Friday, 14 July 2017

Elie Godsi: Οι «selfies» είναι απαγορευτικές για τα παιδιά
Why children should not be selfie stars

Μία μόδα που έγινε μανία... Οι «selfies» αποτελούν αδιαμφισβήτητα την απόλυτη σύγχρονη μόδα.
Το να βγάζεις φωτογραφία τον εαυτό σου, έχει πλέον γίνει μια καθημερινή συνήθεια για πολλούς ανά τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να συνδέσουν τις «selfies» με ένα είδος ναρκισσισμό.
Οι φωτογραφίες αυτές, όμως, κρύβουν πολλούς κινδύνους, σύμφωνα με κορυφαίους ψυχολόγους και με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό.
Ένας από αυτούς, είναι ότι, ο εθισμός μας να βγάζουμε, συνέχεια, φωτογραφίες, με απώτερο σκοπό, φυσικά, τη συγκέντρωση όλο και περισσότερων «likes», μας οδηγεί στο να χάνουμε όμορφες στιγμές.
Γι' αυτό το λόγο, οι γονείς οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί σε σχέση με τις φωτογραφίες, γιατί διαφορετικά, τα παιδιά κινδυνεύουν να «μη βιώσουν τίποτα, παρά μόνο μέσω του φακού».
Ο κορυφαίος ψυχολόγος, Elie Godsi, προειδοποιεί ότι οι γονείς οφείλουν να παροτρύνουν τα παιδιά τους να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, αντί να τα ενθαρρύνουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό σημαίνει, ότι οι γονείς, καλό είναι, να απενεργοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα, όταν συναναστρέφονται με τα παιδιά τους, είτε όταν παίζουν μαζί τους, είτε όταν συζητάνε, είτε κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού γεύματος, έτσι ώστε να μην μπαίνουν σε πειρασμό να τα χρησιμοποιήσουν.
Ο Dr. Godsi, αναφέρει χαρακτηριστικά: 
«Αφήστε την τεχνολογία στο σπίτι. Όταν βγείτε έξω ως οικογένεια απενεργοποιήστε τις κινητές σας συσκευές και έχετε έναν κανόνα που θα λέει ότι δε θα υπάρχουν κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων».
Ο ίδιος προσθέτει: «Κατά τη γνώμη μου, οι selfies δεν πρέπει να ενθαρρύνονται. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες, έτσι ώστε να βοηθήσετε τις οικογένειες να θυμούνται ή να μπορούν να έχουν αναμνήσεις, αλλά η συνεχής πίεση για selfies, προκειμένου να αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος, για τα παιδιά, να μην βιώσουν στιγμές, παρά μόνο μέσω του φακού».
Οι γονείς θα πρέπει να ωθούν τα παιδιά τους στο να «διασκεδάζουν πραγματικά», αντί στο να «προσποιούνται» ότι περνάνε καλά ή στο να σκέφτονται πως φαίνονται στη φωτογραφία.
Ο Dr. Godsi μίλησε για το θέμα αυτό, με αφορμή μίας έρευνας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2000 γονέων και που το κύριο εύρημα της ήταν ότι η κύρια δραστηριότητα που επιλέγουν τα παιδιά και οι γονείς να περάσουν μαζί, είναι να δουν τηλεόραση, ενώ ακολούθησε ο κινηματογράφος και τα παιχνίδια στον υπολογιστή.

Ο Matt Healey, επικεφαλής του learning and adventure στο Kingswood, δήλωσε: 
«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι γονείς να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν το παιδί τους στο να δοκιμάζουν νέα πράγματα - αντί να παρακολουθούν απλά τηλεόραση ή να σερφάρουν συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Το πιο βαθύ σκοτάδι

Όταν ήμουνα μέλος στην αντίσταση, τότε που ήμουνα νέος, πήγα και γω στα βουνά πάνω στην Θεσσαλία. Eκεί μια μέρα, σε ένα χωριό που λέγεται Aης Γιώργης, ένας φίλος, ο Aντώνης Mπάκαρος, μου είπε να πάμε το βράδυ να φυλάμε τα ζώα στο βουνό μην τα αγριέψουνε οι λύκοι.
Ήταν μια νύχτα κατάμαυρη, πίσσα που στα μάτια μου φαινότανε αιώνια. Γυρνάω λοιπόν μια στιγμή και λέω στον Aντώνη «αυτή η νύχτα δεν θα τελειώσει ποτέ; το σκοτάδι γίνεται όλο και πιο πυκνό».
Aυτός μου απάντησε με κείνη την βουνίσια προφορά του. 
«Δεν ξέρεις ότι το πιο βαθύ σκοτάδι την νύχτα είναι λίγο πριν την αυγή;».
Eγώ δεν είχα ξαναζήσει στην ύπαιθρο, δεν τόξερα αυτό. Kαι πράγματι έτσι είναι.
Λίγο πριν φέξει η καινούργια μέρα προηγείται το πιο βαθύ σκοτάδι. Άρα λίγο πριν φέξει η καινούργια ελπίδα ζούμε το πιο βαθύ σκοτάδι.
Αντώνης Σαμαράκης

«Έφυγε» ο Γιάννης Καλατζής ... «Κι ήσουν ωραία όταν γελούσες / μοσχοβολούσες σαν πασχαλιά»

Το πρώτο βράδυ που σε πήρα αγκαλιά
θυμάμαι ήτανε γλυκιά πρωτομαγιά

Κι ήσουν ωραία όταν γελούσες
μοσχοβολούσες σαν πασχαλιά 

Το άλλο βράδυ στη ζεστή την αμμουδιά
μου είπες λόγια που με βρήκαν στη καρδιά

Τώρα που πέρασε κι αυτή η Πρωτομαγιά
καινούργια όνειρα σε πήραν μακριά
Καλή Ανάσταση και Καλό Παράδεισο!

Μουσική: Μάνος Λοΐζος
Ερμηνευτής: Γιάννης Καλατζής

Το παλιό ρολόι του μικρού σταθμού
στάθηκε στην ώρα του αποχωρισμού.
Είχε βασιλέψει και με φίλαγες
κοίταζες τα τρένα και δεν μίλαγες.

Χάθηκες μέσα στ' απόβραδο
μέσα στη μπόρα, τον καπνό
και τη νυχτιά.
Κι έγινε το Σαββατόβραδο
ένα λουλούδι πεταμένο στη φωτιά.

Στο παλιό μας σπίτι κάθε δειλινό
βγαίνω στο κατώφλι και σε καρτερώ
Και περνούν τα τρένα και σφυρίζουνε
μα τα χελιδόνια δεν γυρίζουνε.

Χάθηκες μέσα στ' απόβραδο
μέσα στη μπόρα, τον καπνό
και τη νυχτιά.
Κι έγινε το Σαββατόβραδο
ένα λουλούδι πεταμένο στη φωτιά.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki