Tuesday 20 August 2019

Αμπούλες γέλιου: Το επικίνδυνο αέριο γέλιου που μπορεί να σε στείλει στην εντατική

Το αποκαλούμενο «κρακ των χίπιδων» κάνει θραύση στους νέους

Η νέα «τρέλα», που έχει κατακλύσει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, έχει φτάσει και στους δημοφιλείς ελληνικούς νεανικούς τουριστικούς προορισμούς με τις μικρές αμπούλες που περιείχαν το αέριο να έχουν αντικατασταθεί από μπαλόνια, τα οποία οι νέοι καταναλώνουν σαν τρελοί. Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης δήλωνε, με αφορμή την περίπτωση της 18χρονης, πως «τα μπαλόνια κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα μπαρ της περιοχής και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν έχουν το απαγορευμένο και παράνομο αέριο γέλιου, αλλά άλλα εξίσου επικίνδυνα αλλά όχι παράνομα αέρια».

Τι είναι το «αέριο γέλιου»

Το νέο τρεντ ήρθε για να αντικαταστήσει τα παράνομα ναρκωτικά στα κλαμπ και τους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας καθώς μερικές εισπνοές από υποξείδιο του αζώτου προκαλεί μία αυτόματη ευθυμία και γέλιο.
Ο «χρήστης» αφού το εισπνεύσει, αρχίζει αμέσως να ονειροπολεί και να χάνει ελαφρώς την επαφή με την πραγματικότητα. Η επίδραση του αερίου δεν κρατάει πολύ, συνήθως ένα λεπτό και η αίσθηση ευχαρίστησης που νιώθει ο χρήστης προέρχεται από την υποξία, την έλλειψη δηλαδή οξυγόνου.
Το αέριο γέλιου ωστόσο, πριν πάρει αυτή τη χρήση σαν ένα ακόμα «ναρκωτικό», είχε και έχει πλείστες άλλες χρήσεις: Οι αναισθησιολόγοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους. Οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν ενώ οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους.

Το «κρακ των χίπηδων» και πόσο επικίνδυνο είναι

Το αέριο γέλιου, σαν νέα μόδα μεταξύ της νεολαίας, έχει ήδη απασχολήσει αρκετά τα ξένα ΜΜΕ, τα οποία έκαναν μέχρι και ταξίδια σε περιοχές της Ελλάδας όπου παραθερίζουν Βρετανοί τουρίστες για να καταγράψουν πόσο έχει παρεισφρήσει στις παρέες αλλά και κατά πόσο το εκμεταλλεύονται κυκλώματα διακίνησης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
ΑΕΡΙΟ ΓΕΛΙΟΥ
Σε άρθρο της πίσω στο 2015, η Sun είχε χαρακτηρίσει τον Κάβο ως την «πρωτεύουσα του αέριου γέλιου της Ευρώπης» με το άρθρο να αναφέρει αυτά που παρατήρησε η συντάκτρια. «Είναι τόσο διαδεδομένο που το πουλάνε παντού, σε μπαρ, σε κλαμπ, σε εστιατόρια, σε σουπερ μάρκετ ακόμα και σε περίπτερα», σχολίασε έκπληκτη η δημοσιογράφος Αντονέλα Λατσέρι.
«Η τιμή του είναι το 1 ευρώ ανά μπαλόνι. Έχει κάνει τόσο μεγάλο γκελ στους νέους που πολλοί ντόπιοι το είδαν σαν εύκολη λύση για άμεσο κέρδος. Μερικά μπαρ ισχυρίζονται πως έβγαλαν 1.000 ευρώ κέρδος μόνο από τις πωλήσεις των μπαλονιών», συμπλήρωσε η δημοσιογράφος.

Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις

Από την εισπνοή του υποξειδίου του αζώτου υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο
Αυτό συμβαίνει γιατί το αέριο διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Σαν συνέπειες μπορούν να παρατηρηθούν εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.
Οι γιατροί ωστόσο ανησυχούν ιδιαιτέρως από το γεγονός ότι δεν έχουν εντοπίσει ακόμα πόση είναι η ποσότητα του υποξειδίου του αζώτου που πρέπει να καταναλώσει ένας άνθρωπος για να θεωρηθεί κρίσιμο για την υγεία του.

newsbeast.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Γιατί σε προτιμούν τα κουνούπια;

Η απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα κουνούπια σε προτιμούν έναντι άλλων; Η απάντηση υπάρχει και αξίζει να την διαβάσεις για να μην έχεις πλέον απορίες.
Είναι καλοκαίρι και αυτή η εποχή εκτός από παραλίες, διακοπές, βραδινά cocktails έχει και τα αρνητικά της! Βασικό μειονέκτημα των θερμών αυτών μηνών είναι τα κουνούπια από το τσίμπημα των οποίων ουκ ολίγοι υποφέρουν και ενοχλούνται.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδηγούν το έντομο αυτό να τσιμπήσει εσένα και όχι τον διπλανό σου; Επιστήμονες έπειτα από μελέτες έχουν καταλήξει σε 10 λόγους βάσει των οποίων γίνεται αυτή η… επιλογή.

  1. Γρήγορος μεταβολισμός. Φαίνεται πως τα κουνούπια έχουν αδυναμία στους ανθρώπους με υψηλή χοληστερίνη.
  2. Επίπεδα αλκοόλ. Για τα κουνούπια αποτελείς πόλο έλξης όταν έχεις αυξημένα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σου. Μήπως να ξανασκεφτείς εκείνη την μπύρα που θα έπινες στην παραλία;
  3. Βακτήρια του δέρματος. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι αστράγαλοί σου, το κουντεπιέ, ενίοτε και τα δάχτυλα των ποδιών είναι στα hotspots των τσιμπημάτων; Αυτό συμβαίνει γιατί τα κουνούπια λατρεύουν τα βακτήρια. Υπάρχει επιτέλους κάποιος που θα εκτιμήσει τη… μυρωδιά των ποδιών σου!
  4. Τύπος αίματος. Νόμιζες ότι μόνο εσύ είσαι οπαδός μιας συγκεκριμένης ομάδας; Τα κουνούπια έχουν αγαπημένη ομάδα (αίματος) και είναι η «0». Σε αυτήν παρουσιάζουν διπλάσια ποσοστά έλξης από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, ενώ η λιγότερο θελκτική είναι η «Α».
  5. Το στυλ σου! Για να σε ξεχωρίσουν τα κουνούπια από μια άλλη πηγή διοξειδίου του άνθρακα, όπως τα αυτοκίνητα για παράδειγμα, χρησιμοποιούν την όρασή τους. Αδυναμία έχουν στο μαύρο χρώμα και στην κίνηση. Επομένως, χρωματιστά ρούχα και περιορισμένη κινητικότητα είναι ένας καλός τρόπος να τα αποφύγεις!
Δείτε το βίντεο και μάθετε 4 ακόμα λόγους για τους οποίους μας προτιμούν τα κουνούπια, αλλά και την κατηγορία των ανθρώπων που δεν τσιμπάνε ποτέ!
 news247.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki