Wednesday 5 September 2018

Με ποια καθημερινή συνήθεια κολλάνε τα παιδιά ψείρες;

Ένας κίνδυνος του διαδικτύου που δεν φανταζόσουν.
Και ήδη ξύνομαι από τη στιγμή που έγραψα τη λέξη ψείρες. Εάν έχεις κόρη, και δη με μακρυά μαλλιά, ξέρεις για τι βασανιστήριο μιλάμε. Για πόσες εργατοώρες μπορεί να αφιερώσεις πάνω από το παιδικό κεφαλάκι. 
Προσωπικά με έχει απασχολήσει το θέμα, και δηλώνω εξπέρ. Ας μην το θεωρούμε ταμπού. Όλα τα παιδιά κολλάνε, κυρίως στις ηλικίες 4-11 ετών, στο Δημοτικό δηλαδή. 
Πού τις κολλάνε; Στο σχολείο, στην κατασκήνωση, στο τάμπλετ. 
Στο τάμπλετ; Ε, ναι, όσο απίστευτο μπορεί και να σου φαίνεται. Σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα, όσοι μαθητές Δημοτικού έχουν κινητό ή τάμπλετ, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να κολλήσουν ψείρες σε σχέση με όσα παιδιά δεν έχουν.   
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι φορητές συσκευές με τις οποίες ασχολούνται πολλές ώρες τα παιδιά, ναι, και τα δικά μας, αποτελεί μία από τις αιτίες για τη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά ψειρών. 
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά τα παιδιά θα στριμωχτούν το ένα δίπλα στο άλλο για να δουν κάτι στην οθόνη, για να παίξουν ένα παιχνίδι, για να σχολιάσουν ένα βιντεάκι. Και εάν κάποιο από αυτά έχει ήδη ψείρες, δεν είναι δα και δύσκολο να κολλήσει τα άλλα.
Είχες σκεφτεί ποτέ τις ψείρες όταν έβλεπες τα παιδιά σου πάνω από μια οθόνη και τους έλεγες «Μα, κολλήσατε!»;
allyou.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki