Friday 21 June 2019

Τα καλύτερα μπισκότα του κόσμου - Ανάμεσα τους και ένα ελληνικό

Τα μπισκότα είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα όλου του κόσμου, αφού αρέσουν εξίσου σε μικρούς και μεγάλους και συνδυάζονται το ίδιο τέλεια με το γάλα αλλά και τον καφέ. Το Insider ξεχώρισε πρόσφατα όσα θεωρεί τα 10 καλύτερα του κόσμου και δεν παρέλειψε να προσθέσει στη λίστα και ένα ελληνικό.
Alfajores από την Αργεντινή
Όχι ένα, αλλά 2 μπισκότα, ενωμένα μεταξύ τους με dulce de leche ή μους σοκολάτας, είναι το πιο χαρακτηριστικό μπισκότο της Αργεντινής, που μπορείτε να απολαύσετε όλες τις ώρες. Και επειδή η Αργεντινή πέφτει μακριά, σας έχουμε τη συνταγή για alfajores ΕΔΩ.

Vanillekipferl από την Αυστρία
Τραγανά και βουτυρένια, αυτά τα μπισκοτάκια φτιάχνονται με ψιλοκομμένα αμύγδαλα και πασπαλίζονται με ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια. Σύμφωνα με το Insider είναι κλασικό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα της Αυστρίας.

Nanaimo bars από τον Καναδά
Στην 3η θέση της λίστας βρίσκουμε τα nanaimo bars από τον Καναδά, που αποτελούνται από μία μπισκοτένια βάση, πλούσια στρώση κρέμας από πάνω και επικάλυψη σοκολάτας. Σε εμάς τουλάχιστον δεν θυμίζουν μπισκότα, αλλά αν αυτή είναι η εκδοχή των Καναδών για τα cookies, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

Paprenjak από την Κροατία
Τα παραδοσιακά μπισκότα της Κροατίας γίνονται με μέλι, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, αβγά, βούτυρο και μαύρο πιπέρι! Συνηθισμένα δεν τα λες με τίποτα.

Madeleines από τη Γαλλία
Εμείς τα madeleines τα έχουμε για κεκάκια και το Insider δεν μας διαψεύδει. Αιτιολογούν όμως την απόφαση τους να τα συμπεριλάβουν σε αυτή τη λίστα αναφέροντας ότι είναι τόσο μικρά, όσο είναι συνήθως τα cookies, άρα κάποιος θα μπορούσε να τα απολαύσει και έτσι.

Κουραμπιέδες από την Ελλάδα
Στην 6η θέση της λίστας οι δικοί μας κουραμπιέδες! Όπως αναφέρουν είναι οι τραγανές «μπουκιές» της Ελλάδας, που οφείλουν τη γεύση τους στο αμύγδαλο που περιέχουν και δεν ξεχνούν να σημειώσουν πόσο δύσκολη γίνεται η ζωή όσων τα δοκιμάζουν, εξαιτίας της άφθονης άχνης ζάχαρης που τους καλύπτει. Και για όσους δεν θέλουν να περιμένουν μέχρι τα Χριστούγεννα για να τους απολαύσουν, δείτε τη συνταγή τους ΕΔΩ.

Nankhatai από την Ινδία
Τα αγαπημένα μπισκοτάκια της Ινδίας έχουν πλούσια γεύση, που όπως διαβάζουμε οφείλεται στο βούτυρο ghee με το οποίο φτιάχνονται.

Reshteh khoshkar από το Ιράν
Στο Ιράν τα μπισκοτάκια τους τα προτιμούν τηγανητά! Όσο για τη συνταγή τους, φτιάχνονται με ρυζάλευρο, κάρδαμο, τζίντζερ, κανέλα και καρύδια, ενώ αφού τηγανιστούν τα βουτάνε και σε σιρόπι. Μοιάζουν τέλεια!

Amaretti από την Ιταλία
Τα διάσημα μπισκοτάκια αμυγδάλου από την Ιταλία είναι τραγανά, με υπέροχη γεύση και γίνονται ο καλύτερος συνοδός για τον εσπρέσο. Βέβαια, όπως αναφέρει και στο δημοσίευμα, ταιριάζουν πολύ και με παγωτό, γι αυτό και εμείς σας έχουμε ένα τέλειο γλύκισμα με amaretti, παγωτό και γιαρμάδες, δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

Stroopwafels από την Ολλανδία
Ένα λεπτό μπισκότο, που θυμίζει αρκετά βάφλα και στο εσωτερικό του έχει μία πολύ λεπτή στρώση από σιρόπι. Σερβίρεται συνήθως με καφέ και τσάι και για να ξέρετε αν ακουμπήσετε το μπισκοτάκι πάνω από το φλιτζάνι με το ζεστό σας ρόφημα, ο ατμός θα το μαλακώσει και θα το κάνει ακόμη πιο απολαυστικό.


olivemagazine.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Εγκεφαλική παράλυση: Τα πάντα για την πάθηση – Ο πατέρας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη

 Ένα βίντεο που απεικονίζει τον πατέρα ενός μικρού παιδιού με εγκεφαλική παράλυση να το σπρώχνει με το αναπηρικό καροτσάκι σε ένα πάρκο άθλησης και διασκέδασης για παιδιά στο Σακραμέντο των ΗΠΑ, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου προσφέροντας έμπνευση, αλλά και συγκίνηση σε όποιον το βλέπει.
Επίσης, έστω και άθελά του, ο πατέρας του 8χρονου Atticus Edmund φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη ενημέρωσης για την εγκεφαλική παράλυση, η οποία εμφανίζεται από μικρή ηλικία.
Δείτε το βίντεο:
Τι ισχύει με την εγκεφαλική παράλυση στο παιδί
Εγκεφαλική παράλυση είναι μία από τις πιο κοινές εκ γενετής (υφιστάμενες κατά ή πριν από τη γέννηση) διαταραχές της παιδικής ηλικίας.
Οι τρεις τύποι εγκεφαλικής παράλυσης (ΕΠ) είναι:
  • Σπαστική εγκεφαλική παράλυση: Προκαλεί ακαμψία και κινητικές δυσκολίες
  • Αθετοειδής εγκεφαλική παράλυση: Οδηγεί σε ακούσιες και ανεξέλεγκτες κινήσεις
  • Αταξική εγκεφαλική παράλυση: Προκαλεί προβλήματα ισορροπίας και αντίληψης του βάθους και της απόστασης
Από την στιγμή που η ΕΠ επηρεάζει τον έλεγχο των μυών και τον συντονισμό του σώματος, ακόμη και οι πιο απλές κινήσεις -όπως το να σταθεί το παιδί όρθιο-γίνονται δύσκολες. Άλλες λειτουργίες που περιλαμβάνουν επίσης κινητικές δεξιότητες και συμμετοχή των μυών -όπως η αναπνοή, ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, η κατανάλωση τροφών, ακόμα και η ομιλία- μπορεί επίσης να επηρεαστούν, όταν ένα παιδί έχει ΕΠ.
Η εγκεφαλική παράλυση ΔΕΝ χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Εγκεφαλική Παράλυση: Αίτια
Τα ακριβή αίτια της πάθησης δεν γίνονται πάντα γνωστά. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν ο εγκέφαλος του εμβρύου είτε παθαίνει βλάβη, είτε δεν αναπτύσσεται κανονικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις, σε προβλήματα υγείας της μητέρας, σε κάποια γενετική διαταραχή, ή σε κάτι άλλο που παρεμβαίνει με την κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Πιο σπάνια, η εγκεφαλική παράλυση οφείλεται σε προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Τα πρόωρα μωρά -ιδιαίτερα εκείνα που ζυγίζουν λιγότερο από 1,5 κιλά- έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν ΕΠ σε σχέση με τα μωρά που γεννιούνται μετά από πλήρη 9μηνη κύηση. Το ίδιο ισχύει και με τα βρέφη που απλά γεννιούνται λιποβαρή, όπως συμβαίνει πολλές φορές στις πολλαπλές γεννήσεις, όπως σε δίδυμα, τρίδυμα κλπ.

Συχνά οι γιατροί δεν είναι σε θέση να διαγνώσουν την ΕΠ, προτού να γίνει εμφανής κάποια καθυστέρηση στην κανονική ανάπτυξη του παιδιού, όπως το να μην αναζητάει το παιδί τα παιχνίδια του ακόμα και όταν φτάσει σε ηλικία 4 μηνών ή να μην μπορεί να σταθεί όρθιο μέχρι την ηλικία των 7 μηνών.
Μυς που είναι πάρα πολύ σφιχτοί, ή πολύ χαλαροί, ανεπαρκώς συντονισμένες κινήσεις και αντανακλαστικά που δεν συνάδουν με την βιολογική ηλικία του παιδιού, είναι επίσης πιθανά σημάδια της εγκεφαλικής παράλυσης.
Η εγκεφαλική βλάβη στη βρεφική ηλικία ή την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε εγκεφαλική παράλυση. Για παράδειγμα, ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί μπορεί να υποστεί βλάβη λόγω δηλητηρίασης από μόλυβδο, βακτηριακή μηνιγγίτιδα, κακή ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, από βίαιο ταρακούνημα (σύνδρομο ανατάραξης του βρέφους), ή από κάποιο άλλο ατύχημα (πχ αυτοκινητιστικό ατύχημα) όπου ο εγκέφαλός του θα ταρακουνηθεί πολύ απότομα.

Εγκεφαλική παράλυση: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού
Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση εκδηλώνουν διάφορους βαθμούς σωματικής αναπηρίας. Μερικά έχουν μόνο ήπιες ανεπάρκειες, ενώ άλλα έχουν πιο σοβαρά προβλήματα. Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από την έκταση της βλάβης στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, η εγκεφαλική βλάβη μπορεί να είναι πολύ περιορισμένη και να επηρεάζει μόνο το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει το περπάτημα, ή μπορεί να είναι πολύ πιο εκτεταμένη και να επηρεάζει τον έλεγχο των μυών σε ολόκληρο το σώμα.
Η βλάβη του εγκεφάλου που προκαλεί εγκεφαλική παράλυση μπορεί, επίσης, να επηρεάσει άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε πρόσθετες επιπλοκές, όπως:
  • Προβλήματα όρασης ή τύφλωση
  • Απώλεια ακοής
  • Εισρόφηση τροφής (ακούσια εισαγωγή τροφών ή υγρού στους πνεύμονες)
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Προβλήματα ομιλίας
  • Τρέχουν τα σάλια
  • Φθορά των δοντιών
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Οστεοπόρωση (αδύναμα, εύθραυστα οστά)
  • Προβλήματα συμπεριφοράς
Επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα λόγου και επικοινωνίας και πνευματική αναπηρία είναι πολύ κοινά συμπτώματα στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

http://sacramento.cbslocal.com
http://kidshealth.org
https://www.iatropedia.gr/paidi/egkefaliki-paralysi-ta-panta-gia-tin-pathisi-o-pateras-pou-sygkinise-olo-ton-planiti-vinteo/51309/
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki