πειθαρχία, ωστόσο, είναι να τους διδάξουμε πώς να τα πάνε καλύτερα στο μέλλον.
Η ανατροφή ενός παιδιού που φοβάται να «μην βρει τον μπελά του» δεν είναι το ίδιο με την ανατροφή ενός παιδιού που θέλει να κάνει καλές επιλογές. 

Χρησιμοποιήστε τεχνικές που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να αναπτύξουν την αυτοπειθαρχία που χρειάζονται για να κάνουν καλύτερες επιλογές.

12 | Αποφυγή της δυσφορίας

Όταν υποκύπτετε κάθε φορά που το παιδί σας κλαίει για να κερδίσει αυτό που θέλει ή όταν κάνετε οι ίδιοι τις δουλειές των παιδιών σας, μπορεί να γίνεται πρόσκαιρα η ζωή σας λίγο πιο εύκολη, ωστόσο μακροπρόθεσμα αυτές οι συνήθειες κάνουν κακό στα παιδιά σας.
Καθυστερήστε την ικανοποίησή τους και δείξτε τους ότι μπορείτε να αντισταθείτε στις δελεαστικές ευκολίες.

13 | Χάνοντας τις αξίες
Πολλοί γονείς δεν ενσταλλάζουν τις αξίες και τα πιστεύω στα παιδιά τους. Αντ' αυτού, είναι τόσο απορροφημένοι από την χαοτική καθημερινότητα που ξεχνούν να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα.
Βεβαιωθείτε ότι οι προτεραιότητές σας αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τα πράγματα που εκτιμάτε περισσότερο και θα δώσετε στα παιδιά σας τη δύναμη να ζήσουν μια ουσιαστική ζωή.

enallaktikos.gr
redlineagrinio

Τι να κάνετε τα παλιά σας ρούχα


Όταν έρχεται η ώρα να κάνουμε ένα «ξεσκαρτάρισμα» στη ντουλάπα μας, συνήθως ξεκινάμε με τις καλύτερες προθέσεις και με την μεγαλύτερη φόρα! 
«Θα δώσω ό,τι δεν χρειάζομαι και θα πετάξω τα υπόλοιπα!», ακούμε τον εαυτό μας να λέει. 
Ωστόσο, στην πορεία φαίνεται ότι ξεχνάμε αυτή την υπόσχεση που δώσαμε και καταλήγουμε να τα κρατάμε όλα! Γι' αυτό, τουλάχιστον, ας το κάνουμε με στυλ. 
Δείτε πώς θα μεταποιήσετε έξυπνα και πώς θα μετατρέψετε σε κάτι εντελώς διαφορετικό τα υπόλοιπα.

Το βαρετό πουλόβερ σας αποκτά μία άλλη πινελιά...
Με παραμάνες

Για να κάνετε ένα συνηθισμένο πουλόβερ ν' αλλάξει όψη θα χρειαστείτε μόνο ένα ψαλίδι, βελόνα, κλωστή στο χρώμα του πουλόβερ και παραμάνες.
Πώς θα το κάνετε: 

Σημαδέψτε με καρφίτσες μία λωρίδα πίσω πλευρά του, τουλάχιστον πέντε εκατοστών, ακριβώς στη μέση και έπειτα κόψτε την. Στη συνέχεια, σιδερώστε το στρίφωμα για την καλύτερη εφαρμογή του υφάσματος και πολύ προσεκτικά κάντε μικρές τρύπες με τις παραμάνες. Περάστε τις από μέσα και αυτό ήταν όλο! Αν σε κάποια σημεία «φύγουν» κλωστές, ράψτε τις με το αντίστοιχο χρώμα.

Ή μ' ένα φιόγκο!

Απλώς διπλώστε στη μέση το πουλόβερ, κόψτε το στην περιοχή της πλάτης μέχρι το μήκος που θέλετε, έπειτα ράψτε και στις δύο μεριές του από ένα κομμάτι κορδέλας και είναι έτοιμο.

Τα τζιν πουκάμισα γίνονται γιλέκα με μια κίνηση!

Μπορεί τα τζιν πουκάμισα να ξαναήρθαν στη μόδα, ωστόσο αν έχετε βαρεθεί την κλασική εκδοχή τους ή ενδεχομένως αν έχετε το ίδιο από το Λύκειο, απλώς κόψτε τα μανίκια του. 
Φροντίστε, ωστόσο, να είστε προσεκτική και να τα κόψετε τα πάνω στις ραφές τους. Διαφορετικά, δεν θα εφαρμόσει καλά.

Και τα τζιν παντελόνια, σορτσάκια με τον ίδιο τρόπο.

Μπορεί τα σορτσάκια να μην είναι της εποχής, αλλά ειδικά αν το παντελόνι δεν σας κάνει πια, αποτελεί την τέλεια λύση να το εκμεταλλευτείτε τους θερινούς μήνες.

Τα παλιά πουκάμισα του άντρα σας συρρικνώνονται σε ... παιδικά φορεματάκια.

Και όχι στο πλύσιμο! Έτσι το πουκάμισο του μπαμπά θα μεταμορφωθεί σε ένα χαριτωμένο φόρεμα για την κόρη.
Πώς θα το κάνετε: 
Πάρτε ένα φόρεμα της κόρης σας που ακόμα της κάνει και ακουμπήστε το πάνω στο πουκάμισο. Ορίστε το σχήμα του με καρφίτσες και στη συνέχεια κόψτε τα σημεία αυτά ακολουθώντας τις γραμμές που έχετε φτιάξει. Έπειτα, ράψτε τα ανοιχτά πλάγια και σιδερώστε το για να «στρώσει». Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε λάστιχο ή ένα σχέδιο στα μανίκια και την περιοχή του λαιμού για «τσαχπινιά»!

Το ξεφτισμένο φούτερ γίνεται ποδιά για την κουζίνα

Υπάρχει κάτι πιο απλό; Δένετε το φούτερ γύρω από τη μέση σας και το χρησιμοποιείτε σαν κανονική ποδιά. Εξάλλου, δεν σας νοιάζει αν λερωθεί γιατί, έτσι κι αλλιώς, θα κατέληγε στα σκουπίδια...

Προσθέστε δαντέλα σε ένα παλιό φόρεμα ή φούστα

Η μεταποίηση αυτή είναι τόσο απλή που απαιτεί μόνο κάποιες βασικές γνώσεις ραψίματος. Το μόνο που θα κάνετε είναι να ράψετε κατά μήκος της φόδρας τη δαντέλα. Θα είναι σαν να προσθέσατε ένα ακόμα κομμάτι στην γκαρνταρόμπα σας!
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα απλά t-shirt, μετατρέποντάς τα σε εντυπωσιακά μπλουζάκια.

Κάντε ζακέτα μια παλιά μπλούζα

Έχετε σκεφτεί να μεταποιήσετε τις μπλούζες που πλέον έχετε βαρεθεί σε ζακέτες;
Πώς θα το κάνετε: 
Κόψτε την κάθετα στο κέντρο της λαιμόκοψης ώστε να σχηματιστεί η ζακέτα. Στη συνέχεια, σιδερώστε τα στριφώματα, για να «κάτσει» καλά το ύφασμα στα σημεία που θα ανοίξετε τις κουμπότρυπες και θα ράψετε τα κουμπιά. 
Τις τρύπες μπορείτε να τις σχηματίσετε προσεκτικά ακόμα και μ' ένα μικρό ψαλιδάκι ενώ δεν χρειάζεται να κάνετε πολλές. Προτιμήστε μόνο δύο ή τρεις, όχι μόνο για να μην κουραστείτε, αλλά γιατί είναι... στη μόδα.

Φορέστε μια φαρδιά μπλούζα για φούστα!

Η συγκεκριμένη ιδέα δεν χρειάζεται καμία μεταποίηση, αλλά λίγη φαντασία. Φορέστε την μπλούζα σαν φούστα με το άνοιγμα του λαιμού να είναι στη μέση σας. Έπειτα, δέστε τα μανίκια σαν ζώνη γύρω σας ή φτιάξτε μ' αυτά ένα φιόγκο. Και μόλις αποκτήσατε μια πρωτότυπη, μοντέρνα φούστα, χωρίς να ξοδέψετε απολύτως τίποτα!
Και για το σπίτι...

Φτιάξτε ένα μαξιλάρι από παλιά πουλόβερ ή πουκάμισα

Για να ντύσετε με τον πιο πρωτότυπο τρόπο τα μαξιλάρια του σαλονιού, δεν θα χρειαστείτε ν' αγοράσετε καμία ακριβή μαξιλαροθήκη, αλλά να εκμεταλλευτείτε τα παλιά σας ρούχα, ένα μάλλινο πουλόβερ ή ένα πουκάμισο.
Πώς θα το κάνετε: 
Μετρήστε με μία μεζούρα το μήκος του μαξιλαριού και κόψτε αντίστοιχα κομμάτια από το πουλόβερ, υπολογίζοντας λίγο παραπάνω ύφασμα γιατί η καμπύλη του μαξιλαριού θα πρέπει να καλυφθεί με περισσότερο ύφασμα. Στη συνέχεια, τοποθετείτε καρφίτσες στα σημεία του πουλόβερ που θα κάνετε τις ενώσεις και, πολύ προσεκτικά, βάζετε μέσα το εσωτερικό του μαξιλαριού. Το ράβετε ή το κλείνετε με κουμπιά και το διακοσμείτε στο σαλόνι σας!

Κάντε τις παλιές κάλτσες φορέματα για κούκλες

Πάρτε μια παλιά κάλτσα, κόψτε το ύφασμα που θα περισσεύει από κάτω και κάντε δύο τρύπες για τα χέρια της κούκλας. Στη συνέχεια, ράψτε στις δύο άκρες της ένα σχέδιο, για περισσότερο στυλ στο ντύσιμό της και το φόρεμα της Barbie είναι έτοιμο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κόρη σας θα ενθουσιαστεί με το αποτέλεσμα.

Ή κούκλες για το κουκλοθέατρο!

Προσθέτοντας μέσα λίγα φασόλια και στο εξωτερικό της μερικά κουμπιά ή μπίλιες, θα μετατρέψετε μια απλή κάλτσα σε μια παιχνιδιάρικη κούκλα.

Φτιάξτε τσάντα για τον υπολογιστή από το ξεθωριασμένο τζιν σας

Γυρίστε το τζιν από την ανάποδη και κόψτε το στο ύψος του καβάλου. Έπειτα, ενώστε τις δύο μεριές με καρφίτσες και ράψτε το κατά μήκος του για να κλείσει η μια μεριά. Γυρίστε το τζιν από την καλή του μεριά. Προαιρετικά, μπορείτε να κάνετε δύο τρύπες στο σημείο της ζώνης, και να ξυλώσετε με το χέρι τη μια ραφή που θα μετατρέψετε σε χερούλι.
Αν το αποτέλεσμα σας ικανοποιήσει, χρησιμοποιήστε την και σαν κανονική τσάντα.
Επειδή, όμως, δεν γίνεται να μεταποιηθούν όλα τα ρούχα, δείτε κάποιους οργανισμούς που μπορείτε να τα δωρίσετε για να χρησιμοποιήσουν όσοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη!

1. Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα: 
Αν έχετε κόρη, μη διστάσετε να δώσετε τα παλιά της ρούχα στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Πειραιά, που έχει σκοπό την περίθαλψη των ορφανών και άπορων κοριτσιών. Το ίδρυμα βρίσκεται στην οδό Κλεισόβης 18 και το τηλέφωνό του είναι 2104515387. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.

2. Ίδρυμα Αστέγων Δήμου Αθηναίων
Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων δέχεται μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια από ευαισθητοποιημένους πολίτες για να καλύψει τις ανάγκες των αστέγων. Στεγάζεται στην συμβολή των οδών Πειραιώς 35 και Σοφοκλέους 70. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο 2105246516. Δείτε περισσότερα στη σχετική ιστοσελίδα του Δήμου.

3. Στέκι Μεταναστών
Το Στέκι Μεταναστών προσφέρει ένα δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης μεταναστών και προσφυγών, με σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους. Όσα ρούχα δεν χρειάζεστε, μπορείτε να τα αφήνετε στα γραφεία του οργανισμού στην οδό Τσαμαδού 13-15 στην Αθήνα.

4. Χαμόγελο του παιδιού
Η αξία και η προσφορά του «Χαμόγελου του Παιδιού» τόσα χρόνια είναι αδιαμφισβήτητες. Ευκαιρία να βοηθήσουμε τη δράση του, προσφέροντας εκεί τα παιδικά ρούχα που πια δεν κάνουν στα παιδιά. Τα γραφεία του στην Αθήνα βρίσκονται στην οδό Ζήνωνος Ελεάτου 10 στο Μαρούσι. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 210330614. Δείτε πώς αλλιώς μπορείτε να το στηρίξετε εδώ.

5. Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας
Το Κέντρο ιδρύθηκε το 1997 και στηρίζει τα «παιδιά του δρόμου», παιδιά που ανήκουν σε κάθε είδους μειονότητες αλλά και παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχικά νοσήματα και προβλήματα. Τα γραφεία του βρίσκονται στη οδό Αρίστωνος 6-8 και Πιερίας 5 στον Κολωνό. Στο τηλέφωνο 2105239402 μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες.

6. Γιατροί του Κόσμου
Οι Γιατροί του Κόσμου είναι παντού και πάντα στο πλευρό των συναθρώπων μας που το έχουν ανάγκη. Συμβάλλετε στο έργο τους, δωρίζοντας κάποια από τα ρούχα και τα παπούτσια που πλέον δεν σας χρειάζονται. Στην Αθήνα, θα βρείτε τους «Γιατρούς του Κόσμου» στην οδό Σαπφούς 12 ή στο τηλέφωνο 2103213150.

από Μαρία Κωνσταντοπούλου
mama365.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki