Thursday 7 January 2021

Παιχνίδια που αυξάνουν την ευφυΐα των παιδιών.

Ως γονείς δεν θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που να είναι απλά σωματικά υγιή. Θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά με έντονη ευφυΐα και εν συναίσθηση.
Όσοι γονείς έχουν αυτόν τον στόχο για το παιδί τους, τις περισσότερες φορές απλά του μιλούν. Του εξηγούν πράγματα, δεν διστάζουν να απαντούν στις ερωτήσεις του και πολλές φορές του διαβάζουν βιβλία σχετικά με τον ρατσισμό, τον σχολικό εκφοβισμό και την αυτοπεποίθηση.

Φυσικά αυτοί οι τρόποι ενισχύουν την ευφυΐα και την εν συναίσθηση του παιδιού σας. Όμως κανένας από αυτούς τους τρόπους δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικοί, όσο το παιχνίδι.

Γιατί το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά όσα σημαίνει ένα καλό βιβλίο για την εξέλιξη ενός μεγάλου, άλλα τόσα σημαίνει για την ευφυΐα και την εν συναίσθηση ενός παιδιού, ένα καλό παιχνίδι. Τα παιχνίδια δεν είναι απλά τρόποι ψυχαγωγίας για τα παιδιά μας.

Μέσα από τα παιχνίδια γνωρίζουν τον κόσμο και το περιβάλλον τους, μαθαίνουν το σώμα τους και έρχονται πιο κοντά με τους άλλους ανθρώπους από την νηπιακή ηλικία. Έτσι, μέσα από τα παρακάτω 7 παιχνίδια, τα παιδιά μπορούν να εξελίξουν την ευφυΐα και την εν συναίσθηση τους. 

Το παιχνίδι με τον γιατρό είναι πιο σημαντικό από όσο νομίζατε!

Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν το παιδί παίζει το παιχνίδι με τον γιατρό πέραν της ψυχαγωγίας κερδίζει πολλά περισσότερα. Αναπτύσσει αυτοπεποίθηση, δημιουργικότητα και επικοινωνιακές δεξιότητες! Μαθαίνει για το ανθρώπινο σώμα και νιώθει όμορφα που βοηθάει ακόμη και την κούκλα του… να γίνει καλά!

Επίσης όταν ένα παιδί αρέσκεται στο να βοηθάει μία κούκλα να γίνει καλά αναπτύσσει την εν συναίσθησή του. Με λίγα λόγια, θα μάθει να βοηθάει τους άλλους ανθρώπους χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα!



Το παιχνίδι μάντεψε ποιος είναι ένα πολύ χρήσιμο παιχνίδι!

Το μάντεψε ποιος είναι ένα παιχνίδι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παίξει. Στην ουσία ο ένας έχει ένα κρυμμένο πρόσωπο και ο άλλος περιγράφοντάς το, προσπαθεί να μαντέψει ποιο πρόσωπο είναι! 
Αυτό το παιχνίδι λοιπόν βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την παρατηρητικότητα τους.
Επίσης τους βοηθάει να κατανοήσουν τα χρώματα, “έχει κίτρινα μαλλιά; έχει κόκκινο πουκάμισο;” και να ξεχωρίσουν τα αντίθετα “έχει μεγάλο στόμα; έχει μικρά μάτια;”. 
Τέλος βελτιώνει την άρθρωση των παιδιών αφού είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στην ομιλία και αναπτύσσει την λογική σκέψη.
Το Jenga “διδάσκει στα παιδιά μας υπομονή και μπορεί να βοηθήσει στη λήψη των αποφάσεων.

Το Jenga απαιτεί πολλή συγκέντρωση. Βοηθάει στον συντονισμό μεταξύ των ματιών και στη λήψη των αποφάσεων. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να διδάξουμε στα παιδιά μας την υπομονή. Επίσης, σύμφωνα με μία μελέτη, το Jenga είναι καλό για την κατάρτιση του εγκεφάλου και θα μπορούσε να προωθήσει και να βελτιώσει τη γνωστική σκέψη.

Το παζλ μπορεί να αποτρέψει τη γνωστική γήρανση.

Το παζλ είναι ένα παιχνίδι που μόνο καλά προσφέρει σε ένα παιδί. Εκτός της διασκέδασης το παζλ ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες και βοηθάει ακόμη και στην υγεία του εγκεφάλου. 
Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ψυχικής νόσου ενισχύει την μνήμη και μεγαλώνοντας προστατεύει από το Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Το σκάκι θα διδάξει στα παιδιά στρατηγική και επίλυση προβλημάτων.

Το σκάκι είναι πολύ καλό για τα παιδιά διότι τα μαθαίνει στρατηγική. 
Επίσης τα βοηθάει να μπουν στην νοοτροπία “λύνω τα προβλήματά μου μόνος μου” και ενισχύει την κριτική σκέψη. 
Επίσης τα βοηθάει να επεξεργάζονται τις πληροφορίες πιο εύκολα μόνα τους.
Το Battleship βοηθάει στην κριτική σκέψη!

Το Battleship απαιτεί πολλή συλλογιστική, κριτική σκέψη και λογική. 
Πρέπει να ξέρετε που θα πυροβολήσετε και ποια θα είναι η επόμενή σας κίνηση. 
Επίσης σας υποχρεώνει να λάβετε αποφάσεις οπότε βοηθάει το παιδί στην λήψη των αποφάσεων και στην υπευθυνότητα.


Το Scrabble ενισχύει το λεξιλόγιο και την μνήμη των παιδιών

Ένα διαχρονικό επιτραπέζιο παιχνίδι που μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας. 
Βοηθάει στο να εξελίξει το παιδί σας το λεξιλόγιό του και φυσικά του μαθαίνει ορθογραφία! 
Επίσης, βοηθάει και στην εξέλιξη της μνήμης του.
some photos via: brightside.me

daddy-cool
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Είναι δικαίωμα… να είσαι παιδί

Η 11η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά και τα παιδιά έχουν δικαιώματα, που προστατεύονται τόσο από το εσωτερικό δίκαιο όσο και από τις διεθνείς συμβάσεις, κατά κύριο λόγο τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Τα παιδιά έχουν φωνή και λόγο και το δικαίωμα αυτό είναι θεσμικά κατοχυρωμένο. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ακουστούν και να εκφράζονται για όλες τις αποφάσεις που τους επηρεάζουν, είτε στο σπίτι, στην κοινότητα, στο σχολείο ή σε ατομικά νομικά και διοικητικά θέματα που διακριτά προσδιορίζει το άρθρο 12 της Σύμβασης. Οι απόψεις του παιδιού πρέπει να λαμβάνονται ως ουσιώδες στοιχείο για τον καθορισμό του καλύτερου συμφέροντός του. Αυτό το προφανές σημείο και η νομική υποχρέωση είναι συχνά όροι ξεχασμένοι, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην συμμετέχουν σε διαδικασίες και αποφάσεις που τα αφορούν. Όμως, η ικανότητα του παιδιού να σχηματίζει και να εκφράζει γνώμη εξαρτάται επίσης από την εκπλήρωση πολλών άλλων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες για άθληση και ψυχαγωγία.

Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον, το εκπαιδευτικό σύστημα καλείται να διαδραματίσει έναν ρόλο περιορισμού των αρνητικών συμπεριφορών, αλλά και των φαινομένων βίας που καταπατούν βασικές ανθρώπινες αξίες, όπως του σεβασμού της προσωπικότητας του παιδιού- μαθητή. Η βία στα σχολεία μπορεί να λάβει πολλές μορφές, από τη σωματική έως την ψυχολογική και ολοένα και συχνότερα, εκφράζεται μέσω πράξεων εκφοβισμού, δημιουργώντας ανασφάλεια και παραβιάζοντας το δικαίωμα των μαθητών για ένα ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον. Σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι η δημιουργία ενός ασφαλούς, χωρίς αποκλεισμούς, υγιούς μαθησιακού περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση της σημασίας του κοινωνικού υπόβαθρου στην εκπαιδευτική πορεία των παιδιών. Επίσης, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα παιδιά εντάσσονται καλύτερα στο σχολείο εάν τους δοθεί μια ισχυρή βάση στα πρώτα χρόνια της ζωής τους και σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται η χάραξη καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων στο επίπεδο της προσχολικής ηλικίας, ώστε να βρεθούν λύσεις σε πρακτικές προκλήσεις στην εκπαίδευση και στη φροντίδα της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Επομένως, μια καλά σχεδιασμένη προσχολική εκπαίδευση προοδευτικά συμβάλλει στην προώθηση της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών.

Οι προκλήσεις για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των παιδιών, όμως, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι πολλές. Παρά το υψηλό επίπεδο εφαρμογής των, παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ιδιαίτερα μειονεκτούσες ομάδες παιδιών – για παράδειγμα παιδιά που υφίστανται κακοποίηση, παιδιά με αναπηρίες, παιδιά φυλακισμένων γονέων, κ.ά. – μπορεί να βιώσουν σημαντικές και απαράδεκτες παραβιάσεις δικαιωμάτων. Έτσι, η σχολική συμπερίληψη για παιδιά με αναπηρία, για παιδιά ρομά, για παιδιά πρόσφυγες, πραγματοποιείται με αργά βήματα, με τις όποιες εξαιρέσεις να αποτελούν φάρο ηθικής και κοινωνικής ανάτασης.

Θέλουμε να μιλήσουμε για την προστασία και τη φροντίδα του παιδιού καθολικά, αλλά ακόμα και σήμερα, στη χώρα μας, παρουσιάζεται σημαντική χρήση σωματικής τιμωρίας ως «μέρος» της ανατροφής των παιδιών, κάτι που δείχνει το έλλειμμα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των γονέων, αλλά και της κοινωνίας συνολικά. Ένα γονικό συμπεριφορικό πρότυπο «διαπαιδαγώγησης» που συνεχίζει να αναπαράγεται και σε κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αξιών και δικαιωμάτων του παιδιού.

Η παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών πρέπει να σχεδιάζεται στη λογική ικανοποίησης των αναγκών κάθε παιδιού και της οικογένειάς του, σε μια δεδομένη στιγμή, με γνώμονα φυσικά τη μελλοντική του ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «εγγύηση των παιδιών» (child guarantee), προσπαθεί να διασφαλίσει ότι κάθε παιδί στην Ευρώπη που κινδυνεύει από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό έχει πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν εκπαίδευση, μέριμνα στην πρώιμη παιδική ηλικία, αξιοπρεπή στέγαση και επαρκή διατροφή. Η δράση αυτή, στην πιλοτική εφαρμογή της οποίας συμμετέχει η Ελλάδα ως μία από τις επτά χώρες της Ε.Ε., καλείται να αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα όπου θεμελιώδη δικαιώματα δεν μπορεί να λογίζονται πάντοτε ως δεδομένα, για όλα τα παιδιά.

Από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ποιότητα μιας κοινωνίας μετριέται από το πώς αντιμετωπίζει τις πιο ευάλωτες ομάδες της, όπως είναι και τα παιδιά. Σ’ αυτό, θα προσέθετα ειδικότερα και από το πόσο δυνατά ακούγεται η φωνή και τα θέλω των παιδιών. Αυτό που χρειάζεται, είναι η κοινωνία των ενηλίκων, επιτέλους, να «ενηλικιωθεί» και να έρθει στο ύψος…των παιδιών.

Δημήτριος Π. Νικόλσκυ
Πρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος «Η Παιδική Στέγη»
Syntagma Watch
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Εφηβεία: Πώς θα επικοινωνήσετε με το παιδί;

Η εφηβεία είναι η περίοδος των μεγαλύτερων αλλαγών για το παιδί αλλά και για τη σχέση σας μαζί του. Δεν χρειάζεται να είναι μία αρνητική φάση στη ζωή σας. Εάν προετοιμαστείτε και δείξετε απέραντη κατανόηση, όλα θα πάνε καλά. Απλώς σκεφτείτε ότι όλοι οι γονείς περνούν λίγο πολύ τα ίδια..

Εφηβεία και επικοινωνία

Πριν το παιδί μπει στην εφηβεία, είναι καλή ιδέα να μάθετε για τις σωματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές που βιώνει. Αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ στην κατανόηση του χτισίματος της σχέσης σας σε νέες βάσεις. Θυμηθείτε πώς ήταν η δική σας εφηβεία. Πώς νιώθατε τότε; Πώς την βιώνατε;

Η θετική σχέση με το παιδί είναι η ιδανική βάση για το χτίσιμο μίας υγιούς προσωπικότητας. Έτσι αποκτά αυτοπεποίθηση, σεβασμό απέναντι στον εαυτό και τους άλλους και εμπιστοσύνη. Μερικοί τρόποι για να καταφέρετε να διατηρήσετε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, περιλαμβάνουν:

*Μην κρίνετε αυστηρά το παιδί

Ξεκινήστε υποθέτοντας ότι έχουν έναν καλό λόγο για να κάνουν αυτό που κάνουν. Δείξτε τους ότι σέβεστε τη νοημοσύνη τους και είστε περίεργοι για τις επιλογές που έχουν κάνει. Εάν δεν προδικάζετε τη συμπεριφορά τους είναι πιο πιθανό να σας «ανοιχθούν» και να εξηγήσουν γιατί οι ενέργειές τους είχαν νόημα για αυτούς.

*Ξεκαθαρίστε ότι θέλετε να βοηθήσετε

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τις προθέσεις σας στο παιδί, δίνοντας του να καταλάβει ότι θέλετε μόνο να το βοηθήσετε. Ρωτήστε τους και ενημερώστε τους ότι θα τους βοηθήσετε σε οποιαδήποτε από τις δυσκολίες τους. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να προετοιμαστεί ώστε να επικοινωνήσει μαζί σας σε περίπτωση κάποιας δυσκολίας.

*Ζητήστε την ειλικρίνειά του

Τονίστε του ότι ακόμη και αν δυσαρεστηθείτε πολύ από αυτό που θα ακούσετε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να το τιμωρήσετε, θα εκτιμήσετε την ειλικρίνειά του και θα λειτουργήσει ως ελαφρυντικό. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί να το πείτε. Πρέπει να φροντίσετε και για την εφαρμογή του.

24oresimathia.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki