Saturday 9 July 2016

Τρελή κι αδέσποτη



Νοιώθω ποια είσαι όταν λες το σ' αγαπώ
σαν μια βασίλισσα τσιγγάνα που περνάει
και μπαίνει στις καρδιές σαν να 'τανε μετρό
που φωτισμένο βάζει μπρος και ξεκινάει

Τρελή κι αδέσποτη παρόλη την αγάπη
έτσι σε θέλω κι έτσι είσαι αληθινά
έλα σαν όνειρο στο άδειο μου κρεβάτι
έλα εδώ κάτω στη θλιμμένη μου καρδιά

Κι είσαι εκείνη που αν μαζί της κοιμηθώ
θα 'χω ξεχάσει ποιος να είμαι και πού πάω
κι αν αφορμή 'σαι συ ν' αλλάξω εαυτό
το παρελθόν μου μπρος τα πόδια σου πετάω

Τρελή κι αδέσποτη παρόλη την αγάπη
έτσι σε θέλω κι έτσι είσαι αληθινά
έλα σαν όνειρο στο άδειο μου κρεβάτι
έλα εδώ κάτω στη θλιμμένη μου καρδιά

Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης
Ερμηνεία: Νίκος Παπάζογλου

Οι καλύτερες και οι χειρότερες δραστηριότητες για παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα

Ένα παιδί με διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα προσπαθεί σκληρά να συγκεντρωθεί στο σχολείο, να μείνει οργανωμένο και να παίζει με συνεργασιμότητα, πράγμα που δεν είναι εύκολο. Γι' αυτό είναι σημαντικό για τα παιδιά με ΔΕΠΥ να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που είναι διασκεδαστικές και στις οποίες τα καταφέρνουν. 
Αλλά, προτού γράψετε το παιδί σας για μαθήματα μουσικές ή πολεμικές τέχνες υπάρχουν μερικά πράγματα που σας προτείνουμε να κάνετε πρώτα.
Πώς να βρείτε την καλύτερη δραστηριότητα για παιδιά με ΔΕΠΥ

Να είστε διαλλακτικοί. Κάθε παιδί με ΔΕΠΥ είναι μοναδικό. Κάτι που λειτουργεί καλά για ένα παιδί μπορεί να μην ταιριάζει σε ένα άλλο. Έχετε αυτό στο νου σας και να είστε διαλλακτικοί καθώς το παιδί σας εξερευνά νέες δραστηριότητες.

Διατηρήστε μία ρουτίνα. 

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ επωφελούνται από την ρουτίνα. Βρείτε δραστηριότητες στις οποίες το παιδί σας μπορεί εύκολα να βάλει προτεραιότητα σχετικά με αυτά που έχει να κάνει κάθε μέρα. 
Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται με τις σχολικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εβδομάδα και το πρόγραμμά του είναι φορτωμένο, προσπαθήστε να βάλετε τη δραστηριότητα το σαββατοκύριακο ή μία μέρα μες στην εβδομάδα όπου γυρίζει νωρίς από το σχολείο. 
Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας μπορεί να περνάει ευχάριστα στη δραστηριότητα χωρίς να στρεσάρεται πότε θα κάνει τα μαθήματά του ή άλλες υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του.

Βρείτε δραστηριότητες με περιορισμένους περισπασμούς.
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μερικες φορές δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν μία δραστηριότητα εαν υπάρχουν πολλά πράγματα που τους διασπούν την προσοχή. Εάν πρόκειται ομαδική δραστηριότητα επιλέξτε μία με λίγα παιδιά. 


Ένα παιδί που αποσπάται εύκολα καταπιάνεται εξίσου εύκολα και με άλλες συμπεριφορές που συνδέονται με ΔΕΠΥ. Για παράδειγμα δραστηριότητες που απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση είναι δύσκολες για ένα παιδί με ΔΕΠΥ, οπότε εάν το παιδί σας θέλει να συμμετέχει σε μία ομάδα σκάκι μετά το σχολείο θα ήταν καλύτερα να βρείτε μια ομάδα με λίγα παιδιά.
Όσο λιγότερα τα παιδιά τόσο περισσότερο μπορεί να συγκεντρωθεί και να παραμείνει συγκεντρωμένο και να του δοθεί ατομική στήριξη από τον υπεύθυνο ενήλικα της ομάδας.

Μείνετε σταθεροί στους στόχους.
Το να συνδυάσετε σχολικές υποχρεώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί σας είναι πρόκληση γι' αυτό, οπότε προσπαθήστε να μην υπερφορτώσετε το πρόγραμμά του. Ξεκινήστε με μικρά πράγματα: εάν το παιδί σας καταφέρνει να πηγαίνει στα αγγλικά 2 φορές την εβδομάδα και να είναι συνεπείς στις σχολικές του υποχρεώσεις ίσως μπορεί να βάλετε και μία αθλητική δραστηριότητα εξωσχολική επίσης.

Βρείτε δραστηριότητες που θα αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή του.
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά παλεύουν για να τα πηγαίνουν καλά εντός και εκτός σχολείου. Γι' αυτό είναι σημαντικό να βρείτε δραστηριότητες που ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του. Εάν το παιδί σας έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για άθληση, για καλλιτεχνικά ή τη μουσική μπορείτε να αναζητήσετε ένα τμήμα ή δραστηριότητα αντίστοιχη.

Οι καλύτερες εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί με ΔΕΠΥ
Καράτε ή Tae kwon do
Προσκοπισμός
Ομαδικά αθλήματα: μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ
Κολύμβηση
Θεατρική ομάδα
Μοντελισμός, ξυλογλυπτική, ξυλουργική, μηχανικές δραστηριότητες
Μαθήματα ζωγραφικής ή μουσικής

Αποφύγετε τις παρακάτω δραστηριότητες:
Τηλεόραση, dvd
Videogames
Δραστηριότητες με μεγάλης χρονικής διάρκειας αναμονή, π.χ. αναμονή στην ουρά σε πάρκα διασκέδασης, επιτραπέζια παιχνίδια με πολύπλοκες κάρτες και κανόνες

Ιφιγένεια Η. Λαμπροπούλου - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ειδική Αγωγή

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki