Saturday, 5 October 2019

Παιδί και ξεσπάσματα: Πώς θα τα διαχειριστείτε αποτελεσματικά

Έτσι θα επιβιώσετε από τα ξεσπάσματα του νηπίου 

Όσο και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τη στιγμή που το τρίχρονο παιδί μας θα αρχίσει να ουρλιάζει χωρίς σταματημό, δυστυχώς είναι βέβαιο πως ορισμένες φορές θα αποτύχουμε παταγωδώς. Και είναι λογικό. Όσοι έχουν τη χαρά να ζουν με ένα νήπιο ξέρουν πολύ καλά πως είναι ικανά να καταρρεύσουν συναισθηματικά επειδή δεν μπόρεσαν να πιάσουν μία πεταλούδα ή γιατί δεν τα αφήσατε να πηδήξουν από το μπαλκόνι. Αφού, λοιπόν, είμαστε καταδικασμένοι σε τέτοιου είδους… διασκεδαστικές στιγμές, υπάρχει τουλάχιστον κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την έντασή τους;

Μείνετε ψύχραιμοι

Σε ήρεμο τόνο, εξηγήστε του ότι πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται έτσι. Μην χρησιμοποιήσετε πολλές λέξεις. Το παιδί δεν παρακολουθεί μόνο το περιεχόμενο αυτών που λέτε αλλά και τη συμπεριφορά σας και με βάση αυτή μαθαίνει να διαχειρίζεται τον θυμό του.

Απομακρυνθείτε

Πηγαίνετε στο διπλανό δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσει. Αν αυτό σας δημιουργεί άγχος, μείνετε μαζί του αλλά ασχοληθείτε με κάτι άλλο για όση ώρα κρατήσει το ξέσπασμά του. Μην το κοιτάζετε στα μάτια και μην ανοίξετε συζήτηση. Αν δει ότι το ξέσπασμά του δεν έχει επίδραση πάνω σας, είναι πολύ πιθανό να σταματήσει να κλαίει από μόνο του.

Αν βρίσκεστε έξω, μεταφέρετέ το κάπου ήσυχα

Σηκώστε το στην αγκαλιά σας και πηγαίνετε στο μπάνιο ή στο αυτοκίνητό σας, για να μπορέσει να αποφορτιστεί. Είναι λογικό να αισθάνεστε άβολα, όμως θυμηθείτε πως το παιδί απλώς λειτουργεί ως παιδί: Μην αντιδράσετε υπερβολικά, αλλά εξηγήστε του με ηρεμία ότι πρέπει να σταματήσει και αγνοήστε το μέχρι να το κάνει ή χαϊδέψτε το απαλά. Αν παρόλα αυτά η κατάσταση παραμείνει έκρυθμη, ίσως έχει έρθει η ώρα να επιστρέψετε στο σπίτι.

Επενδύστε στη μονοτονία

Κάποιες φορές όσο και αν το θέλετε δεν είναι δυνατόν να απομακρύνετε το παιδί από το μέρος όπου βρίσκεστε. Για παράδειγμα, μπορεί να ταξιδεύετε με το λεωφορείο. Σε αυτή την περίπτωση μιλήστε του όσο πιο ήπια μπορείτε. Ένα κόλπο που ίσως σας βοηθήσει να μην υψώσετε τη φωνή σας, είναι να επαναλαμβάνετε την ίδια φράση, ώστε να μην εκνευρίζεστε όλο και περισσότερο από την ανυπακοή του.

Μην επιχειρηματολογείτε

Η ένταση στην οποία βρίσκεται δεν του επιτρέπει να συγκεντρωθεί σε αυτά που του λέτε.

Αποσπάστε την προσοχή του

Ένα παιχνίδι ή και μια αστεία γκριμάτσα μπορεί να αρκούν για να σταματήσει.

Υποκύψτε

Ναι, δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνεται συχνά, αλλά αν πρέπει να οδηγήσετε για τέσσερις ώρες και το μόνο που σας ζητάει είναι να βάλετε το αγαπημένο του CD, ίσως αξίζει να περάσει το δικό του και να συγκεντρωθείτε στην οδήγηση.

Μην αγνοείτε την επιθετικότητα

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος γίνεται βίαιο χρησιμοποιώντας κλωτσιές, χτυπήματα και δαγκώματα ή πετώντας και σπάζοντας πράγματα, θα πρέπει να αναλάβετε δράση, ιδανικά απομακρύνοντάς το από την πηγή του θυμού του και κρατώντας το αγκαλιά ή αφήνοντάς το μόνο του μέχρι να ηρεμήσει. Αν πρόκειται για συχνό φαινόμενο, ίσως είναι ανάγκη να λάβετε κάποια μέτρα για να του μάθετε να διαχειρίζεται καλύτερα την ένταση.

vita.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Σχέσεις Γονέων – Εφήβων: Δωδεκάλογος Επικοινωνίας

Από τη Νανά Τσουμάκη, σύμβουλο εκπαίδευσης (athinaedu.com)

1. Ακούμε προσεκτικά.

2. Δε διακόπτουμε πριν το παιδί ολοκληρώσει τη σκέψη του.

3. Δεν αλλάζουμε θέμα.


4. Σημαντική στην έκβαση της συζήτησης είναι η στάση του σώματος και ο τόνος της φωνής μας.

5. Συζητούμε όταν είμαστε ήρεμοι.

6. Δε βομβαρδίζουμε με ερωτήσεις.

7. Τονίζουμε τα θετικά του και του μαθαίνουμε να γνωρίζει τα προτερήματα, όπως και τις αδυναμίες του.

8. Μπαίνουμε στη θέση του: Του θυμίζουμε ότι κι εμείς υπήρξαμε έφηβοι και ξέρουμε πώς νιώθει.

9. Δέχομαστε και αγαπάμε τα παιδιά μας όπως είναι.

10. Μαθαίνουμε στον έφηβο ότι η προσπάθεια είναι απαραίτητη για την επιτυχία.

11. Τονίζουμε ότι η βία πληγώνει τους άλλους.

12. Του δίνουμε χρόνο να ζήσει, να σκεφτεί και να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των επιλογών του.



Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Βοηθήστε το παιδί σας με τις υποχρεώσεις του σχολείου

Για τα παιδιά το σχολείο πολλές φορές αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. 
Τα μαθήματα του σχολείου είναι πονοκέφαλος για το σπίτι! Κάποιες φορές, σαν μαμάδες, δεν ξέρουμε πώς να χειριστούμε το διάβασμα στο σπίτι. Αυτές οι 5 συμβουλές θα σε βοηθήσουν να βοηθήσεις το παιδί να μάθει να κάνει τα μαθήματα του στο σπίτι. 
Συμβουλές για τα μαθήματα του σχολείου στο σπίτι 
Δημιούργησε ρουτίνα 
Δεν υπάρχει σωστή ώρα για διάβασμα. Κάποια παιδιά προτιμούν να ξεκουράζονται μετά το σχολείο και άλλα να διαβάζουν πριν παίξουν. Δώσε το χρόνο στο παιδί να βρει τη δική του ρουτίνα. Ξεκαθάρισε όμως ότι θα κάνει τα μαθήματά του κάθε μέρα και ότι εκείνο είναι υπεύθυνο να βρει την κατάλληλη ώρα. 
Φτιάξε συνθήκες κατάλληλες για διάβασμα 
Τα παιδιά θέλουν ηρεμία και χώρο για να διαβάσουν. Είτε αυτό είναι γραφείο στο δωμάτιο τους είτε είναι το τραπέζι της κουζίνας θα πρέπει να είναι οριοθετημένος ο χώρος όπου γίνεται αυτή η δραστηριότητα. Φτιάξε τελετουργία, καθαρό γραφείο, ανοίγει την τσάντα και προγραμματίζει τι έχει για διάβασμα. Το υπόλοιπο σπίτι φροντίζει να έχει ηρεμία ώστε το παιδί να διαβάσει. 
Δώσε χρόνο στο παιδί να μάθει να διαβάζει μόνο του 
Οι δάσκαλοι στο σχολείο και ειδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού μαθαίνουν στα παιδιά τον τρόπο που μαθαίνουν. Ακολούθησέ τον. Δώσε στο παιδί τη δυνατότητα να σου μάθει αυτό τον τρόπο ακόμα και αν είναι διαφορετικός από αυτόν που έμαθες εσύ. Ο ρόλος σου είναι η επιβεβαίωση και όχι να τα ξαναμάθεις εσύ για το παιδί. Εκείνο διαβάζει και εσύ είσαι τριγύρω. 
Δείξε στο παιδί ότι αυτά που μαθαίνει στο σχολείο είναι χρήσιμα 
Μέσα στην ημέρα ρώτα το πληροφορίες για αυτά που μαθαίνει στο σχολείο. Δείξε του ότι είναι σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για την καθημερινότητα του. 
Θυμήσου ότι το σχολείο είναι χώρος γνώσης και όχι επιβεβαίωση της γνώσης 
Στο σχολείο τα παιδιά επιτρέπεται να κάνουν λάθη ή να μην είναι 100 % σωστά στο τρόπο που έχουν διαβάσει στο σπίτι. Σκοπός είναι να καταλάβουν τι δεν κάνουν σωστά ώστε να έχουν τη δυνατότητα να το βελτιώσουν. Συνεργάσου με το σχολείο ώστε να μπορέσεις να βοηθήσεις το παιδί σου και όχι να επιβεβαιώσεις πόσο σωστά τα κάνετε στο σπίτι.

Source: © Meaculpa.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki