Friday, 3 April 2020

Τα Πασχαλινά Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Τα «Πασχαλινά διηγήματα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
 
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ασχολήθηκε κυρίως με τη συγγραφή διηγημάτων. Τα διηγήματά του κατέχουν περίοπτη θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία και ξεχωρίζουν ακόμα και σήμερα. Πολλά από αυτά, πρωτοδημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του Πάσχα, και καθιερώθηκαν ως εορταστικά.
Το περιεχόμενό τους αντλείται από τα προσωπικά βιώματα του Παπαδιαμάντη. Ο ίδιος γράφει στην εισαγωγή του διηγήματος «Λαμπριάτικος Ψάλτης» (1893): «…εἰς τὰ διηγημάτια, ὅσα ἐδημοσίευσα κατὰ καιροὺς ὁ ὑποφαινόμενος τὰ Χριστούγεννα ἢ τὸ Πάσχα, ἐνεπνεύσθην, ἀληθῶς, ἀπὸ τὰς ἀναμνήσεις μου καὶ τὰ αἰσθήματά μου, τὰ ὁποῖα θέλγουσι καὶ συγκινοῦσι, ἐμὲ αὐτόν, ἴσως καὶ ὀλίγους ἐκλεκτοὺς φιλαναγνώστας…».

Η βαθιά θρησκευτικότητα που χαρακτηρίζει τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη μεταφέρεται στα πασχαλινά διηγήματά του, τόσο μέσα από μορφές ιερωμένων όσο και μέσα από πράξεις αγάπης με μηνύματα πανανθρώπινα, δοσμένα με ευαισθησία και πάθος.
Σημειώνει επίσης στο ίδιο διήγημα: «…ἐνόσω ζῶ καὶ ἀναπνέω καὶ σωφρονῶ, δὲν θὰ παύσω πάντοτε… νὰ ὑμνῶ μετὰ λατρείας τὸν Χριστόν μου, νὰ περιγράφω μετ᾿ ἔρωτος τὴν φύσιν, καὶ νὰ ζωγραφῶ μετὰ στοργῆς τὰ γνήσια Ἑλληνικὰ ἤθη…».

Μέσα από αυτές τις γραμμές ορίζονται οι βασικοί θεματικοί άξονες που διαπραγματεύεται ο Παπαδιαμάντης στα κείμενά του: τη θρησκεία, την ελληνική φύση και το ελληνικό ήθος.
Δεν είναι όμως, όλα τα πασχαλινά διηγήματα του Παπαδιαμάντη ανοιξιάτικα, φωτεινά και χαρούμενα. Σε μερικά από αυτά η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή και οι ήρωες δυστυχείς από τα χτυπήματα της μοίρας. Τραγικά πρόσωπα που ζουν τη δική τους Μεγάλη Εβδομάδα που δυστυχώς η Ανάσταση του Ιησού Χριστού δεν μπορεί να δώσει ελπίδα.
Δραματικό τέλος έχουν τρία διηγήματα και αυτά είναι: «Η τελευταία βαπτιστική», «Τ’ αερικό στο δέντρο» και το «Τραγούδια του Θεού».
Επίσης παρατηρείται πως κάποια από αυτά ενώ δεν βρίσκονται στο πνεύμα των ημερών, συγκαταλέγονται στα πασχαλινά διηγήματα καθώς ο δραματικός χρόνος τους είναι η περίοδος του Πάσχα. 


Έγραψε η Ελένη Μπουγάκη
eBooks4Greeks.gr

Πασχαλινή προσφορά για τους αναγνώστες μας τέσσερα Πασχαλινά Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη:
  • Εξοχική Λαμπρή
  • Η τελευταία βαπτιστική
  • Στην Αγι᾽Αναστασά
  • Λαμπριάτικος Ψάλτης

Παρασκευή του Ακαθίστου... Η σιωπή της Παναγίας...

... η δική μας προσευχή...

Ἦχος πλ. δ’.

Τῇ ὑπερμάχῷ στρατηγῷ τὰ νικητήρια, 
ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια, 
ἀναγράφω σοι ἡ πόλις σου, Θεοτόκε· 
ἀλλ’ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον, 
ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, 
ἵνα κράζω σοί· 
Χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το «Τη Υπερμάχω» στη Ροτόντα μετά από 40 χρόνια

Η στιγμή όπου εκατοντάδες κόσμου μέσα στη Ροτόντα ψέλνουν τον Ακάθιστο ύμνο, που ιστορικά αποτελεί ωδή προς την Θεοτόκο, υπέρμαχο στρατηγό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. 
Με την επικράτηση του Χριστιανισμού, η Ροτόντα στη Συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη, μετατρέπεται σε χριστιανικό ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων ή Αρχαγγέλων. 
Το ιστορικό μνημείο των 1700 ετών, άνοιξε και πάλι για το κοινό έπειτα από 40 χρόνια.
Με την επικράτηση του Χριστιανισμού, η Ροτόντα στη Συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη, μετατρέπεται σε χριστιανικό ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων ή Αρχαγγέλων. Το ιστορικό μνημείο των 1700 ετών, άνοιξε και πάλι για το κοινό έπειτα απο 40 χρόνια.
https://www.youtube.com/watch?v=h8aGl9g0MdY
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Γροιλανδία: Απαγόρευση του Αλκοόλ κατά την Καραντίνα. Alcohol sales banned in Greenland capital during lockdown

Στη Γροιλανδία σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες έχει βιώσει την σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική του ηλικία. 
...............
Alcohol sales banned in Greenland capital during lockdown
Ένα μέτρο της κυβέρνησης της Γροιλανδίας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη και αφορά την απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ. 
Το παραπάνω μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή στην πρωτεύουσα Νοούκ και στην ευρύτερη περιοχή της και θα διαρκέσει όσο διαρκούν και τα υπόλοιπα μέτρα για την προστασία των πολιτών από την νέα πανδημία.
Αυξημένα ποσοστά παιδικής κακοποίησης 
στη Γροιλανδία
Πώς, όμως, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας αποφάσισε να προβεί στη συγκεκριμένη απαγόρευση; 
Η βαθύτερη αιτία είναι η προσπάθεια μείωσης των περιστατικών βίας, καθώς τα σχολεία παραμένουν από τη Δευτέρα κλειστά και τα παιδιά περνούν όλον τον το χρόνο τους στο σπίτι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γροιλανδία σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες έχει βιώσει την σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική του ηλικία. 
Το δραματικό ποσοστό των παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με την τόσο τραυματική αυτή εμπειρία σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών και την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, στο αχανές νησί της Αρκτικής υπάρχει σοβαρή άγνοια για τα δικαιώματα των παιδιών.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης
Συνεπώς, η απόφαση για την απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ δε συνδέεται μόνο με την προστασία των πολιτών από τη νέα πανδημία. Όπως επισημαίνει και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Γροιλανδίας, Κιμ Μίλσεν, στην ανακοίνωσή του: 
«Σε μια τέτοια τόσο ιδιαίτερη κατάσταση, οφείλουμε να λάβουμε πολλές προφυλάξεις για να αποτρέψουμε τη μόλυνση. Ωστόσο, η ουσία της απόφασής μου είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά, που πρέπει να έχουν ένα ασφαλές σπιτικό».
Η υπουργός Υγείας της Γροιλανδίας, Μάρτα Αμπελσεν, μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι οι φόβοι για την ασφάλεια των παιδιών στο σπίτι τους κάθε άλλο παρά αβάσιμοι είναι. Συγκεκριμένα είπε:
«Δυστυχώς, στη Νουούκ, έχουμε δει περισσότερη ενδοοικογενειακή βία τις τελευταίες εβδομάδες»
..........................
περισσότερα εδώ: 
enallaktikidrasi
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki