Σε τρία χρόνια έχουμε την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Διακόσια χρόνια μετά, από αυτό το μοναδικό κατόρθωμα που ύμνησαν τόσοι και τόσοι, που γράφτηκε στην Ιστορία με χρυσά γράμματα, ακούω από διάφορους συμπατριώτες μας διάφορα περίεργα.
Κύριλλος Λούκαρις: Ο Πατριάρχης που πάλεψε για να αφυπνίσει το ελληνικό γένος και στραγγαλίστηκε από τους Τούρκους. ----------------------- |
Μια τάση για υποβάθμιση του αγώνα και των αγωνιστών και μια ανάδειξη ορισμένων περιστατικών με σκοπό την απαξίωση της Επανάστασης.
Γιατί; γιατί;Ποιος άλλος λαός το κάνει αυτό;
Ποιος λαός επικεντρώνεται στα σκοτεινά σημεία της ιστορίας του και υποβαθμίζει τα φωτεινά;
Αυτοί οι λαοί που προσπαθούν να φτιάξουν ιστορία από εκεί που δεν έχουν, μας διοχετεύουν κάτι ανόητες και ύπουλες προπαγάνδες κι εμείς οι ηλίθιοι τις υιοθετούμε.
Μας μιλάνε για τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό και εμείς υποστηρίζουμε ότι δυστυχώς δεν μετείχαμε αυτού του διαφωτισμού.
Του Διαφωτισμού, παιδιού την Αναγέννησης της Ευρώπης, που είναι δικό μας έργο.
Οι δικοί μας δάσκαλοι πήγαν στη Δύση και φτιάξανε την Αναγέννηση. Και η Αναγέννηση έφερε τον, και καλά, Διαφωτισμό και μίλησαν για την σπουδαία διάκριση των εξουσιών, μόνο που ξέχασαν να πουν ότι τον πήραν από τον Αριστοτέλη και ας τον είχαν σαν ευαγγέλιο.
Και τι έφερε ο διαβόητος διαφωτισμός τους;
Έφερε μια γαλλική επανάσταση, αλλά η επανάσταση ήταν από γάλλους εναντίον γάλλων, ένας εμφύλιος, όπου σφάζονταν χιλιάδες ημερησίως.
Είχαμε διαφωτισμό, πώς δεν είχαμε;
Είχαμε τον Κύριλλο Λούκαρι που έστησε το πρώτο τυπογραφείο στην οθωμανική αυτοκρατορία και τον στραγγάλισαν.
Είχαμε τον Κύριλλο Λούκαρι που έστησε το πρώτο τυπογραφείο στην οθωμανική αυτοκρατορία και τον στραγγάλισαν.
Είχαμε τον Ρήγα Φεραίο που τον επικήρυξαν σαν τρομοκράτη. Είχαμε τον Κοραή που έγραψε -και τι δεν έγραψε- για να «μετακενώσει» τον Έλληνα στις ψυχές των ραγιάδων, να ξαναθυμηθούν οι σκλαβωμένοι την παιδεία τους.
Είχαμε τον Κοσμά τον Αιτωλό που έχτισε 200 σχολειά και λειτούργησε άλλα χίλια.
Είχαμε τον Θεοτόκη τον πανεπιστήμονα, είχαμε τον Καταρτζή, είχαμε τον Βούλγαρη, τον Μεθόδιο Ανθρακίτη, τον Θεόφιλο Κορυδαλλέα, τον Ιώσηπο Μοισιόδακα, τον Αθανάσιο Ψαλίδα, τον
Μιχαήλ Παπαγεωργίου, τους Μηλιώτες Κωνσταντά και Φιλιππίδη ...
To Μέγα Αλφαβητάριον του Μιχαήλ Παπά Γεώργιου, Βιέννη 1771. Το πρώτο ελληνικό αλφαβητάριο της νεώτερης εποχής. |
Αυτοί, αυτοί ενέπνευσαν στους σκλαβωμένους ιδανικά, αυτοί φώτισαν την ιδέα της επανάστασης.
Κι οι περισσότεροι από αυτούς κληρικοί ήσαν, της "επάρατης" Ορθοδοξίας -όπως και οι δάσκαλοι της ευρωπαϊκής αναγέννησης- Έλληνες κληρικοί.
Αμφισβητούν το κρυφό σχολειό, λες και ήταν τίποτε σπηλιές που μαζεύονταν συνωμοτικά τα παιδιά νύχτες κρυφά-κρυφά και μάθαιναν γράμματα.
Παπάδες και Καλογέροι ήταν το Κρυφό Σχολειό που μαθαίναν πέντε γράμματα (κολυβογράμματα) στα παιδιά, από το Ψαλτήρι και το Οκτωήχι, διακριτικά για να μη μπαίνουν και στη μύτη των τούρκων.
Αφού μόνο οι παπάδες ξέραν γράμματα, πρέπει δηλαδή, επειδή αυτά δεν συνέβαιναν σε κανένα σχολείο κρυμμένο σε κατακόμβες, να ακυρώνουμε το γεγονός;
Ψέμματα λένε, η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου, δεν έγινε τότε.
Μα τι ζόρι τραβάτε, τι σημασία έχει, αν ήταν 25 ή 15, αν ήταν στην Λαύρα ή αλλού;
Έπρεπε να ορίσουμε μια μέρα για να μη ξεχνάμε και ορίσαμε αυτή, αυτή τη μέρα που η Παναγία πήρε το Καλό Μήνυμα. Τί είναι αυτό; Είναι παραχάραξη της ιστορίας;
Κι άμα μιλήσεις για τους αγώνες, έχουν να σου πουν για τη σφαγή της Τριπολιτσάς.
Πόλεμος ήταν, 400 χρόνια ζυγός ήταν, πως έπρεπε να γίνουν τα πράγματα, με το γάντι; με τακτ; Κι από την άλλη, κι αυτοί που συνετέλεσαν στη σφαγή της Τρίπολης, ντράπηκαν, δεν είχαν τόπο να σταθούν και το 'γραψαν για να μη το ξανακάνουν οι επίγονοι, απ' αυτούς το μάθαμε.
Λατρεύουμε τον Λεωνίδα, επειδή έγινε σινεμά και ξεχνάμε τον Διάκο.
Πλάι-πλάι πολέμησαν ο Λεωνίδας και ο Αθανάσιος, τις ίδιες πύλες φύλαξαν, για την ίδια πατρίδα θυσιάστηκαν.
Γιατί υμνούμε τον έναν και ξεχνάμε τον άλλον;
Γιατί απεμπολούμε μια ολόκληρη, χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και την παραγράφουμε λες και δεν υπήρξε;
Γιατί στεκόμαστε στους "βυζαντινισμούς" και αγνοούμε την προσφορά στην τέχνη, την ποίηση, τη ζωγραφική την αγιογραφία, την νομική, την αρχιτεκτονική;
Επειδή τα παλάτια είχαν αυλή; Γιατί κανείς δεν κατηγορεί την ρωμαϊκή αυτοκρατορία που σκότωναν κατά χιλιάδες, που εκτέλεσαν εκατομμύρια χριστιανούς που μιλούσαν ελληνικά;
Οι Αμερικάνοι, δεν έχουν ιστορία και χτίζουν ιστορία με τους ηθοποιούς τους και τους αθλητές τους κι εμείς ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες.
Γιατί βγάζουμε κάθε τρεις και λίγο καινούρια απαξιωτικά;
Δεν υπήρξε ο Σωκράτης, ιμπεριαλιστής ο Αλέξανδρος και... ό,τι να 'ναι. Μια περσική αυτοκρατορία μας επιτέθηκε, τι θα κάνουμε δηλαδή θα κάτσουμε να τους περιμένουμε;
Τόση αποδόμηση!
Βρε, εμείς έχουμε Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Κολοκοτρώνη, Μακρυγιάννη, Έπος του 40, και είμαστε ο μόνος λαός που αντιστάθηκε στους Ναζί, ο μόνος.
Άντε ρε, σηκώστε κεφάλι και μη μασάτε, μην ακούτε και μην υιοθετείτε τις ανοησίες και τις δολιότητες των ξένων και των ξενόφερτων.
Και υπερασπιστείτε τον Ελληνισμό και την Πατρίδα μας και την Ορθοδοξία μας.
Μην τα απαξιώνετε όλα
Το Χαμομηλάκι