Friday, 16 July 2021

Φύλαξε στον νου σου την πιο μικρή ιστορία...

"…Φύσηξε άνεμος φοβερός στο δάσος. Άνεμος που στο πέρασμά του κατέστρεψε τα πάντα. Τα μόνα δέντρα που μείναν όρθια, ήταν αυτά με τις βαθιές τις ρίζες και αυτά που έστεκαν το ένα πλάι στο άλλο κολλητά…"
Φύλαξε αυτή την ιστορία καλά μέσα στον νου σου.

Με αυτά που ζούμε και με αυτά που έρχονται, να είσαι σίγουρος ότι θα σου χρειαστεί.

Καλή δύναμη.
Η Παναγιά μαζί μας.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Αναπνέεις από το διάφραγμα; - Τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής (video)

Το διάφραγμά σου θεωρείται ότι λειτουργεί ως ο βασικός «αναπνευστικός μυς», αλλά στους περισσότερους ανθρώπους αυτή η κρυμμένη δύναμη παραμένει αδρανής. 
«Για την ακρίβεια, είναι σχεδόν παράλυτη» τονίζει η Μέμα Τσαχάκη, Pilates instructor. 
Για να καταλάβεις αν ο δικός σου «αναπνευστικός μυς» έχει αναλάβει δουλειά, ξάπλωσε ανάσκελα στο πάτωμα, βάλε το αριστερό χέρι στο στήθος, το δεξί στην κοιλιά και πάρε ανάσα. «Αν μόνο το δεξί χέρι ανυψώνεται, αναπνέεις από το διάφραγμα» λέει η ίδια.

Αυτό είναι καλό: σημαίνει πως το διάφραγμά σου συσπάται, δηλαδή απομακρύνεται από τα πλευρά για να κάνει χώρο στους πνεύμονες ώστε να ανοίξουν πλήρως και να γεμίσουν με αέρα. 
«Αν όμως το αριστερό σου χέρι κουνιέται το ίδιο και περισσότερο με το δεξί, αναπνέεις από το θώρακα». Η διαφορά με τη θωρακική αναπνοή είναι πως τα πλευρά εκτείνονται κατά πλάτος. «Αυτό έχει το θετικό ότι διατηρεί σταθερή και πιο ασφαλή τη σπονδυλική στήλη σε κάποιες ασκήσεις, π.χ. ανύψωση βαρών.

Από την άλλη, αυτή η ρηχή αναπνοή περιορίζει την ποσότητα του αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται. Η διαφραγματική ή κοιλιακή αναπνοή θα μπορούσαμε να πούμε ότι “οξυγονώνει και χαλαρώνει” ενώ η θωρακική ότι “αυξάνει την ενέργεια”» εξηγεί η ειδικός. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζεις πώς να αναπνέεις σε κάθε άσκηση.
.............................
περισσότερα εδώ

Τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής για την πρόληψη και τον έλεγχο του στρες

Έτσι δεν θα κινδυνέψει το παιδί στην παραλία

Χρήσιμες και απλές μέθοδοι για να διατηρήσουμε το παιδί ασφαλές στην παραλία και να απολαύσουμε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές χωρίς άγχος.

Τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα είναι η χαρά των παιδιών, ταυτόχρονα όμως γεννούν και ανησυχία στους γονείς εξαιτίας των ατυχημάτων που μπορούν να συμβούν στην παραλία. Ακολουθώντας, ωστόσο, ορισμένες απλές αλλά ουσιαστικές οδηγίες που προτείνουν οι ειδικοί -προπονητές κολύμβησης, παιδίατροι ναυαγοσώστες-, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να παίζει και να κολυμπά με ασφάλεια στη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, να θυμάστε πως πρέπει να κρατάτε την ψυχραιμία σας ό,τι και αν συμβεί στην παραλία.

Μείνετε κοντά στα παιδιά

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται από έναν ενήλικο στη θάλασσα.

Ποτέ μην τα εμπιστεύεστε σε μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο κοντά του πρέπει να είστε. Στα μικρά παιδιά (π.χ. 3 χρονών) συνιστάται η επίβλεψη αφής – δηλαδή, να μπορείτε να πιάσετε το παιδί ανά πάσα στιγμή απλώνοντας το χέρι σας, ακόμη και αν βρίσκεται στην ακροθαλασσιά.

O έλεγχος της παραλίας είναι η μεγαλύτερη υποχρέωσή σας όταν πηγαίνετε για μπάνιο με τα παιδιά. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ασφαλές μέρος για κολύμπι είναι πάντοτε αυτό που παρουσιάζει τους λιγότερους κινδύνους. Γι’ αυτό, λοιπόν:

● Διαβάζετε τυχόν πινακίδες ή ρωτάτε το ναυαγοσώστη (αν υπάρχει) για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (ρεύματα, βράχια, επικίνδυνα ψάρια, μορφολογία βυθού). Εάν η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ενημερωθείτε από τους ντόπιους ή τους άλλους λουόμενους.
● Ελέγξτε αν υπάρχει μεγάλη κίνηση σκαφών ή αν γίνονται θαλάσσια σπορ κοντά στην ακτή.
● Βλέπετε αν τα νερά είναι καθαρά (η γαλάζια σημαία στην παραλία εγγυάται την ποιότητα των νερών).

Τα όρια προφυλάσσουν

Ορίστε με σαφήνεια στο παιδί μέχρι πού επιτρέπεται να κολυμπάει, π.χ. «Μέχρι εκείνη τη σημαδούρα». Μπορεί να πάει πιο βαθιά μόνο εάν κολυμπάτε δίπλα του και είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το βοηθήσετε.

Εάν το παιδί είναι παρορμητικό, να είστε ακόμη πιο αυστηροί στα όρια που θα θέσετε. Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί και με τα παιδιά που πηγαίνουν κολυμβητήριο! Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γονείς συχνά υπερεκτιμούν τις ικανότητες των παιδιών τους όταν αυτά πηγαίνουν κολυμβητήριο, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν την επιτήρησή τους.

in.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki