Saturday 13 June 2020

Μαθαίνουν ποτέ τα παιδιά τι έχουν κάνει οι γονείς για εκείνα;

Οι σημερινοί γονείς είναι τα πιο σύγχρονα πολυμηχανήματα. Οι περισσότεροι ενημερώνονται και προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν ως ενήλικες να ανταπεξέλθουν στη σκληρότητα του κόσμου και στις απαιτητικές προσδοκίες για έναν γεμάτο και ευήμερο βίο.
Οι περισσότεροι γονείς κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τους γονείς τους απασχολούν θέματα που δεν αφορούν μόνο το μεγάλωμα του παιδιού τους όσον αφορά την ανατροφή, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την πνευματική του ισορροπία, τη συναισθηματική του νοημοσύνη και, γενικότερα, τον όλο ψυχισμό του.

Οι περισσότεροι από εμάς συχνά διερωτόμαστε: είμαστε αρκετοί; Και όλα εκείνα που προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας, θα είναι άραγε ποτέ αντιληπτά από αυτά;

Η ουσία δεν είναι το παιδί να καταλάβει τι κάνουμε για εκείνα. Κανένα παιδί δε χρωστάει στον γονιό του τη γέννησή του, αλλά ο γονέας οφείλει να δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον, γεμάτο θαλπωρή και ασφάλεια για τους απογόνους του.

Τα παιδιά όσο ζουν κάτω από το δικό μας καταφύγιο, δεν πρόκειται να αισθανθούν σε ρεαλιστικό χρόνο τις ανησυχίες μας και τις ανασφάλειές μας. Όσο τα παιδιά εξακολουθούν να είναι τα προστατευόμενα μέλη μας και δεν ανοίγουν τα δικά τους φτερά σε ξένους ορίζοντες, δεν δύνανται να καταλάβουν τον κόπο και τις ψυχικά αποθέματα που εξάντλησες στο μεγάλωμά τους.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει ίσως ένα παιδί να ξέρει πόση κούραση έκρυβαν τα παιχνίδια σας, πόση αμφιβολία και εσωτερική διαμάχη περικύκλωναν τις μεγάλες αποφάσεις, πόσα νεύρα και κλάματα πνίγονταν, όταν κουρασμένοι από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας, έπρεπε να φανείτε ψύχραιμοι μπροστά στα πιο παράλογα πράγματα.

Κανένα παιδί δε χρειάζεται να γνωρίζει όλα αυτά που κάνεις εσύ ως γονιός, τους δαίμονες που κατά διαστήματα σε περιζώνουν και τα εμπόδια που καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Το παιδί πρέπει να είναι εκεί έξω και να απολαμβάνει την παιδική και εφηβική του ηλικία και όχι να γίνεται ο κάδος στον οποίο αδειάζεις όσα βαραίνουν εσένα.

Ο,τι κάνεις για τα παιδιά σου, δεν σε καθιστούν αυτόματα οσιομάρτυρα, γιατί η γονεϊκή αγάπη είναι η υψηλὀτερη μορφή ανιδιοτέλειας και προσφοράς. Κανένα παιδί, λοιπόν, δε χρειάζεται να γνωρίζει για τις στερήσεις σου,για τις προσπάθειές σου, για εκείνα που άφησες πίσω σου, για τα όνειρα που πάγωσαν, για τα σχέδια που λαχταράς να υλοποιήσεις και για εσένα, για τον πόνο στο σώμα σου από την κούραση, για τις ανασφάλειές σου για το οικονομικό μέλλον, για τις ώρες που νιώθεις πως πονάει το μυαλό σου από εξάντληση.

Αν θέλεις να πλάσεις ένα ενήλικα που δε θα νιώθει διαρκώς πως χρωστάει τη ζωή του σε κάποιον, αλλά να πατάει γερά στα πόδια του, δεν πρέπει να βγάλεις άχνα, ούτε να κουνήσεις προκλητικά το δάχτυλο μπροστά του για όσα του προσφέρεις.

Τα παιδιά μαθαίνουν για όλα αυτά που εσύ έκανες για εκείνα, όταν έρθει η σειρά τους να γίνουν γονείς και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Και τότε δε θα θέλεις να είσαι παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά ο γονιός που θα αναζητήσουν με μάτια γεμάτα κατανόηση από τη διαπίστωση των τεράστιων αποθεμάτων αγάπης που δέχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Θα είσαι ο γονιός που θα τρέχουν να συμβουλευτούν και να ζητήσουν τη στήριξή του, γιατί όλα τα χρόνια τους δίδασκες πως η μεγαλύτερη αρετή που μπορεί να έχει ένας γονιός είναι η ηρεμία που μεταδίδει στα παιδιά του τη στιγμή που όλα γύρω του μοιάζουν να καταρρέουν.

Τότε θα είναι η ώρα να δεχτείς πίσω όλα τα μεγάλα κύματα αγάπης και κατανόησης με τα οποία μπόλιασες την παιδική τους ψυχή και να νιώσεις υπερήφανος για τον εαυτό σου.

Τα παιδιά δε μαθαίνουν ποτέ τι κάναμε για εκείνα, γιατί οι αληθινοί γονείς δεν έπραξαν ποτέ ιδιοτελώς και χαριστικά. Ας σταματήσουμε να αντιλαμβανόμαστε τη γονεϊκότητα σαν μια περίοδο κατά την οποία θυσιαζόμαστε για τα παιδιά μας και ας ανοίξουμε λίγο χώρο στον εγωισμό μας για να δούμε πόσο μεγάλο θαύμα είναι να κρατάς στα χέρια σου τη μελλοντική ζωή του παιδιού σου.

Αν δε νιώθεις ήδη ευλογημένος που μπορείς να μεγαλουργήσεις πλάθοντας έναν άνθρωπο σταδιακά με κομμάτια από την καρδιά σου, τότε σίγουρα χάθηκες σε ψιλά γράμματα.

 
Γράφει η Περσεφόνη Χρυσαφίδου 
loveletters.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Όταν το παιδί φοβάται τα ζώα

Tα ζώα ασκούν στα παιδιά πολύ μεγάλο μαγνητισμό, ανάμεικτο με φόβο, ειδικά όταν τα ανακαλύπτουν για πρώτη φορά. Συνήθως, πρόκειται για περαστικούς φόβους που σύντομα τους ξεπερνούν. Mερικά παιδιά, όμως, τρέμουν όταν βλέπουν ένα σκυλί, μια γάτα ή ένα έντομο. Ειδικά όσα είναι παιδιά της πόλης, με ελάχιστη εμπειρία από τη ζωή στην εξοχή, ίσως εκδηλώσουν φόβο και στη θέα των μεγάλων ζώων, κυρίως όταν τα πρωτοβλέπουν, όπως είναι οι αγελάδες.
Για να τα βοηθήσετε να ξεπεράσουν τους φόβους τους, πρέπει να ανακαλύψετε την αιτία που τους προκαλεί. Ο υπερβολικός φόβος για τα σκυλιά ή τις γάτες μπορεί να οφείλεται στον υπερπροστατευτισμό ή στους φόβους των γονιών, που βλέπουν κινδύνους παντού: στην τσουλήθρα, στην πισίνα, στο πάρκο… «Mην ανεβαίνεις, πρόσεχε πώς κατεβαίνεις, μην αγγίζεις, μην πλησιάζεις, πρόσεχε!» κ.ά.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι περίεργο που το παιδί καταλήγει να πιστεύει ότι ο κόσμος είναι ένας χώρος εχθρικός, στον οποίο πρέπει να προσέχει πολύ. Συχνά, πίσω από ένα παιδί που φοβάται υπερβολικά ένα σκυλί, κρύβεται ένας γονιός που αισθάνεται ή αισθανόταν στο παρελθόν έναν παρόμοιο φόβο.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε…

Η παρουσία σας καθώς και η συμπεριφορά σας δημιουργεί στο παιδί σιγουριά όταν αντιμετωπίζει για πρώτη φορά κάτι άγνωστο και ανησυχητικό, όπως μπορεί να είναι ένα ζώο.

Όταν συναντάτε ένα σκυλάκι που το παιδί φοβάται πληροφορήστε το ήρεμα πώς πρέπει να φέρεται
στο ζώο και ενθαρρύνετέ το να το κάνει, στην αρχή, μαζί σας.
Δείχνετε κατανόηση, αν το παιδί προτιμά να διατηρεί μια συνετή απόσταση.
Δεν πρέπει να το κοροϊδεύετε αποκαλώντας το φοβητσιάρικο και να θυμώνετε μαζί του. Απεναντίας πρέπει να του εκφράσετε την εμπιστοσύνη σας
και τη βεβαιότητα ότι κι αυτό θα μάθει να χαίρεται την επαφή με τα ζώα.

Αφήστε το να παρακολουθεί άλλα παιδιά που παίζουν με τα σκυλιά τους.

Δείξτε του εικονογραφημένα βιβλία σχετικά με ζωάκια, που θα συνοδεύονται με ευχάριστα και ενδιαφέροντα κείμενα.

Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις να πλησιάσει και να χαϊδέψει κάποιο κουταβάκι, ώστε να νιώσει πως αυτό ανταποκρίνεται στα χάδια του. Όλα αυτά, βέβαια, χωρίς να το πιέσετε πιο πολύ απ’ όσο αντέχει κάθε φορά. Προσέξτε επίσης τα τυχόν αδέξια χάδια των παιδιών που μπορεί να προκαλέσουν απρόβλεπτη αντίδραση από το ζώο. Kαι φυσικά, πρέπει να το επαινείτε για κάθε πρόοδο στην υπερνίκηση του φόβου του.


Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Συνταγές με μοσχάρι για παιδιά

Είσαι νέα μαμά ή μπαμπάς και ψάχνεις συνταγές με μοσχάρι για παιδιά; Μάθε ποιο κομμάτι του μοσχαριού είναι άπαχο, πιο τρυφερό και μαλακό για το παιδί σου αλλά και πόση ώρα βράζουμε το μοσχάρι για μωρά. Μάθε εδώ πως θα διαλέξεις το καλύτερο κομμάτι μοσχάρι, για ποιο λόγο, αλλά και πως θα το μαγειρέψεις. Η βελουτέ κρεατόσουπα για μωρά είναι το ιδανικό φαγητό αλλά σου έχω κι άλλες συνταγές με μοσχάρι ιδανικές για μικρά παιδιά. Το ακριβότερο κομμάτι κρέατος δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Πολλές οι επιλογές και εσύ θα αποφασίσεις.

Ποιο είναι το ιδανικό κομμάτι μοσχάρι και ποιο κομμάτι του μοσχαριού είναι άπαχο, πόση ώρα βράζουμε το μοσχάρι για μωρά;
Αυτές είναι οι ερωτήσεις που πιο συχνά μου κάνετε και εδώ σας τα έχω όλα αναλυτικά.
 
Ποιο κομμάτι μοσχαριού είναι ιδανικό για μωρά και παιδικά φαγητά
  • Ποντίκι. Τρυφερό και μαλακό που λιώνει στο στόμα, Είναι πλούσιο σε κολλαγόνο (αφαιρείς τα λευκά τραγανά μέρη αφού όμως μαγειρευτεί για να πάρεις όλα τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του), και το κρέας σχεδόν λιώνει. Είναι κομμάτι μοσχαριού που συστήνουν όλοι παιδίατροι λόγω των θρεπτικών συστατικών του αλλά και την υφής του. Με το μαγείρεμα γίνεται απίστευτα τρυφερό.
  • Νουά σπάλας. Τρυφερό κρέας αν μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά αρκετή ώρα.
  • Σπαλομίτα. Το πιο περιζήτητο κομμάτι του μοσχαριού, γιατί είναι τρυφερό, το ψαχνό του πολύ γίνεται πολύ μαλακό αφού μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά. Έχει λίγο λίπος και είναι κορυφαίο κομμάτι μοασχαριού για όλα τα μαγειρέματα. Αρκετά υψηλή τιμή αγοράς.
  • Χτένι σπάλας. Τρυφερό κομμάτι μοσχαριού από την μπροστινή πλευρά. Αφαιρείς το εμφανές ορατό λίπος και το σιγομαγειρεύεις σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει σωστά.
  • Λαιμός – ελιά. Είναι οικονομικό κομμάτι μοσχαριού, έχει αρκετό ορατό λίπος, πλούσιο σε γεύση. Είναι ιδανικό για βραστό-σούπες και πρέπει να βγάλεις το περισσότερο ορατό λίπος εσύ πριν το μαγείρεμά του. Θέλει χαμηλή φωτιά και σιγανό μαγείρεμα για να γίνει λουκούμι.
  • Σιδηρόδρομος. Πλούσια γεύση κρέατος, θέλει αρκετή ώρα μαγείρεμα. Γίνεται πολύ νόστιμο και πολύ τρυφερό αν τον διαχειριστείς σωστά και είναι και οικονομικό.
  • Φιλέτο. Πολύ ακριβό, έχει λίγα λιπαρά, είναι πολύ τρυφερό και μαγειρεύεται πολύ γρήγορα.
  • Ουρά μοσχαριού. Πολύ οικονομικό κομμάτι μοσχαριού, πολύ τρυφερό και νόστιμο. Θέλει σιγανό μαγείρεμα με αρκετά υγρά και λαχανικά και στο τέλος γίνεται λουκούμι.
  • Κιμάς. Αν θέλετε άπαχο κιμά για τα μωρά σας, επιλέξτε κομμάτι από το μπούτι, όπως κιλότο, στρογγυλό, τρανς.
  • Νουά. Βρίσκονται στο πίσω μέρος του μοσχαριού και τα λιπαρά του μοσχαριού σε αυτό το σημείο, στο μπούτι, δεν ξεπερνούν το 10%. Στην ουσία είναι ανάμεσα στο 5-10% λιπαρά. Ο κιμάς βγαίνει λίγο στεγνός γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να εμπλουτίσετε την συνταγή σας με υλικά για περισσότερη υγρασία και πιο αφράτο αποτέλεσμα. Λίγο ελαιόλαδο στον κιμά λίγο ψιλοτριμμένο καρότο, κολοκυθάκι ή τριμμένη ντομάτα, αν επιτρέπεται, θα αφρατέψουν όλα τα μείγματα κιμά για τα παιδιά σας.
Η σπάλα, η ελιά και το καπάκι από το μπροστινό μέρος του μοσχαριού έχουν περίπου 20% λιπαρά γι αυτό όλες οι παρασκευές βγαίνουν πιο αφράτες λόγω του λίπους.
 
Ποιο κομμάτι του μοσχαριού είναι άπαχο και ποιο έχει περισσότερο λίπος;
  • Κομμάτια μοσχαριού με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών: Φιλέτο, στρογγυλό, κόντρα.
  • Κομμάτια μοσχαριού μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά: Τρανά, νουά, σπάλα.
  • Κομμάτια μοσχαριού με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Λαιμός, στήθος, στηθοπλευρές, λάπα.
Συνταγές για μωρά
Δείτε παρακάτω και 2 συνταγές με μοσχάρι και λαχανικά αλεσμένα στο μπλέντερ, ιδανικές για μωρά.
Βελουτέ κρεατόσουπα για μωρά
Υλικά
  • 100 γραµ. μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι)
  • 1/2 σελινόριζα καθαρισμένη
  • 1 μικρό καρότο τρυφερό
  • 2 φύλλα μαϊντανού
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρέας. Βάζουμε το κρέας σε κατσαρόλα μικρή και το καλύπτουμε με νερό.
Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 25′ και ξαφρίζουμε την επιφάνεια όταν σχηματίζεται αφρός.
Προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Βράζουμε για 20′ να μαλακώσει το καρότο.
Βάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ, προσθέτουμε ζωμό ανάλογα την πυκνότητα που θέλουμε να έχει το φαγητό. Αλέθουμε τα υλικά. Ρίχνουμε το λεμόνι και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ωμό.
 
Μοσχάρι με γλυκοπατάτα και σελινόριζα
Υλικά
  • 100 γραµ. μοσχάρι (σπάλα)
  • 1 μικρή σελινόριζα
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το μοσχάρι, το βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει. Ξαφρίζουμε όποτε βγαίνει αφρός στην επιφάνεια
Βράζουμε για 30′, προσθέτουμε την γλυκοπατάτα και τη σελινόριζα κομμένες  σε μικρά κομμάτια. Βραζουμε 20′ να μαλακώσουν.
Αλέθουμε τα υλικά στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο ζωμό από το φαγητό για να γίνει πιο αραιός ο πουρές. Λίγες σταγόνες χυμό από λεμόνι ή πορτοκάλι στο φαγητό είναι απαραίτητες.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki