Saturday, 29 August 2015

«Άχρηστος εγώ»;

Το γράμμα ενός μαθητή της έκτης δημοτικού που πρέπει όλοι να διαβάσετε

Τις τελευταίες μέρες το παρακάτω γράμμα που δημοσίευσε πρώτη η Ελευθεροτυπία, κάνει το γύρο του διαδικτύου... 
Το γράμμα αντικατοπτρίζει ακριβώς τον τρόπο που ένα παιδί της έκτης δημοτικού σκέφτεται τη ζωή του. 
Λόγια και σκέψεις που θα ταρακουνήσουν.

Διαβάστε παρακάτω το γράμμα!

«Ξημέρωσε. Νυστάζω. Δεν χόρτασα ύπνο. Ακούω τη φωνή της μαμάς. Τι θα κάνω τώρα; Θέλει να με βάλει να ξαναγράψω αυτή τη ρημάδα την ορθογραφία. Αφού όσες φορές και να τη γράψω, πάλι λάθη θα κάνω.
Είμαι ένας μπουμπούνας. Το ‘πε κι ο μπαμπάς. Τίποτα δεν θα καταφέρω. Πάλι μαλώσανε χθες. Η μαμά τού είπε να είναι πιο προσεκτικός κι εκείνος είπε πως αυτή φταίει για όλα. Ολο μαλώνουν τελευταία. Δεν θέλω να μαλώνουν και για μένα.
Αμάν κι αυτή η μαμά! Πού τη βρίσκει τέτοια όρεξη πρωί πρωί; Κάθε μέρα με βασανίζει. Χθες της είπα ότι δεν την αγαπάω. Δεν είναι αλήθεια.
Την αγαπάω, αλλά ήθελα να την πονέσω. Ξέρω ότι αυτό τη θυμώνει.
Και όταν το ακούει βάζει τα κλάματα και αρχίζει να λέει πως για το καλό μου τα κάνει, όλο τρέχει για μένα και τίποτα δεν κάνει για τον εαυτό της και πάλι μαλώνουν με τον μπαμπά γιατί της λέει ότι κάνει τόση πολλή προσπάθεια και μια τρύπα στο νερό κάνει.
Προχθές με πήγαν σε ένα μέρος που έγραφε: παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. 
Καλά ήταν. Μου έδωσαν και καραμέλες και με έβαλαν να γράψω κάτι πράγματα. Μετά η μαμά και ο μπαμπάς μίλησαν με μια κυρία. Όταν φύγαμε, ο μπαμπάς ξεφύσαγε και δεν μιλούσε. Πρέπει να έχω κάτι πολύ σοβαρό.
Ομως εγώ νιώθω καλά. Ούτε πυρετό έχω, ούτε η κοιλιά μου πονάει. Μόνο που κάνω πολλά λάθη στην ορθογραφία. Και τα γράμματά μου είναι… στραβούτσικα. Βαρέθηκα να μου γράφει η κυρία «καλύτερα γράμματα». Και δεν μου αρέσει καθόλου να με λένε μπουμπούνα και άχρηστο. Μήπως έχουν δίκιο; Αλλά πάλι, μπορεί ένας άχρηστος να ζωγραφίζει ωραία όπως εγώ; Μου φαίνεται, οι μεγάλοι είναι πιο άχρηστοι.

Β.Κ. Μαθητής ΣΤ’ Δημοτικού»
Πηγή
πρώτη ανάρτηση: hamomilaki

Οι έφηβοι με γκόθικ (Gothic) προσανατολισμό κινδυνεύουν από κατάθλιψη και αυτοτραυματισμούς

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης αλλά και αυτοτραυματισμού αντιμετωπίζουν οι έφηβοι που έχουν ασπαστεί την πολιτισμική τάση του Goth (γκοθ), σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Lancet Psychiatry


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη Δρ Λούσι Μπόους, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 4.000 εφήβους, 15 - 18 ετών, και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που σε ηλικία 15 ετών είχαν υιοθετήσει γκοθικ στυλ (μαύρα ρούχα, έντονο μαύρο μέικ-απ, goth μουσική κ.α.), έχουν κατά μέσο όρο τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν κλινικά με κατάθλιψη στην ηλικία των 18 ετών. 

«Η μελέτη δεν δείχνει ότι το να είναι κανείς γκοθ προκαλεί κατάθλιψη ή αυοτραυματισμό, αλλά μάλλον ότι αυτοί οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις καταστάσεις», εξηγεί η Δρ Μπόους.

Από την άλλη, σύμφωνα με την ερευνήτρια Ρεβέκα Πίρσον του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η κουλτούρα γκοθ συστηματικά προσελκύει περιθωριακούς νέους (που νιώθουν κοινωνικά απομονωμένοι ή στιγματισμένοι), καθώς και άτομα με ψυχικά προβλήματα. 
Είχαν επίσης πενταπλάσια πιθανότητα να αναφέρουν περιστατικό αυτοτραυματισμό σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους. 
Όσο περισσότερο γκόθικ ένιωθε και συμπεριφερόταν ανάλογα ο έφηβος, τόσο αυξανόταν ο σχετικός κίνδυνος. Παρόλο που και άλλες νεανικές κουλτούρες, όπως οι σκέιτερ, φαίνεται να ρέπουν επίσης στην κατάθλιψη και στον αυτοτραυματισμό, στην περίπτωση των γκοθ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.
Οι λιγότερο επιρρεπείς από όλους τους νέους για κατάθλιψη και αυτοτραυματισμό, ήταν όσοι δηλώσαν σπορτίφ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο αθλητισμός λειτουργεί προστατευτικά για την ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπιο, κλουβιά, αλκοόλ, λοβοτομές, αριστερά μωρά!!

Μερικές από τις χειρότερες συμβουλές για την ανατροφή παιδιών 
-------------
Υπάρχουν σίγουρα διάφορα φυσικά γιατροσόφια και συμβουλές για τα παιδιά από το παρελθόν που έχουν βοηθήσει πολλούς γονείς της εποχής μας.
Υπήρχαν όμως και κάποια πράγματα που έκαναν οι γονείς στα παιδιά τους, τα οποία σε κάνουν να απορείς πώς επιβιώσαμε...

Ο Independent συγκέντρωσε τα χειρότερα:
1. Στο Λονδίνο του 1930, μια ομάδα «ειδική» για την ανατροφή των παιδιών, είχε μια «καταπληκτική» ιδέα για τους γονείς που ζούσαν σε σπίτια χωρίς εξωτερικό χώρο. Γιατί να μην βάζουμε τα μωρά σε κλουβάκια έξω από το παράθυρο;
Αυτό το θανατηφόρο κατασκεύασμα φτιαχνόταν από την Chelsea Baby Club για οικογένειες χωρίς κήπους που ζούσαν σε ψηλά κτίρια, για να μπορούν τα παιδιά να «απολαμβάνουν» τον καθαρό αέρα και τον ήλιο.

2. Το 1962, την χρονιά της κρίσης με την Κούβα, ένας Αμερικανός παιδίατρος είχε μια πρόταση για τους γονείς ώστε να μην γίνει το παιδί τους... σοσιαλιστής: Να είναι μαζί του όσο πιο ψυχροί μπορούν.

Στο βιβλίο του Walter Sackett «Bringing Up Babies» αναφέρεται: «Αν μάθουμε τα παιδιά μας ότι μπορούν να έχουν ό,τι θέλουν με το που θα το ζητήσουν, πρέπει να παραδεχτούμε την πιθανότητα ότι έτσι σπείρουμε τον σοσιαλισμό».
Προσοχή λοιπόν στα πολύ... αριστερά μωρά.
3. Το 1916, ένα ζευγάρι γιατρών, οι Sadlers, προειδοποιούσαν ότι αν μια γυναίκα θηλάζει το μωρό της ενώ είναι θυμωμένη, θα μπορούσε να του προκαλέσει κολικούς.
Υπάρχει επίσης κίνδυνος, έλεγαν, να «κοπεί» εντελώς το γάλα της, εάν είναι «αγχωμένη, θλιμμένη ή γκρινιάρα».

4. Πριν από έναν αιώνα περίπου, έλεγαν στις γυναίκες ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν τις πληγές στις θηλές από το θηλασμό ήταν να βάλουν στην πληγή... βορικό οξύ. Αυτό σήμερα χρησιμοποιείται στα εντομοκτόνα...
5. Όλοι νομίζω γνωρίσουμε ότι στα μωρά και στα παιδιά του 19ου αιώνα έδιναν συστηματικά όπιο για τη θεραπεία του άσθματος και στις περιπτώσεις που ήταν... ανήσυχα. Μία εταιρεία μάλιστα είχε φτιάξει οπιούχες σταγόνες για τον βήχα, με γεύση κεράσι, μόνο για παιδιά.
6. Οι λοβοτομές είναι από τις πιο φρικτές πραγματικότητες στην ιστορία της Ιατρικής και στη δεκαετία του 1960 έλεγαν σε ορισμένους γονείς πόσο ωφέλιμο θα ήταν εάν έκαναν στα παιδιά τους λοβοτομή. Ο περιβόητος Αμερικανός γιατρός, Walter Freeman, έκανε χιλιάδες λοβοτομές στους ασθενείς του, μεταξύ των οποίων και σε πολλά παιδιά.
7. Σε εγχειρίδιο για την σωστή ανατροφή των παιδιών του 19ου αιώνα, εκθειαζόταν η σημασία του να βάζουμε για ύπνο το παιδί με το κεφάλι προς τον Βορρά. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε ακούσει ότι το κεφάλι κατά τον ύπνο πρέπει να «κοιτά» στην Ανατολή. Οι απόψεις διίστανται.
8. Μια πρακτική που κρατάει ακόμη είναι να βάζουν αλκοόλ στα ούλα των μωρών για να απαλύνει τον πόνο όταν βγαίνουν τα πρώτα δόντια. Μια νοσοκόμα, η Ann Summers, λέει ότι κάποιοι γονείς εξακολουθούν να την ρωτάνε πόσο αλκοόλ πρέπει να βάλουν στα ούλα των παιδιών τους. «Δεν υπάρχει ασφαλής δόση αλκοόλ για τα παιδιά», τους ενημερώνει.

huffingtonpost

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki