Sunday, 31 July 2016

Το παιδί στην αιώρα: «H ουσία είναι να διώξεις το ταβάνι»!

«δεν ξέρεις τι χάνεις αν κοιμάσαι με θέα το ταβάνι
και όχι τον ουρανό, η ουσία είναι να διώξεις το ταβάνι»!
Της Κατερίνας Γεμελιάρη

Σίγουρα, όσοι περάσατε το καλοκαίρι από την πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, είδατε το παιδί αυτό με τα σγουρά μαλλιά που κοιμόταν στην αιώρα, διάβαζε στην αιώρα και καμιά φορά έπινε την μπύρα του στην αιώρα.

Παράξενο μέσα στη κόλαση της ζέστης, εκείνος πάντα πράος να μελετάει εκεί στην αιώρα και συχνά να πέφτουν πάνω του τα βλέμματα των περαστικών, πότε για να τον κριτικάρουν και πότε για να τον θαυμάσουν.
Μέχρι και οι καθηγητές της σχολής του σταμάτησαν αρκετές φορές για να ανταλλάξουν μερικές κουβέντες με το παιδί στην αιώρα.
Δεν θα σας πω το όνομα του γιατί θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε φοιτητής που αγαπά τη σχολή του και τη μάθηση και παλεύει ακόμα κι όταν οι συνθήκες αλλάζουν.

Αν τον πλησίασες και τον κέρασες ένα τσιγάρο σίγουρα είδες στα μάτια του το όραμα για να χτίσει τον δικό του κόσμο όπως εκείνος ονειρεύεται κι αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που κοιμόταν 90 νύχτες σε μια αιώρα και το παράξενο είναι πως το απολάμβανε γιατί όπως μου είπε ο ίδιος «δεν ξέρεις τι χάνεις αν κοιμάσαι με θέα το ταβάνι και όχι τον ουρανό, η ουσία είναι να διώξεις το ταβάνι»!
Από εκείνη τη νύχτα τον τοποθέτησα στους πιο σημαντικούς ανθρώπους που έτυχε να γνωρίσω γιατί μέσα σε μια νύχτα έμαθα πως είναι να παλεύεις για ένα όνειρο όταν είσαι μόνος.
Δεν θα πω πως έφτασε να κοιμάται στην αιώρα γιατί ο ίδιος έμαθε να παλεύει και όχι να ζητιανεύει. Θα πω μονάχα πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν δεσμεύονται με χρήματα και παροχές, δεν πουλάνε τα πιστεύω και την αξιοπρέπειά τους για να μην χάσουν τη βολή τους, κι αυτό το παιδί στην αιώρα έκανε ακριβώς αυτό. Αποφάσισε να κοιμάται στην αιώρα και όχι στο μαλακό κρεβάτι του!
Όταν έφτασε ο χειμώνας και τα μάζεψε για ένα μικρό σπίτι σε μια όμορφη γειτονιά της Αθήνας κάναμε μια βόλτα εκείνη τη νύχτα.
Περπατήσαμε όλους τους κεντρικούς δρόμους και μου έδειξε ένα σωρό ανθρώπους μέσα σε κτίρια έτοιμα να πέσουν, πάνω σε παγκάκια, σε πάρκα και μου είπε πως τη νύχτα όταν όλοι κοιμούνται υπάρχουν κι αυτοί που δίνουν μάχη με την επιβίωσή τους.

Είχα καιρό να τον δω, τον πέτυχα πριν λίγες μέρες σε μια καφετέρια, το ίδιο βλέμμα με εκείνη τη πρώτη νύχτα που τον συνάντησα μου χαμογέλασε και μου είπε «τρία έμειναν ακόμα.» Ίσως την επόμενη φορά που τον δω να φοράει ένα ακριβό κουστούμι, γιατί οι σπουδές που κάνει είναι μεγάλες, όμως πιο μεγάλος είναι ο ίδιος γιατί παλεύει και δεν στέκεται στάσιμος…
Δεν υπάρχει ταβάνι πάνω από το δικό του κεφάλι και αυτή είναι η διαφορά!

enfo.gr

Saturday, 30 July 2016

Σε καταστάσεις Ενδοοικογενειακής Βίας, δεν υποφέρουν μόνο οι γυναίκες, αλλά και τα παιδιά

Η βία μέσα στην οικογένεια είναι ένα φαινόμενο διαπολιτισμικό, διαχρονικό και δεν διαλέγει κοινωνικές τάξεις. 
Στην Ελλάδα, το ποσοστό της βίας μέσα στην οικογένεια ανέρχεται στο 31%. 
Η πραγματική διάσταση του προβλήματος όμως δεν μπορεί να δοθεί, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που κακοποιείται φοβάται να το καταγγείλει. Περίπου μόνο 1 στα 20 περιστατικά καταγγέλλεται στην Αστυνομία.

Σε καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας δεν υποφέρουν μόνο οι γυναίκες, αλλά και τα παιδιά,
είτε ως μάρτυρες σε σκηνές βίας, είτε ως θύματα της βίας. 

Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά, των οποίων η μητέρα κακοποιείται, είναι και τα ίδια θύματα λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής κακοποίησης. 
Επίσης, οι κακοποιημένες γυναίκες διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να κακοποιήσουν και οι ίδιες τα παιδιά τους. 
Τα παιδιά- θύματα της ενδοοικογενειακής βίας συνήθως εμφανίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα και άλλες διαταραχές, από νυχτερινή ενούρηση μέχρι και απόπειρες αυτοκτονίας. Είναι πιο ευάλωτα σε παραβατικότητα και συχνά από θύματα γίνονται τα ίδια δράστες. 
Κομμάτια από τη συμπεριφορά των γονέων φαίνεται να μεταβιβάζονται και στις επόμενες γενιές, στην ενήλικη ζωή των παιδιών τους μέσα στο συζυγικό τους ρόλο. Γονείς που ως παιδιά έχουν υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες ή θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έχουν τάση για βίαιη συμπεριφορά και δυσκολίες προσαρμογής στην οικογενειακή τους ζωή. Γονείς που συνεχίζουν το φαύλο κύκλο της κακοποίησης στα παιδιά τους, φαίνεται πως έχουν αποσυνδέσει τα συναισθήματά τους από τις αναμνήσεις της δικής τους κακοποίησης.
Ο μηχανισμός της αποσύνδεσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη μεταβίβαση τις κακοποίησης στις επόμενες γενιές. Οι γονείς αυτοί φαίνεται να εμφανίζουν υψηλά επίπεδα εξιδανίκευσης, ασυνέπειας και τάση φυγής στις περιγραφές της παιδικής τους ηλικίας. Ανακαλούν τη φροντίδα που έλαβαν ως παιδιά με τρόπο αποσπασματικό, κομματιασμένο και διακοπτόμενο. 
Αντίθετα, γονείς που δεν αναπαράγουν την κακοποίηση στα παιδιά τους, έχουν πιο συγκροτημένη την εμπειρία της κακοποίησής τους και πιο σταθερή και ενοποιημένη εικόνα για τον εαυτό τους.

Το προφίλ των κακοποιημένων γυναικών

Χαμηλή αυτοεκτίμηση. 
Πιστεύουν ότι ο ρόλος τους ως σύζυγοι, νοικοκυρές και μητέρες τους δίνει αυτοαξία. Έχουν παραδοσιακές αντιλήψεις σε θέματα οικογένειας και πιστεύουν στην ενότητά της και στα στερεότυπα του γυναικείου ρόλου. Οι περισσότερες έχουν υπάρξει θύματα κακοποίησης από τους γονείς τους στην παιδική τους ηλικία.
Παθητική συμπεριφορά. 
Υπομένουν, ανέχονται τον εξευτελισμό και την προσβολή, δέχονται την ευθύνη για τις βίαιες πράξεις των συζύγων τους. Ενώ χαρακτηρίζονται παθητικές από τους άλλους, αντιμετωπίζουν όμως τη βία στο σπίτι με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγουν μεγαλύτερη κακοποίηση ή και δολοφονία.
Ανασφάλεια και αναξιότητα. 
Νιώθουν ξεκρέμαστες χωρίς την παρουσία του συζύγου, αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλίες γιατί φοβούνται ότι αν αποτύχουν θα κατακριθούν και θα κακοποιηθούν. Συχνά χρησιμοποιούν τα σεξ ως μέσο διατήρησης της σχέσης τους.
Ενοχές. 
Πιστεύουν ότι ευθύνονται οι ίδιες για την κακοποίησή τους και αρνούνται τον θυμό που νιώθουν από την κακοποίηση.
Ψυχοσωματικά συμπτώματα. 
Έχουν έντονες αντιδράσεις άγχους και ψυχοσωματικές ασθένειες.
Αίσθημα αβοηθησίας. 
Πιστεύουν ότι κανείς δεν μπορεί να τις βοηθήσει και να τις στηρίξει πέρα από τον ίδιο τον εαυτό τους.

Το προφίλ του άνδρα-θύτη

Χαμηλή αυτοεκτίμηση. 
Πιστεύουν ότι μέσα από τη βίαιη συμπεριφορά τους και τον αυταρχισμό τους μπορούν να αποδείξουν ότι αξίζουν. 
Συχνά χρησιμοποιούν το βίαιο σεξ ως μέσο για να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους και τον ανδρισμό τους. 
Έχουν κτητική συμπεριφορά, δημιουργούν σκηνές παθολογικής ζήλιας και πολλοί παρουσιάζουν διπλή προσωπικότητα. 
Κάποιοι έχουν υπάρξει θύματα ή μάρτυρες σκηνών βίας στην πατρική τους οικογένεια.
Παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω από το ρόλο τους. 
Πιστεύουν στην υπεροχή των ανδρών και στον παραδοσιακό τους ρόλο μέσα στην οικογένεια.
Έλλειψη αυτοελέγχου και επίγνωσης των πράξεών τους και προβολή της ευθύνης σε άλλους.
Δεν παραδέχονται ότι η συμπεριφορά τους είναι βίαιη, δεν εκτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η πράξη τους στο θύμα ή στα άλλα μέλη της οικογένειας. Δικαιολογούν τον εαυτό τους για τη συμπεριφορά τους, προβάλλοντας άλλους, εξωγενείς παράγοντες, όπως οικονομικά προβλήματα, αλκοόλ, την προκλητική συμπεριφορά της συζύγου.
Το ερώτημα που συχνά τίθεται είναι: ‘γιατί οι κακοποιημένες γυναίκες δεν φεύγουν από το σπίτι;’
Ο φόβος, η ανασφάλεια, η συναισθηματική εμπλοκή, η παγίδευση και η εξάρτηση είναι μερικοί από τους λόγους που απαντούν το ερώτημα. 
Φοβούνται τις επιπτώσεις της αποκάλυψης και την αντίδραση από το σύζυγο. 
Φοβούνται ότι η οικογένειά τους δεν θα τις στηρίξει, είτε γιατί δεν έχει τη δυνατότητα, είτε γιατί ακολουθεί την αντίληψη ‘κάνε υπομονή μην χαλάσεις την οικογένειά σου’. 
Πιστεύουν ότι θα διαλυθεί η οικογένειά τους και τα παιδιά τους θα κουβαλούν το στίγμα των χωρισμένων γονιών. 
Εκλογικεύουν την κατάσταση λέγοντας ότι τα παιδιά χρειάζονται και τους δυο γονείς για να μεγαλώσουν σωστά. 
Νιώθουν ότι ευθύνονται για την κακοποίησή τους, οπότε δεν πρέπει να παραπονιούνται και να εναντιώνονται στο σύζυγο. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών παραδέχονται ότι είναι ερωτευμένες με το σύζυγό τους και ότι αν αυτοί αλλάξουν συμπεριφορά, τότε εκείνες θα τα ξεχάσουν όλα και θα είναι ευτυχισμένες. 
Ντρέπονται να αποκαλύψουν την κακοποίησή τους γιατί πιστεύουν ότι θα θιγεί η αξιοπρέπειά τους.
Η κατανόηση του κύκλου της βίας είναι πολύ σημαντική γιατί μας επιτρέπει να ερμηνεύσουμε το πως οι κακοποιημένες γυναίκες μετατρέπονται σε θύματα, πως αποκτούν το αίσθημα της αδυναμίας και γιατί δεν προσπαθούν να ξεφύγουν. 
Τρεις είναι οι φάσεις που περιγράφουν τον κύκλο της ενδοοικογενειακής βίας.

Σε πρώτη φάση γίνονται επεισόδια βίας ήπιας έντασης και ...

Tί θα κάνατε αν βλέπατε κάποιο παιδί να κακοποιείται δημοσίως; - Would You Stop Child Abuse?

Η ομάδα της NormelTV αποφάσισε να κάνει ένα νέο είδος κοινωνικού πειράματος, για να καταγράψει τις αντιδράσεις του κόσμου, στην περίπτωση που τύχει να κακοποιείται κάποιο παιδί 
μπροστά τους.
Έτσι “έστησαν” κάμερες σε έναν δημόσιο χώρο και με την βοήθεια των μικρών φίλων τους υλοποίησαν αυτό το κοινωνικό πείραμα που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.
Το βίντεο δείχνει πέρα από την αγάπη κάποιων ανθρώπων, την αδιαφορία κάποιων άλλων που ακόμα και αν έβλεπαν τα παιδιά να κακοποιούνται ή να φωνάζουν, εκείνοι συνέχιζαν αμέριμνοι την πορεία τους χωρίς να κοιτάξουν καν.
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το βίντεο για να ενημερωθεί περισσότερος κόσμος.
Αλήθεια, εσείς τι θα κάνατε 

αν βλέπατε μπροστά σας, κάτι τέτοιο;
What would you do if you saw someone abuse and/or neglect a child out in public? Since April is child abuse prevention month, we decided to test Stockholm's citizens by creating a public scene resembling child abuse.
We strongly ask you to share this video to spread the awareness of child abuse. Our future is only as bright as a child's smile.
DISCLAIMER: All scenes were choreographed, we didn't harm the kids in any way.

Please follow these links to get more information.

USA & English speaking countries:
https://www.childhelp.org
http://www.helpguide.org/…/abuse/child-abuse-and-neglect.htm
http://m.kidshealth.org/pare…/positive/talk/child_abuse.html (good info)
For Sweden:
http://www.barnperspektivet.se/…/utsatta-situati…/misshandel

Friday, 29 July 2016

Αγαπημένε μου πατέρα, είσαι το πιο δυνατό μου γαλάζιο!!

Γράφει η συγγραφέας Ρίνα Σερέτη

Η ζωή μου χωρίς εσένα θα είχε μόνο ροζ. Είτε ήμουν κορίτσι, είτε αγόρι! Είσαι το πιο δυνατό μου γαλάζιο! Είσαι ο ουρανός που ανατέλλει τον ήλιο στην καρδιά μου, ο καθαρός ουρανός που διώχνει τα σύννεφα να μην δακρύσουν ποτέ τα μάτια μου!
 
Κι όταν με παίρνεις αγκαλιά κρύβεις μέσα εκεί όλη τη δύναμη που αισθάνομαι από την καρδιά σου και είναι τόσο διαφορετική από της μαμάς!
Με μαθαίνεις τη ζωή με το μυαλό σου, είσαι πιο μεθοδικός, πιο λογικός και κάποιες φορές με σώζεις από την υπερπροστατευτικότητά της. 
Ξέρεις εσύ, τότε που θέλω να κυλιστώ στα χώματα και την στέλνεις να σου φέρει κάτι από το αμάξι για να κερδίσω χρόνο να κάνω μια βουτιά στη λακκούβα… Κι όταν εκείνη φωνάζει: «πω πω πώς έγινε έτσι το παιδί», εσύ της λες ψέματα πως έπεσα... καταλάθος… 
Τι να πω για τις φορές που θέλω να φάω παχυντικές βλακείες και κρυβόμαστε και οι δύο σιωπηλά κάτω από το γραφείο σου και τρώμε! Έχεις φροντίσει βέβαια να της πεις πως έχεις πάρα πολλή δουλειά και να μη σε ενοχλήσει…. Όταν θέλω να παίξω ώρες με τον υπολογιστή έρχεσαι κι εσύ και παίζεις μαζί μου. Πώς να μιλήσει εκείνη, δεν μπορεί…. Σσς είναι το κοινό μας μυστικό!
Να ξέρεις πως σε θαυμάζω κι ας ντρέπομαι να στο πω κι ας φαίνεται κάποιες φορές πως αγαπώ περισσότερο τη μαμά, δεν είναι αλήθεια! Σε αγαπώ το ίδιο, απλά όταν αρχίζω να σου το λέω αισθάνομαι σα να σκληραίνεις λες και φοβάσαι μη σταματήσεις για κάποιο λόγο να το ακούς από τα χείλη μου…
Αχ μπαμπά! Εγώ τώρα που μεγάλωσα δεν ξεχνώ ποτέ τις φορές που σε ξύπνησα για να έρθεις να με πάρεις από την βραδυνή μου έξοδο! Πολλές φορές χωρούσαμε όλη η παρέα στριμωξίδι στο αμάξι και έκανες ξημερώματα διανομή στα σπίτια τους. 
Δεν ξεχνώ ποτέ το κρυμμένο δάκρυ σου όταν πήρα το πτυχίο μου, το χτύπημα στην πλάτη στο στρατό, τις ατελείωτες συμβουλές τα καλοκαίρια βράδυ στο μπαλκόνι!
Κι εσύ πατέρα που έφυγες νωρίς από τη ζωή μου να ξέρεις πως κακία δεν σου κρατώ γιατί οι ουρανοί πάντα κρατούν μια αγκαλιά για τους καλούς ανθρώπους… Μόνο εσένα πατέρα σκέφτομαι με πίκρα, εσένα που επειδή χώρισες με τη μαμά νόμιζες πως χώρισες κι από τα παιδιά σου! 
Τουλάχιστον έστω κι έτσι με έμαθες να μην τα παρατάω στις πρώτες δυσκολίες και να επιμένω γι’ αυτό που αγαπώ! Να το διεκδικώ με κάθε τίμημα!
Αγαπημένε μου πατέρα, μπαμπά, μπαμπάκα, μπαμπακούλι, Daddy! Ήσουν, είσαι και θα είσαι το πρότυπό μου και θα σε αγαπώ πάντα με τον μοναδικό μου τρόπο, αυτόν που ταιριάζει μόνο σε εσένα! Το παντοτινά παιδί σου!

Μεγαλώστε Ευγνώμονα Παιδιά, σε έναν κόσμο γεμάτο αγνωμοσύνη και αγένεια

Ή πως να γίνετε ευγνώμονες, για να γίνουν και τα παιδιά σας
-------------
Σε έναν κόσμο γεμάτο απαιτήσεις, είναι δύσκολο για τους γονείς να μεγαλώσουν παιδιά που να διαθέτουν το αίσθημα της ευγνωμοσύνης. 
Ως μητέρα 2 αγοριών, έχω δει και μάθει (μερικές φορές μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο) πως η κοινωνία μας φαίνεται να προδιαθέτει τα παιδιά να αισθάνονται ότι δικαιούνται να έχουν τα πάντα μόνο και μόνο επειδή «όλοι οι άλλοι κάνουν το ίδιο». 


Μήπως αν αγοράσουν την πιο σύγχρονη συσκευή τεχνολογίας θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι; 
Όχι. 
Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι να νιώσουν ευγνωμοσύνη όχι μόνο για όσα έχουν, αλλά και για τις ευκαιρίες που τους έχουν δοθεί στη ζωή.
Έχοντας αυτά κατά νου, παραθέτω 7 αποτελεσματικές στρατηγικές από το καινούριο μου βιβλίο, «Me, Me, Me Epidemic – A Step-by-Step Guide to Raising Capable, Grateful Kids in an Over-Entitled World», οι οποίες θα βοηθήσουν τους γονείς να υιοθετήσουν μια στάση ευγνωμοσύνης στην καθημερινότητά τους και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο.

1. Αφήστε τις πολυτέλειες για μια εβδομάδα
Όταν ικανοποιείτε όλες τις ιδιοτροπίες των παιδιών σας, είτε αυτό σημαίνει να έχουν πάντα το αγαπημένο τους γεύμα είτε εξασφαλίζοντας ότι διαθέτουν πάντα κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας, τα παιδιά αισθάνονται ότι δικαιούνται να έχουν όλα τα αγαθά της ζωής.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να νιώθουν ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουν, δοκιμάστε να τα βγάλετε πέρα χωρίς κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Βρείτε τι μπορεί να κάνει η οικογένειά σας για μια εβδομάδα ή έναν μήνα, πχ να μην τρώτε έξω, να κλείσετε την τηλεόραση ή το κλιματιστικό. 
Αν σταματήσετε να έχετε ορισμένες ανέσεις, ίσως να μην νιώθετε άνετα αρχικά αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκτιμήσετε οικογενειακώς όσα έχετε και να δείξετε κατανόηση για εκείνους που δεν διαθέτουν πολλά.

2. Εντάξτε την εξυπηρέτηση στο πρόγραμμά σας
Όλοι σχεδιάζουμε να προσφέρουμε εθελοντική εργασία μαζί με τα παιδιά μας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η ζωή φέρνει εμπόδια στις καλές προθέσεις μας. Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας, αν δεν τα προγραμματίσουμε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα πραγματοποιήσουμε.

Διδάξτε στα παιδιά σας τη σημασία της προσφοράς εντάσσοντάς την στο ημερολόγιό σας – ακόμα και μόνο 1 φορά το μήνα. Οι ενδιαφέρουσες δραστηριότητες είναι ωφέλιμες για την οικογένειά σας όλο τον χρόνο κι όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών. 
Στα παιδιά σας μπορεί να αρέσει να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια με τους ανθρώπους που είναι στο γηροκομείο δίπλα από το σπίτι σας, να βοηθούν στην παρασκευή ενός γεύματος σε φιλανθρωπικό οργανισμό ή στον καθαρισμό ενός πάρκου. Οι ιδέες είναι ατελείωτες και η ανταμοιβή σας θα είναι οι αλλαγές στη ζωή σας!

3. Εκφράστε οτιδήποτε θετικό
Αν όταν οδηγείτε κολλήσετε στην κίνηση με αποτέλεσμα τα παιδιά σας να το θεωρούν τραγικό ή αν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου θεωρείται «ζήτημα ζωής και θανάτου», τότε ήρθε η ώρα να μιλήσετε για τα θετικά πράγματα που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ψάξετε να βρείτε τα δικά σας θετικά στοιχεία στις δύσκολες καταστάσεις και να τα μοιραστείτε με τα παιδιά σας. 
Για παράδειγμα, μπορείτε να τους πείτε ότι «πρέπει να δουλέψω το Σάββατο, αλλά τα επιπλέον χρήματα σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό την επόμενη εβδομάδα» ή αν πιάσει καταιγίδα στο δρόμο καθώς επιστρέφετε στο σπίτι, πείτε τους «Φαντάζομαι ότι σήμερα δεν θα χρειαστεί να πλύνουμε το αυτοκίνητο!».
Αν ανακαλύψετε το μάθημα που έχει να σας δώσει η ζωή, την ευλογία ή το χιούμορ στις άσχημες καταστάσεις, θα διδάξετε στα παιδιά σας να νιώθουν ευγνωμοσύνη με οτιδήποτε παρουσιάζεται στον δρόμο τους.

4. Εξετάστε διάφορες πιθανές καταστάσεις

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχύσετε το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης είναι να αφήσετε τα παιδιά σας να εκτιμήσουν την ύπαρξη διαφόρων πιθανών καταστάσεων. 
Κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής συνάντησης ή μετά από κάποια εθελοντική εργασία, θέστε στα παιδιά σας κάποια δύσκολα ερωτήματα: 
«Τι θα κάνατε αν, για παράδειγμα, έπρεπε να σταθείτε στην ουρά για να πάρετε φαγητό; Τι θα κάνατε αν δεν είχατε σπίτι για να κοιμηθείτε; Αν είχατε μια ασθένεια και δεν μπορούσατε να αντεπεξέλθετε οικονομικά για να πάτε στον γιατρό;». Χωρίς να φανεί ότι τους κάνετε κήρυγμα, εξετάστε όλα αυτά τα «αν» και αφήστε τα να ανακαλύψουν πόσο καλά μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

5. Να δείχνετε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη σας
Αν θέλετε τα παιδιά σας να νιώθουν ευγνωμοσύνη, θα πρέπει κι εσείς να δίνετε το παράδειγμα ως γονείς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ευχαριστείτε απλόχερα όλους όσους αλληλεπιδράτε μαζί τους – τους υπαλλήλους στα καταστήματα, τον κύριο που σας κράτησε την πόρτα ανοιχτή για να περάσετε ή τον σερβιτόρο που σας εξυπηρετεί. 
Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένες φράσεις, όπως «Σ’ ευχαριστώ που δεν έβαλες τα αυγά αυτά στο κάτω μέρος της σακούλας ώστε να μην σπάσουν!». 
Επίσης, την επόμενη φορά που θα πάτε σε ένα εστιατόριο και θα σας φερθούν ιδιαιτέρως εξυπηρετικά, ενημερώστε τον υπεύθυνο. Τα παιδιά σας θα εκπλαγούν με το πώς μια μικρή πράξη μπορεί να φτιάξει την ημέρα ενός ανθρώπου.

6. Εντάξτε το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης στην καθημερινότητά σας
Σύμφωνα με έρευνες, οι ευγνώμονες άνθρωποι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο ευτυχισμένους. Γι’ αυτό λοιπόν κάντε το βασικό στοιχείο στο οικογενειακό σας τραπέζι. Βρείτε χρόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων σας για να διηγηθείτε 3 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες ή δημιουργήστε ένα Βάζο Ευγνωμοσύνης. Μέσω της πρακτικής, η ευγνωμοσύνη θα αποτελέσει τελικά μόνιμο μέρος της στάσης των παιδιών σας.

7. Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα
Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μου έδωσε η ζωή ήταν όταν σταμάτησα να λέω «έχω να κάνω κάτι» και άρχισα να λέω «έχω την ευκαιρία να κάνω κάτι». 
Για παράδειγμα οι εξής φράσεις: 
«Πρέπει να πάω τα παιδιά μου στο σχολείο» και «Έχω την ευκαιρία να θαυμάσω τον γιο μου να παίζει ποδόσφαιρο». 
Αυτή η απλή αλλαγή θα σας βοηθήσει να θυμάστε να είστε ευγνώμονες για τις μικρές, καθημερινές και μερικές φορές απογοητευτικές στιγμές της ανατροφής των παιδιών σας.

Και κάτι ακόμα: διαπιστώνοντας όλες αυτές τις ευκαιρίες που έχετε για να κάνετε πράγματα με τα παιδιά σας, τους προσφέρετε μια τεράστια δόση αυτοεκτίμησης και τα διδάσκετε πώς να μετατρέψουν τα δικά τους «πρέπει» σε δυνατότητες «ευκαιρίας».

Thursday, 28 July 2016

Δείτε, διαβάστε και ακούστε, κάποια από τα καλύτερα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων για παιδιά

Ο Μικρός Αναγνώστης είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, με σκοπό να φέρει ακόμα πιο κοντά τα παιδιά στην ανάγνωση καλών ελληνικών λογοτεχνικών βιβλίων. 
Στην πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα του Μικρού Αναγνώστη, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί έρχονται σε επαφή με την παιδική λογοτεχνία, γνωρίζουν βιβλία κατάλληλα για την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού και, μεταξύ άλλων, έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν ή και να ακούσουν πολλά από αυτά online!
Αν ψάχνετε έναν καλό λόγο για να επιτρέψετε στο παιδί να χρησιμοποιεί για λίγη ώρα κάθε μέρα το tablet, μόλις τον βρήκατε!

Δείτε -διαβάστε και ακούστε- παρακάτω κάποια από τα καλύτερα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων για παιδιά:

"Ιστορίες που τις είπε η πέτρα" Μαρία Αγγελίδου

"Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαϊδέψουν" Κατερίνα Αναγνώστου

"Παιχνίδια και ψιλικά" Νικόλας Ανδρικόπουλος

"Το Πάσχα του Πασχάλη" Μαρία Ανδρικοπούλου

"Δυό κοκόρια ζωηρά" Φιλομήλα Βακάλη – Συρογιαννοπούλου

"Σε δύο τρελλά ημίχρονα" Αγγελική Βαρελλά

"Πόσα λέει η ελιά, πόσα ακούει ο λαγός..." Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη

"H Αρήτη της ροδιάς" Κική Δημητριάδου

"Τα φαντασματάκια της γυάλινης αυλής" Ελένη Δικαίου

"Τα αδέσποτα" Σοφία Ζαραμπούκα

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" Άλκη Ζέη

"Παραμύθια της Καλαβρίας" Παντελής Ζούρας

"Πού πήγαν τα Χριστούγεννα;" Βαγγέλης Ηλιόπουλος

"Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί" Βασιλική Κάργα

"Πού πας χελωνάκι;" Καλλιώ Καστρησίου

"Η ώρα είναι εκατό" Λώρη Κέζα

"Έξι φίλοι κι ένα δώρο" Μάνος Κοντολέων

"Οι φορεσιές του φεγγαριού" Σοφία Μαντούβαλου

"Τα μαγικά μου αυτιά" Βούλα Μάστορη

"Ξένοι στο Αιγαίο" Σύρμω Μιχαήλ

"Ο Ισίδωρος και ο ναυαγός" Αμάντα Μιχαλοπούλου

"Όταν η πασχαλίτσα συνάντησε ελέφαντα" Χρήστος Μπουλώτης

"Αν τ΄αγαπάς ξανάρχονται" Βασιλική Νευροκοπλή

"Μια αστεία επιδημία" Βασίλης Παπαθεοδώρου

"Και οι κακοί έχουν ψυχή" Σοφία Παράσχου

"Ο κόσμος του πουθενά" Γιολάντα Πατεράκη

"Η Γιόλα με το μπαλόνι" Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου

"Ο καλικάντζαρος που έχασε το δρόμο" Βαγγέλης Τασιόπουλος

"Η Πουπού και η Καρλότα" Ευγένιος Τριβιζάς

"Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο" Γιολάντα Τσιαμπόκαλου

"Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων" Κυριάκος Χαρίτος

"Η Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές" Πάνος Χριστοδούλου

"Στον κήπο με τα παραμύθια" Βάσω Ψαράκη

"Ο κηπουρός του ουρανού" Δήμητρα Ψυχογυιού

Μαμά, μπαμπά, ευχαριστώ, που με κάνατε μπαλάκι του πινγκ πόνγκ ...

Οικογένεια: σύνολο ατόμων που είναι ενωμένα με δεσμούς του γάμου, αίματος ή υιοθεσίας, και τα οποία ζουν μαζί κάτω από την ίδια στέγη ή, αν είναι χωριστά, αναγνωρίζουν ένα κοινό σπίτι. 
Υποτίθεται πως η οικογένεια του καθένα από εμάς είναι ένα" μέρος", το οποίο μας κάνει να νιώθουμε άνετα και μας αποδέχεται ακριβώς έτσι όπως είμαστε. 
Υποτίθεται ότι μέσα από την οικογένεια βιώνουμε την ασφάλεια, την αγάπη, το αίσθημα του να ανήκεις κάπου. 
Υποτίθεται πως ό,τι και να γίνει η οικογένεια σου θα σε στηρίξει. 
Όμως εμείς, με τις διαλυμένες οικογένειες, εμείς δε βιώνουμε τίποτα από αυτά; Θα σας πω αμέσως. Αν και οι πρώτες και όσο περνάει ο καιρός, μοναδικές, αναμνήσεις ενός ατόμου είναι γεμάτες χαρά και αγάπη, οι δικές μου διαφέρουν. 
Θυμάμαι λοιπόν να είμαι γύρω στα πέντε, πίσω από την πόρτα του δωματίου μου, αγκαλιά με ένα πελώριο αρκούδο, να προσπαθώ μανιωδώς να κλείσω τα αυτιά μου, για να σταματήσω να ακούω τις φωνές που ερχόντουσαν από το μέσα δωμάτιο. 
Ήμουν πέντε χρονών και δεν είχα ιδέα τι επρόκειτο να τραβήξω στη ζωή μου από τα δυο πιο κοντινά μου άτομα στον κόσμο, τους αγαπημένους γονείς μου. 
Μπαλάκια του πινγκ πόνγκ μας κάνετε και όλα αυτά επειδή δεν είχατε την ωριμότητα να δείτε ότι ο άνθρωπος που έχετε απέναντι σας δεν κάνει ούτε στο ελάχιστο για να γίνει πατέρας ή αντίστοιχα μητέρα του παιδιού σας. 
Τα επόμενα χρόνια δεν τα θυμάμαι σχεδόν καθόλου ευτυχώς. Αμυδρές αναμνήσεις από το αστυνομικό τμήμα που πήγαινα κάθε φορά που οι -αγαπημένοι - γονείς μου δεν κατάφερναν να συνεννοηθούν, από το κλάμα που έριχνα κάθε φορά που μεταφερόμουν από το ένα σπίτι στο άλλο , από το φιλτράρισμα που έπρεπε να κάνω σε οτιδήποτε συνέβαινε στη ζωή μου, από τα άπειρα χρέη που άφησε ο μπαμπάκας στην μανούλα μου, από τα χρόνια που εξαφανιζόταν και μετά από λίγο εμφανιζόταν ξανά. 

Όσο είσαι μικρός όμως ούτε καταλαβαίνεις πολλά, ούτε σε προβληματίζουν πολλά ούτε έχεις και μέτρο σύγκρισης. 

Εμείς, τα παιδιά με τις κατεστραμμένες οικογένειες κάποια στιγμή μεγαλώσαμε και είδαμε και άλλα πράγματα και καταλάβαμε πολλά. 
Δυστυχώς αν θέλετε τη γνώμη μου, γιατί εγώ θα προτιμούσα να θεωρώ φυσιολογικό να μου λέει ο μπαμπάς μου ότι θα σκοτώσει τη μαμά μου στα έξι μου και εξίσου φυσιολογικό να μου "χτυπήσει" η μαμά μου στα είκοσι μου ότι εξαιτίας μου δεν έβαλε τον μπαμπά μου στη φυλακή. Μικρές, απλές, καθημερινές χαρές της ζωής με άλλα λόγια. 
Γνωρίσαμε λοιπόν μεγαλώνοντας πως υπάρχουν πράγματι δεμένες οικογένειες και ότι όλα τα θετικά που λένε όταν περιγράφουν μία οικογένεια, ισχύουν. Σας ζηλεύουμε λίγο να ξέρετε, εσάς που οι οικογένειες σας πλησιάζουν περισσότερο σε ένα αρμονικό περιβάλλον παρά στο Βατερλώ. Σε εμάς να δείχνετε λίγη κατανόηση παραπάνω, όχι γιατί κλαιγόμαστε, αλλά γιατί βιώσαμε πράγματα που εσείς είχατε την τύχη να μην φαντάζεστε καν. 
Και εννοείται, δεν είμαι ούτε κούλ, ούτε ψύχραιμη που δεν είναι πουθενά το σπίτι μου. Ούτε μου αρέσει που πάντα πρέπει να διαλέγω μία μεριά. 
Μεγάλο πράγμα ο εγωισμός. Να παντρευτώ, να κάνω οικογένεια.... Να στη χέσω την οικογένεια αν είναι να βγει σαν την δικιά μου, αν μπορεί αυτό το πράγμα να θεωρηθεί οικογένεια. Και κάπως έτσι φτάνουμε στις ευχαριστίες όπως αρμόζει σε κάθε κλείσιμο. 

Μαμά, μπαμπά σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε ζωή, 
σας ευχαριστώ, που με κάνατε να νιώθω συνέχεια ότι στεναχωρώ κάποιον, όταν πήγαινα με το μέρος του άλλου, 
σας ευχαριστώ που εξαιτίας σας δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν, 
ευχαριστώ για τα αμέτρητα βράδια που με βρήκαν να νιώθω ότι θα λιποθυμήσω από το κλάμα, 
σας ευχαριστώ για όλες τις εφήμερες σχέσεις που με αναγκάσατε να κάνω για να καλύψω τη θέση σας, 
ευχαριστώ και για τις άλλες, τις καλές σχέσεις που χάλασαν επειδή φροντίσατε με μεγάλη μαεστρία να με γεμίσετε ανασφάλειες. 
Ευχαριστώ που με κάνατε να νιώσω λίγη, 
ευχαριστώ που φέρατε παιδί δώδεκα ετών στην θέση να εύχεται να μην είχε γεννηθεί ποτέ, 
που ξεσπάσατε τόσες πολλές φορές σε εμένα γιατί δεν μιλούσατε μεταξύ σας για να ξεσπάσετε εκεί που πρέπει. 

Μπαμπά μου, ευχαριστώ που μέχρι να γίνω δεκαοχτώ με άφησες να πλάσσω ό,τι εικόνα ήθελα για εσένα επειδή κάθε τρία χρόνια εξαφανιζόσουν. 
Ευχαριστώ που τόσα χρόνια μετά μισώ όλους τους άντρες εξαιτίας σου και περιμένω τη στιγμή που θα μου κάνουν κακό. 
Ευχαριστώ που χρέωσες τη μαμά μου και που ποτέ δεν έδωσες δεκάρα τσακιστή για να πάρω ένα ζευγάρι παπούτσια. 
Ευχαριστώ που με γέμισες φόβους και που μέχρι μια ηλικία όταν ερχόμουν να σε δω νόμιζα πως δε θα ξαναέβλεπα ποτέ την μαμά μου. 
Και βέβαια δεν γίνεται να παραλείψω το πόσο σε ευχαριστώ για εκείνο το καλοκαίρι που με πήρες με το ζόρι και δεν σταμάτησα να κλαίω επί τρεις μέρες. 

Μαμά μου, ευχαριστώ που με χρησιμοποίησες σαν σάκο του μποξ επειδή ήμουν και δικό του παιδί. 
Ευχαριστώ που ενώ ήξερες ότι δεν έχω άλλο σπίτι φρόντιζες να μου υπενθυμίζεις διαρκώς στην εφηβεία το πόσο εύκολο είναι να φύγω αν δεν σε αντέχω άλλο. 
Ευχαριστώ που για να γίνεις εσύ μάνα έπρεπε εγώ να τραβήξω ότι τράβηξα, ευχαριστώ που τόσες φορές τον εξευτέλισες σε φίλους και γνωστούς, ευχαριστώ που με γέμισες με τόσα βάρη και τόσα άγχη για την οικονομική μας κατάσταση. 
Ευχαριστώ που κάθε φορά που έκανα κάτι λάθος μου υπενθύμιζες πόσο πολύ του μοιάζω. 
 Το να κάνεις οικογένεια δεν είναι καθόλου απλή απόφαση και δεν πρέπει να λαμβάνεται βεβιασμένα. Το ζητάω σαν παράκληση σε κάθε έναν από εσάς που σκέφτεται να γίνει γονιός. 
Παρακαλώ μην κάνετε παιδιά αν κρίνετε πως ο άνθρωπός σας είναι ακατάλληλος, αλλά ακόμα περισσότερο, μην κάνετε παιδιά αν εσείς οι ίδιοι είστε ακατάλληλοι. 
Όσο για εμένα, με όλα αυτά που έχω ζήσει είμαι αρκετά δυνατή για να γνωρίζω πως δύσκολα θα την πάρω την μεγάλη απόφαση. Σίγουρα υπάρχουν πολύ χειρότερες ιστορίες από την δική μου και ξέρω πως δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. 
Αμφιβάλλω όμως καθημερινά για το αν εγώ ποτέ θα βιώσω την ευτυχία ή αν λόγω της μορφής της οικογένειας μου είμαι καταδικασμένη να επαναλάβω το μοτίβο, παρόλα αυτά θέλω να σας εκμυστηρευτώ πως δεν έχω πάψει στιγμή να ελπίζω! 

Aπό την αναγνώστρια της Lifoland Θε Κ 

www.lifo.gr

Wednesday, 27 July 2016

ΟΧΙ στα προσωρινά Τατουάζ με Μαύρη Χένα το καλοκαίρι - Dangers of black henna

Tο καλοκαίρι περιοδεύοντες καλλιτέχνες εφαρμογής τατουάζ μαύρης χένας επισκέπτονται -εκτός από τις πλαζ- υπαίθριες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις, φεστιβάλ, παζάρια και πανηγύρια ιδιαίτερα, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους τουρίστες, ειδικά στους νέους, ακόμα και σε μικρά παιδιά.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εκδώσει οδηγίες για τους κινδύνους που υπάρχουν από την εφαρμογή τατουάζ με μαύρη χένα.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. Αυτές οι ψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις. Για σοβαρά περιστατικά χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα, ακόμα και εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αλλεργική αντίδραση, εξ επαφής δερματίτιδα και ανάπτυξη πολυευαισθησίας είναι μη αναστρέψιμες για το υπόλοιπο της ζωής.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται, έπειτα από λίγες (3 - 12) μέρες. Η καλύτερη συμβουλή είναι να αποφεύγουμε εντελώς το τατουάζ μαύρης χένας.
Τα χρώματα που προστίθενται στην πάστα χένας, που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή στο δέρμα του προσωρινού, όπως λέγεται, τατουάζ, ευθύνονται για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Πολλές από τις ουσίες αυτές προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, χρόνιο ερεθισμό ή εμφάνιση αλλεργίας σε κατοπινό στάδιο. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φαγούρας και ερυθρότητας, και την εμφάνιση στο δέρμα κηλίδων και φουσκαλών, που με τον καιρό επουλώνονται και εξαφανίζονται.
Σε μερικές, όμως, περιπτώσεις οδηγούν σε πιο μόνιμες δερματικές βλάβες, όπως αποχρωματισμό και ουλές στο δέρμα. 
Κάποια άτομα μπορεί να αποκτήσουν μόνιμη ευαισθησία σε αυτές τις ουσίες και να αναπτύξουν αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα. Εφόσον έχουν ευαισθητοποιηθεί, δημιουργείται διά βίου ευπάθεια σε αυτές τις ουσίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί αυτά τα αλλεργιογόνα βρίσκονται επίσης και σε άλλα προϊόντα όπως, για παράδειγμα, στις βαφές μαλλιών.
Από τη στιγμή που θα αναπτυχθεί ευαισθητοποίηση από τατουάζ μαύρης χένας, έστω και αν μια αλλεργική εμφάνιση δεν είναι σαφές ότι προήλθε από αυτό καθαυτό το τατουάζ, εμφάνιση αλλεργίας μπορεί να προκύψει και σε επακόλουθη έκθεση σε άλλα προϊόντα που, επίσης, περιέχουν τις αλλεργιογόνες αυτές χρωστικές.
Η αλλεργική αντίδραση σε δεύτερη έκθεση, συχνά, μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή από την πρώτη. 
Σε τέτοιες περιπτώσεις η εμφάνιση επιθετικού εκζέματος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του τατουάζ, καθιστώντας μερικές φορές επιτακτική την επείγουσα ιατρική φροντίδα ή ακόμα και την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιορίζονται στο σημείο του τατουάζ, τη γύρω περιοχή ή να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άμεσα ή να εμφανιστούν μερικές μέρες μετά την εφαρμογή του τατουάζ. Μερικές φορές, όπως έχει ήδη αναφερθεί, μπορεί να αποκτηθεί πολυευαισθησία σε κάποια προϊόντα, ιδιαίτερα στο καουτσούκ, στον ιματισμό, στα παπούτσια και στις βαφές μαλλιών, στα οποία επίσης χρησιμοποιούνται αυτές οι χρωστικές αλλά ακόμα και σε προϊόντα που περιέχουν στη σύνθεσή τους παρόμοια συστατικά όπως τα αντηλιακά και ορισμένα φάρμακα. 
Τέτοια ευαισθητοποίηση δημιουργεί αυξανόμενη ανησυχία, καθώς επηρεάζει, κυρίως, παιδιά και εφήβους και είναι πιθανό να έχει επίδραση στην καθημερινότητά τους ή ακόμα και την επαγγελματική τους ζωή.

Πώς ξεχωρίζει το τατουάζ φυσικής χένας από το τατουάζ μαύρης χένας:
  • Το χρώμα της πάστας με φυσική χένα κυμαίνεται από πράσινο - καφέ μέχρι καφέ. Αν το χρώμα της πάστας που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες - δημιουργοί των τατουάζ είναι πιο σκούρο (μαύρο), τότε, πιθανότατα, έχουν προστεθεί στην πάστα χρωστικές.
  • Ζητούμε πληροφορίες για την προέλευση της πάστας χένας και κατάλογο των συστατικών και οδηγιών για να διαπιστωθεί το είδος της πάστας. Αν οι καλλιτέχνες - δημιουργοί δεν είναι σε θέση να μας δώσουν ακριβή πληροφόρηση για το προϊόν τους, τότε αποφεύγουμε το τατουάζ.
  • Αν μας πουν ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε την πάστα από το σημείο εφαρμογής έπειτα από πάροδο μιας μόνο ώρας και θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε πρόκειται σίγουρα για μαύρη χένα. Η φυσική χένα, για να καταφέρει να βάψει το σώμα με σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κυρίες μου, που πάτε χωρίς ψάθα;
Προσοχή στις παγίδες της άμμου και της θάλασσας.
How to Avoid Vaginal Infections in the Summer

Τα θεριεμένα μικρόβια του καλοκαιριού προτιμούν θύματα γένους ... θηλυκού! 
Γυναίκες, προσοχή στις παγίδες της άμμου και της θάλασσας.
How to Avoid Vaginal Infections in the Summer
Το γεννητικό σας σύστημα, χωρίς την άμυνα των χοντρών ρούχων του χειμώνα, είναι τώρα με τις ζέστες ευάλωτο στα μικρόβια και τους μύκητες, που εύκολα μπορούν να προκαλέσουν κάποια κολπίτιδα.
Η αυξημένη ζέστη, ο ιδρώτας, η έκθεση του σώματος στη θάλασσα και την άμμο αποτελούν ένα επιθετικό σύνολο που καλά θα κάνετε να το κρατήσετε σε ... απόσταση χωρίς να στερηθείτε τα καλοκαιρινά σας μπάνια. 
Φροντίστε να μην έρχεστε σε απευθείας επαφή με την άμμο, ξαπλώστε στην ψάθα ή την πετσέτα και προτιμήστε τα φαρδιά και απορροφητικά ρούχα.
«Λοιμώξεις του γυναικείου γεννητικού συστήματος μπορεί να προκληθούν είτε από την εισβολή κάποιου μικροβίου, οπότε έχουμε μικροβιακή κολπίτιδα, είτε από εισβολή μύκητα και μιλάμε για μυκητισιακή κολπίτιδα, εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο μαιευτήρας-χειρούργος γυναικολόγος κ. Ευάγγελος Γκικόντες.
«Το πρώτο σύμπτωμα είναι αυξημένη έκκριση υγρού, που είναι διαφανές. Το υγρό αυτό αργότερα μπορεί να γίνει λευκό και στη συνέχεια κίτρινο, μετά πράσινο. Η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει σε κάποια από τις φάσεις αυτές την ύπαρξη μυρωδιάς, ενώ τα συμπτώματα συνοδεύονται από ερυθρότητα του κόλπου και φαγούρα».
Υπ΄ αριθμόν 1 κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να χτυπήσετε την πόρτα του γυναικολόγου. 
Θα πάρει δείγμα εκκρίματος από τον κόλπο για να εντοπίσει το ένοχο μικρόβιο ή μύκητα και θα σας υποδείξει το καταλληλότερο φάρμακο. Χάπια ή κολπικά υπόθετα, ίσως και συνδυασμός των δύο, είναι η θεραπεία που θα σας δώσει ο γιατρός και τα συμπτώματα θα πρέπει κανονικά να υποχωρήσουν και σιγά σιγά να εξαφανιστούν.
Η θεραπεία, πάντως, της μικροβιακής κολπίτιδας κρατάει περισσότερο από εκείνη της μυκητισιακής.
«Είναι σημαντικό να γίνεται σύντομη αντιμετώπιση της κολπίτιδας, επειδή μια λοίμωξη του κόλπου μπορεί να επεκταθεί και στις τριγύρω περιοχές με σοβαρότερες συνέπειες», τονίζει ο κ. Γκικόντες. 
«Η επίσκεψη της γυναίκας στο γιατρό της τους καλοκαιρινούς μήνες για έλεγχο της μικροβιακής ισορροπίας στον κόλπο πρέπει να είναι πιο συχνή».
Εάν υπάρχει υποτροπή της λοίμωξης, θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία και ο σύντροφος.
«Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την επίμονη μυκητισιακή κολπίτιδα, η οποία, παρά τις θεραπείες, υποχωρεί προσωρινά για να ξαναγυρίσει λίγο αργότερα», λέει ο κ. Γκικόντες.
«Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός θα σας δώσει κάποια κυκλική θεραπεία που θα κρατήσει ίσως 6-8 μήνες».


Πολλοί και διάφοροι οι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδα .

Τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα και το ουρεόπλασμα, ο ιός του έρπητος, η τριχομονάδα, ο στρεπτόκοκκος ή ο σταφυλόκοκκος κυρίως όμως ο μύκητας «κάντιτα άλμπικανς» και άλλα μικρόβια.

UNCRC: Προστάτευσε το παιδί σου από το Pokémon Go
A Parent’s Guide to Playing Pokémon Go With Your Kids

A Parent’s Guide to Playing Pokémon Go With Your Kids
Tο Pokemon Go είναι ένα παιχνίδι όπου μαζεύεις και ανταλλάζεις χαριτωμένα πλάσματα που ονομάζονται Pokemon (Pokemon Monsters). Είναι ένα από τα πρώτα δημοφιλή παιχνίδια τα οποία χρησιμοποιούν την ''επαυξημένη πραγματικότητα '' - μία μίξη της πραγματικής ζωής και του διαδικτυακού κόσμου.
Το παιχνίδι κάνει να φαίνεται ότι το Pokemon εμφανίζεται στην πραγματική ζωή σε διάφορα μέρη χρησιμοποιώντας το GPS και την κάμερα του κινητού τηλεφώνου του χρήστη. Είναι είδη πολύ δημοφιλές στην Αυστραλία και Αμερική και έχει βρεθεί στην επικαιρότητα στις ειδήσεις όλων τον ΜΜΕ ανά τον κόσμο.
To Hope For Children, επισημαίνει τους βασικότερους κινδύνους και μερικά tips για την ασφάλεια τον παιδιών που χρησιμοποιούν αυτό το παιχνίδι.
Οι κίνδυνοι
Υπάρχουν και καλά στοιχεία που αφορούν αυτό το παιχνίδι και δεν είναι τυχαίο που έγινε τόσο δημοφιλές αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση για τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν για τα παιδιά.
Γνωρίζουν άτομα που δεν έχουν ξαναδεί:
Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο να φέρνει σε επαφή ανθρώπους που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, έτσι δεν γνωρίζεις ποιον θα συναντήσουν.
Υπάρχουν κίνδυνοι για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών:

Είναι εύκολο να ξεχαστούν να κοιτάξουν τον προορισμό τους. Υπάρχουν είδη ιστορίες ατόμων όπου καταλήξαν σε μέρη που δεν είναι ασφαλή για ένα παιδί.
Μπορεί να κοστίσει πολλά χρήματα: Το παιχνίδι ενσωματώνει αγορές και άλλα κίνητρα για την βελτίωση της θέσης του χρήστη που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 95.50€ (14,500 Pokecoins). Βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι θα εγκατασταθεί χωρίς την επιλογή αγορών.
Πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα:

Το Pokemon Go ζητά προσωπικές πληροφορίες για το παιδί σας όπως την ημερομηνία γέννησης και την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι οποίες ζητείται να εισάγουν ή να λάβουν μέσω των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης. 
Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να επικοινωνήσουν με τους δημιουργούς του παιχνιδιού και να τους ζητήσουν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις προσωπικές πληροφορίες.
Συμβουλές για να μείνετε ασφαλείς

Εξερευνήστε μαζί με το παιδί σας. 
Με τα μικρότερα παιδιά να παίξετε το παιχνίδι μαζί τους και να εξερευνήσετε πως ακριβώς λειτουργεί. Μεγαλύτερα παιδιά ίσως να θέλουν να παίξουν το παιχνίδι μόνα τους, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να τους εξηγήσετε τους πιθανούς κίνδυνους.
Καθιερώστε βασικούς κανόνες
Μιλήστε στα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν στο να συναναστρέφονται με αγνώστους και να καταλήγουν σε περιοχές που δεν ξέρουν. 
Βάλτε κάποια όρια, όπως:
Πάρτε μια ακόμη μπαταρία τηλεφώνου μαζί σας, το παιχνίδι χρειάζεται πολύ ενέργεια με αποτέλεσμα να τελειώνει η μπαταρία γρήγορα άλλα με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί να χαθούν χωρίς και να μην έχουν μπαταρία.
Μείνετέ με φίλους: Άλλοι παίκτες μπορεί να γίνουν ανταγωνιστικοί για αυτό να είσαστε προσεκτικοί
Καθιερώστε ένα μέρος που θα παίζεται το παιχνίδι από πριν.
Απενεργοποιήστε τη δυνατότητα αγορών μέσω του λογισμικού
Για να αποφευχθούν απρόσμενοι λογαριασμοί ελέγξτε, εάν τα δικαιώματα του λογισμικού έχουν καταχωρηθεί σωστά.
Προϊόντα Apple:
Επιλέξτε Family Sharing και Ask to Buy, έτσι ώστε να δίνεται την συγκατάθεση σας πριν από οποιαδήποτε αγορά.
Βρείτε το στο: Settings > iCloud > Family και επιλέξτε το όνομα του μέλους της οικογένειας σας και μετά επιλέξτε Ask to Buy.
Android:
Εγκαθιδρύστε μια οικογενειακή ομάδα που συμπεριλαμβάνει μια μέθοδο πληρωμής και το άτομο που έχε την δικαιοδοσία να κάνει αυτή την πληρωμή.
Βρείτε το στο : Subscribe > Family > Set up family > Get started

Προστατέψτε τα προσωπικά δεδομένα του παιδιού σας
Για να γίνει εγγραφή, το παιδί σας πρέπει να εισάγει την ημερομηνία γέννησης του αλλά και το e-mail του.
Παρόλα αυτά, οι γονείς μπορούν να ζητήσουν αυτές οι πληροφορίες να κρατηθούν ασφαλείς. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά πώς να γίνει αυτό στο privacy policy του παιχνιδιού.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki