Sunday 12 January 2020

Δημήτρης Μητροπάνος - Όταν έχω εσένα...

Όταν έχω εσένα 
μπορώ να ονειρεύομαι ξανά 
ανοίγω μες στη θάλασσα πανιά 
να πιάνω μες στα χέρια μου 
τον κόσμο να τον φτιάξω 
Όταν έχω εσένα 
μπορώ να μη βυθίζομαι αργά 
τα βράδια που πληγώνεται η καρδιά 
και πιάνω το μαχαίρι 
το σκοτάδι να χαράξω 
Κάνε ένα βήμα 
να κάνω εγώ το επόμενο 
αίμα μου και σχήμα 
λόγος και ψυχή στο συμφραζόμενο 

Όταν έχω εσένα 
νιώθω σαν παιδί, 
έχω έναν άνθρωπο 
μη φοβού κανένα 
Εγώ κι εσύ 
στον κόσμο τον απάνθρωπο 
Εσύ κι εγώ... Όταν έχω εσένα...

Όταν έχω εσένα 
μπορώ να βάψω με ασήμι τη σκουριά 
μπορώ να κοιμηθώ με σιγουριά 
να πιάσω με τα χέρια μου 
τους δράκους να σκοτώσω 

Όταν έχω εσένα 
αντέχω, πάω δίπλα στον γκρεμό 
το ξέρω, έχω ένα χέρι να πιαστώ 
κοντά μου έναν άνθρωπο 
τα χρόνια μου να ενώσω 

Κάνε ένα βήμα 
να κάνω εγώ το επόμενο 
αίμα μου και σχήμα 
λόγος και ψυχή στο συμφραζόμενο 

Όταν έχω εσένα 
νιώθω σαν παιδί, 
έχω έναν άνθρωπο 
μη φοβού κανένα 
Εγώ κι εσύ στον κόσμο τον απάνθρωπο 
Εσύ κι εγώ...

Όταν έχω εσένα...

eros-erotas
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι
 

Γιατί κλέβει το παιδί μου;

Μην ταραχτείτε αν καταλάβετε ότι το παιδί σας πήρε κάτι που δεν του ανήκει, μιας και υπάρχει λύση στο πρόβλημα.  

Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας πήρε κάτι από κάποιο κατάστημα, το σχολείο ή το σπίτι ενός φίλου του, που δεν του ανήκει, μην πανικοβληθείτε, απλώς μάθετε την κατάλληλη απάντηση για να σταματήσει να κλέβει.

Η κλοπή είναι φυσιολογική

Τα παιδάκια, ιδιαίτερα στην νηπιακή και λίγο μεγαλύτερη ηλικία, είναι συχνό να παίρνουν πράγματα, που δεν τους ανήκουν, όχι γιατί θέλουν να κλέψουν αλλά γιατί ακόμα δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι όλα τα πράγματα δεν είναι δικά τους ή ότι δεν προορίζονται για εκείνα. «Η κλοπή είναι απολύτως φυσιολογική για τα παιδιά αυτής της ηλικίας» αναφέρει η παιδοθεραπεύτρια Meri Wallace, διευθύντρια του κέντρου Heights για την ανάπτυξη ενηλίκων για παιδιών. «Τα παιδιά ηλικίας πέντε και έξι ετών βρίσκονται στην διαδικασία ανάπτυξης της συνείδησης, όμως ενδέχεται να μην μπορούν να συγκρατηθούν όταν βλέπουν κάτι που τους αρέσει πολύ», συμπληρώνει. 

Εξερεύνηση της μυστικότητας

Ωστόσο, η κλοπή δεν είναι μόνο παρορμητική. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία ξεπερνούν την πεποίθηση ότι οι ενήλικοι μπορούν να διαβάσουν το μυαλό τους και ξεκινούν να εξερευνούν την ιδέα της μυστικότητας, πιστεύοντας ότι μπορούν να κάνουν κάτι και να το κρατήσουν μόνο για τον εαυτό τους. «Ένα τρίχρονο ενδέχεται να πάρει κάτι, δίχως να το σκεφθεί ενώ ένα πεντάχρονο πιθανότατα να οργανώσει το πλάνο του, πως δηλαδή θα το πάρει, που θα το κρύψει και πως θα δικαιολογήσει την παρουσία του στο σπίτι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ψυχολόγος Gil Noam, καθηγητής του μεταπτυχιακού εκπαίδευσης του Harvard.

Πώς να το αντιμετωπίστε

Είναι πολύ λογικό να ταραχτείτε ή και να νευριάσετε όταν αντιληφθείτε ότι το παιδάκι σας έκλεψε, αλλά διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην σκεφθείτε ότι κάνατε κάποιο λάθος στην διαπαιδαγώγησή του. Μην του φωνάξετε, διότι αυτό θα το ντροπιάσει και θα το ταπεινώσει, περνώντας το λάθος μήνυμα: ότι δεν πρέπει να κλέψει γιατί μπορεί κάποιος να το πιάσει. Αντίθετα συζητήστε σε ήπιους τόνους μαζί του και εξηγήστε γιατί δεν είναι καλό να κλέβει έστω και το πιο μικρό ή ασήμαντο αντικείμενο. Τονίστε ότι το κλέψιμο είναι λάθος και προτρέψτε το να γυρίσει πίσω το αντικείμενο και να απολογηθεί για την συμπεριφορά του.
Αν εντοπίσετε στα πράγματά του ένα αντικείμενο το οποίο δεν είναι δικό του, κάντε ένα ουδέτερο σχόλιο, όπως: «Αναρωτιέμαι από πού ήρθε αυτό». Αν δεν απολογηθεί αμέσως, δώστε του μία δεύτερη ευκαιρία, ρωτώντας το πώς το απέκτησε. Αν από την άλλη, είστε βέβαιοι ότι το έκανε, μην το ρωτήσετε, γιατί ενδεχομένως να πει ψέματα για να την γλιτώσει. Αντίθετα δείξτε του πως έχετε αντιληφθεί ότι το παιχνίδι δεν είναι δικό του, αλλά μην ξεχνάτε να του δείχνετε πως αντιλαμβάνεστε το πώς αισθάνεται και τονίστε ξανά ότι ακόμα και αν του αρέσει, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κλέψει.

Δώστε χρόνο

Μην περιμένετε από το παιδάκι σας να αλλάξει στάση από την μια στιγμή στην άλλη. Αντίθετα δώστε του χρόνο, γιατί ενδέχεται να επαναλάβει αυτήν την συμπεριφορά μερικές φορές μέχρι να μπορέσει να αντιληφθεί εντελώς όλα αυτά που του λέτε. Παράλληλα ενδέχεται να χρειάζεται χρόνο να ελέγξει τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις του. Δοκιμάστε να συζητήσετε μαζί του, ώστε να του δείξετε εναλλακτικούς τρόπους που μπορεί να τα αντιμετωπίσει χωρίς να χρειάζεται να κλέψει.

in.gr
https://www.in.gr/2019/12/17/life/giati-klevei-paidi-mou/

Ψωμί μπανάνας που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας

Αυτό το ιδιαίτερο ψωμί είναι τόσο νόστιμο και ελαφρύ που θα νιώσετε ότι θέλετε να το καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο ως σνακ όσο και ως επιδόρπιο. Εδώ αντικαθιστούμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο, μειώνοντας δραστικά τα κορεσμένα λίπη που βρίσκουμε στο παραδοσιακό κέικ ή σε άλλες συνταγές για ψωμί μπανάνας χωρίς όμως να περιορίζουμε τη γεύση. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε αλεύρι ολικής αλέσεως που είναι χορταστικό.
Οι μπανάνες που είναι το βασικό συστατικό αυτής της συνταγής περιέχουν βιταμίνες Α, Β6, C, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, χαλκό, μια γενναία ποσότητα φυτικών ινών και μια μικρή ποσότητα πρωτεϊνών. Και φυσικά η μπανάνα μας χαρίζει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας και μαγειρικής είναι η 1 ώρα και οι μερίδες βγαίνουν περίπου 10 με 12.

Μεσογειακό ψωμί μπανάνας που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας

Υλικά

  • 1/3 φλιτζάνι από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζάνι μέλι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 3 μεσαίες ώριμες μπανάνες λιωμένες
  • ¼ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ¾ φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • ½ φλιτζάνι καρύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια

Μέθοδος παρασκευής

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στου 180 βαθμούς Κελσίου. Αλείφουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψάκι με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κόλλα ψησίματος.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το 1/3 του λαδιού με το μέλι. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο μείγμα τις λιωμένες μπανάνες και το γάλα αμυγδάλου.
  3. Προσθέστε τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, την κανέλα και τη βανίλια και συνεχίστε το χτύπημα. Με ένα μεγάλο κουτάλι, ρίξτε σταδιακά το αλεύρι και ανακατέψτε. Προσθέστε απαλά τα καρύδια και γυρίστε το μείγμα στο ταψάκι.
  4. Ψήστε για περίπου 55 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από το ψωμί. Αφήστε το να κρυώσει. Αποθηκεύστε το υπόλοιπο και βάλτε στο ψυγείο. Εκεί διαρκεί για περίπου 2 μέρες.
enallaktikidrasi.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki