Sunday 25 January 2009

Το βραβείο Proximidade

Το Χαμομηλάκι τιμήθηκε με το βραβείο Proximidade από τα αγαπημένα blogs:

Απόδραση
Food and Life
Ο κακός λύκος... κι άλλα πολλά παραμύθια

Σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή.

Αγαπητοί φίλοι,
επισκεφθείτε τα θαυμάσια blogs και απολαύστε τα.
Αξίζει τον κόπο.

Το βραβείο Proximidade περιγράφεται ως εξής:
«Αυτό το blog επενδύει και πιστεύει στην εγγύτητα – την εγγύτητα στο χώρο, το χρόνο και τις σχέσεις. Αυτά τα blog είναι εξαιρετικά γοητευτικά. Αυτοί οι bloggers προσπαθούν να βρουν και να γίνουν φίλοι. Δεν ενδιαφέρονται σε βραβεία για την προσωπική τους άνοδο! Η ελπίδα μας είναι όταν κοπούν οι κορδέλες των βραβείων αυτών, να αναπαραχθούν ακόμη περισσότερες φιλίες.
Παρακαλώ δώστε περισσότερη προσοχή σ’ αυτούς τους συγγραφείς!»

Proximidade is described as follows:'This blog invests and believes in PROXIMITY - nearness in space, time and relationships. These blogs are exceedingly charming. These kind bloggers aim to find and be friends. They are not interested in prizes for self-aggrandizement! Our hope is that when the ribbons of these prizes are cut, even more friendships are propagated. Please give more attention to these writers! This blog award should be sent to your favorite eight bloggers and they, in turn should forward to eight of their favorites. You should include the text for Proximidade (above) in your announcement blog.

As I have to choose only eight, the Proximidade Award goes to:
Καθώς έχω μόνο οκτώ να επιλέξω, απονέμω το βραβείο με τη σειρά μου στους:

Αγοραφοβία με Κρίσεις Πανικού - Κατάθλιψη
Αγώνας ζωής, ονείρου νικητής..
Για τη μικρή Κατερίνα!
ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
Η Λυδία πολεμά με τον καρκίνο
malpractice (Στη μνήμη της Αμαλίας)
Είμαι ο Ιωακείμ ;-)

Για τους αγώνες τους ...
Για τη δύναμή τους ...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...
Πόσα Θύματα Πρέπει ΝΑ Μετρήσουμε
ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ 
ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ;
Κείμενα του Μπέρτολτ Μπρέχτ

ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΤΟ ‘ΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ
Χρειάζονται πολλά, τον κόσμο για να αλλάξεις:
Οργή κι επιμονή. Γνώση κι αγανάκτηση.
Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά
Ψυχρή υπομονή, κι ατελείωτη καρτερία.
Κατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου.
Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει
πώς την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε

 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ   ΕΜΠΟΡΑ
   Τι είναι ο άνθρωπος
   Που να ξέρω ο άνθρωπος τι είναι!
   Ποιος να το ξέρει τάχα
   Ξέρω την τιμή του μονάχα.
Κι από τα κανόνια
ανάμεσα
Προβάλανε οι
ΕΜΠΟΡΟΙ

ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ,
Ο απλός λαός ξέρει πως έρχεται πόλεμος.
Όταν αυτοί που είναι ψηλά καταριούνται τον πόλεμο
Οι διαταγές για επιστράτευση έχουν υπογραφεί.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΨΗΛΑ ΛΕΝΕ:
ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Είναι δυο πράγματα ολότελα διαφορετικά.
Όμως η ειρήνη τους κι ο πόλεμος τους μοιάζουν
όπως ο άνεμος κι η θύελλα.
Ο πόλεμος γεννιέται από την ειρήνη τους
Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους.
Τον καιρό της φρίκης
Θα τραγουδάμε ακόμα;
Ναι, θα τραγουδάμε
το τραγούδι της φρίκης
 
Μα δεν θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί
Θα λένε : Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;

Ένας σύγχρονος Τομ Σόγιερ: Ένα οχτάχρονο αγόρι από την Αλβανία σε μία απίστευτη περιπλάνηση.

«Ψάχνω να βρω τον πατέρα μου»,
είπε ο μικρός Αρμάντο στους λιμενικούς,
όταν τον εντόπισαν στο Ηράκλειο.
Τους εξήγησε ότι «τρύπωσε» σε πλοίο
στον Πειραιά για Κρήτη
με την ελπίδα να βρει τον γονιό του
για να τον βοηθήσει να ζήσει
Ο μικρός Αρμάντο Μ., που έχει εγκαταλειφθεί και από τους δύο γονείς του, πρόσφατα έμαθε από κάποιον γνωστό ότι ο πατέρας του εργάζεται στην Κρήτη. Και τότε πήρε τη μεγάλη απόφαση. Το λιλιπούτειο αγόρι έφθασε μέχρι το λιμάνι του Πειραιά -το μεγάλο λιμάνι, όπως είπε-, «τρύπωσε» σε πλοίο της γραμμής και αποβιβάστηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου με την ελπίδα ότι θα μπορέσει επιτέλους να βρει τον πατέρα του που τόσο πολύ χρειαζόταν δίπλα του.

Ο μικρός Αρμάντο έμαθε από κάποιον γνωστό ότι ο πατέρας του βρίσκεται στην Κρήτη. Έτσι πήρε την απόφαση, πήγε στον Πειραιά και κατάφερε να φθάσει στην Κρήτη. Περιπλανήθηκε στους δρόμους του Ηρακλείου χωρίς να βρει απαντήσεις. Οι λιμενικοί εντόπισαν το παιδί στα εκδοτήρια του λιμανιού, ενώ προσπαθούσε να βγάλει εισιτήριο για να επιστρέψει στον Πειραιά.
Περιπλανήθηκε στους δρόμους της πόλης και άρχισε να ρωτάει παντού μήπως κάποιος είχε δει τον πατέρα του. Οι διαδοχικές αρνήσεις που εισέπραττε του «έκοψαν» τα φτερά. Ήταν μόνος σε μία ξένη πόλη, δίχως χρήματα. Κρύωνε και πεινούσε.
Ο 8χρονος Αρμάντο κατάλαβε ότι δεν είχε νόημα να συνεχίσει την αδιέξοδη αναζήτηση και, με τη θλίψη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, αποφάσισε να πάρει το πλοίο του γυρισμού.
Στην κεντρική πλατεία των Λιονταριών, στην «καρδιά» του Ηρακλείου, αναγκάστηκε να ζητιανέψει για να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνταν για το ακτοπλοϊκό εισιτήριο. Μάζεψε τα 25 ευρώ και κατευθύνθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Στον χώρο των εκδοτηρίων, μπροστά από τον γκισέ, λιμενικοί εντόπισαν το αγοράκι και η παρουσία του κίνησε το ενδιαφέρον τους. Έλεγξαν για να εξακριβώσουν αν συνοδευόταν και όταν πια βεβαιώθηκαν ότι το παιδί σκόπευε να ταξιδέψει μοναχό, πλησίασαν για να μάθουν τι συμβαίνει.
«Ψάχνω να βρω τον πατέρα μου», τους είπε. Η ιστορία του τους συγκίνησε, αλλά και τους προβλημάτισε. Αυτό το μικρό αγόρι είχε θέσει τη ζωή του σε πολλούς κινδύνους στη λαχτάρα του να βρει τον πατέρα του. «Θέλω να τον βρω και να του ζητήσω να με βοηθήσει να ζήσω», τους είπε.
Στα λεγόμενά του ο οκτάχρονος ήταν φειδωλός. Δήλωσε ότι ονομάζεται Αρμάντο Μ. Είχε καιρό να δει τους γονείς του. Όπως ανέφερε στο «Έθνος» ο προϊστάμενος του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, Βασίλης Βερυκοκίδης, το παιδί είπε ότι η μητέρα του το είχε εγκαταλείψει μετά τον χωρισμό της με τον πατέρα του.
Λίγο καιρό μετά έχασε και τα ίχνη του δεύτερου γονέα του. Το παιδί είπε στους λιμενικούς ότι φιλοξενούνταν προσωρινά στο σπίτι μίας θείας του, στην περιοχή της Νίκαιας, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή διεύθυνση.
Ο Αρμάντο είπε στους λιμενικούς ότι άκουσε από κάποιον γνωστό πως ο πατέρας του ζει στην Κρήτη και έτσι αποφάσισε να τον αναζητήσει για να μείνει μαζί του.Οι λιμενικοί που ασχολούνται με την υπόθεση δεν έκρυψαν τη συγκίνησή τους για την περιπέτεια του σύγχρονου Τομ Σόγιερ.
Αγκάλιασαν το παιδί με στοργή, του προσέφεραν φαγητό, ξεκινώντας παράλληλα μία μεγάλη έρευνα για να εντοπίσουν τους γονείς του ανήλικου και να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Έρευνες για τον εντοπισμό συγγενών
Το παιδί μεταφέρθηκε στη Στέγη Ανηλίκων, αφού προηγουμένως εξετάστηκε από γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας του, αλλά και να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο κακοποίησης.
Για την περίπτωση του μικρού έχει ενδιαφερθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ Κρήτης Νίκος Κεφαλογιάννης, που έδωσε εντολή ώστε να μεταφερθεί στην «Παιδόπολη» Λασιθίου, έναν ειδικό χώρο όπου φιλοξενούνται αγόρια που είτε έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους είτε έχουν κακοποιηθεί. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι λιμενικοί του Ηρακλείου προσπαθούν να διασταυρώσουν κάποια στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η μητέρα του οκτάχρονου είναι κρατούμενη των φυλακών για υπόθεση ναρκωτικών, ενώ διενεργούνται έρευνες και για τον εντοπισμό του πατέρα.
Μέχρι πάντως να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, να εξακριβωθούν τα στοιχεία του παιδιού και να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει θεία και πού εκείνη διαμένει, το αγοράκι θα συνεχίσει να φιλοξενείται στην «Παιδόπολη». Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, το ίδιο το παιδί, που είναι εξαιρετικά έξυπνο, εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στο νησί και να πάει στο σχολείο ώστε να μάθει να διαβάζει και να γράφει.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ
kareklaki@pegasus.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki