Tuesday, 30 August 2011

Καλύτεροι μαθητές μετά τις 10 το πρωί!!
Why do teenagers sleep late?

Επιμέλεια: Γιώργος Αγγελόπουλος

Το παιδί σας είναι 13 χρόνων και το πρωί δεν θέλει να σηκωθεί από το κρεβάτι για να πάει στο σχολείο. Εσείς το κατηγορείτε ότι είναι τεμπέλης και ότι δεν πάει να κοιμηθεί το βράδυ την ώρα που πρέπει. Κάνετε όμως λάθος. 

Why do teenagers sleep late?

Σύμφωνα με έναν καθηγητή Νευρολογικών Επιστημών της Οξφόρδης, οι έφηβοι ζουν σε μια διαρκή κατάσταση τζετ-λαγκ επειδή η μελατονίνη, η ορμόνη που ενθαρρύνει τον ύπνο, εμφανίζεται σε αυτούς δύο ώρες αργότερα από το κανονικό.
Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός τους λειτουργεί καλύτερα νωρίς το απόγευμα. Και, αν τους υποχρεώνει κανείς να σηκώνονται καθημερινά νωρίς από το κρεβάτι, μπορεί να γίνουν ευερέθιστοι, να μην μπορούν να συγκεντρωθούν, να νυστάζουν.
Δεν πρόκειται απλώς για μια θεωρία. Πέρυσι ο Πολ Κέλι, ο πρόεδρος του σχολείου Μονκσίτον, στο Ουίτλι Μπέι του Βόρειου Τάινσαϊντ, κοντά στο Νιουκάσλ, αποφάσισε να μεταθέσει την έναρξη των μαθημάτων από τις εννέα στις δέκα το πρωί, ακριβώς για να συντονιστούν καλύτερα με το εσωτερικό ρολόι των παιδιών.
Τα αποτελέσματα των ετήσιων εξετάσεων ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και ήταν εντυπωσιακά: τα καλύτερα των τελευταίων 30 ετών, καθώς οι βαθμοί ήταν 21% έως 34% υψηλότεροι.
«Η επιστήμη», εξήγησε ο Κέλι στους λονδρέζικους «Τάιμς», «έδειξε ξεκάθαρα ποιος είναι ο κιρκαδιανός ρυθμός των παιδιών (σ.σ.: κιρκαδιανός ρυθμός είναι το «ρολόι» του εσωτερικού μας μηχανισμού, που καθορίζει τις φάσεις της δραστηριότητας των κυττάρων και των οργάνων μας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας). Τώρα πρέπει να κάνουν κάτι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Το διακύβευμα είναι η ευεξία των παιδιών».
Τη θέση υπέρ της αλλαγής των σχολικών ωραρίων των εφήβων υποστηρίζει ο Ράσελ Φόστερ του Κολεγίου Μπρέιζνοουζ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Οι έφηβοι έχουν βιολογική προδιάθεση να κοιμούνται αργά και να ξυπνούν αργά», εξήγησε στο BBC. «Αρχίζοντας τα μαθήματα πιο αργά και μεταθέτοντας τα πιο δύσκολα μαθήματα αργά το πρωί ή το απόγευμα, επιτυγχάνουμε καλύτερα αποτελέσματα και έχουμε λιγότερα κρούσματα κατάθλιψης. Οι γονείς όμως πρέπει να θυμούνται πως οι έφηβοι είναι απαραίτητο να κοιμούνται τουλάχιστον 8-9 ώρες τη νύχτα, για να έχουν καλή απόδοση στο σχολείο».
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Ένα παράδειγμα για μίμηση απο την εγγονή μου!


Κατασυγκινημένη από αυτό που έμαθα σήμερα από τα εγγόνια μου και το θεωρώ σαν παράδειγμα για πολλά παιδάκια, αποφάσισα να σας το πω γιατί ... η χαζογιαγιά υπάρχει πάντα μέσα μου και ... μόνο πάνα που δεν χρειάστηκα σήμερα!

Αυτές τις μέρες η εγγονή μου με τη... κολλητή της Μαρίνα που είναι κάτι σαν..2η κόρη για την Ιωάννα μου, όποτε πάω σπίτι παίρνει τη φίλη της και ... εξαφανίζεται.

Σήμερα η κόρη μου με πληροφόρησε με χαρά και λίγο γέλιο για το τι σκαρώσανε τα κοριτσάκια! Έτσι έμαθα για την φιλανθρωπική επιχείρηση τους ! Φτιάχνουν πραγματάκια και κουλουράκια, ζητούν από τις μαμάδες τους διάφορα μικροπράγματα και μπουκαλάκια νερού σφραγισμένα, τα κρυώνουν και ................ 

Ακούτε τη συνέχεια που με άφησε με ανοιχτό το στόμα! 

Φτιάξανε ένα φορητό μικρό σταντ και τα πουλούν όλα σε περαστικούς για 0,50 λεπτά και τα λεπτά που μάζεψαν τα έστειλαν στο Χαμόγελο του Παιδιού με κατάθεση και βέβαια εκείνο τους έστειλε ευχαριστήρια επιστολή, κάτι σαν ... έπαινο! 

Μάλιστα διαλέγουν εναλλάξ τις γειτονιές στις μαμάδες τους για να ... προμηθεύονται ... δωρεάν πράγματα. Οπότε όπως καταλαβαίνετε ... θα ξεκινήσω να φτιάχνω κουλουράκια σήμερα κι όλας!

Πέστε μου αν δίκαια αισθάνομαι τόσο περήφανη για τα παιδάκια αυτά τόσο που δεν σας το κρύβω ότι δάκρυσα μέσα μου από τη συγκίνηση... 

Αισθάνεσαι ότι η νέα γενιά έχει μπροστά της παράθυρα ανοιχτά στη ψυχή της, έχει μέλλον και προοπτικές μέσα σ' αυτές τις τόσο δύσκολες μέρες... και ότι ... υπάρχει ελπίδα φίλοι μου για πολύ καλύτερες μέρες όταν ... ανθίζουν ακόμα λουλούδια σε γη που πιστεύεις ότι σταδιακά ξεραίνεται από αισθήματα.

Ο λιγνίτης κόβει παιδικές ανάσες

Αυξημένη συχνότητα παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος έχουν δείξει μελέτες σε παιδιά που βρίσκονται κοντά σε λιγνιτικούς σταθμούς, π.χ. Δυτική Μακεδονία. Ειδικώς όταν πρόκειται για τη λειτουργία τους χωρίς αυστηρές προδιαγραφές. 

Υπενθυμίζεται ότι σε μελέτη (βλέπε πίνακες), που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια σε 3.559 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, καταδείχθηκαν οι βλαβερές συνέπειες της έκθεσης σε ρύπους που σχετίζονται με τους λιγνιτικούς σταθμούς. 


Οι υψηλότερες συχνότητες βρογχίτιδας, ρινίτιδας, οξείας βρογχίτιδας παρατηρήθηκαν, σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ, στην Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και τη Φλώρινα, μας θυμίζει ο Τάκης Γρηγορίου από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η μελέτη του Αριστοτελείου εξέτασε και άλλες γενεσιουργούς αιτίες παθήσεων του αναπνευστικού και κατέληξε ότι η βιομηχανικής προέλευσης επιβάρυνση ευθύνεται για τα υψηλά επίπεδα επιπλοκών σ' αυτές τις περιοχές. Ομως τα αναπνευστικά προβλήματα δεν είναι τα μόνα σοβαρότερα συμπτώματα της έκθεσης σε μικροσωματίδια και άλλους ρύπους, όπως δείχνουν μελέτες σε άλλες χώρες, διότι στην Ελλάδα δεν έχουμε -δυστυχώς- μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή καταγραφή των άλλων επιπτώσεων.
Αποκαλυπτική χαρακτηρίζει ο Τάκης Γρηγορίου τη μελέτη που έγινε το 2004 από την Clean Air Taskforce στις ΗΠΑ: 23.600 άτομα χάνουν πρόωρα τη ζωή τους λόγω των εκλυόμενων μικροσωματιδίων από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα, κυρίως άνθρακα. Η μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω αυτής της αιτίας εκτιμάται σε 14 χρόνια και η οικονομική αποτίμηση των επιπτώσεων ανέρχεται σε 167,3 δισ. δολάρια ετησίως.
Όταν η έρευνα επαναλήφθηκε το 2010 και λαμβάνονταν υπόψη τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στους ανθρακικούς σταθμούς των ΗΠΑ (τα τελευταία πέντε χρόνια) παρατηρήθηκε:
Απέδωσαν τα μέτρα στις ΗΠΑ
Αν και τα επίπεδα θνησιμότητας και περιστατικών παραμένουν υψηλά, εντούτοις καταγράφηκε μια σημαντική μείωση, που σχετίζεται άμεσα με τις αυστηρές προδιαγραφές που εφαρμόστηκαν στους αμερικανικούς σταθμούς. Τα μέτρα οδήγησαν σε σημαντική μείωση των επικίνδυνων εκπομπών (βλέπε πίνακα).
Οι συγγραφείς των δύο ξένων εκθέσεων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού καταλήγουν ότι ο βασικός λόγος της μείωσης των περιστατικών είναι η μείωση εκπομπών.
Αυτό το παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουμε και στη χώρα μας, αν θέλουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. 


Η Κακοποίηση των Παιδιών είναι Υπόθεση Όλων μας

Εκστρατεία για την πρόληψη της βίας προς τα παιδιά.

Η κακοποίηση των παιδιών
είναι υπόθεση όλων μας
Απόσπασμα από βίντεο της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (http://www.familyviolence.gov.cy)
Φέρει την υπογραφή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki