Tuesday 7 May 2019

Cristian Carretero: Ο Ισπανός γιατρός που καταδικάστηκε για κακοποίηση και βιασμούς δεκάδων παιδιών

Ισπανός γιατρός καταδικάστηκε σήμερα στη Σουηδία σε κάθειρξη 10 ετών για τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης και του βιασμού, κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σε βάρος
15 παιδιών ηλικίας 2-12 ετών.
Diez años de cárcel para un médico español que abusó de 50 niños en Suecia
Ο Cristian Carretero, ηλικίας 29 ετών, κρίθηκε ένοχος για τέσσερις βιασμούς και 46 σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων, ιδίως μικρών κοριτσιών, όπως και για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Ο γενικός παθολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, καταδικάστηκε επίσης για τις βλάβες που προκάλεσαν άλλοι ενήλικες, τους οποίους προέτρεπε να αγγίζουν με ανάρμοστο τρόπο τα παιδιά τους.
Βάσει της απόφασης, ο καταδικασθείς θα απελαθεί από τη χώρα αμέσως μόλις εκτίσει την ποινή του.
Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν την περίοδο 2015-2017 σε ιατρικά κέντρα της Σουηδίας, όπως επίσης μέσω μιας διαδικτυακής συμβουλευτικής υπηρεσίας.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των παιδιών, συνήθως για πόνους ήσσονος σημασίας, έπειθε τους γονείς των νεαρών θυμάτων του να εξετάσει ο ίδιος τα γεννητικά τους όργανα ή τους ζητούσε να το κάνουν για εκείνον, στις από απόσταση γνωματεύσεις, χωρίς προφανή ιατρική αιτιολογία. Σε πολλές περιπτώσεις βιντεοσκοπούσε τα γεγονότα.
Περισσότεροι από 80 ενάγοντες είχαν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής σε αυτήν την υπόθεση, εκ των οποίων 55 παιδιά.

madata
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα σαράντα κύματα απ’ τα οποία περνάει
η σχέση μαμάς-κόρης

Θα τη λατρέψεις σαν Θεά, θα τη μισήσεις σαν τον χειρότερο δυνάστη. 
Θα θαυμάσεις τα γεμιστά, τις αντοχές, τις ικανότητες και τη δύναμή της, θα εκπλαγείς απ’ τις ατελείωτες ομοιότητές σας και, φυσικά, θα σου ΄ρθει να χαστουκίσεις το μάγουλό σου, γιατί αργά ή γρήγορα θα καταλάβεις πως, ναι, είχε σχεδόν σε όλα δίκιο. 
Γράφουμε για να θυμηθούμε όλους τους λόγους που αγαπάμε κι έχουμε ανάγκη τη μαμά μας. 
Για να «κλαφτούμε» λίγο μεταξύ μας για τις ενοχές μας και να πανηγυρίσουμε τη σχέση που τελικά χτίσαμε μαζί της. 

Ιδού τα στάδια που περνάει η σημαντικότερη σχέση της ζωής μας: 
η σχέση μας με τη Ενοχλητική, Τρυφερή, Αρχετυπική Μάνα μας. 

Η φάση της παιδικότητας ή 
Όταν η μαμά είναι όλος σου ο κόσμος 
Είναι η περίοδος που συστήνεστε. Η περίοδος που η μία γνωρίζει την άλλη και η αγάπη σας κάνει τα πρώτα βήματα. 
Είναι τότε που τα τακούνια της σου φαίνονται ομορφότερα απ’ τα γοβάκια της Σταχτοπούτας και τα φουστάνια της πιο εντυπωσιακά απ’ της Ζωζώς. 
Είναι η περίοδος αυτή που η μαμά σου είναι στα μάτια σου κάτι μεταξύ Παναγίας, Μέριλ Μονρόε, Μαρί Κιουρί και Μητέρας Φύσης. 
Είναι η χρυσή εκείνη εποχή που την έχεις ανάγκη όσο τίποτε και κανέναν και που στο πρόσωπό της βλέπεις αυτό που θες κάποτε να γίνεις. 
Η μαμά σου είναι τότε για ‘σένα ο πιο αστείος, ο πιο έξυπνος, ο πιο φωτεινός κι αγαπησιάρης άνθρωπος στην ιστορία των ανθρώπων. 

Η φάση της εφηβείας ή 
Όταν η μαμά είναι ο Νούμερο 1 εχθρός 
Κι όπως λέει και το γνωστό κλισέ «Όλα τα ωραία, κάποτε τελειώνουν», κι έτσι ο δρόμος του άκριτου θαυμασμού και της αγάπης που αναβλύζει ως αστείρευτη πηγή απ’ τα βάθη της παιδικής μας καρδιάς, βρίσκει τοίχο. 
Κι ο τοίχος λέγεται εφηβεία, κι η εφηβεία είναι ένα ανεξέλεγκτο πάρτι ορμονών. Κι αυτές οι ορμόνες μαντέψτε που θα ξεσπάσουν τα νεύρα τους… 
Το ταξίδι αναζήτησης της προσωπικής σου ταυτότητας περνάει δυστυχώς μέσα απ’ τον δρόμο της απόρριψης και ο πρώτος άνθρωπος που θα διαλέξεις να απορρίψεις είναι αυτός που σου μοιάζει και του μοιάζεις όσο κανείς: η δόλια μάνα που παλεύει να τα βγάλει πέρα με τα εντελώς ακατανόητα ξεσπάσματά σου, την ακούραστη αμφισβήτηση και το απαξιωτικό σου ύφος χιλίων καρδιναλίων. 
Είναι εκείνη η περίοδος που έχεις για τα καλά διαλέξει τον νούμερο ένα εχθρό, δυνάστη κι εξουσιαστή σου: είναι η μάνα σου που δεν σε κατάλαβε ποτέ, που δεν υπήρξε ποτέ νέα, που είναι άνευ λόγου εναντίον σου και θέλει το κακό σου. 
Ας το πούμε ξεκάθαρα: είναι μια περίοδος για την οποία θα ‘χεις αρκετές τύψεις παρακάτω. Και που θα σε προετοιμάσει για πολλά, αν έχεις κόρη. 

Η φάση της νεότητας ή 
Όταν η μαμά γίνεται φίλη 
Κάπου εδώ έρχεται ακόμη ένα γνωστό κλισέ να συνοψίσει το επόμενο στάδιο της σχέσης μας με τη μαμά μας: «ουδέν κακό αμιγές καλού». Αφού έχεις βρίσει, αντιπαθήσει κι χιλιοεκνευρίσει τη μαμά σου στα ταραγμένα εφηβικά σου χρόνια, έρχεται εκείνη η φάση της ζωής που ωριμάζεις με ρυθμούς καταιγιστικούς. 
Στα 19 σκέφτεσαι για τα 17 
«Δεν μπορεί να έλεγα εγώ τέτοια πράγματα», 
στα 22 αναρωτιέσαι για τα 19 
«Πώς είναι δυνατόν να ήμουν εγώ έτσι;» 
και κάπως έτσι κυλάει η νεότητά σου, μέχρι που το συνειδητοποιείς: η μάνα σου είναι συμπαθητική. 
Μπορείς να της μιλήσεις για ό,τι θέλεις, χαίρεσαι πια να τη συστήνεις στους φίλους σου και τη θεωρείς, ξαφνικά, φίλη. Ανακαλύπτεις ότι ήταν άνθρωπος κανονικός πριν γίνει μαμά, ότι είχε δίκιο σε ένα εκνευριστικά μεγάλο ποσοστό αυτών που σου ‘λεγε (και σ’ έκανε να θυμώνεις) κι ότι είναι μια αστείρευτη μηχανή παραγωγής λύσεων για κάθε σου πρόβλημα. 
Τότε θα κατανοήσεις αυτό που λένε «Άσε το Google. Η μαμά σου ξέρει» (γιατί, πράγματι, μ’ έναν μυστήριο τρόπο, τα ξέρει όλα) και τότε θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι σιγά-σιγά τον αληθινό άνθρωπο πίσω απ’ τον Υπερήρωα Μαμά. 

Η φάση της πραγματικής ενηλικίωσης ή 
Όταν γίνεσαι η μαμά σου 
Ίσως και να μην χρειάζεται να πούμε και πολλά εδώ, εμείς όμως θα τα πούμε γιατί είμαστε άνθρωποι κι αισθήματα έχουμε. 
Ο λόγος για την-μοιραία-στη-ζωή-κάθε-γυναίκας-φάση «Παναγία μου, έγινα η μάνα μου!». 
Συνειδητοποίηση βαριά μεν, όχι απαραιτήτως δυσάρεστη δε, αφού –τα ‘παμε και πριν- τη μάνα σου πάει καιρός που τη συμπάθησες. Τώρα, όμως, είναι το στάδιο της συναδελφικότητας. 
Είστε κι οι δυο μαζί παλεύοντας στον ίδιο στίβο –αυτόν της μητρότητας και της ενηλικίωσης. Είναι τότε που χρειάζεσαι κάθε σταγόνα σοφίας κι εμπειρίας που διαθέτει. 
Είναι, εν ολίγοις, η 
Περίοδος Της Απόλυτης Κατανόησης. 
Η φάση αυτή που σου δίνει χιλιάδες αφορμές για να μουρμουρίσεις «Α, ρε μάνα…» και άλλες τόσες για να ζητήσεις «συγγνώμη» κι «ευχαριστώ». 
Είναι η ωριμότερή σου φάση, που –πώς τα φέρνει η ζωή- μοιάζει όσο καμία άλλη με την πρώτη, αυτήν της γνωριμίας σας. 
Με μια (σίγουρη) διαφορά: τώρα, ξέρεις ότι εκτός από μαμά είναι και γυναίκα και ερωμένη και φίλη και εργαζόμενη. 
Και μια ακόμα: τώρα ξέρεις, ότι είναι θνητή. 

Με αφορμή της γιορτή της Μητέρας, λοιπόν… …κι επειδή δεν μας πάει καρδιά να κλείσουμε ένα κείμενο αφιερωμένο στις μαμάδες μας, με λόγια θλιβερά, νιώθουμε την ανάγκη να πούμε τα εξής: πείτε ένα «χρόνια πολλά» στη μαμά σας την Κυριακή κι όσες έχετε κόρες, σκεφτείτε ότι η ζωή σας θα επαναληφθεί ως φάρσα. 

Για όλα όσα θέλαμε να πούμε στις κόρες και στις μητέρες μας… Μ΄αυτήν ακριβώς την αφορμή, βρήκαμε και προτείνουμε ένα βιβλιαράκι που μπορούμε να υπογράψουμε ότι θα μιλήσει στην καρδιά σας, αφού η συγγραφέας του θίγει ακριβώς αυτό. 
..........
περισσότερα εδώ: omorfhzwh
Πηγή: mama365

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τι αναζητούν τα παιδιά στο διαδίκτυο; Kaspersky Lab: On the online activities of children

Γνωρίζετε τον PewDiePie; 
Αν όχι, ρωτήστε το εφηβάκι σας. Κατά πάσα πιθανότητα θα σας απαντήσει με άνεση πως είναι ο vlogger με τις περισσότερες εγγραφές στο YouTube, 69 εκατομμύρια ως τώρα και περίπου 20 δισ. προβολές βίντεο. 
Ξέρετε τι είναι το VPN, το Fortnite και το DuckDuckgo; 
Εσείς ίσως όχι, το παιδί σας όμως μάλλον τα γνωρίζει και μπορεί να σας εξηγήσει ακριβώς τι είναι το καθένα. Κι αυτό επειδή έτσι «ξοδεύει τον χρόνο του» στο Internet.
Όλα όσα ψάχνουν τα παιδιά στο Διαδίκτυο καταγράφονται στην πρόσφατη έκθεση της Kaspersky Lab (από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού προστασίας παγκοσμίως), που σας παρέχει ένα ισχυρό μυστικό όπλο, αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία τα οποία λαμβάνει από τις μονάδες Γονικού Ελέγχου σε όλον τον κόσμο. 
Η έρευνα περιλαμβάνει τα στοιχεία Ιουνίου – Αυγούστου, την περίοδο δηλαδή που παιδιά και έφηβοι έχουν διακοπές και άρα περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο και μάλιστα συχνά χωρίς την γονική παρουσία, αφού εκείνοι εξακολουθούν να πηγαίνουν στην δουλειά.
Τα συμπεράσματα είναι από ανησυχητικά μέχρι… αισιόδοξα, καθώς επισημαίνονται θετικές διαφορές σε σχέση με προηγούμενες παρόμοιες εκθέσεις της Kaspersky, αλλά και αρνητικές αυξήσεις σε αναζήτηση θεμάτων που κοντράρονται με την παιδική ηλικία.
Το καινούριο
Για πρώτη φορά το Kaspersky Lab καταγράφει αύξηση του ενδιαφέροντος για θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Τα παιδιά ψάχνουν συστηματικά τρόπους προστασίας της ιδιωτικότητάς τους, ερευνώντας τις δυνατότητες του VPN (Virtual Private Network), ενός δικτύου που δίνει τη δυνατότητα κρυπτογραφημένης σύνδεσης υψηλής ασφάλειας. 
Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιούν την διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης DuckDuckgo, που δίνει έμφαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών και στην αποφυγή των εξατομικευμένων αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Το ανησυχητικό
Όπως και οι προηγούμενες, έτσι και η τελευταία έρευνα καταδεικνύει ότι η παιδική αναζήτηση στο Διαδίκτυο περιστρέφεται συχνά γύρω από ιστοσελίδες που το περιεχόμενό τους απευθύνεται αυστηρά σε ενήλικες, αφού το 11% των συνολικών αναζητήσεων από παιδιά αφορούσαν σε πορνογραφικά και ερωτικά sites. 
Παράλληλα, πάντως, καταγράφεται και η προνοητικότητα των γονιών, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν εφαρμόσει τον γονικό έλεγχο, οπότε οι προσπάθειες των παιδιών να μπουν σε sites του είδους παραμένουν άκαρπες.

Το αναμενόμενο
Η πρώτη διαδικτυακή δραστηριότητα παιδιών και εφήβων, όπως και κάθε προηγούμενη παρόμοια έρευνα του Kaspersky Lab έδειξε ότι είναι το online gaming. 
Το αγαπημένο game των παιδιών φαίνεται να είναι το Fortnite, ένα διαδικτυακό παιχνίδι επιβίωσης, που περιλαμβάνει δύο εκδοχές: μία με τη συμμετοχή τεσσάρων παικτών, οι οποίοι πολεμάνε τέρατα και ζόμπι, και άλλη, όπου 100 παίκτες πολεμούν μεταξύ τους για να μείνει τελικά ένας ζωντανός, ο νικητής. 
Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο επιτυχημένο, με δεκάδες εκατομμύρια παίκτες ανά τον κόσμο. Το σκήπτρο της πρωτιάς το πήρε από το PUBG (PlayerUnknown’s Battlegrounds), που είναι τώρα το δεύτερο πιο αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών και όπου 100 παίκτες, χωρισμένοι σε ομάδες των τεσσάρων, παίζουν ταυτόχρονα σε ένα χάρτη προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Το εντυπωσιακό
Οι ειδησεογραφικές πύλες δεν ήταν από τις αγαπημένες επιλογές των παιδιών. Μέχρι τώρα. 
Η τελευταία έρευνα καταγράφει τη σταδιακή στροφή τους στις ιστοσελίδες του είδους, αποτυπώνοντας, παράλληλα, και τον προβληματισμό τους για τις διεθνείς και τοπικές εξελίξεις.

Το δεδομένο
Ο βασιλιάς Youtube διατηρεί τα σκήπτρα του στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες, που προτιμούν την συγκεκριμένη πλατφόρμα τόσο για τα διάφορα είδη βίντεο, όσο και για τη μουσική. 
Τα περισσότερα κλικ συγκέντρωσε παγκοσμίως ο PewDieDie, ο vlogger με τα τεράστια κέρδη, που ανάγκασε ακόμη και την Wall Street Journal να του κάνει αφιέρωμα. 
Από τη μουσική γκάμα πρωταθλητής αναδεικνύεται το ραπ, ειδικά μετά τη δολοφονία του γνωστού ράπερ XXXTentaction, που έκανε τους έφηβους και να ψάξουν σχετικές πληροφορίες, αλλά και να έρθουν πιο κοντά στο συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Το παράδοξο
Τα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως δεν απασχολούν τα παιδιά όσο ίσως νομίζουμε, τουλάχιστον όχι όταν κάθονται σε σταθερούς υπολογιστές ή laptop. Περισσότερο χρόνο ξοδεύουν βλέποντας βίντεο στο Youtube, παρά στα social media, που έρχονται να καταλάβουν την δεύτερη θέση της λίστας. Για την επικοινωνία τους, εκτός από το Messenger του Facebook, τα παιδιά χρησιμοποιούν πλέον και το Google Hangouts, ενώ στη λίστα των κοινωνικών δικτύων εμφανίζονται και το Twitter, το Pinterest και το Tumbir.

Το πολυσύνθετο
Καθώς τα παιδιά συνδέουν άρρηκτα την διαδικτυακή με την πραγματική τους ζωή, στην έκθεση της Kaspersky εμφανίζονται τα ηλεκτρονικά καταστήματα, οι δημοφιλείς μουσικές πλατφόρμες, οι διαδικτυακές πλατφόρμες ψυχαγωγίας, οι υπηρεσίες streaming, η παρακολούθηση των σπορ και η ενημέρωση για τις δραστηριότητες διασήμων – λίγο πολύ δηλαδή οι προτιμήσεις που εμφανίζονται και στις ενήλικες διαδικτυακές δραστηριότητες. Η διαφορά με τις προηγούμενες χρονικά εκθέσεις εντοπίζεται στην άνοδο του ενδιαφέροντος για online shopping.

Το αισιόδοξο
Στην τελευταία έρευνα παιδιά και έφηβοι έδειξαν ελάχιστο διαδικτυακό ενδιαφέρον για το αλκοόλ, τον καπνό ή τις ναρκωτικές ουσίες, κάτι που αποδεικνύεται από το χαμηλό ποσοστό επισκέψεων σε σχετικά sites, αλλά και από την σχεδόν πλήρη έλλειψη ερωτημάτων αναζήτησης για τέτοιου είδους θέματα.

Πηγές

antikleidi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki