Monday 20 August 2018

«Η Κουλτούρα του Θανάτου... αγνοήθηκε επί μακρόν,
έμεινε κρυφή η αποσιωπήθηκε».

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αντιμετωπίζει ταυτόχρονες κρίσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς ρασοφόρους σε πολλές χώρες απηύθυνε σήμερα για πρώτη φορά στα χρονικά μια επιστολή προς τους καθολικούς σε όλο τον κόσμο στην οποία ζητά από τον καθένα από αυτούς να βοηθήσει να ξεριζωθεί αυτή «η κουλτούρα του θανάτου».
Στην επιστολή, που απευθύνεται στον «λαό του Θεού», υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα φεισθεί προσπαθειών προκειμένου να αποτρέψει τις κακοποιήσεις και τη συγκάλυψή τους.
«Έχουμε συνειδητοποιήσει πως αυτές οι πληγές δεν εξαφανίζονται ποτέ και πως απαιτούν από εμάς να καταδικάσουμε αποτελεσματικά αυτές τις θηριωδίες και να ενώσουμε δυνάμεις για να ξεριζωθεί αυτή η κουλτούρα του θανάτου», αναφέρει στην επιστολή του ο ποντίφηκας.

Η επιστολή απαντά επίσης σε μια πρόσφατη έκθεση που συντάχθηκε από ένα σώμα ενόρκων στους οποίους είχαν δοθεί τα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησαν οι εισαγγελικές αρχές της πολιτείας της Πενσιλβάνια. 
Είπε πως αν και οι περισσότερες υποθέσεις που αναφέρονται στην έκθεση «ανήκουν στο παρελθόν», είναι σαφές πως η κακομεταχείριση «αγνοήθηκε επί μακρόν, έμεινε κρυφή η αποσιωπήθηκε».
Αξιωματούχος του Βατικανού δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά που ένας προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας απευθύνει επιστολή προς 1,2 δισεκατομμύριο καθολικούς για τη σεξουαλική κακοποίηση. 
Προηγούμενες επιστολές για το σκάνδαλο αυτό απευθύνονταν σε επισκόπους και πιστούς σε συγκεκριμένες χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα το σώμα ενόρκων έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει διεξαχθεί ποτέ για τη σεξουαλική κακοποίηση στην Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία 301 ιερείς, ρασοφόροι στην πολιτεία είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικους στη διάρκεια των τελευταίων τουλάχιστον 70 χρόνων.

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς η Εκκλησία είναι αντιμέτωπη με σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Χιλής και της Αυστραλίας. Δημοσιοποιείται επίσης λίγες ημέρες προτού ο ποντίφικας επισκεφθεί την Ιρλανδία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στον απόηχο των αποτελεσμάτων της δικής της κρίσης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από καθολικούς ιερείς, ρασοφόρους.
madata
topontiki
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Έτσι θα αποκτήσει το παιδί ευχέρεια στη γλώσσα

Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεθόδους, θα μεγαλώσετε ένα παιδί που χειρίζεται σωστά τη μητρική του γλώσσα

Τα παιδιά που μιλούν σωστά και καθαρά τη γλώσσα τους έχουν και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τόσο στο σχολείο όσο και στις εξωτερικές δραστηριότητες. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τη σωστή χρήση της γλώσσας μέσα από την καθημερινή επικοινωνία με το παιδί ακολουθώντας τις παρακάτω στρατηγικές.

Ακούστε με προσοχή αυτά που σας λέει. Όταν το παιδί θέλει να μοιραστεί ένα πρόβλημα ή τα νέα της ημέρας του, σταματήστε ό,τι κάνετε και δώστε του την αμέριστη προσοχή σας. Αν νιώθει ότι είναι το κέντρο του ενδιαφέροντός σας, νιώθει και πιο άνετα να ανοιχτεί κι άλλο.

Χρησιμοποιήστε σωστή γραμματική. Μην μιλάτε πολύ απλοϊκά όταν μιλάτε στο παιδί σας. Σας μιμούνται σε κάθε ηλικία και αντιγράφουν αυτά που λέτε, ακόμα κι αν χρειάζεται χρόνος για να το κάνουν σωστά. Αποφύγετε τις βρισιές και τις ακατάλληλες εκφράσεις.

Διορθώστε το λάθη αλλά με διακριτικότητα. Αν το παιδί πει λάθος μία λέξη, μην του λέτε τι έκανε λάθος. Απλώς επαναλάβετε τη φράση σωστά και προχωρήστε χωρίς σχόλια. Αν, για παράδειγμα, σας πει ‘μου δώσει ένα μπισκότο’, πείτε του ‘α, σου έδωσε ένα μπισκότο. Τι ευγενικό’.

Χτίστε το λεξιλόγιό του. Ο πιο φυσικός τρόπος να το κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικές λέξεις προκειμένου να περιγράψετε ένα αντικείμενο. Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια και έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε άπειρα συνώνυμα.

Κάντε ανοιχτές ερωτήσεις. Αποφύγετε τις ερωτήσεις που έχουν ως απάντηση ένα απλό ναι ή όχι και ενθαρρύνετε το παιδί να σας απαντήσει με μεγάλες προτάσεις.

Δείξτε του πώς να διαβάζει φωναχτά το αγαπημένο του βιβλίο και παίξτε επιτραπέζια ή παιχνίδια που αφορούν στη γλωσσική ανάπτυξη, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Δώστε του ευκαιρίες να συνομιλεί με μεγαλύτερα παιδιά αλλά και ενήλικες. Επιτρέψτε του να παραγγέλνει μόνο του το φαγητό σε εστιατόρια και μην απαντάτε για λογαριασμό του όταν του απευθύνουν μία ερώτηση. 

in.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki