Friday 30 July 2021

Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά από τον καύσωνα

Η Ελλάδα ως χώρα της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από ήπιο υγρό χειμώνα και ξηρό θερμό καλοκαίρι. Κατά τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία αγγίζει αρκετά υψηλά επίπεδα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό.  Όπως εξηγεί σε άρθρο του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, οι βλάβες από τη θερμότητα προκαλούνται από αδυναμία του οργανισμού να διατηρήσει τη θερμοκρασία του εντός των φυσιολογικών ορίων, διότι εκτίθεται παρατεταμένα σε υψηλή θερμοκρασία. Η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι σημαντική σε κάθε ηλικία. Ωστόσο, οι περισσότερες βλάβες στον οργανισμό λειτουργούν συσσωρευτικά. 

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα βρέφη, στα παιδιά και πιο ειδικά σε παιδιά με χρόνια νοσήματα, παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος των παιδιών (δηλαδή τα κύτταρα που μπορεί να ευθύνονται για τον καρκίνο του δέρματος) είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος σε σχέση με τους ενηλίκους, γεγονός που καθιστά τα παιδιά περισσότερο ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Κατά την παιδική ηλικία οι ιστοί του σώματος μεγαλώνουν με ταχείς ρυθμούς, οι ιδρωτοποιοί αδένες αναπτύσσονται και ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του οργανισμού δεν λειτουργεί επαρκώς. Συνεπώς, οι ενήλικες (γονείς, μέλη της οικογένειας, δάσκαλοι κ.ά.) πρέπει να βοηθούν τα παιδιά να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Πώς προστατεύουμε τα παιδιά από τον καύσωνα 

Όσο η θερμοκρασία κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, τα παιδιά μπορούν να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους. Όταν όμως το θερμόμετρο ξεπεράσει τους 35-40 βαθμούς Κελσίου, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος. Η έκθεσή τους για πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει εξάντληση, αφυδάτωση, φωτοευαισθησία, κοκκίνισμα, φουσκάλες, θερμικές κράμπες ακόμη και θερμοπληξία.
Προκειμένου να αποφευχθεί η εκδήλωση των παραπάνω παθολογικών καταστάσεων στον οργανισμό, υπάρχουν αρκετά μέτρα για την πρόληψή τους:

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να καταναλώνουν άφθονο νερό και χυμούς. Πιο συγκεκριμένα, στα βρέφη που λαμβάνουν μητρικό γάλα προτείνεται η κατανάλωση επιπλέον μητρικού γάλακτος καθώς δεν επιτρέπεται το νερό, ειδικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.
  • Προτείνετε να καταναλώνουν πολλά λαχανικά και φρούτα.
  • Φροντίστε να ξεκουράζονται ακόμη περισσότερο. Η ζέστη μπορεί συχνά να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται κουρασμένα.
  • Όταν το παιδί αισθάνεται ζεστό, κάντε του ένα μπάνιο για να δροσιστεί. Το κολύμπι είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να δροσιστούν ενώ παράλληλα παραμένουν δραστήρια.
  • Παραμείνετε σε χώρους που διαθέτουν κλιματισμό. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου διατίθενται αρκετοί δημόσιοι χώροι οι οποίοι κλιματίζονται.
  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο. Ελέγξτε ότι η κρέμα προστατεύει από την έκθεση στη Α και Β υπεριώδη ακτινοβολία. Να βάζετε αντηλιακή κρέμα και στα αυτιά και στο λαιμό των παιδιών.
  • Αποφύγετε να βγαίνουν τις μεσημεριανές ώρες ή φροντίστε να βρίσκονται στην σκιά.
  • Ντύστε τα παιδιά με ρούχα ανοιχτόχρωμα και ελαφριά, τα οποία να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος και φορέστε καπέλο.

Συμβουλευτείτε τους Επισκέπτες Υγείας εάν το παιδί πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα για την πλήρη και εξατομικευμένη φροντίδα του. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία, προκειμένου να αποφευχθεί υπογλυκαιμικό επεισόδιο.

Πότε χρειάζεται αξιολόγηση από τον παιδίατρο

Ο παιδίατρος μπορεί να σας συμβουλεύσει για την αντιμετώπιση και την άμεση αξιολόγηση των ακόλουθων σοβαρών συμπτωμάτων.

  • Αίσθημα λιποθυμίας
  • Υπερβολική κούραση(π.χ. ασυνήθιστη υπνηλία ή δύσκολη διέγερση)
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Έντονη δίψα
  • Μη ούρηση για πολλές ώρες
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Αναπνοή γρηγορότερη ή μικρότερη από το κανονικό
  • Μούδιασμα του δέρματος
  • Μυικοί πόνοι
  • Μυικοί σπασμοί

Ψυχική υγεία

Μην ξεχνάτε και την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς ενδέχεται να γίνουν ανήσυχα, αν παραμείνουν πολλές ώρες στο σπίτι. Οργανώστε ένα πρόγραμμα με πολλά δημιουργικά παιχνίδια και δραστηριότητες εντός του σπιτιού και ομαδικές δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο κατά τις απογευματινές, κυρίως, ώρες.

capital.gr

Όταν τραβάς τα ζόρια...

Όταν καίγεται το σπίτι σου, αυτό που σε νοιάζει άμεσα, είναι να σβήσει η φωτιά. 
Και, όταν, με το καλό, τη σβήσεις, αν θες, ψάξε να βρεις τι έφταιξε, ή ποιος την είχε βάλει.
House on Fire by Anna and Elena Balbusso Twins
Όταν πνίγεται ένας άνθρωπος, αυτό που σε νοιάζει άμεσα, είναι το να τον σώσεις. 
Και, όταν, με το καλό, θα είναι ασφαλής, αν θες, ρώτα τον πώς βρέθηκε μες στο νερό σε αυτή τη θέση.

Όταν δεις να χτυπάνε έναν άνθρωπο, αυτό που σε νοιάζει άμεσα είναι το να τον σώσεις. 
Και, όταν τον σώσεις, ύστερα, αν θες αναζήτησε και τους ενόχους.

Έτσι και με τη ζωή.

Όταν τραβάς τα ζόρια, 
όταν έχεις τις μαύρες σου, όταν είσαι σε θέση δύσκολη, πρώτο σου μέλημα να είναι το να βγεις. 
Να το νικήσεις όλο αυτό. 
Να ελευθερωθείς απ’ τη μαυρίλα.

Και, όταν, με το καλό, πατήσεις πια στα πόδια σου, τότε μόνο, αν θες, αναρωτήσου «πώς έφτασα ως εδώ», «τί έφταιξε» και το «γιατί σε μένα»…

Ελευθεριάδης
Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Έτσι θα κάνεις το καθημερινό μπανάκι του μωρού σου να μοιάζει με γιορτή

Το καθημερινό (συνήθως βραδινό) μπανάκι του μωρού σου είναι μία από τις πιο χαρούμενες στιγμές της ημέρας για εσένα, και μία από τις πιο σημαντικές για εκείνο. 
Ακόμα, ο χρόνος που αφιερώνεις στη φροντίδα του, είναι πολύτιμος. 
Όσο καθαρίζεις το δερματάκι του και παίζετε με το νερό, δένεστε περισσότερο, δημιουργείτε δεσμούς. Παράλληλα, όλες οι αισθήσεις του μικρού σου ζωντανεύουν! Υφές, ήχοι, μυρωδιές, χαλάρωση, γέλια… 
Όλα παίζουν ρόλο στη σωστή του ανάπτυξη και το κάνουν πιο δυνατό, πιο χαρούμενο.

Γιατί λοιπόν να μην ανάγεις αυτή την καθημερινή συνήθεια σε πραγματική γιορτή; 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις και θα σου πούμε τους 5 πιο ωφέλιμους. 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, ότι εκτός από διασκέδαση, το μπανάκι του μωρού είναι πρώτα από όλα φροντίδα. Το βρεφικό δέρμα χρειάζεται απαλό καθαρισμό και ενυδάτωση γι’ αυτό, τα προϊόντα που θα επιλέξεις, πρέπει να είναι απολαυστικά αλλά κατάλληλα για αυτό. 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Μουσική
Όχι, δεν χρειάζεται να κάνετε ένα μικρό πάρτι στο μπάνιο. Μπορείς απλά να βάλεις όμορφα παιδικά τραγούδια, με ήχους που θα του κινήσουν το ενδιαφέρον και να διασκεδάσετε μαζί καθώς παίζετε με το νερό.

Η θερμοκρασία του νερού
Δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή ούτε και χαμηλή. Το χλιαρό νερό είναι ιδανικό για την ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα που κινδυνεύει να αφυδατωθεί και να ερεθιστεί από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ο καθαρισμός

Ο καθαρισμός που θα χρησιμοποιήσεις για το μωρό σου μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείς και εσύ. 
Υπάρχουν εξειδικευμένα προϊόντα κατάλληλα για όλη την οικογένεια και ελεγμένα από δερματολόγους και παιδιάτρους.

Τα παιχνίδια
Μπάνιο χωρίς παιχνίδια δεν γίνεται! 
Φέρε στο μπάνιο τα αγαπημένα του παιχνίδια και παίξτε μαζί. Αφιέρωσε λίγο χρόνο σε αυτές τις υπέροχες στιγμές και δημιούργησε αναμνήσεις. 
Κάνε απαλό μασάζ στο δερματάκι του όσο παίζει και νιώσε την αγάπη να σε πλημμυρίζει.

Η φροντίδα
Μέρος της καθημερινής ρουτίνας του μπάνιου είναι φυσικά και η φροντίδα μετά από αυτό. Το ευαίσθητο, βρεφικό δέρμα, χρειάζεται ενυδάτωση και προστασία. 
Οι ανάγκες που έχει η βρεφική επιδερμίδα χρειάζονται ένα εξειδικευμένο προϊόν και σου έχουμε το καλύτερο.

Αν ωστόσο το μωρό σου έχει ιδιαίτερες ανάγκες θα πρέπει να συμβουλευτείς τον παιδίατρό σου για τη φροντίδα του. 
Ενώ η μουσική και τα παιχνίδια δεν επηρεάζουν την επιδερμίδα του, το νερό και τα προϊόντα που θα επιλέξεις κάνουν όλη τη διαφορά. Αν το δικό σου μωρό παρουσιάζει ξηρότητα ή τάση ατοπίας, ο παιδίατρός σου θα σου προτείνει ακόμα πιο εξειδικευμένα προϊόντα.

Έχε κοντά και το κινητό σου, σίγουρα θα θέλεις να φωτογραφίσεις τα γέλια και τα παιχνίδια σας!

gossip-tv.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki