Friday 30 October 2020

Πότε να περιμένετε το πρώτο χαμόγελο του μικρού σας

Τα χαμόγελα τείνουν να εμφανίζονται μετά τους πρώτους μήνες του συνεχούς θηλασμού, του ακαθόριστου ύπνου και της γενικής εξάντλησής σας. Με άλλα λόγια, ακριβώς όταν τα χρειάζεστε περισσότερο. Την πρώτη φορά που το μωρό σας θα σας χαμογελάσει ενώ το κοιτάτε ή του μιλάτε, είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Μετά από αυτό, προσέξτε όταν το μωρό μιμείται τους ήχους και τις κινήσεις που κάνετε. Αυτές είναι πρώιμες προσπάθειες επικοινωνίας του και τα πρώτα στάδια της κοινωνικής και συναισθηματικής του ανάπτυξης.

Τα στάδια

Χαμόγελο

Αν νομίζετε ότι βλέπετε χαμόγελα πριν τις πρώτες έξι εβδομάδες, οφείλονται πιθανότατα σε αέρια. Αλλά μετά από αυτό το σημείο, βρίσκεστε στο δρόμο για γνήσια χαμόγελα.

Το μωρό σας θα σας χαμογελάει όταν του χαμογελάτε αλλά και αυθόρμητα. Μέχρι τους οκτώ μήνες, ίσως παρατηρήσετε ότι το μικρό σας χαμογελά βλέποντας το μωρό που χαμογελά στον καθρέπτη – όχι επειδή αναγνωρίζει τον εαυτό του, αλλά επειδή μαθαίνει ότι το χαμόγελο είναι μια κοινωνική αλληλεπίδραση.

Ως μέρος του συνεχούς σχηματισμού νευρικών οδών που συμβαίνει στον εγκέφαλό του, το μωρό αντιλαμβάνεται γρήγορα τα κοινωνικά σημάδια από τους γύρω του και τα δοκιμάζει. Μέχρι τους 12 μήνες, το μωρό εσωτερικεύει αυτήν την ικανότητα, γνωρίζει δηλαδή ότι ένας παράξενος θόρυβος, αστείες κινήσεις ή οι γκριμάτσες είναι πράγματι αστεία και δεν θα ελέγχει πλέον την αντίδραση των γονιών του πριν γελάσει.

Κινήσεις σώματος

Είστε ο πρώτος και πιο σημαντικός δάσκαλος του μωρού σας. Σας παρακολουθεί πάντα, και ενώ μπορεί να μην τις μιμείται καλά, προσπαθεί να αντιγράψει τις κινήσεις του σώματός σας.

Μέχρι τους 12 μήνες, το μωρό αντιγράφει τις συμπεριφορές άλλων ανθρώπων ενώ παίζει, μιμούμενο όχι μόνο τις αυθόρμητες κινήσεις τους αλλά και τις πιο συνηθισμένες πράξεις τους, για παράδειγμα τις κινήσεις που κάνετε καθημερινά όταν φτιάχνετε καφέ.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς

Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας αναπτύσσει την κοινωνική συμπεριφορά του, φροντίστε να αλληλεπιδράτε όσο πιο πολύ γίνεται μαζί του. Σας κοιτάζει για να το ταΐσετε όταν πεινάει, είναι κουρασμένο ή χρειάζεται μια αγκαλιά. Αλληλεπιδράστε με το μωρό σας ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας, όπως η αλλαγή της πάνας. Για παράδειγμα, πείτε του «Άφησέ με να μετρήσω τα δάχτυλα των ποδιών σου» και απαντήστε στο βλέμμα του χαμογελώντας.

Η ανάγνωση βιβλίων και το τραγούδι παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην κοινωνική ανάπτυξη του μωρού σας, όχι απλώς στις μετέπειτα γλωσσικές του ικανότητες. Όταν τραγουδάτε ένα τραγούδι που το μωρό σας γνωρίζει, σταματήστε και προσέξτε ότι θα ενθουσιαστεί περιμένοντας τον επόμενο στίχο. Όλα αυτά μπορεί να σας φαίνονται απλώς διασκεδαστικά ή ανόητα, αλλά είναι σημαντικά κομμάτια στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του μικρού σας.

imommy.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς θα οξύνουμε το μυαλό του μωρού;

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς;

Όταν το μωρό βαριέται με τα παιχνίδια του, είναι τόσο εύκολο να μπείτε στον πειρασμό να αφήσετε την τηλεόραση να κάνει τα «μαγικά» της. Τα μωρά άλλωστε πραγματικά απορροφούνται από την οθόνη για έναν απλό λόγο: κινούμενα σχέδια. 

Τα χρώματα, οι ήχοι και η κίνηση κεντρίζουν την προσοχή του μικρού σας, ωστόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να κρατάτε το μωρό σας μακριά από τις οθόνες έως τουλάχιστον τους πρώτους 18 μήνες της ζωής του.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν μια μαμά (
🌼και ένας μπαμπάς🌼)
Παίξτε με το μωρό σας διασκεδάζοντάς το και ταυτόχρονα βοηθώντας το να μάθει! Ορίστε τι μπορείτε να κάνετε. 

*Τραγουδήστε του
Τα μωρά λατρεύουν τη μουσική, οπότε δώστε στις ημέρες σας ένα soundtrack. Συνοδεύστε τις καθημερινές δραστηριότητες με ένα τραγούδι, δημιουργώντας διασκεδαστικά τραγουδάκια ενώ προετοιμάζετε μεσημεριανό γεύμα, βάζετε πλυντήριο ή καθαρίζετε. Όσο περισσότερο μάλιστα αλλάζετε τον τόνο της φωνής σας, τόσο το καλύτερο. 

*Βάλτε μουσική

Είτε είστε λάτρεις της κλασικής μουσικής είτε των Beatles, η ακρόαση μουσικής έχει συνδεθεί με καλύτερη ικανότητα στα μαθηματικά. Παίξτε λοιπόν μια ποικιλία από ευχάριστους ρυθμούς και μελωδίες για να διασκεδάσετε το μωρό σας και θα είστε στο σωστό δρόμο για να μεγαλώσετε μια… μεγαλοφυΐα. 

*Μιλήστε του
Μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο μιλάτε στο παιδί σας και όσο περισσότερες λέξεις χρησιμοποιείτε, τόσο πιο πλούσιο θα είναι το λεξιλόγιό του στη συνέχεια. 
Αν κατά τη διάρκεια του μπάνιου του κοιτάζει το παπάκι, μιλήστε του για το πόσο κίτρινο είναι και πώς οι πάπιες στην πραγματική ζωή είναι συχνά καφέ και πράσινες και, ουάου, πόσο ωραία μπορούν και επιπλέουν! Αν το μικρό σας ανταποκρίνεται βγάζοντας ήχους, σταματήστε να το ακούσετε και μετά απαντήστε του. 

*Γίνετε αφηγήτρια
Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να διαβάσετε στο μωρό σας. Οι καλύτεροι αφηγητές χρησιμοποιούν πολλές φωνές και αλλαγές τόνου. Ο μόνος που σας παρακολουθεί είναι το μωρό, οπότε γιατί να μην το διασκεδάσετε; 

*Βγείτε βόλτα
Η αίσθηση του αέρα στα μάγουλα και η μυρωδιά του γρασιδιού είναι μερικές από τις εμπειρίες που δεν μπορεί το μωρό σας να έχει όταν είναι μέσα στο σπίτι. Όταν βγαίνετε βόλτα, το μωρό θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει το περιβάλλον γύρω του και να μάθει την προσωπική του αίσθηση του χώρου. 
Περπατήστε σε ένα πάρκο ή σε μια λίμνη για να επιτρέψετε στο μικρό σας να δει νέα πράγματα στη φύση. Γεμίστε τις βόλτες σας με τον ήχο της φωνής σας. 
Μιλήστε στο μικρό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας σας, δείχνοντάς του πράγματα και εξηγώντας του τι είναι το καθετί. 

vita.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Απίστευτα οφέλη που έχει ο χυμός καρότου

Ο χυμός καρότου εξάγεται από ολόκληρα καρότα και είναι εξαιρετικά θρεπτικός. Δεν παρέχει μόνο κάλιο και βιταμίνη C, αλλά είναι επίσης πολύ πλούσια πηγή προβιταμίνης Α.
Ο χυμός καρότου πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την υγεία των ματιών και του δέρματος.
Εδώ είναι 8 εντυπωσιακά οφέλη που έχει ο χυμός καρότου: 

1. Ιδιαίτερα θρεπτικός

Ο χυμός καρότου έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι (240 mL) περιέχει:
Θερμίδες: 96
Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 22 γραμμάρια
Ζάχαρη: 9 γραμμάρια
Ίνες: 2 γραμμάρια
Βιταμίνη Α (ως προβιταμίνη Α): 255% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον άνθρωπο (DV)
Βιταμίνη C: 23% της DV
Βιταμίνη Κ: 31% της DV
Κάλιο: 15% της DV

Ο χυμός καρότου παρέχει επίσης τις καροτενοειδείς χρωστικές λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα σας. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. 
Το κύριο καροτενοειδές στον χυμό καρότου είναι το β-καροτένιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το πορτοκαλί χρώμα των καρότων. Το σώμα σας το μετατρέπει σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Α. 
2. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών

Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Αρκετές μελέτες συσχετίζουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που περιέχουν προβιταμίνη Α με μειωμένο κίνδυνο τύφλωσης και οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Επιπλέον, ο χυμός καρότου είναι μια εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο άλλων καροτενοειδών που συσσωρεύονται στα μάτια σας και τα προστατεύουν από την καταστροφή του φωτός. 

3. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό


Και οι δύο βιταμίνες Α και C που βρίσκονται στο χυμό καρότου δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα ανοσοκύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, αυτός ο χυμός είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Β6, παρέχοντας πάνω από το 30% της DV ανά φλιτζάνι (240 mL). Όχι μόνο η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανοσοαπόκριση, αλλά και η ανεπάρκειά της συνδέεται με εξασθενημένη ανοσία. 

4. Μπορεί να παρέχει αντικαρκινικά αποτελέσματα

Μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα δείχνουν ότι ορισμένες ενώσεις στον χυμό καρότου μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, τα πολυακετυλένια, το β-καροτένιο και η λουτεΐνη από εκχύλισμα καρότου μπορούν να είναι αποτελεσματικά έναντι των κυττάρων λευχαιμίας στον άνθρωπο.

5. Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Συγκεκριμένα, μελέτες σε αρουραίους με διαβήτη τύπου 2 δείχνουν ότι ο χυμός καρότου μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και βελτιώνει άλλους σχετικούς δείκτες. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια που επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία σχετίζονται με τον διαβήτη. 

6. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος

Ένα φλιτζάνι (250 ml) χυμού καρότου παρέχει πάνω από το 20% της DV για βιταμίνη C, ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτή η ένωση είναι η πιο άφθονη ινώδης πρωτεΐνη στο σώμα και παρέχει ελαστικότητα και δύναμη στο δέρμα σας.

Επιπλέον, η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό για να προστατεύσει το δέρμα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Το β-καροτένιο στον χυμό καρότου μπορεί επίσης να βοηθήσει το δέρμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια πλούσια σε καροτενοειδή διατροφή μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία και να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος. 

7. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς

Ο χυμός καρότου είναι μια καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στον χυμό καρότου μπορούν επίσης να ωφελήσουν την καρδιά σας. 

8. Μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των καροτενοειδών προστατεύουν από το μη αλκοολούχο λιπαρό ηπατικό νόσημα. Αυτό συμβαίνει όταν το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ, συνήθως ως αποτέλεσμα κακής διατροφής, υπερβολικού βάρους, ή παχυσαρκίας. Μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε ουλές του ήπατος και διαρκή βλάβη.

healthline.com
iatropedia.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki