του υπουργείου παιδείας
Με βάση την ισχύουσα διεθνώς νομοθεσία, οι φοιτητές με απώλεια όρασης δικαιούνται να λαμβάνουν τα πανεπιστημιακά βιβλία σε ψηφιακή μορφή ώστε να (τι άλλο;) μπορούν να τα μελετήσουν.
Το παραπάνω αυτονόητο δικαίωμα στην χώρα μας βίαια καταστρατηγείται υπό την ανοχή-δυστυχώς- του αρμόδιου υπουργείου παιδείας, παρά τις επίμονες επί χρόνια καταγγελίες των φορέων εκπροσώπησης των τυφλών.
Τον απόλυτο εμπαιγμό έχει την τελευταία τετραετία υποστεί το παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) από τις εκδόσεις Σάκκουλα που μεταξύ άλλων εκδίδουν πλήθος νομικών βιβλίων. Όταν στις αρχές του 2006 πρωτοξεκίνησε η συζήτηση και πρωτοδιατυπώθηκε το αίτημα παραχώρησης τίτλων σε ψηφιακή μορφή μιάς και υπήρχαν κάμποσοι φοιτητές νομικής του ΑΠΘ με προβλήματα όρασης που αξίωναν πρόσβαση στα βιβλία, από πλευράς Σάκκουλα η ανταπόκριση ήταν θετικότατη στα όρια του ενθουσιασμού. Ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση οι του ΠΣΤ στο ελάχιστο δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι τα πάνω θα έρχονταν κάτω την στιγμή που το αποδεκτό στα λόγια αίτημά τους θα έπρεπε να ικανοποιηθεί και στην πράξη...
Στην αρχή, οι του Σάκκουλα ακολούθησαν την κλασική τακτική του “πολυάσχολου”. Μετά από κάμποσα “πάρτε ξανά την άλλη εβδομάδα” και αφού έφτασαν τους αιτούντες (τα ήδη συμφωνημένα) τυφλούς στα όρια της υπομονής τους, εδέησαν να εμφανιστούν.
Για να κωλυσιεργήσουν ακόμα περισσότερο, ζήτησαν επίσημη λίστα με τους τίτλους των νομικών βιβλίων που θα έπρεπε να παραχωρήσουν άδεια ψηφιοποίησης, ώστε να είναι και τυπικά καλυμμένοι (από ποιόν άραγε;) όπως ισχυρίστηκαν. Ελαβαν και τους τίτλους επισήμως όπως ζήτησαν, αλλά και πάλι από πλευράς τους τίποτα. Στην οργισμένη πλέον παρέμβαση του ΠΣΤ να τηρήσουν τα συμφωνημένα, ανταπάντησαν ότι έχασαν την επίσημη λίστα (άκουσον, άκουσον!) και ζήτησαν καινούργια.
Τους την στείλανε κι’ αυτή, ξανά όμως στην πράξη τίποτε, ξανά μανά οι υπάλληλοι Σάκκουλα το ίδιο παραμύθι “χάθηκε η λίστα, στείλτε καινούργια”. Για να μην ξεφύγουν τα πράγματα σε αγριότητες μιάς και η εξαπάτηση ήταν πλέον απροσχημάτιστη, οι του ΠΣΤ έπαψαν οριστικά να ασχολούνται, το δε πρόβλημα των προσβάσιμων στους τυφλούς φοιτητές βιβλίων λύθηκε μερικώς με κάποιες εκ των έσω αλχημείες η απαρίθμηση των οποίων δεν είναι του παρόντος.
Προ ολίγων μόλις ημερών,αρχές Δεκεμβρίου 2009 και παραμονές φοιτητικών εξετάσεων, το αίτημα επανήλθε και μάλιστα με τρόπο ακόμα πιο πιεστικό από την περίοδο του 2006. Δεν το διατύπωσε τούτη την φορά το παράρτημα Κ. Μακεδονίας του ΠΣΤ μονάχο, το συνδιατύπωσε με πάσα επισημότητα το ίδιο το Α.Π.Θ. δια της επιτροπής κοινωνικής πολιτικής που έχει τα τελευταία χρόνια συστήσει. Την αφορμή για την επαναδιατύπωση του αιτήματος έδωσε “περίπτωση” νεοτυφλωθείσας φοιτήτριας της νομικής που αξίωσε πρόσβαση στα εκδόσεων Σάκκουλα νομικά βιβλία.
Τούτη την φορά όμως, το αίτημα δεν απευθύνεται στις εκδόσεις ως αίτημα συνεννόησης-συνεργασίας, αλλά στην ίδια την υπουργό παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου (ημερομηνία αποστολής 18 Δεκεμβρίου) ως αίτημα αποκατάστασης της νομιμότητας.
Δεν αναμένει την ανέξοδη επικρότηση που όπως έχει αποδειχτεί ουδεμία έχει αξία, αλλά απαιτεί την έμπρακτη πολιτική στήριξη και δικαίωση...
enet